Skocz do zawartości
IGNORED

nowa wkładka - goldring- który?

pelzak

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie zadać pytanie w tym wątku, który pewnie skupia osoby posiadające trochę wiedzy o Goldringach.

Forumowy kolega użyczył mi do posłuchania wkładki Goldring Eroica LX. Wkładka ta wprawdzie nie ma tak wyrafinowanej góry i sceny jak Benz Micro, ale wypada niezwykle atrakcyjnie przy odtwarzaniu muzyki rockowej. Jest bardzo "punchy" jak to mówią angole i ma boogie factor, czyli nóżka tupie.

Pytanie brzmi, czy któryś z kolegów miał okazję porównać Eroicę LX z 1042, jak to wypada. Na zachodnich forach jest mało informacji na ten temat.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Tak jest w AV na grudzień 2012 mamy test Goldiego 2300

jak wypadła bo jeszcze nie udało mi się przejrzeć gazety?

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Kategoria sprzetu B

Ocena 87%

***** ( pięć gwiazdek)

Imponująca jak za ta kasę ilość detali, swietny bas ( masa, rozciągnięcie), duża dynamika, neutralność tonalna. zaskakujaca dla posiadaczy starej serii, ktorzy sa zdania, ze nic nie trzeba poprawiac :) W przedziale do 2 tys za MM poważny zawodnik.

Co zabawne, jednym z testowych gramofonów był Ad Fonciak. Czyżby zapowiedź testu?

W każdym razie AF jest szalenie detaliczny. Wygląda na to, że z analitycznie grającymi Goldringami ( mam 2500) brzmienie jest nieco "małoanalogowe" :) Jasno grają też Pro-jecty więc trzeba uważać z tą serią, jak ktoś lubi sobie posłodzić.

Chłopaki z Voice mówią (bo pytałem o 2300 i 1042), że z węglowym ramieniem PJ 9cc świetnie zgrywa się jednak 1042.

Inna sprawa, że ceny goldringa z nowej serii są z kosmosu.

Na jednym z forów znalazłem opinię, że dla 1042/1012 najlepsze wyniki dla ustawienia VTA daje "lekko ogon na dół (pivot niższa niż główką)" - czy faktycznie?

zależy od systemu, ale ja i tak jestem za ustawieniem kąta (SRA) tak jak producent sugeruje

audiokarma.org

• 2 miesiące później...

Jak to jest? Mam Goldringa 1042. Igła pewno za jakiś czas padnie, choć jeszcze chwilkę podyszy:) W tym momencie nie dysponuję solidniejszą gotówką, a pokazała się okazyjnie igła do Goldringa 1022GX. Czy można ją zastosować jako zamiennik? Wiem, inny szlif itd, ale jak się nie ma co się lubi itd:) Byłem przekonany, że tak ale na wszelki wypadek zapytałem dystrybutora i... No i nie pasuje według niego co stwierdza jasno i jednoznacznie w odpowiedzi. A jeśli nie wymiana igły, to może jakieś propozycje niedrogich wkładek na przetrwanie chudych miesięcy?:) Zdecydowanie preferuję MM - no cóż, tak mam:) Ale i do AdFontesa to bardziej pewna droga.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Co zrobiłeś tej biednej igle?

Igły to "zabawny" dziś temat, w sumie każda niemal w cenie wkładki. Ile chcesz wydać na wkładkę i jakie są muzyczne oczekiwania?

Chciałbym dużo wydać, ale to akurat aktualnie nie da rady. Chcieć a móc:) Chyba będę musiał zmieścić się w tysiącu, może bym posłuchał innych wkładek? Ot taki kaprys. Do Goldringa nic nie mam - przeciwnie! Jest bardzo dobrze! A igła sprawuje się bez zarzutu ale już ze dwa lata kręci (choć mało intensywnie, więc pewno jeszcze sporo popracuje). Miałem zamiar posłuchać jakie są różnice w różnych szlifach. Ale wygląda na to, że nic z tego. Gdzieś na forach zagranicznych doczytałem, że igły można zmieniać, że body jest to samo. Ale co z tego skoro nasi dystrybutorzy, bardzo szanowani, twierdzą, że nie da rady... Czekam na opinię jeszcze jednego z nich. Ale na inne wkłądki też jestem otwarty - ot dla eksperymentu. A ceny igieł... brak słów!:)))

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.