Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Obudowa zapewne. Chodzi o SA1360 i C3423. Napisy po cienszej stronie kresek, ok. Dzieki!

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Witam, jesli ktoś chciałby odsprzedać jeden zestaw to jestem zainteresowany :) niestety spóźniłem się z zamówieniem.

Bezpieczników nie wymieniaj, one są wielokrotnego użytku.

Czy przypadkiem nie przeregulowałeś prądu spoczynkowego zbyt wysoko dla mocy trafa?, jaką moc ma Twoje trafo?

Czy rezystor R17 masz 2Kohm?, bo widzę, ze tranzystory mocy masz firmy Toshiba.

Do jakiego prądu spoczynkowego dokręciłeś regulując go? - zanim zadziałały bezpieczniki polimerowe.

To niemożliwe, byś uwalił te tranzystory.

One mają po kilkadziesiąt amper źódło - dren.

Poskładaj wszystko do kupy i przereguluj VR1, następnie włącz i zobacz co się dzieje.

Masz problem w regulacji.

Trafo mam 2x15Vx1,35A, czyli koło 40W

Trafo mam 2x15Vx1,35A, czyli koło 40W

No i bardzo dobrze, Skręć VR1 do skraju, następnie kręcąc nim policz obroty do drugiego skraju i cofnij o połowę obrotów, to samo zrób z VR3. W ten sposób ustawisz je na środku ścieżki oporowej. Włącz wzmak i zobacz co się dzieje.

Identycznie jak Ty miał Jeremy z HA-2012, wyprowadził go regulacją.

Działaj - nic nie upalisz.

Spanikowałem :) Poskładałem, ożył. Ustawiłem mu 20mV. Grzeje skubany jak nie wiem, na radiatorze 160x75x35 można dotknąć, ale nie jest to miłe ;) Za chwilę offset

Ja jeszcze pytanie odnosnie Siemens na C12, C13 - wsadzam obojetnie ktora strona i obojetnie ktory pad po obu stronach znaku?

Ja jeszcze pytanie odnosnie Siemens na C12, C13 - wsadzam obojetnie ktora strona i obojetnie ktory pad po obu stronach znaku?

Kierunkowość C12 i C13 jest dowolna.

Spanikowałem :) Poskładałem, ożył. Ustawiłem mu 20mV. Grzeje skubany jak nie wiem, na radiatorze 160x75x35 można dotknąć, ale nie jest to miłe ;) Za chwilę offset

Tak ma być! Przy 200mA parzy jak cholera.

Jak się dobrze wygrzeje skoryguj delikatnie regulację wszystkimi trzema helitrimami.

Edytowane przez Robertinus

Odpalaenie i regulacja identycznie jak HA-2012, tylko nazwy punktów pomiarowych się zmieniły.

może opiszesz zmiany ,nie będzie niepotrzebnych pomyłek :)

w zamówieniu brało udział około 60 osób ,odpaliła jedna ! a już jest strona problemów !

Problemy to moja wina, układ jest ok :) Skucha, nie schodzi poniżej 25mV, obraził się

P.S. Gra

Edytowane przez SomekPoland

może opiszesz zmiany ,nie będzie niepotrzebnych pomyłek :)

w zamówieniu brało udział około 60 osób ,odpaliła jedna ! a już jest strona problemów !

Pierwsza osoba przeciera szlaki. :)

Tak na serio, to przygotuję pełen opis uruchomienia, ale to pewnie bliżej weekendu, może w weekend się uda. Niestety nie dam rady wcześniej.

W BOM nie widze kondow C22, 23, 24 - tam ida Nichicon FW 10uF/50V?

Jest tak jak mówiłeś, to samo, inny opis punktów. Na razie jeden kanał, na dziś mam dość :P Jedyna rzecz z nieprzedzianych pierdół: musiałem rozwiercić otwory pod R23, 24, 25, nóżki się nie mieściły.

Problemy to moja wina, układ jest ok :) Skucha, nie schodzi poniżej 25mV, obraził się

P.S. Gra

Gratuluje odpalenia.

Mówisz, ze nie schodzi niżej...

Czy masz wlutowany termistor?, jeśli tak to spróbuj wymienić rezystor R17, np. na 1,5 - 1,8Kohm.

Napisz czy wtedy schodzi z regulacją poniżej 200mA (czyli 20mV pomiędzy punktami pomiarowymi TP3 i TP4)

W BOM nie widze kondow C22, 23, 24 - tam ida Nichicon FW 10uF/50V?

Wszystkie te kondensatory są opisane w BOM-ie.

Bezpieczniki to są te ECE? ... one aą obojętne bo jedne maja koniec oznaczenia 22by 2szt, i 66ah 2szt. Obojętne jest ich włożenie?

Mam stary BOM?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ogolnie swietna robota i wszystko jest dosyc czytelne. Rezy pod R23, 24 i 25 maja za grube wyprowadzenia i tylko z tym mam problem, bo brak wiertelka:)

Zostaly mi tylko jakies srebrne blaszki i jakies 2 pinowe niebiesko-czarne zlaczki, ktore daje pod IN?

Co z opkiem - nie wiem co z nim zrobic. Czy w miejsce padow z zaznaczonymi bialymi kreskami dajemy zwore czy tez zostawiamy te miejsca puste?

Termistor lutujemy na padach od spodu plytki przy FET3?

Duzo pytan, ale bedzie juz skrotowy poradnik:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zibra

Mam stary BOM?:

Ukryta Zawartość

Ogolnie swietna robota i wszystko jest dosyc czytelne. Rezy pod R23, 24 i 25 maja za grube wyprowadzenia i tylko z tym mam problem, bo brak wiertelka:)

Zostaly mi tylko jakies srebrne blaszki i jakies 2 pinowe niebiesko-czarne zlaczki, ktore daje pod IN?

Co z opkiem - nie wiem co z nim zrobic. Czy w miejsce padow z zaznaczonymi bialymi kreskami dajemy zwore czy tez zostawiamy te miejsca puste?

Termistor lutujemy na padach od spodu plytki przy FET3?

Duzo pytan, ale bedzie juz skrotowy poradnik:)

1 - te srebrne blaszki to pewnie konektory do któregoś ze złącz.

2 - Niebiesko czarne złaczki są właśnie do podłączenia sygnału na wejście.

3 - Co to jest opek? Bo chyba nie op-amp.

4 - Tak, białymi kreskami zaznaczono zwory, trzeba je wlutować.

5 - Termistor lutujemy dokładnie tak, jak napisałeś, jak zwykły element smd.

Dla mnie to żaden poradnik, to chaotyczny zlepek informacji. Lepiej już korzystać z opisu od HA-2012.

Bezpieczniki to są te ECE? ... one aą obojętne bo jedne maja koniec oznaczenia 22by 2szt, i 66ah 2szt. Obojętne jest ich włożenie?

Tak, to są bezpieczniki.

Ich polaryzacja jest dowolna.

Ukryta Zawartość

Masz racje, ze zlepek, ale moze sie komus przyda jakas informacja podczas skladania zanim powstanie porzadny opis.

Dzieki za cierpliwosc:)

Odnosnie opka chodzilo mi o opamp - dostalem OPA1612A na stoliczku. Jest taka mozliwosc w ogole? Chyba, ze cos pomieszalem z workami, bo mialem taki uklad i wymieszaly mi sie z zamowieniem od wzmaka:) Wole jednak sie upewnic czy to nie wasza zguba i koncze OT.

Gratulacje za fantastyczna robote.

Edytowane przez zibra

Gdzie znajdę dokumentacje jak uruchamiać i ustawiać wzmaka? ... tylko to dzieli mnie od włączenia ;)

Nie ma. Musisz sie posilkowac PDF ze starszego watku i wpisem Robertinusa bodajze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla ciekawskich wklejam link do poprzedniej wersji (HA-2012):

Ukryta Zawartość

Tu natomiast cały opis montażu i uruchomienia HA-2012:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

R35 ma wartosc 100R,

Przepraszam za pomylke, elementy sa na 100% ok, na schemacie jest blad, jak dojde do ladu ze swoim magazynem danych, to opublikuje poprawiony schemat,

Pozdrawiam

Podzczas lutowania / uruchamiania prosze o ostroznosc, w stosunku do poprzedniej wersji zmienily sie oznaczenia elementów, prosze posilkowac sie schematami, listami elementów oraz samym pcb, w wersji obecnej mamy kilka nowych elementów, ostroznosci nigdy nie za wiele.

A gdzie jest ten R35 bo dostałem pomroczności jasnej i go nie widzę na schemacie ,ani na płytce

A wedle bazy Q12 proszę pana!

Pozdr!

Tp3, Tp4 - ustawiamy prąd spoczynkowy

Tp2 względem masy ustawiamy ? i ile

Tp1 względem masy ustawiamy? i ile

Przepraszam ze tak pisze ale obecnie komp odmówił posłuszeństwa i nie mam jak odczytać tego PDF.

Jakby ktoś mugł mi to uzupełnić ;) byłbym wdzięczny

Tp3, Tp4 - ustawiamy prąd spoczynkowy

Tp2 względem masy ustawiamy ? i ile

Tp1 względem masy ustawiamy? i ile

Mierząc napięcie pomiędzy TP1 i TP2 za pomocą helitrima VR2 ustawiamy wartość 0,7V

Mierząc napięcie pomiędzy TP3 i TP4 za pomocą helitrima VR3 ustawiamy napięcie 20 do 23mV

Mierząc napięcie pomiędzy TP3 a masa układu za pomocą helitrima VR1 sprowadzamy to napięcie możliwie do zera.

Tomex

Pozdr!

Cholera może ja mam inny schemat bo ni jak nie mogę znależć r35 i Q12

podajcie namiary na dobry schemat

Tomex

Pozdr!

Cholera może ja mam inny schemat bo ni jak nie mogę znależć r35 i Q12

podajcie namiary na dobry schemat

Masz stary schemat, z początku wątku, kolejny (do znalezienia kilka stron wstecz zawiera już kaskodę.

Obecnie Jeremy przygotowuje aktualny schemat.

• Pokaż nowe odpowiedzi