Skocz do zawartości
IGNORED

KONFRONTACJA LAMPOWCÓW - POMOC

thomassek

Rekomendowane odpowiedzi

Witejte :-) Szykuję się z zamiarem zamiany piecyka na jakiś z poniższych ( ogólnie do kwoty 2500 PLN )

który z nich przybliżyłby mi mocniej nieba? i tej słynnej dla lampówek "średnicy" :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zawsze marzyłem o dobrej lampie w rozsądnej dla polaka cenie i teraz mógłbym sobie to marzenie ziścić (?) :-)

Od dźwięku oczekuję dobrej szczegółowości ( nie męczącej ) , w miarę punktowego ( nie maksymalnie "rozlazłej kluchy" ) no i dość dobrego fundamentu basowego ( uwielbiam dobrze rysowaną perkusję )

hmm.. aha no i trąbka też mogłaby dobrze "błyszczeć" bo uwielbiam odgłos tego blaszanego ustrojstwa :-)

Muzyka jakiej słucham to naprawdę szerokie spektrum od Tomasza Stańki, Soyki, Florence And The Machines po Kings of Leon, Comę i nawet Grubsona ( Hip hop człowiek z Rybnickiego osiedla nieopodal mnie ) skończywszy ;-)

Wybierzcie najlepszy :-P i otwórzcie mi bramę do prawdziwego grania!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/98235-konfrontacja-lampowc%C3%B3w-pomoc/

A z jakimi kolmnami miałoby to grać? Radziłbym zapoznać się ze wzmakami yaquina bo są naprawdę dobre. Jak dla mnie model MC100B byłby na pewno najlepszy ale nieco przekracza twój budżet tak więc ewentualnie mógłbyś posłuchać modelu MS20L. Aha i zdecydowanie nie polecam kupować sprzętu w ciemno tylko posłuchać tego wcześniej i najlepiej na własnych kolumnach.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Od razu uczciwie stwierdzę, ze żadnego z tych wzmacniaczy nie słyszałem. Cenowo są na podobnym poziomie i należą do mniej więcej tej samej klasy. Konstrukcje na lampach EL34 to żaden technologiczny cud, są znane i bardzo popularne. Myślę, że te wzmacniacze będą miały podobne parametry. Za to mało prawdopodobne, by był ktoś, kto słyszał wszystkie trzy i pomoże ci wybrać.

Ja zapytam inaczej? Dlaczego nie Yaqin MS-20L? Od paru dni katuję ten wzmacniacz od rana do wieczora i powiem ci - gra pięknie. Czysty porządny dźwięk zarówno w trybie ultralinear jak i triode. Absolutna cisza, gdy nie gra muzyka - żadnych szumów i brumów. Dźwięk dynamiczny i czysty. Pięknie brzmi zarówno Bolero Ravela jak i Schody do nieba Led Zeppelin. Kolumny? Moim zdaniem nie będzie problemu z żadnymi. Mogą mieć 4 i 8 Ohmów. Wzmacniacz ma taki zapas mocy, że słucham maksimum na 1/3.

Myślę, że warto, ale to tylko moja opinia - głuchego, który nie słyszy kabli. ;)

hmm.. nie wiem.. myślę.. może wkońcu mi się wykluję jakaś dobrą nutą malowana myśl..

a kolumny to stare dobre Dynaudio 100 o następujących parametrach:

- pasmo przenoszenia 38-30.000Hz +/- 3dB

- impedancja 6,4 ohm

- skuteczność 92dB

- czysta moc muzyczna 220 W

Gniazda w nich wymienione na solidne firmy C.M.C USA..

Ogólnie uważam, że chyba nie najgorsze z nich "oldsy" bo nieraz mnie "wystraszyły" , zmagnetyzowały i spowodowały ciarki na rękach realnością reprodukcji dźwięku kiedy podłączyłem co lepszy piecyk....

te Yaqiny hmm.. jedynie który znałem z tych chińczyków to MC 10-L i.. no nie wiem.. ogólnie nie gustuję w ich stylistyce wolę te bardziej ze starej lampowej szkoły ehh ale jeżeli grają... nie wiem ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mógłbyś spróbować skontaktować się z nimi i zapytać czy nie byliby w stanie wysłać wzmacniacza do posłuchania. Pod twój gust chyba będzie lepszy MS-20L, MC-100B jest nieco droższy i bardziej analityczny. A jeżeli chodzi o eksploatację to MS20L będzie tańszy bo lampy są znacznie tańsze.

Ukryta Zawartość

Wysyłają bo sam bylem zainteresowany. 14 dni dają na odsłuch, wysyłają swoim kurierem i swojego kuriera przysyłają gdy się nie spodoba. Koszt kuriera to 20zł w jedną stronę. Plus opłata eksploatacyjna 100zł.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Yaqina MC-10L i MC-100 słuchałem. Poprawne granie i tyle.

Na pewno Jolida i Cain to nieco wyższa półka, Fountek szerzej nie znany za to nowy, z gwarancją i gdzieś w rodzimej prasie doczekał się dobrej rezenzji. Jeśli z Dynaudio to dobrze byłoby EL34 zamienić na coś z KT. Zdyscyplinuje bas i da radę pociągnąć kolumny, EL34 może mieć problemy z dynamiką i kontrolą dołu.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

te Yaqiny hmm.. jedynie który znałem z tych chińczyków to MC 10-L i.. no nie wiem.. ogólnie nie gustuję w ich stylistyce wolę te bardziej ze starej lampowej szkoły ehh ale jeżeli grają... nie wiem ;-)

Wcześniej się naczytałem, ze kiepskie, że burczą, że lampy do kitu i zaraz trzeba wymienić, że w zasadzie tylko do tuningu, bo wszystko tam trzeba wymienić. Ale teraz słucham kolejny dzień i ten wzmacniacz gra pięknie. Detalicznie z bogatą górą i średnicą, która naprawdę tworzy świetną scenę muzyczną, stereofonia wspaniała, a i bas potrafi zamruczeć porządnie.

Fountek szerzej nie znany za to nowy, z gwarancją i gdzieś w rodzimej prasie doczekał się dobrej rezenzji.

Trafa toroidalne do lampy? Raczej bym się nie zdecydował. Jolida wg mnie to żadna rewelacja, wolałbym Yaqina.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Ukryta Zawartość

myślę, że ten klocek mógłby Tobie przypasować, można z nimi po negocjować, a po wymianie lamp sterowniczych i mocy zaskoczy nie raz nie dwa :)

osobiście polecam i jest to stara lampowa szkoła.

tu cała strona poświęcona temu urządzeniu:

Ukryta Zawartość

post-5529-0-98112600-1351796076_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz bardzo ładny, nie wiem jak z graniem. Ale zauważ, że wskazujesz na bardzo podobną konstrukcję na lampach EL34, tylko cena jest o kolejne 4 stówki wyższa.

przede wszystkim wskazuję na sprzęt, który jest sprawdzony...

poza tym napisałem,że z nimi można ponegocjować :)

Przepraszam za reklamę ale może zainteresuję to założyciela wątku. Jakoś nie mam czasu wystawić aukcji na allegro więc napiszę tu.

Mam na sprzedaż MingDa MC34-A, dużo lepszy od Yaqina którego miałem kiedyś.

Zakupiony w lipcu tego roku grał nie więcej jak 100 godzin ( małe dziecko i słuchany tylko w weekendy ). Oddam za 2200 zł także w budżecie.

Sprzedaję gdyż zmieniam kolumny na Swans M3 a do tego potrzebuję coś bardziej dynamicznego więc zmieniam na MC368-BSE.

Pod linkiem recenzje MC34-A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Z jakimi kolumnami tak dobrze wypada MS-20L?

Mam zestaw DIY na sabach greencone i seasie 25tv-ew. W niedzielę będę jeszcze testował go na monitorach DIY wykonanych na serii AWX z STX oraz jeszcze na jakichś zestawach. Kolega ma coś przytargać, będą to jakieś podłogowe kolumny, ale nie wiem dziś jakie.

Trafa toroidalne do lampy? Raczej bym się nie zdecydował.

Tu też są toroidy wg Ciebie?

Ukryta Zawartość

A tu ich nie ma?

Ukryta Zawartość

Czasem pozory mylą :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No mylą :) Ale Amplifon ma w każdym modelu toroidy? Może dlatego dynamiką nie grzeszy czy to akurat nie ma znaczenia?

turek dokładnie ;-) ... Ayon to już nie żadne "umcyk cyk" ;-) ale też i nie na moją kieszeń bo za takie pieniądze mam już całkiem jeżdżące bo przyzwoite auto ;-) Pozatym często tylko obudowy robią na kształt walca pomimo tego, że w środku "brzęczy zwykłe trafo" ot bo tak ładnie ;-)

..a teraz do całej reszty zgromadzonych tu tłumnie audio ludzi.. ZASTANOWIĘ SIĘ .. nic hop siup bo to dość spora kwota dla mnie ;-) MingDa również interesujący...

hmm.. a co powiecie na wzmacniacz nie mający nic wspólnego z lampami a grający podobno jak "milion papierów" jakim jest Marantz PM17?

Ukryta Zawartość

ciekaw jestem co to za twór z niego też..... hmm?

Ukryta Zawartość

Ogolnie nie kupilbym zadnego z wyzej wymienionych yaqinow, szczegolnie na el34. Mialem ms34d, ogolnie wzmacniacz ok, szczegolnie biorac pod uwage cene. Jednak od dzwieku sporo mozna jeszcze oczekiwac. Testowalismy go z jednym ziomkiem z roznymi kolumnami o efektywnosci od 86 - 94db. Gral jakos...anemicznie...bas ogolnie kluskowaty, srednica matowa, gora nic szczegolnego. Kolega stwierdzil ze "brakuje mu pierdniecia". Sluchalismy na lampach EH oraz starych Teslach. W czasie jak go jeszcze mialem, dotarl do mnie Audio Note OTO SE, na lampie el84. Dwa razy mniej mocy, dwa razy wiecej muzyki, dynamiki, barwy, dzwieku...cena niestety dwa razy drozsza. Ten z kolei zostal zastapiony 50 letnimi monoblokami na el84, tu znowu roznica na plus w stosunku do Yaqina jeszcze wieksza.

Gdybym mial wydawac 2500 na lampe to kupilbym tego

Ukryta Zawartość

Firma w miare zacna, wzmanciacz powinien napedzic kolumny 88db bez problemu, nie wspominajac o twoich 92db. El84 gra z zajebista werwa, wlasnie bas i trabka brzmia wysmienicie, czego nie moge powiedziec o chinskiej implementacji el34. Dotychczas sluchalem dwoch konstrukcji na el34 ktore mnie zucily na kolana, byly to Eico Hf60 mamela oraz monobloki Sonus Oliva na trafach Spojni. Z tym ze to cenowo inna polka.

Nie chce tu generalizowac i wrzucac wszystkich wzmacniaczy na el34 do jednego kosza, uwazam jednak ze w tej kategorii cenowej i przy tak efektywnych kolumnach, lepiej pojsc w el84.

Ukryta Zawartość

Może niektórym to się nie spodoba , ale mój Yaqin 100 po modzie rozjechał w drobny mak Lebena 300 XS :)

Fakt , śliczny jak 1 milion $ , ale te lampy może i tanie tyle , że wiszczą :(

Proponowałbym posłuchać obu konstrukcji : kt88 i el34

Pozdrawiam .

Maciej

Ogolnie nie kupilbym zadnego z wyzej wymienionych yaqinow, szczegolnie na el34.

MS-20L to conajmniej klasa wyżej od MS-34d, to po pierwsze. Po drugie lampy el34 nie są absolutnie złe bo dużo ważniejsza jest sama konstrukcja wzmacniacza i pozostałe lampy sterujące.

Mialem ms34d,

Na podstawie jednego posiadanego modelu z najniższej półki trochę nie wypada oceniać wszystkich pozostałych wzmacniaczy.

Nie chce tu generalizowac i wrzucac wszystkich wzmacniaczy na el34 do jednego kosza, uwazam jednak ze w tej kategorii cenowej i przy tak efektywnych kolumnach, lepiej pojsc w el84.

Właśnie dlatego proponowałem najpierw posłuchać wzmacniaczy a nie kupować w ciemno

mój Yaqin 100 po modzie rozjechał w drobny mak Lebena 300 XS :)

Marzyciel...

Natomiast Yaqin MS-20 wart uwagi. Zmiana lamp, szczególnie sterujących, wznosi go na wyższy szczebel.

Żaden marzyciel , tylko sam właściciel 300 to stwierdził :)

Nie wpływałem na opinię właściciela 300 , ani razu .

Ja wiem swoje , a Ty swoje .

I będę się upierał przy swoim do grobowej deski :)

Dlatego nie oddam swojego Janka tak tanio :)

Miłego :)

Maciej

MS-20L to conajmniej klasa wyżej od MS-34d, to po pierwsze. Po drugie lampy el34 nie są absolutnie złe bo dużo ważniejsza jest sama konstrukcja wzmacniacza i pozostałe lampy sterujące.

Na podstawie jednego posiadanego modelu z najniższej półki trochę nie wypada oceniać wszystkich pozostałych wzmacniaczy.

Właśnie dlatego proponowałem najpierw posłuchać wzmacniaczy a nie kupować w ciemno

Na podstawie jednego modelu????????zle mnie zrozumiales, mam w tej chwili w domu dwie pary monoblokow na el34, jedna pare na el84. Nie stwierdzilem tez nigdzie ze el34 sa zle, wrecz przeciwnie, w tej chwili w trakcie realizacji sa monobloki na tych lampach ktore sobie zamowilem jako, mam nadzieje, docelowe. Sluchalem tez innych wzmacniaczy na tej lampie. Stwierdzam tylko ze wzmacniacze na tej lampie w cenie do 2500.- to nie zaden szczyt mozliwosci i ze mozna lepiej na innej lampie ktora jest el84....

Żaden marzyciel , tylko sam właściciel 300 to stwierdził :)

Nie wpływałem na opinię właściciela 300 , ani razu .

Ja wiem swoje , a Ty swoje .

I będę się upierał przy swoim do grobowej deski :)

Dlatego nie oddam swojego Janka tak tanio :)

Miłego :)

Maciej

A sprzedajesz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.