Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon CEC 8200 jaka wkładka AT 120 czy AT 440ML

Goky1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamerzam wymienić wkładkę w swoim gramie :)

System wygląda następująco:

Wzmak Struss S

KOlum JMlab PS 5.1

Gram CEC 8200

Obecnie wkładka AT 95 , muzyka to głównie Blues,rock,Jazz i wokalistyka wszelkiej maści.

Wejscie mam MM i raczej przy tym typie wkładki zostanę

Proszę o podpowiedź ,

PS.

Jaka jest różnica pomiędzu AT 440ml a AT120 ?

Pozdrawiam

Paweł

Jaka jest roznica wyczytasz w opisach technicznych. Na szybko to 120e ma igle eliptyczna a 440ml micro line. AT440ml jest lepsza a at150mlx jeszcze lepsza.

pozdrawiam,

A co Ci nie odpowiada w AT95? Bo AT120 prezentuje w miare podobne brzmienie, oczywiście trochę wyższej klasy. Może warto porozglądać się za inną firmną?

At440 jest aktualnie bardzo droga, chyba ponad 600zł.

Biorąc pod uwagę szlif igły (Micro Line), i to co można dzięki niemu z tej wkładki wycisnąć, to AudioTechnica A-T 440 MLa jest obecnie bardzo tania (poniżej 600 zł). Zdecydowanie więcej trzeba aktualnie zapłacić za wkładkę Ortofona, Goldringa, Denona czy Regi ze szlifem eliptycznym. Dystrubutor tych wkładek zamroził ich ceny na dobre kilka minionych lat - gdyby drożały tak jak drożały inne wkładki, to cena czterystaczterdziestki znacznie przekraczałaby 1000 zł.

Pozdro,

Yul

Witam.

Przy okazji tematu o AT440. Jak byście porównali tą wkładkę z np. AT110e, Grado Green czy Sumiko Pearl.

Czego innego można sie spodziewać ? Czy to faktycznie jest taki skok, że nic tylko od razu lecieć do sklepu ?

Pozdr.

JacekPlacek

Witam,

Kazda zlotowka dolozona do zakupu AT-440 ML czy tez MLa zaoszedzi Ci kilkudziesieciu lub kilkuset zlotych na zakup nastepnej wkladki, ktorego bys musial dokonac by sluchac muzyki bez znieksztalcen. Oczywiscie, ze 440-tka nie jest idealna, ale za te pieniadze nie kupisz lepszej wkladki z takim szlifem. A ta jej legendarna,chirurgiczna precyzja, zimnosc, detalicznosc (dla mnie to zaleta,choc na co dzien gram na Ortofonie 540 MKII) obnazy jedynie kiepski stan plyty lub nagrania. Ja jednak wole jasniejsze, nieznieksztalcone brzmienie od pseudo "analogowego", cieplego brzmienia wkladek z tej samej polki. ktore przy trudniejszych plytach reprodukuja cieple, analogowe znieksztalcenia ;)

Warunkiem dobrej zabawy z AT 440 MLa jest możliwość precyzyjnego ustawienia wszystkich parametrów ramienia. Szczególną mitręgą jest ustawienie azymutu dla tej wkładki - to jest kluczowa regulacja, od razu mówię, że mi nie zajmuje 5 minut. Po dobrym ustawieniu tego robi się "skokowo" głośniej (nie wiem o ile - pewnie tak ze 2-3 dB, nie wiem dlaczego tak jest) i płyty przestają potrzaskiwać, tak zwanych papierówek/kopertówek i innych płytkich, powierzchniowych uszkodzeń wogóle nie słychać. Regulacja VTA pomaga pohamować analityczne zapędy AT 440 MLa, można wydusić całkiem niekiepski bas i podgładzić górę.

Pozdro,

Yul

P.S. Przy okazji - nie ma ktoś na zbyciu niepotrzebnego korpusu (body) od AT 120 E lub AT 440 ML/MLa, albo innych z tego typoszeregu? Chętnie nabędę, proszę pisać na priva.

Warunkiem dobrej zabawy z AT 440 MLa jest możliwość precyzyjnego ustawienia wszystkich parametrów ramienia. Szczególną mitręgą jest ustawienie azymutu dla tej wkładki - to jest kluczowa regulacja, od razu mówię, że mi nie zajmuje 5 minut. Po dobrym ustawieniu tego robi się "skokowo" głośniej (nie wiem o ile - pewnie tak ze 2-3 dB, nie wiem dlaczego tak jest) i płyty przestają potrzaskiwać, tak zwanych papierówek/kopertówek i innych płytkich, powierzchniowych uszkodzeń wogóle nie słychać. Regulacja VTA pomaga pohamować analityczne zapędy AT 440 MLa, można wydusić całkiem niekiepski bas i podgładzić górę.

I to jest całe woodoo w aplikacji tej wkładki, właściwie kazdej o "ostrym" szlifie:-) Płyta testowa i laptop bardzo pomocne. Z tymi 3dB to Yulciu troszke przesadził, jednak równo ustawiona generuje lepsze napiecię, ale to normale:-)

No dobra, może 1-2 dB, w każdym bądź razie po tym nagłym i niespodziewanym :) wzroście głośności muszę wzmaka ściszyć "o działkę", jeśli chcę powrócić do poprzedniego poziomu. Żadnych mierników wychyłowych, ani diodek skaczących nie mam (bo słyszę, nie muszę widzieć że gra, hehe), zatem dokładnie nie wiem ile to jest. Ale za to wiem że azymut ustawiłem. I to bez laptopa i innych protez.

Pozdro,

Yul

Vlado, korpusu nie masz czasem?

U mnie straszna różnica głośności sygnału we wkładce AT15Sa była po zmianie VTA (przy zamontowaniu nowej-starej musiałem obniżyć VTA o prawie centymetr). Według potencjometru na wzmacniaczu różnica przynajmniej 3dB, choć nie wiadomo na ile ta skala jest miarodajna. Nie wiem jak z azymutem, nie wykluczam, że może być podobnie, choć u mnie wygląda na równo ustawiony, nie miałem potrzeby regulacji, z resztą byłoby to trudne, bo mam stały headshell.

Ogólnie AT z wyższych półek są bardzo czułe na regulacje i kalibracje trzeba zrobić bardzo dokładnie. Najgorzej jak we wkładkach pojawiają się rezonanse przy pofalowanych płytach (lub niecentrycznych), na mój chłopski rozum spowodowane dość długim cantileverem w porównaniu do np.serii 2m ortofona. Po eksperymentach z naciskiem, tangency, ovarhangiem, antiskatingiem udało mi się ustawić tak, że żadne falki mi nie groźne:)

pzdr

Regulacja VTA pomaga pohamować analityczne zapędy AT 440 MLa, można wydusić całkiem niekiepski bas i podgładzić górę.

Kupowanie jasnej i krzykliwej wkładki po to by następnie protezować jej brzmienie niewłaściwym VTA jest swoistym kuriozum.

Wkładka nie jest zła ale dopasować ją należy do preferencji i reszty toru. A nie cudować.

Kupowanie jasnej i krzykliwej wkładki po to by następnie protezować jej brzmienie niewłaściwym VTA jest swoistym kuriozum.

Jeśli na twoim sprzęcie wyszło "jasno i krzykliwie", to albo coś z tym sprzętem jest mocno "nie halo", albo słabo sobie radzisz jeszcze.

Wkładka nie jest zła ale dopasować ją należy do preferencji i reszty toru.

Regulacja VTA między innymi daje możliwość "dopasowania do preferencji i reszty toru", to tak tytułem wyjaśnienia, gdybyś nie wiedział.

A nie cudować.

No więc nie cuduj :)

VTA jako regulacja do preferencji? Być może, ale nie ryzykowałbym, to może być szkodliwe dla płyt i igły. Jest taki jeden specjalista od pikującej wkładki:) Oczywiście możemy mówić o bardzo małym zakresie regulacji VTA, ale pytanie, czy wtedy różnice będą słyszalne.

Natomiast z naciskiem można eksperymentować, nie wiem jak w At440, ale w At15 i chyba 150mlx nacisk jest podany przez producenta od 0,75g - 1,75g. W tej kwestii bardzo wyraźnie słychać różnice w brzmieniu, mi najbardziej odpowiada nacisk 1,1g i mam nadzieje, że przy okazji przy mniejszym nacisku żywot wkładki się przedłuży:)

VTA jako regulacja do preferencji?

"...Gdy brzmienie jest za ostre i jasne, a średnie częstotliwości są przejaskrawione należy poeksperymentować z obniżeniem wysokość ramienia.

Dźwięk przesycony basami, ze zredukowaną ilością sopranów oznacza zbyt niskie ustawienie wysokości ramienia...."

Tomaszu - tytułem przypomnienia - cytaty pochodzą z tekstu który sam niejednokrotnie tu przytaczałeś i polecałeś do studiowania niejednemu, czyli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Być może, ale nie ryzykowałbym, to może być szkodliwe dla płyt i igły.

Zatem każde ramię bez regulacji VTA (np. Rega z wkładką inną niż Rega) byłoby szkodliwe dla płyt i igły, a to jest nieprawda. To może być natomiast szkodliwe dla słuchu - patrz gramofon excela, nagminnie używany z wkładką z niewłaściwym ustawieniem :)))

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli twierdzisz, że MF-ka Excela jest dobrze zamontowana i to kwestia preferencji?:)

Napiałem o małym zakresie regulacji, unikałbym podnoszenia VTA o 2 centymentry w celu zmniejszenia basu, wiesz o co mi chodzi.

Jakiego szablonu używasz do kalibracji wkładki?

pzdr

Regulacja VTA między innymi daje możliwość "dopasowania do preferencji i reszty toru", to tak tytułem wyjaśnienia, gdybyś nie wiedział.

VTA i zależny od niego SRA ma ściśle określone położenie odzwierciedlające ustawienie rylca nacinającego płytę przy nagraniu - ok 20 stopni. Bardzo istotne jest dokładne odzwierciedlenie tego kąta przy wkładkach z zaawasowanym szlifem.

Możesz sobie nawet do góry nogami słuchać płyt ale innym nie mąć.

Zatem każde ramię bez regulacji VTA (np. Rega z wkładką inną niż Rega) byłoby szkodliwe dla płyt i igły, a to jest nieprawda.

Yul

Hahaha, dobre! Rega dodaje specjalne pierścienie/podkładki do regulacji VTA/SRA jeśli ktoś uprze się korzystać z innych wkładek niż firmowe.

takie rzeczy jak charakter grania danej wkładki dopasowuję regulowanym pre gramofonowym

przy 440MLa jak najbardziej się też to sprawdza

audiokarma.org

VTA i zależny od niego SRA ma ściśle określone położenie odzwierciedlające ustawienie rylca nacinającego płytę przy nagraniu - ok 20 stopni. Bardzo istotne jest dokładne odzwierciedlenie tego kąta przy wkładkach z zaawasowanym szlifem.

Absolutnie nipodważalne, kazdy poważny producent wkładek ścisle podaje ten kąt dla kazdego wyrobu. Skrajne dociązenie wkładki również zmienia ten kąt, a co gorsza zmienia ustawienie cewek wzgledem nadbiegunnika magnesu (lub odwrotnie przy MM/MI) powodując zmianę brzmienia kosztem precyzji. Do pieszczot z brzmieniem wkładki mamy pre i kabelki a nawet głosniki:-)

Ps.

Yul niestety nie posiadam body AT:-(

Każdy poważny producent wkładek ma ją zrobić zgodnie ze sztuką. AT 440 MLA jest prawidłowo skonstruowaną wkładką, należy ją montować zgodnie z zasadami a nie protezować się ujemnym VTA

na sarkazm vlado można się wysilić jak ma się jakieś pojęcie. Z VTA/SRA jest jak ze skosem głowicy w magnetofonie. Nie od producenta głowicy zależy jak ją zamontujesz. A właściwe ustawienie jest jedno.

Witam

Dla mnie temat już prosty zbieram na AT440 .

Bardzo dziękuje za cenne informację :)

Myślę iż z kalibracją nie będzie problemów , a przy taki szlifie musi być to precyzyjne.

Pozdrawiam

Paweł

na sarkazm vlado można się wysilić jak ma się jakieś pojęcie.

Wybacz ale gdzie się dopatrzyłes sarkazmu w moim wpisie? Pisze wiec jeszcze raz jaknajprosciej potrafię. Całkowicie i absolutnie zgadzam sie z tym co napisałeś o VTA/SRA.

Wybacz ale gdzie się dopatrzyłes sarkazmu w moim wpisie? Pisze wiec jeszcze raz jaknajprosciej potrafię. Całkowicie i absolutnie zgadzam sie z tym co napisałeś o VTA/SRA.

On się dopatrzy sarkazmu i wszystkiego co chcesz w każdym wpisie który nie zgadza się z jego wąskim pojmowaniem świata. Tak się nauczył - ramię równolegle do płyty i koniec dyskusji. Kąt SRA oczywiście umie zmierzyć - czy wynosi 19, 20 czy może 21 stopni.

Jakiego szablonu używasz do kalibracji wkładki?

Pro-Ject "Align It". Do ustawień VTA mam własne szabloniki.

Pozdro,

Yul

hehe Yulu nie pogrążaj sie, równoległe ramie do płyty nie znaczy właściwego SRA :-)))))

Na przyszłość jak będziesz chciał "wydusić całkiem niekiepski bas i podgładzić górę" wsadź sobie zatyczki do uszu :-)))) a nie czepiaj się VTA. Ludzie czytają bzdury które piszesz.

Ludzie czytają bzdury które piszesz.

i pewnie piszą do ciebie na priva co robić, jak ustawić, jak skalibrować, żeby lepiej grało, tak jak piszą do mnie. Walniesz im wykład o SRA i będą wszystko wiedzieli :) A jak nie dasz rady z tym wykładem, bo niby na jakiej podstawie miałbyś dać radę, to zawsze możesz im odpisać, wiesz co:

jak będziesz chciał "wydusić całkiem niekiepski bas i podgładzić górę" wsadź sobie zatyczki do uszu

Po tym, mam wrażenie, że ci podziękują :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.