Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o słuchawakach firmy HiFiMAN?

duch_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co sądzicie o firmie HiFiMAN???? Bo przy okazji kupowania kabli w sklepie RMS dostałem reklame właśnie tej hifiman. Pierwszy raz o niej słysze. Mają w ofercie słuchawki ,MP3ójki i w ogóle sprzęt przenośny. Co o nich sądzicie?

Już sprawdziłem. Matko Jedyna jakie ceny... Wypasiona MP3 ka za ponad 1000 zł... Słuchawaki douszne też tyle...

Robia bardzo przyzwoite doki, bynajmniej tak bylo kilka lat temu i kazdy model praktycznie mial najlepszy stosunek cena/jakosc w swoim przedziale cenowym :)

Przesluchalem sporo modeli sluchawek nausznych z roznego pulapu cenowego i Hifimany trafiaja w moje gusta bardzo mocno, swoja naturalnoscia, referencyjna reprodukcja basu i wyrownanym pasmem. Nie znaczy to, ze nie sa bez wad, ale tutaj bardziej to sie objawia przywiazaniem do wlasnych upodoban niz przyczepieniem sie do wad brzmieniowych. Pewnie, ze moglbym jeszcze do kompletu miec HD800 czy K1000, ale nie ma sie co spinac. Reszte mozna doszlifowac torem.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Już sprawdziłem. Matko Jedyna jakie ceny... Wypasiona MP3 ka za ponad 1000 zł... Słuchawaki douszne też tyle...

Przecież to że dali ci ulotkę nie zobowiązuje cię do kupna.Jak są za drogie to poszukaj coś tańszego z oferty AKG,Beyerdynamics,Sennheiser itd.Swoją drogą dobrze że nie dali ci ulotki np: Stax'a :)

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Hmm, nie MP3 a FLAC-ówka ;-) raczej ... takiego sprzętu nikt nie używa z plikami MP3 ... HM-601,602 to znakmoite odtwarzacze. Jedne z najlepszych przenośnych urządzeń tego typu. Do niedawna praktycznie nie miały konkurencji. Jednak konkurencja nie śpi i oferuje podobne produkty oparte na znakomitych DAC-ach.

Jeśli bardziej się wgryziesz w ofertę słuchawek dousznych to stwierdzisz, że 1000 zł za dobrze grające słuchawki douszne to mało ... ceny tych naprawdę dobrze grających zaczynają się od 1500 zł.

Jeśli interesuja Cię słuchawki douszne Hi-FiMan to zacznij od modelu RE-262. Niższe modele nie są ciekawe. Za to słuchawki nausze to klasa sama w sobie. Jak dla mnie nie do pobicia przez zwykłe słuchawki dynamiczne - nawet te najdroższe.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

czy ktoś słuchał tego modelu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

"Prawdziwe" HiFiMan zaczynają się od modelu HE-400 ... wszystkie pozytywne recenzje dotyczą modeli magneplanarnych...

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Polecam zapoznać się z tym testem, oczywiście pod uwagę fakt, o którym wspomniał Piopio.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Przecież to że dali ci ulotkę nie zobowiązuje cię do kupna.Jak są za drogie to poszukaj coś tańszego z oferty AKG,Beyerdynamics,Sennheiser itd.Swoją drogą dobrze że nie dali ci ulotki np: Stax'a :)

Ale przecież ja nie pisałem że chce kupić jakieś słuchawki tylko że chciałem zaczerpnąć opinii na temat tej firmy, bo jest mi ona zupełnie nieznana. Nawet przez głowe nie przeszła mi myśl aby coś kupować bo nie musze bo mam niezły sprzęt.

Ukryta Zawartość

Mikson, odpuść. Nie wiem jaki musiałby być tor żeby ściągnąć ten koc z nich. Jak chcesz HiFiMany, szukaj HE4 i w górę.

Moze zagrałoby to z zalecanym HiFiMan 602, HiFiMan 601.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

mikson,

do HE-4 będziesz potrzebował pieca.

Niekoniecznie.

Portable iBasso DX100 napędza te słuchawki bez problemu, własnie mam je na uszach.

dzisiaj wieczorem sprawdzę współpracę z lampowym OTLem Skorpion HV-1 do Dubiela oraz porównam do HD800 choc raczej po pierwszych odsłuchach wiem jaki będzie wynik.

Pozdrawiam

Muszę przewietrzyć mój system…

Niekoniecznie.

Portable iBasso DX100 napędza te słuchawki bez problemu, własnie mam je na uszach.

dzisiaj wieczorem sprawdzę współpracę z lampowym OTLem Skorpion HV-1 do Dubiela oraz porównam do HD800 choc raczej po pierwszych odsłuchach wiem jaki będzie wynik.

Pozdrawiam

Jestem w szoku ... mój Skorpion poddał się z HE-4. Dopiero na maksa jakoś tam było ale to nie jest granie. No cóż ... brak transformatorów robi swoje.

A takie małe gówienko jak iBasso napędziło te słuchawki bez problemu.

Tak więc porównań dźwięku dokonam z iBasso na takim samym materiale, także hires, jak z LINNa podłączonego do Skorpiona.

Pozdro

OTL musiał wymięknąć z takimi słuchawkami. Nawet Woo Audio WA6 SE z HE-500 na większych głośnościach już nie wyrabia, a ma wyjścia przez transformator z triod 3W mocy.

A czy czasem nowsze planarne HE-400 nie są łatwiejszym obciążeniem i czy OTL je napędzi?

I jaki jest dźwięk w HE-400 w porównaniu do HE-4?

Tak na szybko HD800 w porównaniu do HE-4 są bardziej kulturalne, równiejsze w pasmie z duuuużo lepszą przestrzenią. Średnica jest podawana lepiej byc może dlatego, że w HE-4 jest wycofana. U Chinczyków gramy pięknym dołemi i górą, która czasami potrafi zaostrzyć. W Senkach góra jest krystaliczna. Gdyby trochę tego basu z HE-4 przenieść do Senków to byłby dla mnie, podkreślam dla mnie) ideał.

Komfort noszenie w HD800 nienaganny, w HE-4 jest nieźle ale do Senków daleko.

Zastanawiam się nad tymi HE-4 jako słuchawkami własnie do iBasso czyli jako portable (sic!) chyba że ktoś ma inne pomysły. Wolałbym też aby była mozliwość ich napędzenia przez mojego OTLa.

Michael, co doradzisz?

Pozdro

NIe tylko OTLe wymiekaja z Hifimanami. Ja raz podlaczylem Hifimany HE-6 do wyjscia sluchawkowego Lebena CS300SX ktory ma wyjscie transformatorowe. Efekt taki, ze juz przy nieduzych glosnosniach bylo slychac strasznie znieksztalcenia.

HE-4 to konstrukcyjnie "połowa" HE-5LE, które już łatwe nie są, bo trudniejsze od HE-500 (dla lamp też już trudnych). Nie ma magnesu po drugiej stronie po prostu, czyli w teorii i praktyce skuteczność jeszcze o jakieś 3dB niższa niż HE-5LE. Trzeba sobie odpowiedzieć - co musi zostać, słuchawki czy wzmacniacz? Na mezaliansy szkoda czasu i pieniędzy. Do OTLa to słuchawki wysokoomowe najlepiej. Jest tego trochę w ofercie Beyerdynamic i Sennheiser, choć w tym ostatnim przypadku wyczerpałeś raczej temat. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.