Skocz do zawartości
IGNORED

jaki pre: Nuda czy Clearaudio? Cos innego? Jak gra Nuda?

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pierwsze odsłuchy odbywały się na ProJect Phono Box SE II. Benpe przytargał swoją nudę, ślicznie zmontowaną i zrobioną perfekcyjnie. I zjadła tego ProJecta. Z porównań kosztowych wychodzi mi że w moim zasęgu może być ClearAudio Basic+. Cenię sobie recenzję tej gazety

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a 93% brzmi smakowicie.

Do sedna czy ktoś słuchał tego Clearaudio, a najlepiej w porównaniu do Nudy?

Wielka zaletą Nudy jest możliwość własnego kształtowania brzmienia poprzez wymianę opampów. No i oczywiście też gra, to już wiem. BTW do czego możecie porównać swoje Nudy bo wiem że jest tu sporo jej użytkowników?

Clearaudio to konstrukcja zamknięta renomowanego producenta ale "firmowa", a do tego mam jeszcze ich wkładkę.

Dla ułatwienia (a może utrudnienia?) załóżmy na chwilę, że oba pre kosztują dokładnie tyle samo. Tak mogę mieć.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

Obstawiam,że w tej cenie Nuda będzie lepsza.To co oferuje jest dostępne raczej w preampach o wiele droższych.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

i pamiętać należy że test jest na niemieckiej stronie a każdy swoje chwali...

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Żeby nie bylo, miałem Nudę (i starszą,jak i tą ostatnią wersję) pożyczoną od Ahaji,dosłownie w czwartek ją oddałem.Porównywałem z MA VINL.Nuda zagrała lepiej.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Pomyłka miało być MF Vinl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyłka miało być MF Vinl

Ukryta Zawartość

Ok. Dzięki!

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

M1 ViNL, wygląda interesująco, a nuda to klepie? W jakim sensie?

Swego czasu pojawił się gain clone i też klepał przez pierwsze pół roku wszystko jak leci. Ekstaza była taka...

pmcomp. Na pewno jest tak, że dzieła AA grają jasno i szczegółowo. Jeżeli przywiązujesz uwagę do innych aspektów, muszisz nieco poeksperymentować.

M1 ViNL, wygląda interesująco, a nuda to klepie? W jakim sensie?

Gra inaczej ,jak dla mnie jest lepszy bas ,średnica,przestrzeń.po powrocie do MF to słychać. MF podobał mi się z Clearaudio Passion z wkładka Virtuoso.

pmcomp. Na pewno jest tak, że dzieła AA grają jasno i szczegółowo. Jeżeli przywiązujesz uwagę do innych aspektów, muszisz nieco poeksperymentować.

Zgadzam się i potwierdzam ale ... one graja jasno i szczegółowo u Andrzeja, w jego pomieszczeniu i na jego głosnikach. I wkładki które Andrzej lubi to podkreślają. Juz moja ClearAudio Maestro zagrała u niego inaczej, równiej.

Natomiast ADFontes z tą wkładką i z diabłowymi wmakami zagrały u mnie w domu zupełnie inaczej. Inne pomieszczenie, inne głosniki. Hiragi nie testowałem zbyt długo bo była chwilowo "przestawiona" i zachwiana była równowaga tonalna. Dlatego gralismy z ProJecta i z Nudy. Dźwięk z Nudy mi sie podoba, zrobiło się szerzej i dokładniej na scenie. Więcej powietrza między instrumentami. bardzo ładne barwy. Zastanawia mnie czy w cenie Nudy jest jakaś dobra alternatywa, stąd ten wątek.

Pozdro

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Poszukaj tematu o lampowym pre Mr. Dinka. Jak się zrazisz co do osoby, to może być jakas alternatywa, acz wyraźnie droższa od Nudy.

Za tysiaka jest też interesujący model na lampach, chińskiego Yaqina, ale zupełnie nie wiem jak się to ma do Nudy.

http://www.yaqinpolska.pl/pl/article/show/id,36-.html

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2011/11/yaqin-ms-12b-lampowy-przedwzmacniacz.html

I wtej cenie to w zasadzie tyle :) Mając 2 tys pojawia się sympatyczna lampeczka Pro-jecta ( Tube Box 2SE), którą jakos tak dziwnie się składa, że posiadam :)

Pomimo, że lampa gra jaśniej i szczegółowiej jak MF.

http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/hi-fi-and-audio/amplifiers/pro-ject-tube-box-se-ii-695832/review

http://www.youtube.com/watch?v=dlEBzoHab34

I wtej cenie to w zasadzie tyle :) Mając 2 tys pojawia się sympatyczna lampeczka Pro-jecta ( Tube Box 2SE), którą jakos tak dziwnie się składa, że posiadam :)

Jaki typ lampy tam siedzi?

No i jaka produkcja?

Jak by co to wsadziłbym tam jakieś NOSy.

Kto w Warszawie pozyczy mi to za kaucja na odsłuch?

Pozdro

Pomimo, że lampa gra jaśniej i szczegółowiej jak MF

A skąd to wiesz,miałeś tego MF ?

Zastanawia mnie czy w cenie Nudy jest jakaś dobra alternatywa, stąd ten wątek.

Nuda może spokojnie konkurować z dużo droższymi pre.Jeżeli chcesz kupić dobry pre,to też patrz na to czy ma możliwości dopasowania ,bo pózniej będziesz zamiast słuchać zakładał posty typu "jaka wkładka do..."

Od w/w Tube Boxa II 'z lampami' zagrał lepiej całkiem prosty CS Blue z porządnym stabilizowanym zasilaczem. Tym bardziej nie jest on (Tube Box II ) żadną konkurencją dla NUDY

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

frost- w sklepie, na zasadzie zamian w obcym torze. czyli jedyne co można określić to to,ze coś względem czegoś zagrało inaczej.

Rubcio- czy Tube Box II SE dostał również porządny, stabilizowany zasilacz?

pmcomp- 2 x ECC83 (12AX 7A), na obudowie nie ma żadnych oznaczeń Made in... Każdy sklep w Wawce, który go ma wypożyczy za kaucją bez łaski. Nie musisz latać po ludziach :)

To chyba następca mojego: http://www.project-audio.com/main.php?prod=tubeboxds&cat=boxes&lang=en

V/S Nudy postawiłbym Buggle w/g Hagemanna.(czego pewnie n-tą wariacją jest CS Blue).

Nuda ma przewagę w możliwosciach manipulowania parametrami wejścia. Ale przy dobrym jej ustawieniu wobec wkładki ,walory dźwiękowe równorzedne..

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://www.project-audio.com/main.php?prod=tubebox Tego testowałeś? Dwie literki na końcu jednak sporo zmieniają.

Znalazłem jakiś wątek o tym CS, w 2008 roku to chodziło na bateriach, mówisz, że kolejne wersje doczekały się wypasionego zasilacza?

Miałem przez pewien czas,równocześnie Basica i ArtDJ ,wg mnie grały porównywalnie,mimo kilku krotnie wyższej ceny Basica, natomiast Nuda II którą w tej chwili posiadam to duży krok do przodu , o takim basie jaki daje Nuda to Clearaudio Basic może tylko pomarzyć,ale oczywiście nie tylko o bas tu chodzi, dla mnie to postęp w każdym aspekcie brzmienia.

Phonobox'a nie mylcie z preampem lampowym bo on takowym nie jest. Ma stopień wyjściowy na lampie. Ale i tak charakter będzie mieć taki jakie kości go poprzedzają.

Osobną kwestią jest sprawa zasilania w kwestii brzmienia.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Znalazłem jakiś wątek o tym CS, w 2008 roku to chodziło na bateriach, mówisz, że kolejne wersje doczekały się wypasionego zasilacza?

Sprzedawano je pod marką 'Cristal Sound"

Zasilacz nie był wypasiony jak w NUDZIE - bo to zupełnie inna konstrukcja. Ale był uczciwie zaprojektowany.

Mój obsługiwał tylko wkładki MM , brzmieniowo bardziej mi się podobał niż 1wsze pre forumowe

tak jak ricon pisze, CS Blue jest oparty o nieznacznie zmodyfikowany układ pre Bugle Hagermana

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No dobra pmcomp, mój los w Twoich rękach :) Jak wypożyczysz wersję SEII i porównasz to opisz jak Nuda go klepie.

No ciekawe, a człowiek sobie żył w błogiej nieświaodmości...

A co sądzicie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Słuchał ktoś?

Wersja pierwsza z zasilaczem podstawowym do wzięcia za ok. 200 EUR.

Pozdro

Ukryta Zawartość

V/S Nudy postawiłbym Buggle w/g Hagemanna.(czego pewnie n-tą wariacją jest CS Blue).

Nuda ma przewagę w możliwosciach manipulowania parametrami wejścia. Ale przy dobrym jej ustawieniu wobec wkładki ,walory dźwiękowe równorzedne..

Mówisz, że CS Blue brzmi mniej więcej tak dobrze jak NUDA? Znam pierwszą jego wersję oraz drugą (CS Blue Plus). To jest porządny preamp (podobno w cenie do 1000-1200 zł. wśród produktów nie-DIY nie ma konkurencji), no ale chyba nie aż tak porządny... ?

To jak zagra Buggle zależy- jak w Nudzie -jakich użyjemy wzmacniaczy operacyjnych.Z tym że Buggle jest trzystopniowe Nuda -jedno . I jak w takich kostrukcjach kaskadowych- co damy na wejściu będzie się uszlachetniac w dalszych stopniach ,chyba że zadziałamy świadomą degradacją .W pewnych aspektach Nuda górą ,w pewnych Buggle.Nie słuchałem CS Blue a porównanie opieram na doświadczeniach z Bugglem w/g Haggemana w wykonaniu forumowego kolegi speca od preriaa.Zresztą i Nuda i rzeczony pre .W Nudzie można "popstrykać switchami "- w Buggle podmienać opampy.

A co szanowni Państwo sądzą o Graham Slee Reflex M with PSU1:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Wziąłem tego Grahama do domu na odsłuchy, nastąpi bezpośrednie porównanie z Nudą. Na razie się grzeje a podobno ma się grzać długo.

Dam znać co i jak.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.