Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer REL R 528

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

JungSon ja mowilem o sklepach gdzie jest i jeden i drugi sub sprzedawany, a nie tylko tam gdzie jest sprzedawany tylko np velodyne, tak jak pisalem zanim zaczolem odsluchiwac te dwie marki to najpierw dzownilem do kilku sklepow gdzie jest sprzedawany w jednym sklepie zarowno jeden jak i drugi sub. Wszyscy bardziej radzili zeby brac velodyna spl niz Rela R chyba ze ktos tylko i wylacznie do stereo potrzebuje to tu juz niektorzy mowili ze mozna sie zastanowic bardziej nad Relem ale z drugiesj strony mowili ze jesli ktos tylko do stereo potrzebuje suba to co to za system ze potrzebuje suba. Wg nich stereo powinno byc takie zeby o subie poprostu zapomniec.... a te pieniadze wlozyc w glosniki....Ja nie jestem znawca stereo tak jak pisalem mnie bardziej kreci kino domowe, a stereo chce w miare mozliwosci tego co kupie wiec moze i tym bardziej sie kieruje, nie mowie ze nie ale nigdzie nikt nie powiedzial mi zaden sprzedawca przed odsluchami ze np spl buczy :-) tak jak to tutaj pisze czlowiek zafascynowany relem.... gdzie wg niego to niemalze nawet DD velodyne gra slabiej i jeszcze samemu taki sub ustawiany gdzie do tego suba trzeba miec naprawde i pojecie i sprzet zeby on byl skalibrowany na 100% tak jak powiniewn byc.

A odnosnie czlowieka ktory ustawia kina wiesz ja mam zwyczaj taki jak nie znam czlowieka to nie oceniam go i wszystkim tak radze bo pozniej mozna sie niezle przejechac na tym.... jest to czlowiek ktory zna sie na rzeczy ustawial rozne kina domowe i sale do kin domowych jest doktorem elektroniki malo tego ma jakies tam certyfikaty robione odnosnie kalibracji kin domowych, w obecnej chwili jest w USA bo ustawianie kin domowych to on dla Hobby robil jest to jego konik. Ale chyba jest niezly skoro ludzie brali go np o 200 km mieszakjacy dalej od niego i placili mu nie tylko za kalibracje ale i za kilometry .... taki przykald ustawial kino domowe w kamienicy w Łodzi pokoj okolo 28m gosc mial dobre klocki, dobre kable, i kupil suba Rela seria R tego sredniego ( gdzie wczensiej mu tlumaczyl ze w kamienicy moze byc ciezko z ustawieniem ) i po kupnie jednak rela pojechal 150 km w jedna strone do niego i ustawial wszystko i konkluzja taka, ze rela za diabla w tym pomieszceniu nie dalo sie ustawic na tyle zeby on gral na te pienidze ktore gosc wywalil. Gosc go przenocowal na drugi dzien poszedl do sklepu i zamienil suby ( na szczescie wczesniej tak sie dogadal ze spzredawca ) i wzial velodyne spl1000 i ten nie mial zadnych problemow zeby w tym samym pomieszczeniu zagrac na tyle na ile sie wydalo kasy. Rel gral ale nie tak jak on powinien zagrac. Jezdzil na szkolenia rozne odnosnie rela jak i velodyna i miedzy innymi na szkoleniu w Anglii z rela - tam wyraznie mowili ze wazne jest to nawet z czego sciana jest zrobiona w przypadku rela co u nas w Polsce malo kto wie o tym... a juz na pewno malo kto mowi. Ja to slyszalem od niego i jeszce od jednego goscia co sustawia kina domowe z poludniowej Polski , ktory rowniez posiada certyfikaty odnosnie kalibracji ...

Ja mowie nie chodzi o to zeby kogos namawiac bo zadnego interesu w tym nie mam , a szcegolnie kiedy jeszcze nie mam zadnego z tych subow, tylko jak juz pisac to pisac uczciwie, a nie ze buczy bo ja sluchalem 2 modele spl i w zadnym nic mi nie buczalo i zaden sprzedawca tez nie zauwazyl zeby komus ten sub buczal chyba ze cos ewidentnie jest nie halo.... co wiadomo moze sie zdarzyc bo wszystko sie psuje prawda..... chociaz moze cos jest w tym ze Rel jest troszke ( ty napisales krotszym basem gra ) ja moze bym to okreslil moze deko szybszym... Ale to mowie to kazdy pewnie inaczej odczuje, aczkolwiek w kinie domowym lepiej dla mnie na 100% prezentowal sie lepiej velodyne a w stereo to juz kwestia samego odczucia danego czlowieka, to tez pewnie wazne jakiej muzyki sie slucha.... A to co wczesniej pisalem ze kolega twierdzil ze jeden i drugi jest dedykowany do 50 m to tak jak pisalem paradigm studio 15 w pomieszczeniu 50 paro metrowym w kinie zabijal obydwa te suby i moj kumpel do kina kupil wlasnie paradigma. Ale to kino bo znowu ten sub do muzyki nie nadaje sie w wogole ... nawet jak dla mnie gdzie ja nie jestem jakims fanatykiem stereo... Jedno jest pewne jeden i dtugi wart jest swojej ceny ja wole dolozyc i kupic velodyna, a zebym nie mial jeszce kilku innych zainteresowan to na pewno dolozylbym do DD bo ten to jzu w wogole zabija mnie swoimi mozliwosciami tak jak mialem mozliwosc posluchania go ( DD 12) oczywiscie wczesniej profesjonalnie skalibrowanego do tego pomieszczenia w ktorym mialem mozliwosc odsluchu. I jeszcze jedna sprawa ja mysle ze jesli ktos chce juz wydac taka kase to nie pwoienien sie patrzec na cene powinno byc go stac kupic jeden lub drugi ale nie patrzec sie calkowicie na cene bo cena sprawia ze niektorym ludziom wlacza sie cos takiego, ze podswiadomosc podpowida zeby kupic tanszy ze on nie jest duzo lepszy lub w wogole nawet jest gorszy od tego tanszego... Pozdrawiam.

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 9 miesięcy później...

Z tego mordobicia ciezko wyłuskać jakieś merytoryczne wskazówki odnośnie subów. Napiszcie proszę jak ustawiacie swoje zabawki (suby ) pod kątem stereo? W okolicy głosników głównych czy może w całkiem innym miejscu? REL zaleca naroża pokoju jako optimum dla ich systemów subbasowych. Zdaje to u Was egzamin?

Czasami warto poczytac takiego jak nazwałes mordobicia bo samemu można ciekawych rzeczy się dowiedziec a człowiek uczy się do końca życia ,

Hej , mam Definitive Technology ProSub1000 i mam go w rogu pokoju bokiem do miejsca odsłuchowego i jest ok , zaraz po zakupie "zanim znalazłem mu miejsce" stał koło kolumny , ok pół m od niej i jakiś metr od rogu (membraną w stronę , ze tak "powiem" pokoju) i w porównaniu z teraźniejszym usytułowaniem go w rogu bas nie był taki obszerny , strasznie szybko rozchodził się , co nie znaczy , że nie było uderzenia i kontroli , w każdym bądź razie był inny . Teraz bardziej mi odpowiada . W odległosci ok 3.5 m ,tzn w miejscu odsłuchu czuc niezłe kopniecie i tak jakby bas był niesiony po ścianach i był wkoło wyczuwalny , w pierwszym ustawieniu ( koło kolumny) uderzał bepośrednio i nie było go aż tyle wkoło co teraz , ja odnoszę takie wrażenie .

Pozdrowionka.

Metode z subem w miejscu odsłuchu znam - sam ją kiedyś opisywałem tu na forum. Nie zawsze jednak ten "najlepszy" bas wyjdzie w narożu - co z kolei zaleca REL. Ciekaw jestem jakie "optimum" znaleźli inni właściciele systemów subbasowych zwłaszza opartych o systemy RELa. Podobno one są zaprojektowane do pracy w warunkach akustycznego wzmocnienia niskich tonów narożem pokoju. Ja przez długi czas miałem suba z boku, blisko miejsca odsłuchu. Teraz eksperymentuje z ustawieniem w okolicy głośników.

Niestety ustawienie RELa to nie zabawa na jedno popołudnie. Żeby wykorzystać jego potencjał trzeba troche po pokoju pojeździć... i troche sie nalatać.

Metode z subem w miejscu odsłuchu znam - sam ją kiedyś opisywałem tu na forum. Nie zawsze jednak ten "najlepszy" bas wyjdzie w narożu - co z kolei zaleca REL. Ciekaw jestem jakie "optimum" znaleźli inni właściciele systemów subbasowych zwłaszza opartych o systemy RELa. Podobno one są zaprojektowane do pracy w warunkach akustycznego wzmocnienia niskich tonów narożem pokoju. Ja przez długi czas miałem suba z boku, blisko miejsca odsłuchu. Teraz eksperymentuje z ustawieniem w okolicy głośników.

Niestety ustawienie RELa to nie zabawa na jedno popołudnie. Żeby wykorzystać jego potencjał trzeba troche po pokoju pojeździć... i troche sie nalatać.

Dokladnie tak jak piszesz trzeba pobiegac i napocic sie. w skelpie jak odsluchiowalem i chcailem go przestawic to zabronili mi bo sprzedawca powiedzial ze nie ma zamiaru znowu latac po pokoju ;-) i sie z nim bawic. takze pod tym wzgledem velodyne jest znacznie lepszym do ustawienia go w pokoju. Ale jedna jak i druga firma znajdzie swoich kupcow bo obie marki robia fajne suby i to jest najwazniejsze.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 5 miesięcy później...

miałem sub velodyne spl - 1200. używałem go jedynie do kina domowego, w tej roli był świetny. nie mogłem go jednak właściwie zintegrować z systemem audio. bas miał jakaś taka twardość, nie przyjemny, nie muzykalny, po godz słuchania bolała głowa. wiec wyłączałem go.

sub velodyne można podłączyć albo przez wejście głośnikowe, wysokopoziomowe albo interkonektem subwooferowym RCA. ale nie można tego zrobić tak i tak jednocześnie co utrudnia użycie suba jednocześnie w systemie audio i w kinie domowym.

teraz mam rela, britania B2. żałuje tylko ze od razu rela nie kupiłem.

suby rela sa w pierwszym rzędzie projektowane do muzyki wiec świetnie się sprawdzają w tej roli. są łatwe w integracji z kolumnami głównymi, zakres częstotliwości odcięcia jest od 20 hz do 96 hz. co 2-3 hz. można je jednocześnie podłączyć do zacisków głośnikowych wzmacniacza używając do tego kabla subwooferowego ktory jest na wyposażeniu suba, oraz kabla subwooferowgo rca. dzięki temu można suba rel użyć jednocześnie w systemie audio, podłączając do zacisków głośnikowych wzmacniacza oraz w kinie domowym podłączając kablem subwooferowym rca do amplitunera np.

u mnie sub rela idealnie jest zintegrowany z kolumnami, zupełnie go nie słychać, nie można zlokalizować jego obecności a bas przez niego produkowany wydaje się jakby był produkowany przez kolumny. bas jest precyzyjny a do tego muzykalny jak cala reszta systemu... obecność suba dopiero "słychać" jak się go wyłączy w trakcie odtwarzania muzyki. słychać wtedy ile dźwięku ubyło. sub w systemie audio to nie tylko bas ale tez znacznie więcej "powietrza", znacznie więcej informacji przestrzennej i większa otwartość dźwięku, bardziej ekspansywna scena dźwiękowa. gdybym musiał to jakoś ocenić to powiedziałbym ze poprawa jeśli chodzi o scenę, ilość powietrza jest równie duza jak poprawa samego basu, jeśli nie większa.

większość ludzi nie potrafi dobrze zintegrować suba, wyczuwa się obce ciało w systemie, w końcu rezygnują. zazwyczaj zbyt wysoko ustawiają częstotliwość odcięcia suba, wtedy bas z suba zachodzi na bas produkowany przez kolumny częściowo co stwarza problemy z ustawieniem odpowiedniej głośności suba, a przy niewłaściwej fazie kolumn i suba może powodować redukcje basu w zakresie gdzie zachodzi na siebie.... itd.

reasumujac... do kina domowego : oba suby sa bardzo dobre ze wskazaniem na velodyne, do muzyki nadaje się jedynie rel który jest o wiele bardziej muzykalny i łatwiejszy w integracji z resztą systemu.

I tak zaraz się dowiesz, że tak nie jest i że to nieprawda, że się mylisz bo Rel nie ma DSP i mikrofonu:)

A moze niektorym np Velodyne czy inny jakis sub lepiej odpowiada niz Rel i nie potrzeba jakis filozofii przypinac do tego ... typu ze DSP to niby tylko gadzet, jest to bardzo fajna sprawa i na pewno warto miec w takim urzadzeniu jak sub. A nikt normalny nie napisze ze to co Kolega Jkuc jest nieprawda bo kazdy ma prawo na wlasna ocene i u kazdego taki czy inny sub inaczej zagra bo na to wiele roznych czynnikow sie sklada... nie mowiac juz o tym ze kazdy kupujac suba powinien sobie zadac pytanie czy chce sie miec uniwersalny sub ktory zagra nie zle w kinie, a rowniez przyzwoicie w stereo czy tez wylacznie do muzyki... Na szczescie tyle jest roznych firm i roznych systemow ze kazdy cos sobie wybierze na miare swoich potrzeb jak i swojego portfela..

Lolek126, wcale nie chodziło mi o Ciebie. Są tu po prostu tacy którzy uważają że jak sub nie ma DSP to jest do niczego. Było nawet stwierdzenie że Rel nadaje się wyłącznie do kina, bo właśnie DSP nie posiada,co niesamowicie mnie rozbawiło;)

Lolek126, wcale nie chodziło mi o Ciebie. Są tu po prostu tacy którzy uważają że jak sub nie ma DSP to jest do niczego. Było nawet stwierdzenie że Rel nadaje się wyłącznie do kina, bo właśnie DSP nie posiada,co niesamowicie mnie rozbawiło;)

Spoko Tribul wiem ze to nie do mnie bylo, tylko jakos tego typu teksty na mnie dzialaja w dziwny sposob :-). kazdy wie o zaletach Rela czy tez Velodyna i na kazda z tych marek znajdzie sie kupiec i dobrze bo to powoduje ze obie firmy musza konkurowac i robic jeszcze lepsze suby dla swoich konsumentow...

A propo roznych myslen na temat subow to pamietam jak moj znajomy - celowo pisze znajomy bo nie cierpie faceta :-) opowiadal wszystkim ze po co dla suba jest pilot , szczegolnie sie spieral z tymi Kolegami moimi ktorzy posiadali np Velodyna cht -Q , ktorzy uwazali ze pilot to nie jest cos fenomenalnego ale na pewno sie przydaje... po pewnym czasie zakupil jakis tam sub i mial ten sub pilota , po jakims roku ten pilot mu sie rozlecial i czekal na wymiane ze 2-3 tygodnie poniewaz tenze dystrybutor musial sciagac ten pilot i pamietam jak to sie wpienial ze nie ma pilota i jak to mu utrudnia zycie... takze jak widzisz czasem tez zmienia sie punkt widzenia kupujac pewna rzecz, ktorej wczesniej sie nie mialo.. Pozdrawiam..

Pilot w subie jak najbardziej, bardzo ułatwiłoby to strojenie.

I nie tylko do tego...:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.