Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój wzmacniacz zagrał, jest dobrze, stabilnie, nic się dzieje, nic nie brumi ani nie szumi, jedyne o czym tylko napisze, to ze nie polecam dousznych słuchawek 16ohm :-) są na tyle wysoko skuteczne i delikatne ze przeszkadza im wszystko, nawet to ze machamy rekami i patrzymy się na pcb.

... Dzis w końcu posłucham muzyki.

Pozdrawiam

Mimo później pory, śpieszę donieść że i ja odpaliłem. Zero problemów z regulacją, odpalił od przysłowiowego kopa. Siedzę wygrzewam i słucham ;). Dla mnie pierwsze wrażenie - w końcu wysokie tony takie jakich szukałem :).

Podprowadziłem kobiecie deskę - ale warto było :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kocur57

Przepraszam ale mój obecny aparat zagina nieco czasoprzestrzeń :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...a miałem iść wcześnie spać ...

Powiem tylko tyle - to fajny wzmacniacz jest - przyjemnie i miło słucha się muzyki dzięki niemu :)

pozdrawiam twórców i odtwórców :)

Wcześniej pisałem o delikatnym brumie jaki u mnie występuje. Dzisiaj wspólny punkt masy zrobiłem z tego centralnego punktu o którym wspominał Cezar. Połączenie jest przy gnieździe od słuchawek. Teraz jest kompletna cisza.

czy ktoś może podać przybliżoną powierzchnię radiatora dla wersji słuchawkowej?Muszę swój trochę zmniejszyć

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

A czy ktoś może napisać jak duże są różnice w brzmieniu pomiędzy tą i starszą wersją?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

A czy ktoś może napisać jak duże są różnice w brzmieniu pomiędzy tą i starszą wersją?

skladaj, skladaj :-)

czy ktoś może podać przybliżoną powierzchnię radiatora dla wersji słuchawkowej?Muszę swój trochę zmniejszyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobne powinny być ok

Jeśli chcemy zamontować 2 pcb na jednym radiatorze dobrze jest wybrać radiator o szerokości 200mm,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jeremy

skladaj, skladaj :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobne powinny być ok

Jeśli chcemy zamontować 2 pcb na jednym radiatorze dobrze jest wybrać radiator o szerokości 200mm,

Wcześniej w wątku było, że na radiator wystarczy gruba ścianka obudowy z modushop. Ale teraz widzę, że trzeba kupić po prostu obudowę 2U z radiatorami po bokach? Ja mam dwa komplety na wersję zbalansowaną. Dobrze myślę? Czy dać sobie spokój ze zbalansowaną?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do wersji zbalansowanej potrzebujesz 4 pcb, a to juz odrobina ciepelka jest,

Doczki obudowy po jednym na jedno pcb, powinny tez dac sobie rade, pamietajmy jednak o jednym, uklad jest tak zaprojektowany aby radiator/tranzystory pracowaly w dosc stabilnej ale zarazem dosc wysokiej temperaturze,

Jezeli uruchomisz uklad, i dasz mu sie porzadnie zagrzac, dokonasz regulacji pradu spoczynkowego, zauwazysz ze po wlaczeniu na zimno prad lawinowo wzrasta nawet do 400mA, by w raz z temperatura utrzymywac sie w granicy zakladanych 200, 230 mA.

Mysle ze do wersji zbalansowanej potrzebne bedzie cos wiecej niz boczek obudowy, do wersji stereo, jak najbardziej mozna sie skucic, ja nie lubie kiedy obudowa jest goraca, i tyle, mysle ze ten caly mezalians z radiatorami / obudowami to jest zecz dosc indywidualna, nikt nikomu ani niczego nie narzuca ani nie gwarantuje, celowo pcb zrobione bylo wlasnie tak aby dac mozliwosc swobody.

Czy dać sobie spokój ze zbalansowaną?

Na to pytanie chyba bedziesz zmuszony odpowiedziec sobie sam ...

Edytowane przez jeremy

Witam

Dziś podłączyłem ostatnie kabelki, na razie prowizorka, wzmacniacz działa jak należy, zero problemu z regulacją, na tandetnych do kanałówkach trochę brumi, natomiast na Sennheiserach PXC 450 cisza.Muzyka z niego to bajka, kryształowy dźwięk, bass precyzyjny, szybki dla mnie bomba, nic lepszego nie słyszałem.

Bendę musiał chyba dać większy radiator bo ten ostro się grzeje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez karamba77

Witam

Dziś podłączyłem ostatnie kabelki, na razie prowizorka, wzmacniacz działa jak należy, zero problemu z regulacją, na tandetnych do kanałówkach trochę brumi, natomiast na Sennheiserach PXC 450 cisza.Muzyka z niego to bajka, kryształowy dźwięk, bass precyzyjny, szybki dla mnie bomba, nic lepszego nie słyszałem.

Bendę musiał chyba dać większy radiator bo ten ostro się grzeje.

Ukryta Zawartość

Echr, jak patrzę na ten pióropusz kabli wystrzeliwujących z trafa w różne strony świata i inne kable zmieszane razem z nimi to nie dziwię się, że brumi.

Tak właśnie ma być. Ma brumieć, tzn. przydźwięk sieci ma przypominać o konieczności zrobienia z tym porządku. Ot taki inteligentny układ, który dopomina się o swoje prawa. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robertinus

Kolega pisal ze to prowizorka ;-)

Zgadza się kabelki są dość ważne, ale bez szalu do sygnałówki na wejście wystarczy dać przyzwoity kawałek ekranowanego a wyjście to już czym chata bogata, trafa maja swoje dość długie przewody wiec chyba nie będzie potrzeby tutaj nic "doklejać" uważać na to jak się prowadzi masę i wszystko jest jak należy.

Ja dałem na wejściu nie ekranowane i brumu też nie ma, jest dobrze.... bardzo dobrze. A jeszcze jedno może to moje lenistwo lub źle szukałem, do czego jest czwarty helitrim i zworka?

vr4, regulacja czasu opóznienia zaleczenia przekaznika,

zworka - zapieta resetuje uklad zabezpieczen jesli przyczyna jego zadzialania zniknie, rozwarta, w przypadku ustapienia przyczyn zadzialania ukladu zab, przekaznik zostaje dalej rozwarty, do momentu wylaczenia zasilania.

odsylam do dokumenacji ukladu uPC.

"W najnowszym numerze Analoge Dialogue, internetowego czasopisma firmy Analog Dev

pojawił się bardzo ciekawy artykuł autorstwa Louisa Zumbahlena"Staying well grounded"

opisujący w bardzo przystępny sposób prowadzenie masy w układach liniowych, układac

cyfrowych oraz różne topologie masy - gwiaździstąi z wykorzystaniem wylewki na PCB."

Jak by ktoś był zainteresowany, to wstawiam link do tłumaczenia autorstwa ghost666 – www.elektoda.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja póki co nie miałem jeszcze czasu żeby zabrać się za poskładanie wersji 2013 i stąd moje pytanie..

"jeremy"

czy porównywałeś już do poprzedniej wersji??

Nie miałem sposobności, mam sporo na głowie, może po weekendzie dam rade usiąść na spokojnie i coś więcej powiedzieć,

no właśnie, czaso-problem dotyka wszystkich :/

kocham moją wersję HA2012 i ciekaw jestem porównania z HA2013..

Ja wczoraj odpaliłem swój układ, a w zasadzie odpaliłem i wyregulowałem jeden kanał a drugi robi problemy i potrzebuję pomocy. Po zasileniu układu w jednym kanale załączył się przekaźnik a w drugim nie więc zacząłem mierzyć i okazało się, że zasilanie dochodzi tylko do bezpieczników i dalej nic nie ma. Gdyby był to tylko jeden bezpiecznik to bym pomyślał zwalony albo co, ale taka sama sytuacja jest na obu... Gdzie powinienem najpierw poszukać problemu? Może wystarczy poobracać którymś helimetrem? jak by co to foty będę mógł zapodać dopiero wieczorem. Dzięki za pomoc.

Ja wczoraj odpaliłem swój układ, a w zasadzie odpaliłem i wyregulowałem jeden kanał a drugi robi problemy i potrzebuję pomocy. Po zasileniu układu w jednym kanale załączył się przekaźnik a w drugim nie więc zacząłem mierzyć i okazało się, że zasilanie dochodzi tylko do bezpieczników i dalej nic nie ma. Gdyby był to tylko jeden bezpiecznik to bym pomyślał zwalony albo co, ale taka sama sytuacja jest na obu... Gdzie powinienem najpierw poszukać problemu? Może wystarczy poobracać którymś helimetrem? jak by co to foty będę mógł zapodać dopiero wieczorem. Dzięki za pomoc.

Spróbuj zrobić kilka obrotów VR1 i włącz, jak nie pomoże to wyłącz, obróć kilkanaście obrotów w drugą stronę i ponownie włącz. Jak zaskoczy to wyreguluj z woltomierzem.

Staraliśmy się z Jeremym wyelimionować ten problem ograniczając zakres VR1 rezystorami R4 i R7, ale pewnie 50ohm to za mało.

Czy zworki mogę zrobić kynarem, czy będzie to zbyt mały przekrój? Aktualny schemat jest w post #167?

Tak, ale ten w poście #946 został uzupełniony o podłączenie diody LED.

Kynar będzie zdecydowanie za cienki, zastosuj lepiej cynowaną lub srebrzoną miedź o średnicy przynajmniej 0,5mm. Niektórzy stosują tu odcięte nogi kondensatorów / rezystorów - to dobry pomysł.

• Pokaż nowe odpowiedzi