Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 1000zł (troche dlugie)

Karolm5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Najpierw chciałbym sie przywitac jako ze jestem tu pierwszy raz. Od razu zaznaczam ze nie znam sie zbyt dobrze na sprzecie audio i z tego powodu pisze na tym forum aby sie rozwiac moje watpliwosci.

Od pewnego czasu chce kupic kolmny glosnikowe bo moje Tonsil Scherzo 120 mi nie wystarczaja (zero sopranu i bas jakby w karton klepał) Widzialem pare ofert na allegro ale nie wiem czy sa one warte kupna. Oto linki do aukcji ktore wpadly mi w oko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Empire EASS 200, cos na kształ Diora Polaris

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tawo 602

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tawo 352

Teraz nie wiem, ktore bylyby najlepsze, 1000zł to jest gorna granica ktorej nie moge przekroczyc, ze wzgledu na brak kasy. Narazie grałoby to z wzmacniaczem (nie smiac sie) Diora WS442 (2x35W) a w przyszlosci planuje nabyc jakiegos uzywanego Technicsa, zeby mial ze 2x100W. Nie jestem audiofilem, super wybitnego sluchu tez nie mam. Potrzebuje glosnikow ktore zagraja w miare czysto, z mocnym basem i wyraznym sopranem. Jakosc srednich tonow nie ma dla mnie duzego znaczenia.

Moze forumowicze zaproponuja tez inne glosniki, czesto do 1000zł polecacie monitory Tannoy'a. Tu pojawia sie kolejne pytanie: Jak glosnik niskotonowy 16cm moze wydac bas ktory bedzie mocniejszy od np. Tawo 2x22,5cm ?

Jedyny lepszy sprzet z jakim mam doczynienia to zestaw Sony zbudowany z glosnikow SS-FCR450 oraz wzmacniacza STR-DE495.

Prosze o pomoc i niewysmiewanie sie (czesto spotykane na tym forum). Nie znam sie na tym i tyle.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/9811-kolumny-do-1000z%C5%82-troche-dlugie/

Znalazlem Koda KODA AV706

Ukryta Zawartość

Cena mi odpowiada, ale... Jezeli one beda grac tak jak te Sony SS-FCR450 to nie wiem czy lepiej nie kupic tych Empire 200, jezeli oczywiscie sa identyczne jak Diora Polaris, bas jest nieporownywalnie mocniejszy.

Ukryta Zawartość

kolumn Koda mozesz posluchac w wielu sklepach - i to jest pierwszy krok. Po prostu sprawdz czy to ma sens czy tez dla ciebie sa tragiczne. Ciezko cos doradzac, ja po 10 sekundach juz prosilam o ich wylaczenie (a to byly kolumny za wiecej niz 1000zl), ale niektorym wystarczaja. Ich dystrybutor ma dobra strone, na ktorej oczywiscie Koda to top super mega haj-end audiofilsko kinofilski:-) Ale mozesz poczytac o modelach, o dystrybutorach i sklepach gdzie one sa dostepne. Proponuje googla - tam ich znajdziesz. A jak ci sie kolumny spodobaja, to mozesz troche sprobowac przyoszczedzic szukajac na allegro.

to fakt ze tutaj za kilka stowek poleca sie tannoye, ale jak szukasz basu to chyba nie tedy droga. chyba, ze sie okaze ze troszke zmienisz podejscie do muzyki, to wtedy ,alenstwa sa dobrym poczatkiem. a kody to juz nie;-)

pozdrawiam

paulinka

Nie znam kolumn firmy Empire coś tam, zaś kilka kolumn Kody słuchałem i za nieduże pieniądze mogą być. Widzę że zależy ci na basie, licz się tylko z tym że w tak budżetowych kolumnach będzie dominował wyższy zakres basu, tak zwane łup-łup, zaś naprawdę niskiego basu raczej nie będzie. Ale to Tobie mają się podobać. Kody możesz posłuchać w sklepie i wtedy sprawdzisz czy ci się podobają. Zakup w ciemno jakichkolwiek kolumn bez odsłuchu może być ryzykowny.

Odpuść sobie tego typu firmy polecam jakie znane (wszystkie zagrają z Diorą);

tanie dobre ale małe:

Ukryta Zawartość

brzmieniowo i nie tylko bardzo efektowne:

Ukryta Zawartość

praktycznie nowe:

Ukryta Zawartość

pewny typ:

Ukryta Zawartość

i jeszcze coś z nowszych konstrukcji:

Ukryta Zawartość

i pewnie coś ciekawego znalazło by się w niższych rejonach cenowych a kolumn marki Koda też jest parę szt na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Paragraf:

Te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) calkiem niezle wygladaja, nie wiem dlaczego mam takie przekonanie ale jak widze duza srednice glosnika niskotonowego to wydaje mi sie ze bedzie dobrze grac. Moze to jest mylne wrazenie, prosze mnie uswiadomic.

Ukryta Zawartość

To nie są duże kolumny i sprawdzą się w raczej mniejszych pomieszczeniach. Wielkością głośników bym się nie sugerował ponieważ ich brzmienie jest pełne, spójne i dynamiczne. Proponował bym raczej ciepło brzmiący wzmacniacz z zimnym (tanim) jakby za dużo wysokich – wokale mogą syczeć.

Jaki to bedzie cieplo brzmiacy wzmacniacz ? Jedyne co w zyciu porownywalem to ta moja Diore z glosnikami Tonsila, zestaw Sony rodziców i znajomego zestaw Technics (jakis podstawowy 2x100W) + glosniki Diora polaris 300. Nie mam o tym pojecia :(

Np. dobrze sprawdzą się konstrukcje z lat 70-tych Pioneera, Marantza czy Kenwooda a bardzo słabo z 90tych (wzmacniacze tych samych firm ale oczywiście mówię o tanich popularnych modelach) . Z nowszych wzmacniaczy dobrym partnerem wydaje się Nad.

Nie mieszajcie mu w tej chwili o ciepłym brzmienu itp.

Chłopak dopiero zaczyna przygodę....

Wybierz się do sklepu w Wawie (doradzcie gdzie mozna obecnie posłuchac budzetowych kolumn).

Niech ustawią podłączą Ci wzmak i cd za jakieś sensowne pieniądze (powiedzmy, że w cenie kolumn każdy).

i posłuchaj na tych samych kawałkach kilku modeli.

Myślę, że szybko wyłapiesz różnicę w brzmieniu, ale uważaj na początku wszystko będzie super brzmiało, więc spokojnie do tego podchodź.

Pamiętaj, że w kolumanch niekoniecznie chodzi o wielkość, moc i ilość głośników (dotyczy to także potęgi basu ktorej szukasz)

A tak czysto informacyjnie, Paragraf co sadzisz o Diora WS442 ? Brzmi cieplo, ostro, zimno ? O ile go sluchales kiedykolwiek. Z tego co wiem to kiedys dostal nagrode na targach, ale kiedy to bylo :)

Nie walić sciemy że to są małe kolumny dwa modele z tych posiadałem.

Grały na Onkyo 595 i harman/kardon 1500 i wszystko było ok nawet super, koleś napisał że niezalerzy mu na średnicy.A i grały jeszcze na Pioneer z Prologic z lat 97-99 i to jest dopiero wymiatacz 400w pobór mocy.Roznośił Technicsy i Wharfedale.Te kolumny bez problemu nagłosnią pokój do 25m.kw.

Coś mi sie wydaje, że kolumny na aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

nie za bardzo oryginalnie wyglądają: wysokotonówka to chyba GDWK 11/100 z obciętym korektorem,

a woofery też chyba nie od B&W.

Ukryta Zawartość

Karolm5 z tych kolumn co DrDmx proponuje to SB-T200 maja 2 malutkie 13cm srednio-niskotonowce 2x br jeden z przodu drugi z tylu, po basie to potrafia dac, naglasniaja spokojnie 25m2, minus to 86dB, ale za 700zł na poczatek mozesz miec i powinienes byc happy? :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Spoko spoko mają czternastki i dwie komory wewnętrzne oraz dwa wyloty.I grają większym basem niż większość głośników z dwoma 17.Opteron słyszałeś kiedys głośniki technicsa bo chyba nie :)

DrDmx nie dośc ze slyszalem to mialem je kiedys dosyc dlugo, nie maja 100cm wysokosci tylko 98cm to tak dla scislosci.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ukryta Zawartość

na tej stronie pisze dokładnie że głoniki Technics sb t200 mają głośniki 140mm "to tak dla scisłości"

a nie 130 albo 120

Ukryta Zawartość

Moge odsunac na max 35 cm. Nie wiem czy jest to istotne ale kolumna praktycznie przylega bocznymi scianami do szafki a z drugiej strony do sciany.

Teraz podlaczylem sobie kolumny rodzicow (prosze mnie nie zlinczowac bo to Sony) SS-MF450H. Graja o niebo lepiej, bas nie dudni. Jest go troche malo, srednie jak srednie, nie przywiazuje do tego wagi. Soprany wporzadu tyle ze czasem "zaświszcze troche", moze zdenerwowac :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.