Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, stwierdzam, że u mnie również brak dwóch termistorów.

Ma ktoś jeszcze nadmiarowe?

No ja mam 4szt nadmiaru, odezwij się na PW to podeślę Ci 2szt. Piszę tutaj aby przypomnieć że do mnie trafiło o 4 termistory za dużo co by trafiły do wybrakowanych zestawów.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

No ja mam 4szt nadmiaru, odezwij się na PW to podeślę Ci 2szt. Piszę tutaj aby przypomnieć że do mnie trafiło o 4 termistory za dużo co by trafiły do wybrakowanych zestawów.

jeśli się okaże ,ze masz nadmiar to ja 1 szt albo 2 bardzo chętnie

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Uruchomilem wzmaka z kaskoda. Braku basu ani jazgotu nie uswiadczylem. Sklaniam sie bardziej ky opini Henryka choc tez nie az tak brutalnie.

Jak zdrowie pozwoli, to pokażę się u Ciebie ze wzmakiem do porównania i sam uznasz czy byłem w swojej opinii brutalny czy nie. Potrzebne jest jedynie bardzo dobre źródło, którego nie mam ze sobą.

Chetnie, jesli konwerter dojdzie do mnie z powrotem. Oceni sie tez zrodlo, bo jestem ciagle poszukujacy.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Chetnie, jesli konwerter dojdzie do mnie z powrotem. Oceni sie tez zrodlo, bo jestem ciagle poszukujacy.

Porównywałeś swój konwerter może z jakimś innym może np z hifacem?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Z niczym firmowym bezposrednio. Bede mogl pozyczyc w pozniejszym terminie.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Moze gra wam "zle" bo macie za dobre zrodla.

Oj, oj. Raczej odwrotnie.

A tak naprawdę chodzi o to aby wiedzieć co dane źródło jest warte bo w przeciwnym razie nie wiadomo co oceniamy.

>Henryk Kwinto

Czy taki zasilacz Spencera testowałeś ? Jeżeli taki, to ile mA można bezpiecznie wycisnąć stosując radiatorki SK129.

Dzięki za info.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Henryk Kwinto

Czy taki zasilacz Spencera testowałeś ? Jeżeli taki, to ile mA można bezpiecznie wycisnąć stosując radiatorki SK129.

Dzięki za info.

Tak to ten schemat.

Powiedz mi dlaczego LED pokazujący czy zasilacz pracuje zawsze dajesz na wyjście, a nie jak Spencer pod elektrolit za mostkiem?

Nie wiem ile bezpiecznie można wyciągnąć mA z tego zasilacza. Na dużo mniejszych radiatorach 250mA ale nie sądzę, że ograniczeniem będą jedynie radiatory.

Bo mnie interesuje działanie całego zasilacza. W przypadku gdy LED jest zaraz za mostkiem to jeżeli coś będzie nie tak ze stabilizacją to diody LED będą sygnalizować, że jest OK, a tak w rzeczywistości nie będzie.

Mam pytanie, jaki potencjometr i w którym miejscu zastosować? Wstawiłem w tej chwili 10kOhm przed wzmacniaczem, ale będę zmieniać, bo wydaje mi się za mały. Sporo za mały. Ktoś mógłby doradzić i podpowiedzieć co zastosować? Nadmienię, że pierwszy raz budowałem konstrukcję DIY, dopiero co zacząłem się tak na prawdę interesować tą tematyką i jeszcze nie do końca wszystko rozumiem :) Proszę o wyrozumiałość jeśli w będę zadawać teraz czy w przyszłości takie proste pytania

Mam pytanie, jaki potencjometr i w którym miejscu zastosować? Wstawiłem w tej chwili 10kOhm przed wzmacniaczem, ale będę zmieniać, bo wydaje mi się za mały. Sporo za mały.

Wpierw napisz w jakim sensie wydaje się za mały?

I proszę w miarę precyzyjnie aby nie było wątpliwości i następnych pytań.

Ciężko mi cokolwiek powiedzieć, jak już mówiłem jestem laikiem jeśli chodzi o elektronikę. W każdym razie teraz mam zamontowany 50kOhm i jestem zdecydowanie bardziej zadowolony niż gdy miałem 10kOhm. Nie wiem na co zwrócic mam uwagę dlatego rzuciłem zapytanie o ten potencjometr szukając podpowiedzi. Poczekam aż ktoś posiadający potrzebną wiedzę się wypowie.

Zadałem bardzo laickie pytanie, czyli abyś własnymi słowami, normalnym potocznym językiem napisał co rozumiesz przez określenie za mały potencjometr po to aby prawidłowo ocenić problem.

Zrobiłeś coś co robi większość uczestników forum - czyli zastosowałeś poniższą radę

50k logarytmiczny, przed pinami wejścia sygnału (IN)

ale tak na dobrą sprawę jak nie opiszesz co z dźwiękiem według Ciebie jest nie tak, to możliwe, że wykonałeś ruch w złym kierunku.

Skoro potrafiłeś napisać:

Mam pytanie, jaki potencjometr i w którym miejscu zastosować? Wstawiłem w tej chwili 10kOhm przed wzmacniaczem, ale będę zmieniać, bo wydaje mi się za mały. Sporo za mały.

tzn, że byleś nie zadowolony i dalej nie wiemy z czego nie byłeś zadowolony.

Również dalej nie wiemy jak dokładnie podłączyłeś ten potencjometr.

Bardzo przepraszam, że udzieliłem informacji. Mało precyzyjnie? W zapytaniu podana była wartość i miejsce. Domyślałem się, że mogło chodzić również o jego sposób podłączenia. Kolega jednak powinien przeczytać:

Ukryta Zawartość

Na 7 stronie pięknie narysowali koledzy jak potencjometr podłączyć. Należy docenić wkład pracy, który został włożony przynajmniej czytając opracowania.

Sprawa prądu spoczynkowego:

Jeżeli napięcie/prąd jest za duże i regulacja VR3 nie przynosi oczekiwanego efektu to wymiana R17 z 2k na 1k pomaga. Wyregulowałem ostatnią wartość.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

No, to tujaj wyszedł mój błąd. Faktycznie pierwszy potencjometr podłączyłem nieprawidłowo, drugi zaś już dobrze, stąd moje inne odczucia. Dzięki bitupt za poprawkę, a sprawdzałem ten układ wczesniej ze schematem jak w instrukcji, tylko zmontowane na szybko, bo chyba 4 w nocy była... Głupio mi teraz, zanim zapytam ponownie pomyślę dwa razy

Trudno mi powiedzieć czy jest różnica czy tez nie ma. Na pewno w napisie na potencjometrze i wskazaniach multimetru :) Choć wydaje mi się, że przy 50k nabrał dźwięk trochę więcej koloru i delikatnie się obniżył, ale to może być też wpływ wieczornych promili, niemniej takie wrażenie odnoszę.

Głupio mi teraz, zanim zapytam ponownie pomyślę dwa razy

Trzeba pytać,nawet o głupoty i się nie zrażać,jak ktoś będzie marudził czy wyśmiewał.

Zawsze ktoś mądry pomoże.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Trzeba pytać,nawet o głupoty i się nie zrażać,jak ktoś będzie marudził czy wyśmiewał.

Zawsze ktoś mądry pomoże.

Dokładnie.

I tu prośba do wszystkich pytających.

Stawiając lapidarne pytanie z cyklu: układ nie wydaje dźwięku, pomóżcie!!! mało daje i trudno pomóc z tak przedstawionym problemem. Nie bójcie się, piszcie wszystko co wiecie o problemie, zamieszczajcie zdjęcia. Im więcej informacji tym łatwiej zdiagnozować problem i o tym trzeba pamiętać.

Witam,

przepraszam za offtop, jednak gdyby ktoś potrzebował pasowankę układu regulatora w/g Spencera (wspomnianego kilka postów wyżej) wyslę na PW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Luiis

Nie chcę być upierdliwy ale czy na 100% PCB jest zgodne ze schematem zasilacza Spencera?

mogę zamieścić schemat przerysowany z "tamtego pedeefa", oznaczenia powinny być jednakowe.

ten projekt to tylko regulator. a nie cały zasilacz.

Henryk, jeśli widzisz jakiś błąd, napisz proszę, zaraz poprawię.

Będę pisał z pamięci bo nie mam w tej chwili dostępu do schematu.

Napięcie na C49, C50 brane jest z za mosfeta, czyli z napięcia stabilizowanego, natomiast Q25, 27, 28 (Q26, 29, 30) zasilane jest z napięcia po mostku, a na Twoim PCB jest odwrotnie.

Dolny pin mosfetów to wejście, a środkowy wyjście - u Ciebie tez odwrotnie.

To tyle co pamiętam gdy siedziałem nad tą PCB.

Nie wnikam w topologię PCB.

• Pokaż nowe odpowiedzi