Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD Marantz 67 SE

arekwu

Rekomendowane odpowiedzi

Rambo, chętnie, pisz na priva.

Thon, Wimy 47nF (czerwone) kosztują 40-70gr. sztuka, jak było Cię stać na Burrbrowny to od tego nie zbiedniejesz, a warto. Jak polutowałem wimki we wzmaku, i nic więcej na razie nie zrobiłem, to już była poprawa.

>MacGyver

Wlazłem na stronę ELFY:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jak kliknąłem w wyszukiwanie WIMY to mi wywalił całą listę, że wymienię kilka:

- Kondensator poliestrowy, metalizowany Prod. Wima, typ MKS 4

- Kondensator polipropylenowy, metalizowany

te są drogie

oraz np.:

- Kondensator foliowy, poliestrowy, rozstaw 5 mm Prod. Wima, typ MKS 3

- Kondensator foliowy, poliestrowy, rozstaw 5 mm Prod. Wima, typ FKS 2

te kosztują ok 1 zł /szt.

Wszystkie są czerwone, to którymi w końcu bocznikować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jakieś chore ceny, ja kupiłem Wimy MKS4 0,47mikro po 60groszy (cały słoik). Używałem też MKS3 i nie stwierdziłem różnicy, a FKS mam niebieskie, tyle, że trochę małe 2,2nano i nie używałem. Wszystko kupowane w małych sklepach z częściami. Na giełdzie podobne ceny, ale nie zawsze są. Poszukaj też niebieskich Philipsów MKP i MKT, albo pomarańczowych oblewanych MKT, też bardzo dobre. Różowe ERO MKC i Mifleksy czerwone i szare, albo zwijane żółte gorsze, ale ujdą. Jak nie dasz rady to pisz na priva to Ci kupię w sobotę i wyślę.

W tym cd przyzwyczaiłem się do WO TLE 2142 (Texas Instruments), które mi najbardziej leżą, zaraz za nimi jest National LM 6172 a dzisiaj porównywałem LM 833 (Motorola). Układ spisywał się poprawnie ale m.zd. to jedyne słowo którym można go określić. Nie było żadnych rewelacji, żadnej wyjątkowej "magii" dźwięku. Układ oczywiście opuścił podstawki cedeka na dobre.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

4dni temu posadzilem w swoim cd 6172 za dacem, jako wyjsciowe ad825 i musze przyznac ze zrobilo sie "magic". Wczesniej przez 2lata gral tandem 825 za dacem i 797 na wyjsciu, bylo kosmicznie, ale troche brakowalo masy i wypelnienia. Z 6172 system zaczal grac bardziej analogowo, rowniez w pionie!, niesamowite. Musze jeszcze poczekac az uklad sie dobrze wygrzeje i troche dluzej go posluchac, narazie brawa dla darkula, taki dzwiek moze sie podobac :)

Do pojedynku stanie jeszcze tandem 627 za dacem i 604 wyjsciowy, posluchamy...

ABs - ale taki wariant to myślę że ćwiczyłeś w innym cd niż cd67 Marantza ! W tm ostatnim to nie da się stosować różnych WO (przynajmniej w wersji "nieinwazyjnej").

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ABS i RAMBO, gdzie kupiliście te cholerne LM6172? Nie mogę znaleźć. A tak nawiasem mówiąc to Darkul w tym wątku polecał LM833, a nie 6172, o którym info ja wygrzebałem na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po paru dniach użytkowania opa2604 dźwięk sie zmienił z trochę "szyjącego górą" na ciepły, "okrągły" i lekko przyciemniony - ot zagwozdka. (nie wiem czy ma sens porównywanie niewygrzanych op ampów? - ktoś

z forumowiczów już o tym wspomniał.)

LM6172 jest do kupienia w TME.

Witajcie.

W niedzielę odwiedziłem Wolumen i nakupowałem kondensatorów:

- do mostkowania MKT 47uF - oblewane, brązowe, chyba Philips

- elektrolity Panasonic HFQ - tylko to było do zdobycia...

Wymieniłem kondensatory w zasilaniu Elna Silmic 470u na 4700u. Dodatkowo, to co wyczytałem w i-necie, przy stabilizatorach w jednym miejscu 470u na 2200u i z 100u na 1000u. Wsadziłem też Silmiki 220u z wyjscia w miejsce przy HDAM-ach. Wszystko w zasilaniu i sekcji analogowej pomostkowałem 47nF.

Wymieniłem też druty (wcześniej maiłem zwykłe kabelki) łączące Master Clock z płytą. Użyłem kabelka od połączenia CD-romu z kartą dźwiękową. Dwoma żyłami poszedł sygnał i +, w oplocie puściłem masę. + i masę podłączyłem pod kondensator C813 - sygnał wydłubałem w środku kabelka i podlutowałem w miejscu starego zegara. Polecił mi to kumpel twierdzący, że nieekranowane kable "sieją" zakłuceniami po sekcji analogowej. Miało to sens?

Pytanka:

1. Czy mostkować też kondensatory w sekcji cyfrowej?

2. W wiekszości miejsc mam zwykłe kondensatory ELNY, czy wymienić je na te Panasonic-i? Będzie lepiej?

Na razie sprzęt sie wygrzewa...

Wszystko zalezy od aplikacji i tutaj darkul masz plus :) i za to ciebie k... lubie bo nie owijasz, tylko kladziesz kawe na lawe i prosze ciebie cobys oszolomow gasil i merytoryczny temat podnosil.

U mnie 6172 za dacem wypadly blado, ale moze to wina aplikacji, natomiasta wistem okazal sie duet za dacem 637 i na wyjsciu 825, a tak wogole to nie spotkalem sie z twoja ocena 825, czy h*jowy czy moze zagrac?

• 2 tygodnie później...

No, tuning niemal ukończony, ale już można słuchać. Większość kondensatorów wymieniona na Elna Silmic, niektóre na Cerafine, w zasilaniu Nichicon 6800mikro, prawie wszystkie zbocznikowane Wimami MKP, usunięte tranzystorki wyciszające i kondensatory blokujace DC (Silmic, wstawione w inne miejsce zamiast zwykłych), odsprzęgnięcie zasilania DAC, zmodyfikowany zegar, wymienione opampy na LM6172, dobrane parametry filtra, dodany filtr sieciowy przed trafo. Pozostaje do zrobienia: wymiana stabilizatorów, zegar LCaudio, wytłumienie obudowy, ale i tak skala zmian jest imponująca, choć jeszcze więcej zyskał po tuningu mój wzmacniacz. Ten sprzęt pozostanie ze mną na dłużej, a pieniądze wydam na inne przyjemności.

Jakie wrażenia po zmianach ?

>ABs

Ano Panie to tak jest[z mojego punktu widzenia zecz jasna]

OPA627+nielubie go ,gra anemicznym basem bez konturowosci i brak mu wypelnienia..gora pod lampiaka mi sie to niepodoba..lampa ma tu akurat milsze brzienie.jakos k... 627 takaaa rewelacja a ja kilku sztuk za polowe ceny puscic nikomu niemoge!?Moze sie ktos zamieni!?OPA637 jest ewid.lepszy od 627 ..ale po kompensacji.

LM6171/72 to bardzo dobra kosc ale do jej aplikacji w torach z gainem pon.+5V/V trza miec doswiadczenie..i tyle..musi byc umiejetnie kompensowana!

OPA604/2604 nadal bardzo dobry scalak podobnie jak starsze NE5534/5532.

OPA134/2134 kontrowersyjna kosc...raczaj do pracy na duzych impedancjach..tam ladnie gra.

OP/OPA 27,37 badziew.. dla gluchych do phono MM budzetowki.

OPA445 wysokonapieciowy..dla doswiadczonych.

OPA671 bardzo dobra kosc tez trza kompensowac ..ale rzze pradu jak dziki...na jalowym 18mA!

TPA6120 swietny scalak do torow niesymetrycznych,

OPA1632 killer torow symetrycznych jestem jego milosnikiem.

TDA2320 ..hm dla zmeczonych..odrazu gra bez wzbudzen... ale slaby dzwiek.

OPA2132.. wole NE5532.

AD797 pokretny scalak potrafi zagrac niezle czy nawet dobrze ale nie do wszystkiego ..nie z kazdym DAC zagra.

AD825 jak i reszta jego braci... dlamnie do powyzej jak m.cz.

Szczegolowy,suchy ..zamalo powietrza...slaba p[lastycznosc obrazu dzwiekowego... niepodobaja mi sie..tak to powiem.

LM833 dobry scalak ... w fonostagach niezly.... po DAC raz lepiej raz gorzej.

uA741..no wlasnie sam z siebie przy malutkiej kompensacji pieknie filtruje smieci pow 15kHz... do budzetowy niezly..naprawde.[ale amerykancky nie slowianski!]

BUF634... dla zabawy dla poczatkujacych.... daje wiekrzy prad i owszem ale psuje sound dobrym scalakom sterujacym.. a szkoda.

HA2542.. zadki ale dobry..dla kumatych.

SSM2017....jedyny z serii proff[AD] do audio godny uwagi... ale na leb leje go moj stary poczciwy INA103G.

OPA227 specyficzny ma swoje plusy.

A badziewia 4558,4560,4680 i inne do kosza...

Aaaa jeszcze sa ciekawe ale trudne TLE 2141/2142,2081/2182.

Wsiech..grype mam to i sie spocilem....

Testowalem część operacyjniaków w wymienionej serii 63/67 Marantza i mam trochę inne spostrzeżenia:

OPA 627-fantastyczny,bardzo szybki jędrny bas,zbyt jaskrawa górka

LM 6172-w Marantzu beznadzieja,mdlości,nijakość

OPA 2604-bezpieczny wybór,delikatne ocieplenie + ciekawy bas

LM 833-nie zdaje w Marantzu egzaminu

AD825-najlepszy wybór,każdy zakres powyżej średniej,zwiększenie przestrzenności,jakby stworzony do serii63/67.

Lt_Bri-Darka znam od lat i te zlośliwości mi wybaczy.A w Audiolabie dokladnie w ten sposób opampa mi kiedyś instalowal.Jak poznam Ciebie osobiście możesz oczekiwać również drobnych zośliwości.

Pozdr

Frank dobrze scharakteryzował działanie wo w modelu 63/67. Nie zgodzę się tylko z 2604, bo u mnie akurat to nie zagrało jak trzeba, poza przestrzennością, która była b. dobra.

>>Rambo, wrażenia: oczyściło się, jest więcej drobnych szczególików, poprawiła się precyzja, mikrodynamika, szybkość, instrumenty mają naturalniejsze rozmiary i są dokładniej umiejscawiane w przestrzeni, wzrosło poczucie obecnosci muzyków w pokoju, bas nabrał trochę masy i poprawiła się jego czytelnosć i kontrola. Musiałem tylko przeprowadzić krótką, zwycięską potyczkę z nadmiernym rozjaśnieniem, ale już jest dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.