Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Ponad to ktoś kreatywny wyciął nam na projekcie jedna ścieżkę stanowiącą przedłużenie masy i biegnącą wzdłuż ścieżki sprzężenia zwrotnego. Ona była dość cienka i może bali się poodtrawiania, ale przecież takie zmiany uzgadnia się z zamawiającym.

To jest podstawa do reklamacji. Niedowiercone otwory, sprawa dyskusyjna ale brak ścieżki, to lekka przesada.

Wysłaliście gerbery czy projekt *.brd?

Edytowane przez Henryk Kwinto

Panowie, poniżej link do opisu montażu i uruchomienia HA-2013:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest to wersja, która prawdopodobnie będzie w miarę potrzeb i rozwoju tematu uzupełniana o kolejne informacje.

Ja mam prośbę, czy można w wolnej chwili uzupełnić ten opis o spodziewane i/lub optymalne temperatury na tranzystorach/radiatorach do bezproblemowej pracy całego układu ? Dzięki :)

Ukryta Zawartość

To jest podstawa do reklamacji. Niedowiercone otwory, sprawa dyskusyjna ale brak ścieżki, to lekka przesada.

Wysłaliście gerbery czy projekt *.brd?

Wysłaliśmy gerbery.

Wyciętą ścieżkę zobaczyłem jak już płytki były częściowo rozesłane. Jej brak to nie jest to wielki problem, bardziej niepokoi fakt, że ktoś za plecami klienta manipuluje w jego projekcie.

Miałem bardzo podobną sytuację. Płytki wykonane w innym zakładzie miały otwory takie jak w projekcie Eagla, a w Merkarze niektóre otwory i dziwne, że też jedynie o średnicy 1mm były za małe, jakby niedowiercone na przelot, a może wiertła zużyte i nieco mniejsza średnica wychodziła.

Dziwne dla mnie jest jedynie to, że część otworów 1mm są o prawidłowej wielkości, a kilka mniejszych.

W każdym bądź razie, to Merkar nabroił z otworami.

Gotowe skrypty do excelona w Eagle nie lubią tolerancji = 0%. Ja zawsze ustawiam -1%/+ (co najmniej)10%, wtedy otwory są ew. nieco większe.

Ponadto lepiej stosować skrypty opracowane przez niezależnych użytkowników niż te z Eagle, które przeważnie trzeba dostosowywać za każdym razem.

Edytowane przez Luiis

Gotowe skrypty do excelona w Eagle nie lubią tolerancji = 0%. Ja zawsze ustawiam -1%/+ (co najmniej)10%, wtedy otwory są ew. nieco większe.

Ponadto lepiej stosować skrypty opracowane przez niezależnych użytkowników niż te z Eagle, które przeważnie trzeba dostosowywać za każdym razem.

Miałem ten sam problem z otworami gdy wysłałem gerbery w jednym projekcie, a w innym plik *.brd

Dziwne jest tylko jedno, za każdym razem dotyczył otworów o średnicy 1mm.

Mało tego, ja wszystkie używane elementy zawsze edytuje - powiększam pady i zmieniam wielkość otworu na metryczne, czyli dla przykładu, zamiast 40mil zmieniam na 1mm.

Dla przykładu plik *.drl wygląda wówczas następująco

T01 0.80mm

T02 1.00mm

T03 1.10mm

T04 1.20mm

T05 3.20mm

i mimo tego otwory i to nie wszystkie o średnicy 1mm są za małe.

Fotoreportaż po lutowaniu. Teraz czekam na dostawę radiatora.

Soha czeka na starcie. Zobaczymy czy nowa konstrukcja zajmie jej miejsce :)

pzdr

Ukryta Zawartość

post-24510-0-47956800-1360822739_thumb.jpg

post-24510-0-11957200-1360822751_thumb.jpg

post-24510-0-75256700-1360822758_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fotoreportaż po lutowaniu. Teraz czekam na dostawę radiatora.

Soha czeka na starcie. Zobaczymy czy nowa konstrukcja zajmie jej miejsce :)

pzdr

Widzę, że masz wlutowane elementy kaskody, spróbuj koniecznie posłuchać i bez niej. Wydaje się być lepiej.

Odpaliłem w wersji słuchawkowej dual mono, jedyna wspólna masa jest w Asus Xonar ST. Radiatory [PR168/100/SE ALUTRONIC] lekko ciepłe po 30 minutach. Sam wzmacniacz pracuje stabilnie, leciutki brum z komputera.

leciutki brum z komputera.

Masz ten brumik na wszystkim co podłączysz do Xonar'a czy tylko na tym wzmaku?

Mało prawdopodobne aby karta była źródłem brumu.

jedyna wspólna masa jest w Asus Xonar ST

Mało prawdopodobne aby karta była źródłem brumu.

Sprawdz okablowanie, jak masz podłączone wyjście układu ?

Sam miałem podobny problem, jednak przyczyna było niechlujne wykonanie okablowanie, poprawnie wykonane okablowanie oraz nie zapętlona masa i układ jest cichy jak grób

Sprawdz okablowanie, jak masz podłączone wyjście układu ?

Sam miałem podobny problem, jednak przyczyna było niechlujne wykonanie okablowanie, poprawnie wykonane okablowanie oraz nie zapętlona masa i układ jest cichy jak grób

Dokładnie tez tak uważam. Układ powinien być kompletnie bez brumu, szczególnie w wersji dual-mono.

@ Demasked75

W jaki sposób masz okablowane słuchawki i przez jakie gniazdo się łączysz?

@ jeremy

Jest szansa na jakieś pomiary wzmaka?

Tak sobie siedzę i osłuchuję oba wzmacniacze i co mogę powiedzieć HA2013 jest bardziej jazgotliwy,ale ma to coś w sobie,jakby więcej detali.

Już wiem który zagości u mnie na dłużej.

Tak sobie siedzę i osłuchuję oba wzmacniacze i co mogę powiedzieć HA2013 jest ...

Napisałeś oba wzmacniacze. Jeden to HA2013, a drugi?

Tak sobie siedzę i osłuchuję oba wzmacniacze i co mogę powiedzieć HA2013 jest bardziej jazgotliwy,ale ma to coś w sobie,jakby więcej detali.

Już wiem który zagości u mnie na dłużej.

Daj się może kondensatorom nieco wygrzać i pisz jakie zmiany zachodzą.

Napisałeś oba wzmacniacze. Jeden to HA2013, a drugi?

Jeden HA2012 a drugi HA2013 oba te wzmacniacze grają dobrze,ba bardzo dobrze ale HA2013 według mnie ma więcej detali.

. Z jaką impedancją słuchawek najlepiej pracuje.?Czy ma ktoś w W-wie do wypożyczenia do osłuchu.

Junior jest w potrzebie inwestycji , ale wybór gotowizny w rozsądnej cenie niewielki ,biorac pod uwagę wierność przekazu.

Jednocześnie stawiam pytanie :

Jak dopasować obciażenie pre do posiadanych słuchawek. Impedancja dopasowania obciążenia to 700 Ohm U sk=0,775mV (standard)

Czy warto próbowac z transformatorem z Z'=700ohm ; Z"=32Ohmy.Co moge zyskac , co stracić?

Daj się może kondensatorom nieco wygrzać i pisz jakie zmiany zachodzą.

ja w wygrzewanie elementów pasywnych nie wierzę,to my(nasze uszy)się przyzwyczajamy do dźwięku.to jest tylko moje zdanie.

ja w wygrzewanie elementów pasywnych nie wierzę,to my(nasze uszy)się przyzwyczajamy do dźwięku.to jest tylko moje zdanie.

No tak... W końcu mamy wolność słowa i wyznania, a obszary ludzkiej jaźni wciąż kryją wiele zagadek.

Co jednak z jazgotliwym torem, który pozostawiony do "wygrzania" i odsłuchany po np. kilku dniach brzmi już wyraźnie inaczej? - też się nieraz nad tym zastanawiałem.

Co jednak z jazgotliwym torem, który pozostawiony do "wygrzania" i odsłuchany po np. kilku dniach brzmi już wyraźnie inaczej? - też się nieraz nad tym zastanawiałem.

Dodam, że może być też zupełnie odwrotnie.

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad 100% poprawą dźwięku po wygrzaniu jaką opisują uczestnicy forum, a ja obserwuje zmiany na plus po wygrzaniu ale również na minus i często po tzw. wygrzaniu jest gorzej niż na początku.

Ciekawe.

Ja z kolei myślę że wygrzanie to nie tyle co przyzwyczajenie się uszu do toru ale rozruch który stabilizuje parametry. Mam wrażenie że elektrolity na początku są suche a po wygrzaniu to się zmienia ale moje doświadczenie opiera się może na kikunastu różnych kondensatorach i to nie zawsze w miejscach układu które pozwalają im "zagrać" :P Ciekaw jestem czy poza kondami coś jeszcze się wygrzewa lub przyzwyczaja nas do siebie tj rezystory czy tranzystory...?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Robertinus odwaliliście z jeremy kawał dobrej roboty.

napisałem że jak dla mnie jest zbyt jazgotliwy,a ja po prostu nie lubię zbyt natarczywych tonów wysokich.

ale muszę napisać że użyty jako pre rozjaśnił cały mój system jestem zadowolony.teraz muszę zmajstrować sobie jakąś ładną obudowę.

Ja z kolei myślę że wygrzanie to nie tyle co przyzwyczajenie się uszu do toru ale rozruch który stabilizuje parametry.

Może nie stabilizuje, a raczej elementy osiągają swoje docelowe parametry po pewnym czasie pracy i nie sądzę aby zmiana parametrów następowała zawsze w dobrym kierunku, czyli aby były słyszalne jedynie pozytywne efekty tych zmian.

To czy "wygrzewanie" jest urojeniem czy nie to zupełnie inna sprawa ale wymowne są informacje zawarte w niektórych instrukcjach obsługi, że dane urządzenie osiąga swoje docelowe parametry po dla przykładzie 300h grania. Znam nawet przypadek kiedy nie zadowolony klient który wydał kilkanaście tysięcy EUR za CD zadzwonił do producenta aby poinformować go o swoich negatywnych odczuciach, został przez tego producenta szybko sprowadzony na przysłowiową ziemię po upewnieniu się czy CD ma za sobą te 300h grania, a nie miał.

Edytowane przez Henryk Kwinto

Może nie stabilizuje, a raczej elementy osiągają swoje docelowe parametry po pewnym czasie pracy i nie sądzę aby zmiana parametrów następowała zawsze w dobrym kierunku, czyli aby były słyszalne jedynie pozytywne efekty tych zmian.

To czy "wygrzewanie" jest urojeniem czy nie to zupełnie inna sprawa ale wymowne są informacje zawarte w niektórych instrukcjach obsługi, że dane urządzenie osiąga swoje docelowe parametry po dla przykładzie 300h grania. Znam nawet przypadek kiedy nie zadowolony klient który wydał kilkanaście tysięcy EUR za CD zadzwonił do producenta aby poinformować go o swoich negatywnych odczuciach, został przez tego producenta szybko sprowadzony na przysłowiową ziemię po upewnieniu się czy CD ma za sobą te 300h grania, a nie miał.

ja jestem człowiekiem starej daty gdzie jak pisało się o mocy to była moc znamionowa i chwilowa i nikt nie mówił o jakimś wygrzewaniu .

ja rozumiem że głośniki i inne tego typu.

dziś,dokładnie 5 godzin słuchanie na podpiętych M32I powiem że żałuje że nie zamówiłem mocniejszych transformatorów,te 20W trafa są zbyt ciepłe.

dziś,dokładnie 5 godzin słuchanie na podpiętych M32I powiem że żałuje że nie zamówiłem mocniejszych transformatorów,te 20W trafa są zbyt ciepłe.

możesz napisać jaki masz radiator?

AMB

Witam.

Kolejny złożony i grający :-) Dzięki!

Mini brum jest, ale mam robocze pojedyncze trafo 2x15V rozdzielone na obie końcówki.

W sumie to moje pierwsze podejście do tematu słuchawek, zakupiłem w przyzwoitej cenie AKG Q701. Tak na pierwszy rzut ucha to trochę jakby jazgocze...

Nie lutowałem kaskody, tzn reza zostawiłem, bo z rozpędu wlutowałem, ale miast trana jest zworka.

A jakie są różnice brzmieniowe pomiędzy tranami kocowymi Hitachi i Toshibą?

Uruchomiłem swoje dwa kanały, grają bez obudowy, ale z dość przyzwoicie - jak na tymczasowe - zrobionym okablowaniem.

Nie zanotowałem żadnego przydźwięku, szumu, ani innych zakłóceń. Nawet z rozwartym wejściem i potencjometrem na max jest grobowa cisza, dosłownie. Niewysterowany wzmak milczy jakby słuchawki w ogóle nie były podłączone. Oczywiście mam oddzielne trafo na każdy kanał. Centralny punkt masy wykonałem na gnieździe słuchawkowym. Ważną rzeczą jest jednak umasienie obudowy potencjometru regulacji głośności - bez tego po dotknięciu ręką pojawia się przydźwięk.

Po kilku godzinach odsłuchu pozbyłem się elementów kaskody, jednak wolę w tym miejscu zworkę.

Jako, że o brzmieniu nie wypada mi się wypowiadać ten aspekt przemilczę, dodam tylko, że będę chciał jeszcze "pożonglować" różnymi elementami.

Panowie - czy ktoś porównywał łeb w łeb wersje HA2012 i 2013?

• Pokaż nowe odpowiedzi