Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja właśnie oczekuję na przesyłkę z ww. drabinką. Naszykowany mam też blue alps z silniczkiem w razie jak mi się zachce pilota :)

W takim razie napisz parę słów o tej drabince jak ją dostaniesz. Jest duże prawdopodobieństwo że ją zamówię, ale wolał bym usłyszeć najpierw opinię usera... Ciekawe jak ona wypada w porównaniu do tego Alpsa o którym wspominasz.

Przepraszam, może faktycznie powinienem się bardziej zdystansować do postu Muuhau.

Nie ma za co. Cieszę się, że wyjaśniliście mi kwestię jakości elementów.

Pozdrawiam.

Ja też myślałem że elementy są ze średniej półki ale to było w sumie debilne myślenie... Myliłem się w kwestii rezystorów bo chciałem dać na cały układ takmany ale po co... Chciałem dać nichicony super through na zasilaniu ale po co... Takie wpakowanie kasy w ten wzmak nie odbiłoby się wymierna poprawą brzmienia i trzeba przemyśleń odnośnie doboru elementów. Poza tym nie oszukujmy się, wzmak zapowiada się lepiej niż oryginał który to kosztuje ok 5000zł i kto z nas mógłby sobie na niego pozwolić... :D Koszty elementów na poziomie 600zł to niewiele, dojdą koszty obudowy, radiatora, potka, włącznika, kabli, drutów, gniazd, śrubek itp ale mimo to cena jest atrakcyjna no i te właśnie drobne elementy to nasz custom :)

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

No właśnie rayfe, to właściwie przez rozmowy z Tobą mi się oberwało! ;)

Bardzo się cieszę, że nie będę musiał ładować więcej kasy w podzespoły.

Czy mógłbyś przy okazji podać linki do drabinki, radiatora, gniazd, włącznika i obudowy, jakie wybrałeś?

Może założymy posty, które będą kolejne osoby uzupełniać, zawierające po jednej z tych kategorii?

Każdy będzie mógł dodać swoje propozycje i nie będzie takiego bałaganu.

Spoko, sam pisałem w temacie że mam zamiar napakować wzmaka drogimi elementami ale mi przeszło, ot taki gówniarski zapał mnie ogarnął :> Na temat wzmaka pogadamy na PW żeby nie bałaganić w wątku, towarzysze obserwują go z nadzieją pojawienia się konkretnych wiadomości od realizatorów a nie wymiany poglądów jak nasza :D. Od siebie dodam że obudowę upoluję z modushopa, jest jeden bliżej niż ten z Włoch, trzeba poszukać :) Reszta to już detale. Na początek u mnie pewnie będzie rk09, potem pomyśle nad drabinka albo trybem shunt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Propozycja założenia postów z częściami, które trzeba dokupić była skierowana do wszystkich uczestników projektu.

Może Robertinus z Jeremy'm założą takie posty jako pierwsi - z propozycjami własnych elementów - a potem reszta będzie mogła dodać swoje.

W ten sposób powstaną listy obudów, potków, drabinek, gniazd, radiatorów i włączników, jakie będą pasowały do HA2013.

Ja zamowilem Tocos Cosmos z ebay. Potrzebuje jeszcze radiator - jak ktos ma do sprzedania albo robi zakupy to dolacze sie chetnie.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

A co sądzicie o takim radiatorze by wykorzystać go jako boki obudowy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy Robertinus i jeremy pisali gdzieś na początku o tym, żeby nie przesadzać z wielkością radiatorów ze względu na stabilizację termiczną i punkty pracy tranzystorów sterujących.

Wszystkie elementy z zamówien grupowych sa juz u Robertinus'a. Wchodzimy zatem powoli w ostatnia faze realizacji,

Dalej czekamy na trafa, wiec jest chwila zeby to wszystko poparowac i posprawdzac.

Z naszej strony wiecej zakupów grupowych nie przewidujemy, wszystko to co zostalo wykluczone z zamówien grupowych jest niestety dosc klopotliwe bo kazdy ma inny pomysl na potka, kazdy chce inna obudowe, kazdy chce inny radiator, inna konfekcje ...

Mysle ze kilka ciekawych projektów obudów juz sie w watku pojawilo, temat jest zatem mam nadzieje jeszcze otwarty ? :-)

Pozdrawiam

Poniewaz mam obecnie Black Pearl, ktora mocowo wychodzi porownywalnie do wzmaka AudioTechnica. Odsluchiwalem na nim K1000 od kolegi Janiqa i IMO brakowalo troche pary. Moze brakowac glosnosci i "luzu" w prowadzeniu sluchawek. Moze jeszcze inny kolega napisze, ktory sluchal Hifiman HE6 na obu wzmakach rowniez. Ja mam troszke mniej "wymagajace" HE5LE.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Skoro wysteruje kolumny, to AKG K1000 może puścić z dymem mimo ich impedancji.

NIech kolega policzy sobie jakie wzmocnienie napieciowe daje sam wzmacniacz, oraz z prawa ohma niech obliczy jaka moc bedzie podawana przy maksymalnym sygnale jaki moze podac wzmak na te sluchawki. :)

Dla calej reszty- AKG K1000 nie potrzebuja zadnej elektrowni. One po prostu potrzebuja bardzo duzej amplitudy sygnalu(o co ciezko na wzmaku sluchawkowym), a te 120 ohmow to jest pikus dla kazdego wzmaka jezeli chodzi o zapotrzebowanie pradowe.

Edytowane przez PatrykKiermas

jesli ktoś zainteresowany moge odsprzedać mu swoje płytki po cenie takiej jak kupiłem+wysyłka,zrobiłem lampowy otl kamyka i zostaje przy nim.

nikifor

jesli ktoś zainteresowany moge odsprzedać mu swoje płytki po cenie takiej jak kupiłem+wysyłka,zrobiłem lampowy otl kamyka i zostaje przy nim.

Jak jeszcze aktualne to wziąłbym te płyteczki

wiadomośc na pw

Dobra, z innej beczki - co myślicie o zastosowaniu innych pojemności w miejscach C8, C9, C10, C11, C14 i C15? Pytanie to zadaję ze względu na niewielką dostępność kondensatorów "egzotycznych", po prostu nie łatwo dostać to co chcemy w tych pojemnościach i jeżeli np zastosuję zamiast 10uf 22uf bądź zamiast 47uf 33 lub 22uf? Albo zamiast 100uf 220uf? Czy mozna jakby szacunkowo określić efekt takiej desperacji?

Rayfe: Mysle ze ten temat mozna puki co uznac za zamkniety, a w zasadzie jeszcze nie otwarty ;-), tej wersji ukladu nie poskladal jeszcze nikt, w stosunku do poprzedniej, jest kilka zmian na lepsze, w pakietach sa lepsze czesci niz to co zakladalismy poprzednio, i zarazem to co sprawdzilo sie kilku osobom w poprzedniej iteracji wzmacniacza,

O jakie dokladnie pojemnosci ci chodzi ? typ producent ? Byc moze ktos juz stosowal podobne pojemnosci i typy w danym miejscu w podobnym ukladzie,

Zeby wypowiedziec sie na ten temat trzebaby poskladac lub dokonac zmian w wersji poprzedniej, na co ja osobiscie obsolutnie nie mam w tej chwili czasu.

Rozwazajac zmiany w kazdym ukladzie pamietajmy robimy to aby zadowolic swoje gusta, swoje smaczki "a mnie sie podoba ..." i to co zagra dobrze dla ciebie wcale nie oznacza ze zagra lepiej dla kogos innego,

Wiec jesli pytasz o to jak brzmia jakies "egzotyczne" kondensatory, to zmuszony bedziesz sprawdzic to samemu, a jak juz sprawdzisz to wtedy bedziemy mogli sobie podyskutowac co i gdzie gra inaczej.

Pozdrawiam

Edytowane przez jeremy

No nic, nieważne :) W razie czego napiszę co sprawdziłem :P

Jeśli byłby ktoś chętny to mogę odstąpić jeden ze swoich kompletów płytek wraz z pakietami (każdy razy 2) A,B,E,F(12V), czyli wszystkie bez kondensatorów, rezystorów i traf, po cenie kupna.

Chętnych proszę o wiadomość na priv.

witam panowie, długa cisza w temacie się zrobiła, domyślam się, że trafa jeszcze nie dotarły. Czy jest zatem możliwość wysyłki paczek do ludzi którzy traf nie zamawiali, jeśli oczywiście segregacja i parowanie jest już ukończone? Nie poganiam ani nie ponaglam, po prostu pytam :)

witam panowie, długa cisza w temacie się zrobiła, domyślam się, że trafa jeszcze nie dotarły. Czy jest zatem możliwość wysyłki paczek do ludzi którzy traf nie zamawiali, jeśli oczywiście segregacja i parowanie jest już ukończone? Nie poganiam ani nie ponaglam, po prostu pytam :)

Robertinus walczy z paczkami, wiem ze czesc juz popakowal, spodziewa sie dostawy okolo 100 kilogramów traf wiec wszystko jest juz naprawde na finiszu. Wiem, ze jest zajety pakowaniem, wazeniem, wycenianiem tego wszystkiego, jak znajdzie chwile pewnie cos skrobnie w temacie wysylek.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi