Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś kto odpalił , może podzielić się opinią ??!!

ja czekam na radiator , a taka opinia nie napawa optymizmem :)

W sumie nie brałem udziału w projekcie ale z racji tego, że szukam dobrego wzmacniacza słuchawkowego tematem interesowałem się od dawna i można powiedzieć, że w jakiejś części jednak wziąłem udział w projekcie bo mój dobry znajomy frd__ wziął na siebie ciężar zakupienie, poltowania i uruchomienia HA-2013.

Pewnie włożę kij w mrowisko i nieco namieszam ale opiszę swoje subiektywne odczucia po odsłuchaniu tego wzmacniacza.

Sprzęt:

źródło cyfrowe - Denon DCD-1290

DAC - DACEND na AD1865 + lampa

słuchawki - HD600, DT880 (2005), AKG701

Dodam, że egzemplarz frd__ ma na pokładzie MK132, tantale Audio Note i inne z wyższej półki, zupełnie inne elektrolity, chcieliśmy zrobić wersję full wypas aby mieć pewność, że nie elementy są powodem ewentualnych wad, niedoskonałości i pewnie nie jest to ten sam układ jakiego słuchacie w oparci o elementy z ogólnego zamówienia ale i tak dźwięk ma wiele cech wspólnych o jakich czytam w skromnych opiniach zamieszczonych w temacie.

Plusy:

- bez problemowo napędza AKG701 co nie jest takie łatwe, bas jest jędrny, ładnie wybrzmiewa

I to niestety wszystko jeśli chodzi o zalety.

W tym miejscu informacja, że nie ma mowy o jakimkolwiek jazgocie lub ostrościach.

Minusy (wady):

- w tle dzieje się dużo, czyli nie jest jak to się określa czarne, czyli nie ma kompletnej ciszy

- brak mikro-detali lub giną w w dość głośnym tle i nie chodzi też o brum, którego nie ma kompletnie

- bardzo płaska scena, duże trudności w zlokalizowaniu instrumentów, ściana dźwięku po lewej i po prawej

Te trzy cechy powodują, iż przyjemność słuchania muzyki jest mierna i praktycznie eliminuje ten wzmacniacz. W porównaniu z każdą "dziurką" gra kiepsko, nawet z podrzędnego CD lub wzmacniacza za wyjątkiem tego, że dobrze napędza wymagające słuchawki jak AKG701.

Wyglądało na to, że przygoda z HA-2013 będzie krótka ale tak się nie stało.

Charakter mankamentów wskazywał na problemy z zasilaniem i zapadła decyzja aby sprawdzić jak zagra HA-2013 z zasilaniem stabilizowanym żywcem wziętym z innego wzmaka słuchawkowego, który ma nawet identyczne napięcia, więc zabieg był prosty i nie wymagający dodatkowych inwestycji.

Efekt:

Z zasilaniem stabilizowanym jest to zupełnie inny wzmacniacz. Nie będę wdawał się w szczegółowe opisy, a napiszę jedynie, że dołączył do grupy wzmacniaczy z najwyższej półki jakie udało mi się w życiu słuchać. Tło jeszcze nie jest idealnie "czarne" ale nad tym pracujemy ale jest wszystko, detal, niuanse, scena. Dźwięk ładnie zrównoważony w całym paśmie, praktycznie nie ma się czego doczepić i wygląda na to, że HA-2013 zagości u frd__ i może też u mnie na dłużej.

To tyle w telegraficznym skrócie.

Charakter mankamentów wskazywał na problemy z zasilaniem i zapadła decyzja aby sprawdzić jak zagra HA-2013 z zasilaniem stabilizowanym żywcem wziętym z innego wzmaka słuchawkowego, który ma nawet identyczne napięcia, więc zabieg był prosty i nie wymagający dodatkowych inwestycji.

czyli jest nadzieja !

jak odpalę to coś powiem :) na razie dziękuję za konkretny wpis

jaki to zasilacz?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

jaki to zasilacz?

W konkretnym przypadku zasilacz Spenera z jego projektu do DACa z PCM1794.

Trwają prace nad PCB. Niby mam gotowy projekt ale kompletny brak czasu aby go doszlifować. I jeremy z Roertinusem siedzą nad tym i frd__ też pracuje niezależnie.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Trwają prace nad PCB. Niby mam gotowy projekt ale kompletny brak czasu aby go doszlifować. I jeremy z Roertinusem siedzą nad tym i frd__ też pracuje niezależnie.

Czy w HA-2012 też warto by zastosować podmianę zasilacza , Czy też jako prawie "fabryczna" koncepcja płytki zasilanie jest OK?

Nie chcieliśmy z Jeremym o tym pisać zanim sami nie posłuchamy z zasilaczem Spencera.

Dzięki Henryk Kwinto, że opisałeś swoje spostrzeżenia.

Prace nad zasilaczem trwają.

Z Jeremym mamy już gotowy projekt, ale (po konsultacji z Henrykiem Kwinto, który miał do czynienia z tym zasilaczem) chcemy jeszcze nieco zmienić w jego architekturze.

Czy w HA-2012 też warto by zastosować podmianę zasilacza , Czy też jako prawie "fabryczna" koncepcja płytki zasilanie jest OK?

Tego Henryk Kwinto i Frd z pewnością nie sprawdzili, a ja i Jeremy nie mamy jeszcze tego zasilacza.

Nie chcieliśmy z Jeremym o tym pisać zanim sami nie posłuchamy z zasilaczem Spencera.

czy można to rozumieć , jako mod nr 1 dla ha 2013 ??

z opisem co i jak podłączyć

czy będzie możliwość zakupu dla posiadaczy tego wzmaka ?

czy w zasilaczu Spencera części ( kondy ) będzie można użyć z ha?

dużo pytań ,ale trochę zainwestowałem w ten wzmacniacz w nadziei, że będzie to ostatni , ten docelowy !!

coraz więcej ha pojawia się w wątku Różne kostki ..........

czy można to rozumieć , jako mod nr 1 dla ha 2013 ??

z opisem co i jak podłączyć

czy będzie możliwość zakupu dla posiadaczy tego wzmaka ?

czy w zasilaczu Spencera części ( kondy ) będzie można użyć z ha?

dużo pytań ,ale trochę zainwestowałem w ten wzmacniacz w nadziei, że będzie to ostatni , ten docelowy !!

coraz więcej ha pojawia się w wątku Różne kostki ..........

Tak, część podzespołów będzie można użyć. np. diody prostownicze i kondensatory 10000uF. W tym zasilaczu najdroższe są właśnie te kondensatory, kolejne co do ceny to dwie pary tranzystorów IRF610 / IRF9610 i jakies radiatory do nich. Reszta jest już znacznie tańsza.

Nie mogę teraz nic obiecać, wszak zestawienia HA z tym zasilaczem nie słyszałem, polegam na opinii Henryka Kwinto, a z Jego doświadczeniem i rzetelnością oceny / wypowiedzi nie zamierzam dyskutować.

Czyli rozumiem że cały zasilacz idzie precz ??? To może uda się zaprojektować nową pcb aby weszła w jakiś sposób na miejsce starego zasilacza np płytka nad płytką jeżeli to możliwe ? ja już układam graty w obudowie i jest ciasno a tu mają dojść nowe pcb i może być ciężko :(

Czyli rozumiem że cały zasilacz idzie precz ??? To może uda się zaprojektować nową pcb aby weszła w jakiś sposób na miejsce starego zasilacza np płytka nad płytką jeżeli to możliwe ? ja już układam graty w obudowie i jest ciasno a tu mają dojść nowe pcb i może być ciężko :(

"Cały zasilacz idzie precz"

Nie.

Teraz to tylko mostek i elektrolity po mostku. Jak się je wylutuje to na 100% nie zmieści się w to miejsce zasilacz, który ma mieć ten sam mostek i te same elektrolity.

Jaką wydajność prądową potrzebuje mieć zasilacz żeby napędzić HA? Mam jakiegoś Kubote, on chyba do 0,5A przenosi. Salasa też będę miał, ale tu trzeba by już go mocno pewnie dogrzać.

<br />Nie.<br /><br />Teraz to tylko mostek i elektrolity po mostku. Jak się je wylutuje to na 100% nie zmieści się w to miejsce zasilacz, który ma mieć ten sam mostek i te same elektrolity. <br />

To d..pa :( nic czekam za projektem pcb spencera :) jest jakiś schemat tego układu ?

Jaką wydajność prądową potrzebuje mieć zasilacz żeby napędzić HA?

Układ pobiera 250mA ale to nie świadczy o tym, że zasilacz będzie najlepszy z max prądem 250mA.

jest jakiś schemat tego układu ?

Jest.

nie słuchałeś :)

widziałem ,że poskładałeś

masy masz przyłączone poza płytką , jak z brumami ??

słuchałem GC wylądował w szufladzie a BLC dałem w prezencie koledze.

brumu nie mam,nawet jak podłączę pod końcówkę i pokrętło wzmocnienia przekręcę na max.(dość często używam go jako preamp)

To z ciekawości, jakiś schemat takiego zasilacza moglibyśmy zobaczyć jak można prosić? Albo fotki egzemplarza którego słuchaliście? Ciekawi mnie i pewnie nie tylko jakie elementy uznaliście za znacznie lepsze niż te zestawowe i w których miejscach warto to przemyśleć :)

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

czy daliście jeden zasilacz na oba kanały,czy każdy kanał na osobnym spencerze?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

To z ciekawości, jakiś schemat takiego zasilacza moglibyśmy zobaczyć jak można prosić? Albo fotki egzemplarza którego słuchaliście? Ciekawi mnie i pewnie nie tylko jakie elementy uznaliście za znacznie lepsze niż te zestawowe i w których miejscach warto to przemyśleć :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystarczyło w wyszukiwarce wpisać zasilacz Spencera

Odnośnie elementów. Nie jakość elementów decyduje jak ten wzmacniacz gra, więc nie ma sensu teraz o nich dyskutować.

Henryk Kwinto daliście potka, czy drabinkę w tor?

Drabinka na rezystorach SMD 21 steps z eBay.

czy daliście jeden zasilacz na oba kanały,czy każdy kanał na osobnym spencerze?

Pełne dual-mono, czyli zasilacz na napięcie +/- dla każdego kanału.

Sporo tych pytań, a tak chciałem uniknąć niepotrzebnych dyskusji.

Cierpliwość tocnota i proszę się w nią uzbroić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Damy radę. Swoją drogą zastanawiam się jakby się zgrał ha2012 z takim zasilaczem bo nie powiem nie spieszy mi się zostać z jednym wzmakiem :P

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Mam Kubotę pod ręką. Mogę po prostu podać +-20V na kondensatory główne?

Edytowane przez ja_brzoza

Jakiś czas temu pisałem o podłączeniu HA2013 do monitorów. Brak basu itd. Po kilku dniach podłączyłem to raz jeszcze do innych głośników i zagrało to przyzwoicie. Ściany dźwięku nie zbudowało (6w) ale słuchać się tego dało i to nawet przyjemnie. Zaskoczony wybrałem się po głośniki które wcześniej używałem i odpaliłem raz jeszcze i mocno się zdziwiłem że grało to naprawdę dobrze. Nie wiem czemu nastąpiła aż taka zmiana - nie zgłębiałem tematu ale mam wrażenie że ci narzekający na brzmienie mają podobny problem jak ja miałem. W pewnych warunkach HA gra wyłącznie górą i powoduje krwawienie uszu. Sprawdźcie kable sygnałowe i potencjometr bo wg mnie to główni podejrzani.

Jakiś czas temu pisałem o podłączeniu HA2013 do monitorów. Brak basu itd. Po kilku dniach podłączyłem to raz jeszcze do innych głośników i zagrało to przyzwoicie. Ściany dźwięku nie zbudowało (6w) ale słuchać się tego dało i to nawet przyjemnie. Zaskoczony wybrałem się po głośniki które wcześniej używałem i odpaliłem raz jeszcze i mocno się zdziwiłem że grało to naprawdę dobrze. Nie wiem czemu nastąpiła aż taka zmiana - nie zgłębiałem tematu ale mam wrażenie że ci narzekający na brzmienie mają podobny problem jak ja miałem. W pewnych warunkach HA gra wyłącznie górą i powoduje krwawienie uszu. Sprawdźcie kable sygnałowe i potencjometr bo wg mnie to główni podejrzani.

W moim przypadku przerabiałem okablowanie i sygnałówki... nic nie pomogło

Edytowane przez Yasioo

Mam Kubotę pod ręką. Mogę po prostu podać +-20V na kondensatory główne?

Nie wiem co to Kubot ale nie rób tego co napisałeś i nie podsuwaj podobnych pomysłów innym.

Swoją drogą zastanawiam się jakby się zgrał ha2012 z takim zasilaczem bo nie powiem nie spieszy mi się zostać z jednym wzmakiem :P

Gdy się będziesz jedynie zastanawiał, to niestety się nie dowiesz.

Uruchomilem wzmaka z kaskoda. Braku basu ani jazgotu nie uswiadczylem. Sklaniam sie bardziej ky opini Henryka choc tez nie az tak brutalnie.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

• Pokaż nowe odpowiedzi