Skocz do zawartości
IGNORED

The Beatles - Remastered Vinyl Boxset (180g) (Limited Edition)

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Discomaniac daj już spokój z tymi 16 bitowymi bredniami.Aż głupio się robi jak przeliczasz dynamikę magnetofonu studyjnego na bity.Poza tym tu piszemy o analogu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

paul_67 masz rację: z kimś kto nie tylko nie ma podstawowej wiedzy ale nie potrafi dyskutować (vide nasza niegdysiejsza wymiana zdań) szkoda w ogóle wchodzić w polemikę. Poza ogromną pewnością siebie i chamstwem nie masz nic innego do zaoferowania. Poczytaj jak przelicza się dynamikę na bity (materiały dostępne są w sieci), oczywiście w przypadku analogu jest to tylko zabawa ale oddająca znakomicie ułomność nośnika. Szumy, mierzalna nierównomierność przesuwu (kołysanie dźwięku) oraz zjawisko nasycenia taśmy powodują że gadanie o nieskończonej rozdzielczości analogu to pobożne życzenia kilku pasjonatów. Oczywiście timbre i samo brzmienie jest bardzo przyjemne dla ucha i można się w nim zakochać bez reszty. Nie dalej jak wczoraj rozmawiałem z rochem o ewentualnym zakupie magnetofonu szpulowego. Jednak nadużyciem jest pisanie o tym że płyta CD brzmi sucho, ostro i nijako. Wiele odtwarzaczy gra bardzo wciągającym miękkim dźwiękiem i dobrze zestawiona potrafi pokazać odpowiednią rozdzielczość. Słuchanie Rotela RCD 991 AE (np) przypomina niektórym słuchanie gramofonu. Z wyższej półki podobne wrażenie można mieć słuchając Linna czy McIntosha. Bardzo muzykalny jest Naim. Kwestia zestawienia i orientacji. Wcale nie budżetu. Znakomite CD można mieć za 3 tyś PLN z drugiej ręki. Bardzo dobre (nie grające sucho i ostro) poniżej 1000. Magnetofon szpulowy robi niesamowite wrażenie wizualne, dobrze nagrana kopia brzmi wystarczająco dobrze. Warto mieć szacunek dla osiągnięć techniki ale jednocześnie trochę wiedzy i otwarty umysł żeby móc prawidłowo wartościować co jest dobre a co lepsze.

......miało być o reedycji dyskografi żuków na lp, ale jak już nie w temacie, to który cd podskoczy tej "szpulczce" ?......http://www.unitedhomeproducts.com/reel_to_reel_hq_tape_decks.htm ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Miało być o Beatlesach, a nie o badziewnych 16 bitach!Gdzie można kupić najtaniej na sztuki te reedycje ?

Fakt zapomniałem że z kimś takim jak Ty rozmawiać się nie da. Serdecznie współczuję "kultury" i "wiedzy".

Fakt zapomniałem że z kimś takim jak Ty rozmawiać się nie da. Serdecznie współczuję "kultury" i "wiedzy".

Nie ta zakładka, ani temat panie wykształcony i kulturalny:)

Wracajac do tematu plyt... O ile dobrze doczytalem to za kilka miesiecy bedzie edycja LP monofonicznych? To chyba lepiej poczekac. Mnie draznia stereo plyty Beatlesow w stylu "gitara w kanale lewym, glos Lennona w prawym", a tak wiekszosc ich LP stereo jest zmiksowana, nota bene wlasnie to mnie drazni w wydaniu MobileFidelity - jakosc tloczenia super, ale to wczesne stereo mnie dobija...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..jak system jest ustawiony bardzo dobrze zestawiony to takie stereo nie jest problemem...mysle ze Spendory maja klopoty z przekazaniem akustyki nagrania ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Już dwie osoby kupiły - może ktoś z forumowiczów?:)

Straszne pieniądze, 100zł za płyte...no ale coż. Dobrze, że nie lubie Beatlesów:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Już dwie osoby kupiły - może ktoś z forumowiczów?:)

Straszne pieniądze, 100zł za płyte...no ale coż. Dobrze, że nie lubie Beatlesów:)

Sporo przepłacili. Box można kupić za 1.385 zł a pojedyncze albumy za 75 zł.

Ukryta Zawartość

Nie ma jak kolejny raz wziąć kasę za to samo;-)

Nawet się ucieszyłem z tej reedycji, ponieważ oryginały są często bardzo drogie i ich stan nie jest najlepszy. Nie każdy musi mieć zaraz pierwsze tłoczenie, ale w tym przypadku cena jest trochę za wysoka, a co do jakości mam obawy czy będzie tak dobrze jakbym chciał.Na pewno nie kupię całości, ale przymierzam się do pojedynczych tytułów.myślę,że 60zł za płytę byłoby rozsądną kwotą za coś co wydaje się po raz enty.

Zawsze dobrze, kiedy powstaje jakaś reedycja, nie ważne jak kiepska ona będzie - odbije się to na cenach starszych wydań. Kiedyś niemiecki Wall w EX/NM schodził za 70-80zł nawet do 100, po wydaniu reedycji ceny spadły o jakieś 20zł, więc zawsze to jakiś krok do przodu w przystępności analogu. King Crimson też sporo tańśzy.

Gdyby ktoś wznowił LZ to stare wydania, zwłaszcza niemieckie, pójdą na łeb na szyje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nawet się ucieszyłem z tej reedycji, ponieważ oryginały są często bardzo drogie i ich stan nie jest najlepszy. Nie każdy musi mieć zaraz pierwsze tłoczenie, ale w tym przypadku cena jest trochę za wysoka, a co do jakości mam obawy czy będzie tak dobrze jakbym chciał.Na pewno nie kupię całości, ale przymierzam się do pojedynczych tytułów.myślę,że 60zł za płytę byłoby rozsądną kwotą za coś co wydaje się po raz enty.

To prawda. Nie słucham Beatlesów ale mam sporo pozycji z lat 60-tych np The Moody Blues, Procol Harum czy Pink Floyd (bardzo lubię psychodelię). Remastery powstają z reguły po to żeby kolejny raz wziąć kasę za to samo. Są gorsze albo lepsze. Niezależnie od formatu. W zasadzie można je przy takich parametrach wydać na czymkolwiek nawet na kasecie analogowej. Ale to że ceny starszych a czasem lepszych wydań spadają to prawda. I na szczęście.

Jimmy nad Zeppelinami pracuje. Podobno w przyszłym roku będą.

Mam tylko nadzieję, że nie będzie to brzmiało tak tragicznie jak remastery Led Zeppelin na CD.

..jak system jest ustawiony bardzo dobrze zestawiony to takie stereo nie jest problemem...mysle ze Spendory maja klopoty z przekazaniem akustyki nagrania ...

Skoro system gra mi dobrze na pozostałych kilkuset LP to zakłądam,że jednak nie jakość toru ma znaczenie ;)

Się pojawiły remastery The Beatles na Allegro. Ceny od 89 zł do 111 zł za egzemplarz. Podwójne LP 139 zł. W sumie rozsądne ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nie wiem czy 90zł za płyte to rozsądna cena, oczywiście bywają droższe reedycje, nie jest to jakaś skrajność. Jak 2-3 lata temu kupowałem bitches brew, electric ladyland za 89zł (podwójne LP z music on vinyl) to myślałem, że strasznie szaleje, ale zależało mi na tych płytach. A potem z roku na rok zaczęły się pojawiać reedycje za coraz większe pieniądze, więc 89zł za LP traktuje się jako przyzwoitość. Płyty o których wspomniałem też są teraz droższe. Dopóki nie pojawią się opinie o reedycji Beatlesów to nie ma jak zweryfikować ceny, ale ja w ciemno nie wydałbym pieniędzy na coś, co może brzmieć jak mp3.

Kiedyś miałem możliwość kupna reedycji blue note/prestige w Polsce po amerykańskich cenach - czyli od 7$-11$. Żałuje, że kupiłem wtedy "tylko" jakieś 20płyt...I to jest przyzwoita cena, chociaż te płyty nie są tak dobrze wytłoczone jak np.MoV.

pzdr

Za tą cene to powinien być cd w komplecie. Kraftwerk pokazał że da się taniej wydawać remastery

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Spokojnie mp3 albo CD coraz częściej dokładają gratis do LP. Tylko potem człowiek nie pamięta że w środku jest jeszcze srebrna płytka którą mógłby do auta zabrać.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Spokojnie mp3 albo CD coraz częściej dokładają gratis do LP. Tylko potem człowiek nie pamięta że w środku jest jeszcze srebrna płytka którą mógłby do auta zabrać.

Zainteresował mnie Twój wpis i zadałem sobie trud przeglądając wszystkie Twoje wypowiedzi. Dawno nie zdarzyło się żeby ktoś podczas tak krótkiego stażu na forum napisał tyle głupot. W ogóle zdumiewa mnie ilu "mądrych inaczej" przyciąga ostatnio to forum.

Zamówiłem kilka płytek. Posłuchamy, zobaczymy...

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Czekamy na opinie:) Chociaż ja z czystej ciekawości, bo nie zamierzam kupować tych płyt. Mam nadzieje, że będziesz miał porównanie, niekoniecznie do pierwszego wydania, ale do jakiegoś starszego wydania, to jest bardzo przydatne w ocenie reedycji, właściwie kluczowe

Coś discomaniac ubiegł moje pytanie:).

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.