Skocz do zawartości
IGNORED

The Beatles - Remastered Vinyl Boxset (180g) (Limited Edition)

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie słowa są tu zbędne. 9 listopada br. ukazuje się box ze wszystkimi 16 LP tego brytyjskiego zespołu. Prezent pod choinkę jak znalazł. Trzeba mieć!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-0-26784300-1351627541_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jak widzę, na Allegro chodzi po około 1550 zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Myślicie, że to będzie grało lepiej od mojej 24-o bitowej cyfry?

Nie sądzę.

Pozdro

Ale za to jak na półce wyglądać będzie :) A tak prawie poważnie... oczywiście zmiażdży cyfrę ;)

oczywiście zmiażdży cyfrę ;)

- to nawet nie jest sprawa do dyskusji o ile dobrze wytłoczą, a to wcale nie jest pewne - miałem kiedyś nowy winyl Beatlesów, taki czerwony z jedynką - fatalna sprawa - oddałem - a i ten żółty album "Love", który już brzmi lepiej, też jest moim zdaniem gorszy od starych oryginałów.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie sądzę.

Pozdro

Jeżeli masz odtwarzacz strumieniowy za te 12 tys, a gramofon jaki wiemy, że masz, wkładkę salsa i malowyrafinowane pre- to pewnie digital wygra.

Tylko, że i tak wolałbym słuchać Beatlesów z winyla. Kominek, Beatlesi, Whisky i.... odtwarzacz strumieniowy? Brrrrrrrrrrrrr

p.s. Oczywiście mój, który ci wstępnie polecałem, pre, też jest niewyrafinowany. Byś musiał pogadać z Maszą raczej jak sobie skonstruowac ambitniejszy tor analogowy.

Zrezygnowałeś z jego wypożyczenia? Będę dalej chodził w nieświadomości czy Nuda mi klepie Tube Boxa czy nie :)

Jako box kolekcjonerski to jak najbardziej warto mieć.

Natomiast do słuchania to nie koniecznie (obym się mylił).

Jest to remaster który był wydany na CD.

Chłopaki za bardzo mieszali suwakami na konsoli i wyszło to co wyszło.

Jak dla mnie to te nagrania są słabe, sztuczne i mają się nijak do nagrań z epoki.

To po cholerę to kupować?

Za 1550zł można kupić te wszystkie płyty jako stare wydania NM. Świetnie wydane.

Jak ktoś nie ma to warto kupić szczególnie jak nie ma porównania. To zagra super.

Co do NM to różnie z tym bywa.

Nie wypada mi nic więcej pisać, gdyż sam sprzedaję w tej chwili świetne wydania Beatlesów, ale nie rozumiem takich zakupów.

Zwłaszcza w ciemno.

Marketing i wyciąganie forsy od ludzi.

Ja polecam dla zainteresowanych ten box:

Ukryta Zawartość

Bardzo chwalony na zagranicznych forach, analogowy remaster wydany w 1978...brzmi super, choć pewnie nie tak dobrze jak pierwsze tłoczenia...osobiście miałem okazję porównać jedynie A hard days night i Sgt. Peppera do pierwszych wydań w mono i tamte faktycznie brzmiały lepiej; można dostać na ebay za ok. 150 funtow.

Ukryta Zawartość

szczerze mowiac nie wiem jaka maja opinie. Sluchalem i mnie sie podobalo...

Znaczy się należysz do mniejszości :) Ja nie słuchałem, więc o swoich wrażeniach nic napisać nie mogę.

Niemniej na BeatlesDrops można porównać sample z różnych wydań. Na przykład z Białego Albumu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie sądzę.

Pozdro

A co takiego cudownego jest w tej Twojej 24-bitowej płycie? Sprzęt nagrywający to Studer J-37 z Abbey Road z pasmem przenoszenia do 15kHz przy -20dB (przy tolerancji +-2dB) i dynamiką około 60dB.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Więcej będzie muzyki w muzyce niż w tych Twoich ubóstwianych i według Ciebie wystarczających 16 bitach.

Akurat nie mam żadnego sentymentu do formatów, domagam się jedynie pisania prawdy a nie dezinformacji. Taką dezinformacją jest twierdzenie jakoby parametry Studera J-37 czy każdego innego magnetofonu szpulowego były zdecydowanie lepsze niż np formatu CD. Nie to pasmo przenoszenia i przede wszystkim nie ta dynamika. To samo dotyczy winyla. Zupełnie inną sprawą jest subiektywne odczuwanie przyjemności ze słuchania muzyki. Do tego wystarczy mały monofoniczny kaseciak. Kolejnym mitem powtarzanym na forum jest "metaliczne" brzmienie płyt CD. Jak ktoś miał całe życie do czynienia z byle jakimi odtwarzaczami to może mu się tak wydawać. Podobnie jest przy tanich odtwarzaczach wieloformatowych. I żeby nie było: chętnie korzystam z plików (zwłaszcza w odtwarzaczu przenośnym), mam w domu magnetofon kasetowy, gramofon itp. Czasem korzystam także z Revoxa PR-99 mkII i bardzo żałuję że nie jest mój;-(.

Może też bym obstawał przy tym,że 16 bitowa płyta CD to świetny wynalazek i nie potrzeba nic więcej żeby oddać wiernie jakość studyjnego nagrania bo przecież parametry ma znacznie lepsze niż sprzęt, który to rejestrował, jakbym tyle kasy wydał na odtwarzacz CD.Właściwie wszystko się zgadza, ale to tylko teoria...W praktyce jest ogromna różnica między 16, a 24 bitami mimo to ,że pierwotne nagranie miało tylko 60 dB i pasmo 15kHz.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Może też bym obstawał przy tym,że 16 bitowa płyta CD to świetny wynalazek i nie potrzeba nic więcej żeby oddać wiernie jakość studyjnego nagrania bo przecież parametry ma znacznie lepsze niż sprzęt, który to rejestrował, jakbym tyle kasy wydał na odtwarzacz CD.Właściwie wszystko się zgadza, ale to tylko teoria...W praktyce jest ogromna różnica między 16, a 24 bitami mimo to ,że pierwotne nagranie miało tylko 60 dB i pasmo 15kHz.

I coś tutaj zaczyna się nie zgadzać bo 60dB to tylko 10 bitów i taką rozdzielczość ma J-37. Wstydzisz się przyznać że słuchałeś jedynie śmieciowych odtwarzaczy? Te dobre wcale nie kosztują krocie. Przeciwnie. Jak wiesz co kupić zmieścisz się zdecydowanie poniżej 1000 PLN za używkę. Problem tego forum polega jednak na tym że mało kto wie co kupić a potem pisze takie herezje jak Ty.

poczekaj...... powróżymy

zabawy-andrzejkowe-1-121846_L.jpg

chyba nie ,ale może trochę tak :]

rochu, wstrzymaj się z decyzją do premiery boxu, kup jeden album, np Revolver i sam zadecyduj ,czy będzie to dla Ciebie progres czy regres

audiokarma.org

rochu, wstrzymaj się z decyzją do premiery boxu, kup jeden album, np Revolver i sam zadecyduj ,czy będzie to dla Ciebie progres czy regres

No właśnie, jak sam nie sprawdzisz, to się nie przekonasz...możliwe że kupię sobie Magical Mystery Tour, której nie ma w moim boxie, choć wolałbym raczej pierwsze tłoczenie...i bądź tu człowieku mądry :)

Z innej beczki.

Mam wszystkie płyty Betlesów z tego boxu. Płyty tłoczne w Anglii, niektóre to first press.

Opłaca się kupić tego boxa?

Będzie jakiś progres?

Chyba większa szansa na regres :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.