Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 1000zł (troche dlugie)

Karolm5

Rekomendowane odpowiedzi

Troche mi sie dzisiaj rozjasnilo na co zwracac uwage, jednak mocny bas to nie wszystko. Bazuje wylacznie na Waszych opiniach, a tyle osob na raz nie moze sie mylić. Mam kilka typów które mi sie wizaualnie podobają, której najlepiej zagrają ?

B&W 309

Dali 505

Technics SB-T200

Wharfedale 8.3

Eltax Liberty

Czy uzywanie korektora graficznego to wielkie "przestępstwo" ? Pytam bo juz prawie nie znajduje zadnych w sprzedazy, wiec cos z nimi musialobyc nie tak. Jak te glosniki reaguja na uwypuklanie róznych tonów ?

...najwyraźniej warunki akustyczne są u Ciebie trudne, jeżeli nie możesz nic pokombinować z poprzestawianiem mebli to jest parę kolumn które poradzą sobie w takich warunkach. Ustawione blisko ściany dość dobrze zagrają kolumny Castle, Mordaunt Short, Mniejsze KEFy (Coda 7,8 - może już trochę boomić, Q15), NHT i parę innych - . Z wymienionych przez Ciebie ja preferowałbym Dali natomiast potrzebują one minimum 50-60 cm od tylnej i bocznych ścian tak że raczej odpada, Technicsy mogą mieć wolny bas pozbawiony jędrności - przynajmniej tak je zapamiętałem, pozostałe kolumny słuchałem w przypadkowych okolicznościach (Eltax i Wharefdale), te B&W to jakies podejrzane - olałbym. Co do korektora to szkoda pieniędzy - więcej toto zaszkodzi niż pomoże - lepiej tą kasę przeznaczyć na lepszy sprzęt i przyzwoite kable.

Byłem świadkiem, jak sprzedawcy w Euro odradzili zakup korektora komuś kto usiłował skompletować sobie zestaw hi-fi Bo "tego się dziś nie używa". Poziom świadomości więc rośnie!

albo bez basreflexu:) U shinobiego słuchałem w pokoju moze 9m2 Castle Pembroke - od tylnej ściany miały może 5cm i grały bardzo przyzwoicie, kompania to Creek 50ka i MF A3CD.

Moje zdanie jest następujące.

W kategorii cena/jakość wygrywaja Technics 200

W kategorii jakośc wygrywaja Eltax a nie uznawane B&W 603- moim zdaniem są przereklamowane, dostały Eisa ale to zależy od odiorcy jakie kolumny wybierze.Naprawde dobrya kolumna jest seria 600 s 3 (tylko nie ten plastik)

Jak tak dzisiaj siadłem sobie i zaczałem tu pytać na forum i robic rozne testy z posiadanym sprzetem to doszedlem do pewnych wnioskow (oczywiscie dawno znanych lecz do mnie nie przemawiajach) Np. kable. Te kolumny Sony o wiele lepiej grają na wzmacniaczu Diory jak na Sony. Powod ? Grubsze przewody! Tutaj na 2x35W głosniej gra jak tam na 2x80W. Tylko ze przy sony sa kable naprawde cieniutkie. Jutro ide po jakies kable. Tylko jakie ? Wiem ze przyzwoite beda o grubosci 2,5mm^2 ale nic wiecej. Help!

Oj zaczyna się jazda;) Coś mi się wydaje, że jak byś podłączył tymi samymi grubszymi kablami Sony do Sony to cały czas by było gorzej niz z Diorki - nie mniej kable to istotna rzecz i warto odżałowac na nie parę groszy. Jeszcze trochę kombinacji i zaczniesz doceniać średnie tony:) BW603 to faktycznie przereklamowane i przeceniane kolumny - Dali, Eltaxy, a może i Wharefdale (z wymienionych) mogłyby z nimi spokojnie powalczyć

...ni twierdzę, że tak musi być, ale przy tej klasy sprzęcie takie niespodzinki się zdarzają - pamiętam jak stareńki Arcam Alpha 1 (z 15 - letni) skosił moją Yamahę AX470 - to dopiero kląłem, co gorsza nie dało się go kupić - potem to już szybko poszło.

>DrDmx

Panie doktor DMX, podałem średnicę wewnętrzna (bez resora) 130 błędnie po czym się poprawiłem że jest to 120mm (już minęło troszke czasu odkąd przestałem byś ich posiadaczem, a nie szperałem po stronkach żeby udowadniać że je znam), to że z resorem mają 140mm ok. wiem o tym ale nie wiem co chcesz mi przez to udowodnić. Byłem posiadaczem tych kolumn przez prawie 3 lata więc śmiem twierdzić że wiem co nieco o charakterze ich brzmienia i średnicy ich membran. Jeśli chcemy się trzymać tak dokładnie danych to powiedz mi skąd wziąłeś ich metrową wysokość, może odmierzałeś łokciem?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie będę polecał lub nie, jeśli Ci się nie spodobają potem mogę za to oberwać, napisze tak, można je tanio kupić 600-700zł, ich niewątpliwa zaleta to niezły bas jak na tą cenę, niestety najniższego nie usłyszymy, średnie tony to chyba najgorszy aspekt tych kolumn, mała rozdzielczość, sopran nie jest zbyt klarowny. Jednak sprawdzają się dobrze w muzyce popularnej bez większych składów, dynamika całkiem dobra, bas jest nieco rozciągnięty (mogła to być wina mojego małego pokoju) ale może się niejednemu podobać, ja wole jednak bardziej precyzyjny. Wszelkiej maści muzyka elektroniczna wypada nieźle, rock dobrze jednak były wyjątki gdzie troszkę kolumny mieszały, jazz i inna muzyka akustyczna gdzie wymagane jest dosyć wierne oddanie sceny i tła muzycznego niestety możemy odczuć niedosyt.

pozdrawiam

Raczej komis, niestety nie są produkowane od jakiegoś czasu, skad jesteś, jak śląsk a bedzie Ci zalezalo to moge zorganizowac odsluch moich ex :)

Mińsk Mazowiecki, jakies 40km od Wawy. Ale prawdopodobnie bede na Śląsku w sierpniu, a dokładniej w Tychach. Jesli pojade to dam znać i jak bedzie mozliwosc to chetnie bym posłuchał tychze kolumn.

Teraz calkowicie off topic, co sądzicie o wyrobach firmy GLD ? Poza tym ze ceny są naprawde wysokie. Czy faktycznie ten sprzet jest bardzo dobry ? Co w sobie ma ze ma taka cene, poza tym ze hand-made.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.