Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam! Kaskoda to był eksperyment za namową jednego z kolegów, ale najlepiej w ogóle jej nie montować. Przy okazji proszę o potwierdzenie odebrania przesyłki następujące osoby: - Ace99 - Boomaga - Dudu - Grzegrzol - Karsti - Kekon - Krzysztof4101887 - Kuba - Luiis - Metagraf - Nikifor - Pablo231 - Rafals - Rodmen - Tomex - Tymek

W poniedziałek wysyłem Ci PW, że przesyłka doszła i jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc w zakupie i przesyłkę.

Pozdrawiam,

Kuba"

Potwierdzam!

Kaskoda to był eksperyment za namową jednego z kolegów, ale najlepiej w ogóle jej nie montować.

Przy okazji proszę o potwierdzenie odebrania przesyłki następujące osoby:

- Ace99

- Boomaga

- Dudu

- Grzegrzol

- Karsti

- Kekon

- Krzysztof4101887

- Kuba

- Luiis

- Metagraf

- Nikifor

- Pablo231

- Rafals

- Rodmen

- Tomex

- Tymek

Tomex potwierdza. Tydzień temu otrzymałem przesyłkę i do tej pory jestem pod wrażeniem. Potwierdzałem od razu na PW ale coś pewnie się skasztaniło.

Pozdrawiam wszystkich dłubaczy od HA2013!

Tomex

Edytowane przez Tomex

Tomex potwierdza. Tydzień temu otrzymałem przesyłkę i do tej pory jestem pod wrażeniem. Potwierdzałem od razu na PW ale coś pewnie się skasztaniło.

Ech, bywa, że dostaję po kilkanaście PW dziennie, często jak odpalam audiostereo to w skrzynce mam np. 12 wiadomości, jak przeczytam pierwsze z nich to pozostałe już nie są widoczne jako nieprzeczytane. Po ostatniej, masowej korespondencji jestem świadom wszelkich niedoskonałości tego komunikatora.

Dzięki za potwierdzenia, te powtórne też!

Przy okazji proszę o potwierdzenie odebrania przesyłki następujące osoby:

- Pablo231

Przepraszam za opóźnienie w potwierdzaniu. Paczka oczywiście dotarła, wspaniale zapakowana. Do tego stopnia, że przez chwilę zastanawiałem się, czy aby nie jest to cegła idealnie owinięta opakowaniem ;)

Mam pytanie dotyczące radiatora. Wymyśliłem sobie wersję z możliwością napędzania małych monitorów. Tylko nie wiem jakiej wielkości powinienem zastosować radiator, bo za mały będzie się

mocno nagrzewał przy głośnikach, a jak będzie duży to nie ustawię dobrze prądów spoczynkowych. Jakieś propozycje?

--

Pozdrawiam

pablo

Edytowane przez pablo231

mysle ze dla glosników za minimum trzeba przyjac wymiary 200x75x40 ja taki zamowilem i powiem ze jest przy napieciu traf 20v i pradzie 250mA jest dobrze dogrzany, byc moze moglby byc i wiekszy,

Pozdrawiam

mysle ze dla glosników za minimum trzeba przyjac wymiary 200x75x40 ja taki zamowilem i powiem ze jest przy napieciu traf 20v i pradzie 250mA jest dobrze dogrzany, byc moze moglby byc i wiekszy,

Pozdrawiam

czy ten radiator jest na dwa kanały przy zasilaniu głośników?

Nie chciałem dać za dużego radiatora a tu się okazuje że dałem za mały!

Mam wersję z napięciem traf 20V i radiatory fisher SK81/75/SA - po jeden na kanał, jednak z tego co piszecie to będzie za mało, no chyba że dam mniejszy prąd.

Wzmacniacz ma być używany tylko do słuchawek- ma wysterować hifiman he-500 dlatego potrzebowałem mocniejszej wersji, bo oryginał ma przy 32 omach 1,2W, a do he-500 potrzeba min 2W przy 36 omach.

20mV ustaw po około 30 minutach grzania, 20mV po 30 minutach pewnie spadnie do 5mV :-)

pozdrawiam (o ile stosowałeś termistory)

10A ? gdzie w którym miejscu ? Bezpieczniki polimerowe w układzie i w pakietach są 1.35A ...

Domyślam się ze chcesz stosować bezpiecznik przed transformatorem czyli na 230V ac.

W tym wypadku nie widzę sensu stosować większego jak 400-500mA

Jeżeli pyta;es o coś innego i ja źle to zrozumiałem proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam

Chodzi mi o bezpiecznik na zasilaniu, w gnieździe zasilającym IEC. Chcę przekonać się czy bezpieczniki mają jakieś znaczenie, jakiś wpływ na to jak układ pracuje. Szukam czegoś do gniazda FI-03 od furutecha, 5x20mm. Mile widziane odpowiedzi typu "przesłuchałem te za 50gr i te za 40zł, 80zł 120zł... i te czy tamte grają inaczej/tak samo". Ale kręcę nie? :>

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Hehe czasem mi sie śmiać chce hehe bo jak słyszę ze ludzie słuchają gniazd IEC i kabli sieciowych, to niech jeszcze założą instalacje w domu z pozłacanymi kablami, stykami ;).

Hehe czasem mi sie śmiać chce hehe bo jak słyszę ze ludzie słuchają gniazd IEC i kabli sieciowych, to niech jeszcze założą instalacje w domu z pozłacanymi kablami, stykami ;).

Akurat gniazdo robi różnicę, nie mam wątpliwości. Bezpiecznik jeszcze nie wiem ale sprawdzić nie zaszkodzi. Acha, trzeba mieć sieciówkę jakąś w miarę przyzwoitą, do 300zł spokojnie fajnego gotowca się kupi. I to nie efekt placebo, odsłuchiwałem i kabel i gniazdo. Nie wierzysz - zainwestuj.

panowie którzy skończyli już wzmaka słuchawkowego, napiszcie jak podłączyliście masę (potencjometr i gniazdo słuchawkowe). Wzmacniacz gra, ładnie się reguluje tylko mam denerwujący brum bez względu na położenie potencjometru głośność brumu jest taka sama.

jeremy - możesz napisać jakie złączki były użyte? Muszę kupić przy okazji kilka pinów do zaciśnięcia.

Ta sygnałowa 2 pinowa oraz zasilająca 3 pinowa to chyba na raster 3,96mm?

3 pinowa do diody - 2,5mm?

A ta mała niebieska? Daj może jakiś link (np. TME)

jeremy - możesz napisać jakie złączki były użyte? Muszę kupić przy okazji kilka pinów do zaciśnięcia.

Ta sygnałowa 2 pinowa oraz zasilająca 3 pinowa to chyba na raster 3,96mm?

3 pinowa do diody - 2,5mm?

A ta mała niebieska? Daj może jakiś link (np. TME)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Yasioo też się śmiałem ale do czasu ;) kiedy nie dostałem dobrej sieciówki i od tego momentu niestety stwierdzam, że sieciówka jest w stanie wpłynąć na dźwięk, w niektórych systemach znacząco.

p.s.

Sama sieciówka działa jak filtr i na tym polega jej rola, nawet jak masz kiepską instalację w domu:)

Edytowane przez boomaga

Dokładnie ale do pewnego stopnia tj nie ma co wydawać nie wiadomo ile. Gniazdo tylko ją w pewnym sensie uzupełnia i zwykły shrutter za 15zł wypada blado przy furutechu.

Yasioo też się śmiałem ale do czasu ;) kiedy nie dostałem dobrej sieciówki i od tego momentu niestety stwierdzam, że sieciówka jest w stanie wpłynąć na dźwięk, w niektórych systemach znacząco.

p.s.

Sama sieciówka działa jak filtr i na tym polega jej rola, nawet jak masz kiepską instalację w domu:)

Skoro już wspominacie o filtrach to co uważacie o stosowaniu np. czegoś takiego? Warto (oczywiście są droższe i tańsze)?

d5b53293cf.jpg

Gość

(Konto usunięte)

A propos filtrów :) dziś własnie sprawdzałem w dacu AD1865 i filtr troszke lepszy od tego (TDK) bardzo porawił separację i lokalizację. Natomiast we wzmaku (ugoda) było odwrotnie. Czyli najlepiej sprawdzić odsłuchowo. :)

A propos filtrów :) dziś własnie sprawdzałem w dacu AD1865 i filtr troszke lepszy od tego (TDK) bardzo porawił separację i lokalizację. Natomiast we wzmaku (ugoda) było odwrotnie. Czyli najlepiej sprawdzić odsłuchowo. :)

moim skromnym zdaniem (i chyba jeszcze kilku osób) ani filtrów ani traf separacyjnych, nie powinno się używać w zasilaniu wzmaków..

Też gdzieś czytałem że filtr we wzmacniaczu to nie jest dobry pomysł a jeżeli już to powyżej 10A, mam taki filtr ja na rysunku powyżej i na pewno sprawdze.

Czy można liczyć na jakąś krótką instrukcję bezpiecznego odpalenia wzmacniacza?? W kilku punktach dla mniej wtajemniczonych. W stylu pomiar tu i tu kręcisz tym żeby wyszło tyle. Widziałem instrukcję poprzedniej wersji ale nie rozwiewa ona wszystkich moich wątpliwości.

Mierząc napięcie pomiędzy TP1 i TP2 za pomocą helitrima VR2 ustawiamy wartość 0,7V

Mierząc napięcie pomiędzy TP3 i TP4 za pomocą helitrima VR3 ustawiamy napięcie 20 do 23mV

Mierząc napięcie pomiędzy TP3 a masa układu za pomocą helitrima VR1 sprowadzamy to napięcie możliwie do zera.

Więc i ja się pochwalę odpalonym HA-2013 i z przykrością muszę stwierdzić że żałuję bardzo jednej rzeczy, a mianowicie że zrobiłem wersję tylko słuchawkową. Po krótkim odsłuchaniu (a sprzęt dopiero się wygrzewa) pluję sobie w brodę że nie wziąłem trafa 20V. Już teraz gra dla mnie bardzo dobrze i z pewnością wygoni moją SOHE II do syna, niech on się z nią zaprzyjaźni. Moje CAL'e nabrały ogłady jakby były innymi słuchawkami:). Po podłączeniu do źródła którym chwilowo jest komputer zero brumu, tylko bardzo delikatny szum przy odkręconym potku na maksa. No po prostu bajka, a mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej:)

Moje CAL'e nabrały ogłady jakby były innymi słuchawkami

Moje CALe odkąd odpaliłem HA grzeją miejsce w szufladzie... Chociaż muszę przyznać, że grają z HA znacznie przyjemniej. kiku1 warto zainwestować w lepsze słuchawki do tego osprzętu. Moje "lepsze" słuchawki leżały do tej pory nie używane. A teraz nie mogę wyjść z podziwu co się dzieje :)

Pewnie czeka mnie zakup innych słuchawek ale jeszcze nie teraz, najpierw muszę jakieś fundusze na nie zebrać:). "Lepsze" tzn. jakie?

Lepsze tzn nie koniecznie drogie. Ja jestem zadowolony ze swoich beyerów, lekkie modyfikacje uczyniły z nich super słuchawki :)

Panowie, to cieszy, że odpalacie i jesteście zadowoleni.

Ja cały czas pracuję nad opisem montażu i uruchomienia, by pozyskać zdjęcia musiałem częściowo poskładać swoje moduły.

Planuję najpóźniej w niedzielę wieczorem oddać wspomniany opis do Waszej dyspozycji.

Przy okazji:

Wszystkim, którzy potwierdzili mi odebranie przesyłek bardzo dziękuję.

Na tę chwilę nie mam jeszcze potwierdzenia od:

- Krzysztof4101997

- Metagraf

- Rodmen

Proszę te osoby o kontakt.

• Pokaż nowe odpowiedzi