Skocz do zawartości
IGNORED

Unison Research Simply 845

chilon

Rekomendowane odpowiedzi

Po co? np. kolega rochu go kiedyś słuchał; nie jest tak tragicznie jak u Ciebie że nie rozróżniasz mulenia od czerni tła czym się chwaliłeś w innym wątku :)

Taka inteligentna inaczej odpowiedź mi wystarczy. Raczej nie przyczyni się do podniesienia wiarygodności Twej osoby. Kompleksy radzę leczyć na innym forum. Jak już nabędziesz wartościowy system to zapraszam do poważnej dyskusji.

Nie mam kompleksu ciągłej audiofilskiej erekcji tak że szukaj gdzie indziej :)

Jak nabędę wartościowy system to go sprzedam a później sobie kupię muzykalny który będzie mnie a nie innych na forum kręcił :)

p.s.

Mój awatar przedstawia Jack 6,35 z kryształami Svarowskiego i nic z erekcją nie ma wspólnego :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mój awatar przedstawia Jack 6,35 z kryształami Svarowskiego i nic z erekcją nie ma wspólnego :)

dzieki za wyjasnienie, wczesniej bylem pewien , ze to 'bolec w stoju' audiofila bezsprzetowego....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Prosiłem Cię tylko o nie udzielanie się w wątkach, o których masz niewielkie pojęcie. Jak byś nie zauważył jestem na forum od 2003 roku i nie smaruję w każdym Temacie swoich mądrości jeśli nie mam o tym pojęcia.

Wartościowy system poznaje się po brzmieniu a nie cenie. Fakt, ze trzeba wyłożyć w obecnych czasach dużą kwotę za takowy to już nie mój wymysł. Problem polega na zgrywaniu przez ciebie znawcy każdego tematu a to jest po prostu żenujące. Jeżeli znasz się na wyrywku audio dobrze to załóż nowy wątek i popisz się swoją wiedzą lub osiągnięciami. Sam zapraszam do klubu elektrostatów gdzie nie ma jadu ani czczej paplaniny. Daj się poznać od fachowej strony a przestanę wytykać Ci brak kompetencji w wielu kwestiach audio. Kilku doświadczinych kolegów zwracało Ci już wielokrotnie uwagę na ten temat. Dlatego proszę uszanuj opinię osób, które są na forum od początku.

Jeżeli czujesz się mocny w temacie kabli i uważasz, że wykonałeś coś wyjątkowego to proponuję bezstronny odsłuch i wymianę doświadczeń w tym temacie. Mogłoby to wnieść więcej dobrego niż ciągłe przepychanki.

dzieki za wyjasnienie, wczesniej bylem pewien , ze to 'bolec w stoju' audiofila bezsprzetowego....

Lubię inteligentnie złośliwych masz kolejkę

Chłopcy , nie kłóćcie się. Posłuchajmy jutuba!czegos spokojnego:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Taka inteligentna inaczej odpowiedź mi wystarczy. Raczej nie przyczyni się do podniesienia wiarygodności Twej osoby. Kompleksy radzę leczyć na innym forum. Jak już nabędziesz wartościowy system to zapraszam do poważnej dyskusji.

Szymonie, proszę bez urazy.

Kolejny raz widzę, że rozpiera Ciebie energia ale proszę nie wyładowuj jej tutaj i po wątkach znajdujących się w tej zakładce.

Sądzę, że Twoja wiedza, doświadczenie i umiejętność wiedzenia sporów są bardziej potrzebne się tam gdzie wiedzie prawdziwy front wojny na audiostereo.pl.

Tej pomiędzy słyszącymi a niesłyszącymi, pomiędzy audiofilami a tzw. sceptykami.

Grały w zeszłym roku w pokoju Audiostereo. Trza było być i słuchać a nie teoretyzować przy klawiaturce.

No , to byl jeden z trzech, czterech pokoi, gdzie mi sie dzwiek podobal ( choc jesli mnie pamiec nie myli byl troszke " efekciarski")

Gdzie o tych wzmakach mozna dowiedziec sie wiecej?

I jaki sprzet bedzie w pokoju Audiostero w tym roku ?

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

No , to byl jeden z trzech, czterech pokoi, gdzie mi sie dzwiek podobal ( choc jesli mnie pamiec nie myli byl troszke " efekciarski")

Gdzie o tych wzmakach mozna dowiedziec sie wiecej?

I jaki sprzet bedzie w pokoju Audiostero w tym roku ?

pzdr

marslo

A mi się osobiście GM70 nie podoba :( Gra jak tranzystor, jak bardzo dobry tranzystor a ja lubię lampy.

O GM70 może Ci sporo powiedzieć Stary Audiofil, w końcu gra na niej.

A co będzie grało w pokoju Audiostereo w tym roku to nawet najstarsi górale nie wiedzą. Mają w piątek przed wystawą dobierać.

No proszę - jak się wątek ładnie rozwija:-)

Doleję jeszcze oliwy i zapytam tak: czy 845 stosujemy głównie po to, żeby mieć więcej mocy niż z 300B? Zakładając, że 8-9W dla mnie wystarczy: łatwiej znaleźć dobrą aplikację na 845 czy na 300B?

DIY nie dla mnie - nic o lampach nie wiem. Najlepiej coś seryjnego, ewentualnie niskonakładowy polski producent ale sprawdzony.

Kiedys znalazlem w necie monobloki Mastersound na 845 :

Ukryta Zawartość

Z pewnoscia wyglad to ich plus .

Drogie, ale do Unison Research im daleko.

Czy moze ktos mial z nimi do czynienia , albo ma jakies opinie z ktorymi sie moze podzielic?

Licze szczegolnie na Piotra , w koncu ma duze doswiadcznie .

pzdr

marslo

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Lampa 300B która posiadam o mocy 12 wat na kanał całkiem niezle radzi sobie z thielami 3.7

NAWET WZMAK 2A3 0 MOCY 3,5 WATA NAPĘDZI TE RZECZONE THIELE 3.7

Czy miarą klasy kilku, czy kilkunastowatowej lampy jest to, że „pociągnie” Thiele?

Fajowo jest zapiąć konia arabskiego do furmanki z węglem i patrzeć jak się po kocich łbach ślizgają kopytka.

Sęk w tym, że źle zrobiona 300B zdechnie zanim poruszy kopytkami. Jak jedzie to już jest sztuka. Jak jedzie bez oporów to prawdziwy kunszt.

Zdolność współpracy "słabiaków" z takimi konstrukcjami jak Thiel jednoznacznie świadczy o przemyślanej konstrukcji, dobrym zasilaniu i wybitnych trafach.

O brzmieniu można się przekonać osobiście. Wystarczy umówić się na odsłuch.

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

„Dobrze zrobiony” wzmacniacz, to nie tylko jego zdolność do podołania obciążeniu, to nie zawody w podnoszeniu ciężarów. Nie po to wymyśla się kolumny o wyższej skuteczności. Na tym polu nie spodziewam się zaskoczeń, co należało odsłuchałem.

W ogole mialbym refleksję natury ogolniejszej, że takie watki o brzmieniu danej lampy tylko dezinformuja, Z moich doswiadczen i kilku gosci , także konstruktorow , ktorych szanuje wcale nie wynika, ze GM 70 gra mniej lampowo niz 300B, wrecz odwrotnie , 300B gra u mnie bardziej przejrzyscie, bardziej rozdzielczo i dzwiekiem lepiej zawieszonym w przestrzeni niz GM70, a wlasnie GM 70 gra bardziej okraglo, z wieksza makrodynamika ale mniejsza ostroscia z o wiele bardziej solidna podstawa basową i bardziej zrownowazonym w efekcie dzwiekiem, w systemach jakie slyszalem 300B grala bardziej szorstko niz moj wzmacniacz na GM 70 wiec w sumie nawet nie rozumiem niektorych wpisow, to tradycyjne spojrzenie na 300b czy 2A3 bierze sie z setek złych aplikacji tej lampy grajacych kluchowato, bez basu i malo dynamicznie- znaczy sie 'lampowo'. Abstrahujac juz od tego , ze moj wzmacniacz na GM-70 PSE pociagnie Kingdomy Tannoya i da sie tego sluchac z duża przyjemnoscia, czego wzmacniacz na 300B PSE nie jest w stanie zrobic, podobnie przy latwiejszym obciazeniu wzmacniacz na GM70 o wiele pozniej wpadnie w clipping. Wspomnialem wczesniej jeszcze o jednej rzadziej spotykanej konfiguracji o ktorej od jakiegos czasu mysle, tzn. lampa duzej mocy DHT push-pull, projekt raczej bardzo drogi ale tez warty grzechu, wawac zrobil i jeszcze kilku innych.

Masz na myśli GU48?

chociażby...

chociażby...

ale myslalem raczej o 813 czy ruskim zamienniku w PP...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście nie lubię słabych mocowo wzmacniaczy ale doceniam wiele takich konstrukcji. Mogą one zagrać naprawdę bardzo wciągająco w sprzyjających warunkach. Sam wolę potworki o niezdrowych mocach set - watów ale mam dość duży obszar do nagłośnienia. Tak jak pisałem sposób aplikacji lamp jest tu głównym wyznacznikiem i nie można opisać, ze dany typ zagra świetnie lub kiepsko. Na podstawie odsłuchu np. 10 takich konstrukcji można wyciągnąć ogólne wnioski co do większości. Odnośnie rozmachu, szybkości i dynamiki przecież nie muszę pisać spraw oczywistych.

Wykonanie powyższego wzmacniacza lub każdego innego o podobnej złożoności jest niemożliwe za pierwszym razem. Grać będzie ale daleko mu będzie do optimum lub pełnej możliwości danych lamp. Same transformatory głośnikowe mierzy się i dobiera często wiele miesięcy a koszt całkowity wszystkich części próbnych przekracza wersję finalną całej konstrukcji. Jeżeli mamy okazję kupić taki projekt gotowy i dopracowany z zapleczem serwisowym to można próbować. W innym przypadku to skok na głęboką wodę bez pewności, ze wyjdzie się żywym.

Właśnie nie jest to takie oczywiste. Znam wiele osób, które myślą że wykonają wzmacniacz na schemacie z netu i od pierwszego strzała będzie bomba i otwarcie niebios. Po odpaleniu jest zdziwienie, ze brumi, szumi a dźwięku nie da się słuchać a przecież wsadzone same audio knoty i inne lukrowane smakołyki. Bezsensowne jest też porównywanie samego typu lamp bo nic konkretnego z tego nie wyniknie. Chyba, że będziemy mówić o parametrach mierzalnych.

Już w wojsku mówili czym więcej potu na ćwiczeniach tym mniej krwi w walce. Każdy ma jakieś doświadczenie, jeśli je cały czas wzbogaca to wtedy ma odpowiedni pożytek z tego.

W sumie każde zagadnienie jak ma być dobrze poznane wymaga zdobycia doświadczenia. Dotyczy to także audio!

Na forum widać raczej wymianę poglądów o smakach a nie konkretnych rozwiązań problemów.Dla czego tak jest doskonale rozumiemy.

Tylko Sac Thailand to nie jest the end w temacie. Słuchałem 4 modeli GM70 i uplasowały się na miejscu 3. Także widać, że można lepiej.

Ale ja nie pisze akurat o projekcie na GM70, ta firma uczestniczyła i uczestniczy w wielu projektach i dostarcza trafa do wielu projektów, trochę autorskich jest na stronie, ale to jest stan sprzed 5-7 lat. Są nowe bardzo wysokiej jakości trafa dostepne od roku i są bardzo ciekawe możliwosci zamowienia wzmacniaczy DHT P-P wysokiej mocy w rozsądnej cenie, będzie to raczej brzmieniowo bardziej doskonałe niz jakikolwiek wzmacniacz na GM70 PSE. Wolę jeśli już zaufać uznanej na całym świecie marce nawet jak to ma wiecej kosztować niz dochodzić samemu albo zostac jak wielu tutaj z paczka traf i masą złych pomysłow.

Zawsze mozna lepiej, cena za GM70 PSE w SACThailand jest śmieszna, dostajemy estetyczny , wydajny prądowo wzmacniacz w cenie +/- polskiego DIY wiec nie wiem za bardzo z czym porównywać. Przejście na sprzedaz bezpośrednia przez Sac Thailand uważam za bardzo dobry kierunek, tylko zdecydowany, wiedzacy o co chodzi klient i wypróbowane projskty, chcesz wzmacniacz 55wat/kanał prosze, chcesz 200 W/kanał bardzo prosze. Od producenta do klienta, bez pośredników. Podraża wszystko tylko transport lotniczy, to jest problem, no i oczywiscie clenie.

Zresztą napaliłem się chyba za bardzo na kolejny projekt przez ten wątek , a pasowałoby żebym sie najpierw z obecnymi monoblokami rozstał zanim nowe zamówie, chyba muszę ochłonąc. Czytanie forum jest szkodliwe!

Żeby to było takie proste. W każdym razie życzę spełnienia marzeń w dziedzinie nowego pieca. Jeżeli będziesz go chciał porównać ze wzmacniaczami konkurencji to pisz śmiało.

Napalanie się rzeczywiście nie jest najlepszym doradcą ale ważne, że sprawia Ci to frajdę. Szukaj a znajdziesz...

Mam tylko nadzieję, ze sprawdziłeś już producentów w PL i naszych sąsiadów. Odchodzi problem transportu i niemożności posłuchania. Chyba, że upierasz się tylko przy konkretnym typie lampy.

Napisz jakie pomieszczenie masz do nagłośnienia i jaką elektroniką to wszystko pędzisz skoro celujesz w tak wysokie moce.

Mam tylko nadzieję, ze sprawdziłeś już producentów w PL i naszych sąsiadów.

W PL nie ma producentów takiego sprzętu*, SAC Thailand to trochę inna liga jeśli chodzi o trafa, słuchał będę tego juz w nowo tworzonym pomieszczeniu odsluchowym w przyszlym roku, do 30m2 będzie miało. Myśle tez o Tannoyach Westminster i paru innych rzeczach, na razie prowadze z kolegami niekonczacy sie projekt DAC- a la Kondo i to daje dużo radości i zwieksza wiedzę, przed przeprowadzką więcej inwestycji nie planuję bo to nie ma sensu.

*wiec jesli ma sie zamawiac trafa u Lundhala, Sowtera itp., a pozniej cos kminic to dla mnie jest to finansowo nieoplacalne, nie ma to żadnej przewagi , lepiej wtedy wziac jakąś używkę i ewentualnie 'tuningowac', chociaz w normalnych cenach tzn. ponizej 50.000 pln to ja nie widze tego typu wzmacniaczy.

Konkretów się nie dowiedzieliśmy ale pozostaje mi życzyć spełnienia planów. Może warto posłuchać ukraińskich 833. Bliżej i da się porównać.

Na pewno warto, ja w ogole nie wiedzialem , ze cos takiego istnieje. Mam w 'o mnie 'opis sprzetu na ktorym gram w tej chwili, nie bede przeceiz tego w kolko powtarzal bo po co. Jak sie nazywa ta firma ukrainska? Mają strone?

klasa wzmacniacza na 833 polega w głownej mierze na zrobieniu zasilania ktore wykorzysta taka lampe, samo sie nie spali razem z chałupą i jeszcze zagra

jesli to daje 50 W to jest mocno osczednosciowa konstrukcja pod kazdym względem

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.