Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Vintage, cena około 1500 pln, ma grac i wyglądac

lukaszstach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę o wyrozumiałośc - stawiam pierwsze kroki w temacie... ;)), ale trochę osłuchany już jestem

Jestem posiadaczem gramofonu Pioneer PL-750 (Stary ale jary), podpięty tak jak w opisie o mnie

W związku z tym, że coraz bardziej "wciąga" mnie brzmienie analogowe, postanowiłem kupic coś lepszego/ładniejszego - potrzebuję pomocy.

Które gramofony Vintage (Denon, Pioneer, Dual, Sony) wg Was warto rozważyc (musi pięknie grac, i pięknie wyglągac)?

Za wszelką pomoc z góry dzieki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

coś w ten deseń - jakieś opinie/propozycję?

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jakie wkładki cenowo chcesz zakładać? bo wiesz,wszystko ładnie z automatyką do czasu,zawiesisz wkładkę za spore pieniążki i sru ni z tąd ni z owąd po igle,jak wkładka MM pół biedy jak MC do widzenia:)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

http://www.ebay.pl/i...2#ht_2602wt_906

będzie pasowała?

Szczęściarz :))

Będzie na 100%

Jakie wkładki cenowo chcesz zakładać? bo wiesz,wszystko ładnie z automatyką do czasu,zawiesisz wkładkę za spore pieniążki i sru ni z tąd ni z owąd po igle,jak wkładka MM pół biedy jak MC do widzenia:)

Do takiego Denonka to tylko DL-160 i pięknie zagra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Troche inny wybór - napęd paskowy, zawieszenie. Wartość samego ramienia to 1000zł. Przekracza budżet o 200zł.

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/thorens-td150-mkii-sme3009-s2-goldring-2100-i2778583378.html - Troche inny wybór - napęd paskowy, zawieszenie. Wartość samego ramienia to 1000zł. Przekracza budżet o 200zł.

Broń Boże...

Jakiś hydraulik montował to ramię :)

Przesięgu to tam raczej nie ustawisz.

- ale ten 37 wydaje mi się ładniejszy....

Jest 3 modele niższy niż 47F i ma gorszą automatykę ramienia.

Ja na takich Denonach zęby zjadłem.

Broń Boże...

Jakiś hydraulik montował to ramię :)

Przesięgu to tam raczej nie ustawisz.

Jest 3 modele niższy niż 47F i ma gorszą automatykę ramienia.

Ja na takich Denonach zęby zjadłem.

Chodzi o zamontowanie "wózka"? Akurat w sme3009 można je tak montować i ustawisz overhang. Co nie zmienia faktu, że jakoś bardzo ten thorens mi się nie podoba, ale przypuszczam, że gra całkiem, całkiem.

denon dp-47f wygląda biecująco...

dokupie pokrywę, i za 1200 pln mam piękny sprzęt

warty wydanych pięniędzy?

dzięki za wszelką pomoc, jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły - prosze o prpoozycję, mogę poczekac aż sie pojawi na aukcjach coś ekstra - nie ma pośpiech, ma to by prezent dla samego siebie na gwiadkę ;))))

Jak pisal Masza, dolozyc DL 160 i sluchac az nadejdzie chec wymiany na cos lepszego -) Mialem kiedys tego denona z ta wkladka i za taka kase moge tylko polecic. Doradzam zakup osobisty aby sprawdzic stan faktyczny gramofonu.

no, prawie jestem juz przekonany.....

a jakbyście mieli porównac (choc chyba porównania nie będzie) do jakiegoś nowego sprzętu, ile pieniędzy trzeba by wydac na coś nowego, żeby uzyska podobny dźięk?

(wiem że to nie takie proste...) ;)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak jest, ostatnio coś często pojawiają tu się wpisy, że kurier rozwalił w transporcie gramofon. Potem przepychanki czy to sprzedajacy, czy to kurier.

no, prawie jestem juz przekonany.....

a jakbyście mieli porównac (choc chyba porównania nie będzie) do jakiegoś nowego sprzętu, ile pieniędzy trzeba by wydac na coś nowego, żeby uzyska podobny dźięk?

(wiem że to nie takie proste...) ;)

To są dyskusyjne sprawy. Na pewno więcej niż 2500zł.

• 1 miesiąc później...

To są dyskusyjne sprawy. Na pewno więcej niż 2500zł.

Widzę że troszkę zastygło ale w przyszłości jak byś widział ten konkretny model - kup sobie, wygląda i gra. Zalecany przedwzmacniacz gramofonowy startujący w okolicach 1,5mV +/- 1,8mV lub po prostu dobrej klasy amplituner. Bardzo detaliczny jednocześnie wygodny w obsłudze. Ma kilka ciekawych ukrytych funkcji przydatnych dla leniuchów nielubiących co chwila podnosić się z wygodnej kanapy.

Beogram 2000

Ukryta Zawartość

post-39340-0-52365600-1355600680_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co się orientuje to bangi ( B&O) mają specyficzne wkładki,które obecnie nowe kosztują całkiem sporo,

ja bym takiego gramofonu na początek nie polecał, chociaż faktycznie sam gramofon można nabyć za grosze , szczególnie w krajach skandynawskich.Warto pamiętac ,ze B&O zakończył produkcje gramofonów około 1991 roku.

Pozdrawiam

Z tego co się orientuje to bangi ( B&O) mają specyficzne wkładki,które obecnie nowe kosztują całkiem sporo,

ja bym takiego gramofonu na początek nie polecał, chociaż faktycznie sam gramofon można nabyć za grosze , szczególnie w krajach skandynawskich.Warto pamiętac ,ze B&O zakończył produkcje gramofonów około 1991 roku.

Pozdrawiam

Uszkodzone, lekko sfatygowane tak, ale ten czy inne wysokie modele sprawne oczywiście - raczej nie. Mieszkam w Skandynawii i zajęło mi parę lat by coś tanio kupić. Co z tego że kupisz takiego z zajechaną igłą lub z jakimś brakiem i potem trzeba wywalić 800zł na igłę + 500 zł. na drobne naprawy.... Takie czasem są po 300kr. Mam je pod nosem. Nadają się raczej na części jako " zapas " a nie do słuchania muzyki. Kupując od pewnej osoby i zadbanego w okolicach 1800kr - 2500kr. można być zadowolonym na wiele lat. Sprzęt bezawaryjny robiony na najwyższym możliwym ówczesnym światowym poziomie. Nawet w środku jest pełen prostoty i funkcjonalności, zbudowany głównie z ebonitu i metali szlachetnych.

wesołych świąt

robiony na najwyższym możliwym ówczesnym światowym poziomie.

Nie przesadzaj.

Sprzęt, owszem ładny.

Ale ponoć gra to baaaaardzo przeciętnie.

Ktoś, kiedyś pisał,że gra jak CD, ale czy to dobrze czy źle? Nie chciałbym takiego gramofonu.Raczej wolałbym kompakt, który brzmi jak analog.

Przeciętnie... nie no trochę lepiej gra. Nie najgorzej i rzeczywiście przypomina trochę CD. Czy to plus??? Jestem neutralny co do tego a lepsze gramofony widzę i słucham czasem u znajomych. Na pewno jest to gramofon wygodny, ma także precyzyjną regulację nacisku igły od "0" do 1,5 co czasem używam gdy na winylu napisany jest sugerowany nacisk igły. Co jest wyraźnie zauważalne ( słyszalne ) w różnicy między kanałowej. Przy winylach o wymaganym nacisku 0,5 gdy ustawie 1,5 ( 1,8 ) czasami wręcz tyły milczą ... i pryska czar przestrzeni.

Lekkość i brak współczynnika kołysania, marka firmy która do dzisiaj produkuje audio bardzo wysokiej jakości. Oni nie produkują czegoś średniego czy niskiego jakościowo, tylko Høj kvalitet. ( wysoka jakość ) + ten unikalny dizajn. Moje Cd jest grubsze od tego gramofonu.

To bardzo zgrabny gramofon ....

pozdrawiam

Gość vasa

(Konto usunięte)

winylu napisany jest sugerowany nacisk igły. Co jest wyraźnie zauważalne ( słyszalne ) w różnicy między kanałowej. Przy winylach o wymaganym nacisku 0,5 gdy ustawie 1,5 ( 1,8 ) czasami wręcz tyły milczą ... i pryska czar przestrzeni.

Czy możesz podać przykład płyty z sugerowanym naciskiem igły?

Czy możesz podać przykład płyty z sugerowanym naciskiem igły?

A proszę bardzo... winyl z 65 r.

Przepraszam usunąłem to jedno zdjęcie bo było nie na temat ... ;)

Ukryta Zawartość

post-39340-0-63140100-1355691857_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A gdzie to info o nacisku? Bo trochę wzrok mam słaby ...

Było, ale:

Nacisk zawsze powinien być zawarty w górnej granicy sugerowanej przez producenta wkładki. Jest to związane z podatnością wkładki.

Zbyt niski powoduje uszkodzenie płyty, właśnie dlatego, że igła pracuje nierównomiernie w rowku.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

A gdzie to info o nacisku? Bo trochę wzrok mam słaby ...

Było, ale:

Nacisk zawsze powinien być zawarty w górnej granicy sugerowanej przez producenta wkładki. Jest to związane z podatnością wkładki.

Zbyt niski powoduje uszkodzenie płyty, właśnie dlatego, że igła pracuje nierównomiernie w rowku.

Przepraszam w tym tekście chodzi o szlif igły .... jutro poszukam bo mam równie starą płytę z instrukcjami regulacji nacisku, gdzieś to mam także w j. angielskim ( with a tip radius of..... ) już wiem co to znaczy jestem czerwony ze wstydu :DDD stare pyty mają czasami instrukcje jak poprawnie je eksploatować. Nie mogę tego teraz znaleźć. Na pamięć wkleiłem to ale to nie o to mi chodziło.... zresztą oprócz akcentów akustycznych także właściwy nacisk chroni winyl przed uszkodzeniem - wiadomo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.