Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo już jakie są wymiary pcb zasilacza Spencer-a ? To dodatkowe płytki które trzeba upchnąć w obudowę a to może być nie takie proste :(

Chyba się doszukałem wymiarów ( wymiar wzięty z wydruku pcb ) szerokość 9 cm x długość 9,7 cm . Po przecięciu płytki na + i - mamy 2 płytki o szerokości 4,5 cm każda i długości jak wyżej 9,7 cm . Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie :)

No wymiary są ciekawe u mnie nie wejdzie będzie trzeba jakoś kanapkę w obudowie zrobić :P .... ale upcham to jakoś

Robert w mailu napisał mi wymiary :

"104mm wzdłuż i 96mm w poprzek.

Wymiar wzdłuż to kierunek jak po nacięciu do przełamania na środku pcb."

<br />Robert w mailu napisał mi wymiary :<br /><br />"104mm wzdłuż i 96mm w poprzek.<br /><br />  Wymiar wzdłuż to kierunek jak po nacięciu do przełamania na środku pcb." <br /><br />

Ja wymiar wziąłem z wydruku pdf z pcb który był zamieszczony w wątku . Kond 10000uf pasuje do wymiaru i radiator na IRF-y też ale to może być złudne wiec wymiar 104x96 może być prawdziwy a który mi już nie wejdzie do obudowy :( więc czekam za informacjami także o wymiarach

Obudowa 330x280 jak nic się kłania żeby ten kombajn pomieścić. Swoją drogą zamierzam również do ha2012 taki zasilacz podłączyć, tutaj myślę będzie mniej zabawy bo tylko kondy 10000uf z pcb przenieść i odłączyć stary zasilacz jak dobrze myślę?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Czy zasilanie w wersji Twojej Luiis, ma polegać na wpięciu płytki za mostkiem, a przed elektrolitami uprzednio przecinając ścieżki?

najlepiej chyba za głownymi elektrolitami a przed tymi mniejszymi i MKP

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

najlepiej chyba za głownymi elektrolitami a przed tymi mniejszymi i MKP

Może być w tym miejscu, chociaż lepiej by było za C13, C14, które z CA wyglądają na główny filtr zasilania (analogicznie w ujemnej gałęzi).

Ci, którzy napisali do mnie na e-mail (dostępny w "o mnie" będą po wycenie płytek proszeni o potwierdzenie zamówienia. Pozostałych, potencjalnych chętnych proszę o wstrzymanie się z zamawianiem do czasu poznania ceny pcb. Myślę, że to kwestia poniedziałkowego wieczoru.

UWAGA!

Nie piszemy zamówień na PW, tylko na e-mail. Na PW panuje taki chaos, że łatwo zgubić się w korespondencji, lub coś przeoczyć. Niestety, kiedy mam kilka wiadomości PW i odczytuję jedną z nich, to z automatu usuwa mi się informacja o pozostałych nieprzeczytanych.

Nie chcę też niepotrzebnie zaśmiecać i doprowadzać do nadmiernego rozrostu tego wątku - później trudno się czegokolwiek doszukać.

Z tego samego powodu Luiis też prosił o kontakt w sprawie Jego wersji zasilacza tylko i wyłącznie do siebie na PW.

Co do realizacji wspólnego zamówienia na części, to na tę chwilę jeszcze nie podjęliśmy z Jeremym decyzji - myślę, że to też kwestia poniedziałku.

Po zastosowaniu zasilacza w/g Spencera nie będzie najmniejszego problemu z zasileniem układu protect, i nie trzeba tu żadnych dodatkowych uzwojeń - wszystko zostanie opisane nieco później.

Zasilanie na płytkę wzmacniaczas z zasilacza w/g Spencera najlepiej podać przez złącza o rozstawie 10mm wlutowanie w pady po wylutowanych kondensatorach CA i CB (10000uF). W ten sposób uzyskujemy najkrótsze i symetryczne połączenia. Taka złączka to może być np. trójpinowy zacisk śrubowy o rozstawie 5mm z usuniętym środkowym pinem, lub jakiekolwiek inne żłącze, które ma ten rozstaw, albo da się go uzyskać usuwając pośrednie piny. Chętni oczywiście mogą pominąć złącze i lutować przewody bezpośrednio w pady po kondensatorach.

Poniżej wycena płytek.

Parametry:

- Wielkość 102 x 96mm

- Miedź 70um

- Soldermaska dwustronna

- Warstwa opisowa od strony elementów

- Cynowanie z zaw. pb

- Metalizacja otworów

- Frezowanie krawędzi

- Rylcowanie do ewentualnego rozłamania

Jedna płytka kosztuje 33zł.

chętnych proszę o słanie zamówień na e-mail - jest w "o mnie". Odsyłając potwierdzenie otrzymania zgłoszenia będę podawał nr konta do przelewu.

Pamiętajcie by podawać swój nick z tego forum i ilość zamawianych płytek. Jedna płytka zasila jeden kanał. Więc do stereo potrzeba dwie sztuki.

Proszę by ci, którzy już pisali do mnie zamówienie w obliczu poznania ceny potwierdzili je.

Edytowane przez Robertinus

Tak to mniej wiecej wyglada:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jeremy

jakie jest prawdopodobiensto ze z tytm zasilaczem juz kazdemu bedzie gralo to super?

Ja sie dziwie, ze jeszcze nikt nie pokusil sie o sprawdzenie, jak to zagra na najzwyklejszych LM317/337. Odpowiadajac na pytanie: nie dowiesz sie jak nie sprawdzisz.

Ja natomiast opisze kolejny mod. Zamiast zenerek 15V wstawilem lancuszek LEDow + zrodlo pradowe na 2sk170. Efekt: jest lepiej - moze nie ma az tak drastycznej zmiany jak w przypadku zasilacza, ale jednak to krok w dobrym kierunku: czysciej, gladziej, poprawa odwzorowania przestrzeni.

No właśnie, czy ktoś już testował rzeczywisty wpływ tego zasilacza na działanie HA 2013?? Chętnie poznałbym opinię na ten temat. Czy da się na pewno wykorzystać trafa z zamówienia grupowego, bez kolejnych modyfikacji??

jakie jest prawdopodobiensto ze z tytm zasilaczem juz kazdemu bedzie gralo to super?

Zdaje się, że Henryk Kwinto to opisywał.

No właśnie, czy ktoś już testował rzeczywisty wpływ tego zasilacza na działanie HA 2013??

Wlasnie slucham. Wplyw jak najbardziej pozytywny.

Wszyscy piszą, że jest niby lepiej ;) ale może dwa słowa więcej na ten temat. Ile lepiej (wiem to ciężko zdefiniować) w jakich aspektach??

Przetestoeac przetrstujr alr razrm z tl072 ... Jak tylko sir od prqcy ueolmie czyli w weakemd

stanowczo przesadziłeś z procentami ;p

Wszyscy piszą, że jest niby lepiej ;) ale może dwa słowa więcej na ten temat. Ile lepiej (wiem to ciężko zdefiniować) w jakich aspektach??

Absolutnie w kazdym aspekcie jest lepiej. Postep jest dramatycznie duzy.

Jak wygląda sprawa z częściami do tych dodatkowych płytek?

Jakie można wykorzystać z zamówienia ha-2013? Jaki będzie mniej więcej koszt jednego kanału: 33 zł + przesyłka pcb + części(? mniej więcej)?

Edytowane przez mqy

“Kejseren er i garderoben!”

Koszty można przecież w łatwy sposób sobie oszacować,

Schemat mamy, wiemy ze możemy wykorzystać kond 10m, wiemy ze możemy wykorzystawszy diody, (częściowo)

Elementy i ich wartości nie są nie do zdobycia, najdroższe elementy to półprzewodniki i radiatory, reszta to już jest drobnica i pewnie każdy jakiś kondensator i rezystor w szufladzie ma

Czy da się na pewno wykorzystać trafa z zamówienia grupowego, bez kolejnych modyfikacji??

Przyłączam się do pytania o trafa.

Po zastosowaniu zasilacza w/g Spencera nie będzie najmniejszego problemu z zasileniem układu protect, i nie trzeba tu żadnych dodatkowych uzwojeń - wszystko zostanie opisane nieco później.

Proszę o dokładny opis podłączenia zasilacza do PCB wzmaka.

Ja sie dziwie, ze jeszcze nikt nie pokusil sie o sprawdzenie, jak to zagra na najzwyklejszych LM317/337.

lub LM 7818

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

No to dla stereo trzeba by cztery takie transformatory.

Na wszelki wypadek - dla stereo potrzeba dwóch zasilaczy i dwóch traf z podwójnymi uzwojeniami wtórnymi. Wtedy utrzymujemy się w konwencji "dual mono".

Pisałem wcześniej, że odpowiednio lutując diody w mostku można zasilić układ trafem o uzwojeniu symetrycznym, czyli takim, jakie były w zamówieniu grupowym. Dobrze by było tylko, by to trafo miało wyższe napięcie, ale obecnie nie wiem o ile wyższe. Chyba, że próby wykażą, że wzmak dobrze będzie pracował i na tych trafach, to by zaoszczędziło nam wydatków. Jak na razie ja tych traf nie skreślam.

To jak w końcu jest? Trafa z zamówienia nadają się czy nie?

Co z przypadkiem, gdy zamówione było jedno trafo 15-0-15 V, skoro teraz maja być dwa zasilacze? Trafo do wyrzucenia i trzeba robić nowe?

To jak w końcu jest? Trafa z zamówienia nadają się czy nie?

Co z przypadkiem, gdy zamówione było jedno trafo 15-0-15 V, skoro teraz maja być dwa zasilacze? Trafo do wyrzucenia i trzeba robić nowe?

Tez tylko to wstrzymuje mnie przed zamowieniem plytek zasilacza. Czy mogli byscie oszacowac jaka jest szansa ze jedno trafo 15-0-15V z zamowienia grupowego pociagnie na tym zasilaczu. Z gory dzieki.

Tez tylko to wstrzymuje mnie przed zamowieniem plytek zasilacza. Czy mogli byscie oszacowac jaka jest szansa ze jedno trafo 15-0-15V z zamowienia grupowego pociagnie na tym zasilaczu. Z gory dzieki.

A to nie jest tak że jak było zamawiane trafo pojedyncze 15-0-15 V to z dwoma uzwojeniami czyli 2 x 15-0-15V bo to ma dopiero sens przy osobnych PCB na każdy kanał lub dwa osobne trafa 15-0-15 V . To samo dotyczy wersji 20 V

Zgodnie z powyższym zacytuję wycinek z zamówienia z tego wątku :

" Transformator dwu uzwojeniowy, np. 15-0-15V zasili jeden kanał (jedna płytka) - dla stereo trzeba dwa takie transformatory.

Transformator cztero uzwojeniowy, np. 2x [15-0-15V] zasili dwa kanały (dwie płytki) - dla stereo wystarczy jedno trafo.

Oto propozycja:

1 - Transformator toroidalny TS20VA / 15-0-15V - cena 68,00zł

2 - Transformator toroidalny TS40VA / 2x [15-0-15V] - cena 93,00zł

3 - Transformator toroidalny TS40VA / 20-0-20V - cena 79,00zł

4 - Transformator toroidalny TS80VA / 2x [20-0-20V] - cena 116,00zł

Chyba że ktoś "dał ciała" przy zamówieniu i zamówił jedno trafo jedno uzwojeniowe

Fajnie :) A co do elementów... Napiszecie co i gdzie upakować? No i te nasze nieszczęsne trafa... 15V może być za małe jak wcześniej pisano, ci którzy zamawiali 20V prawdopodobnie mają teraz z głowy :)

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Podlaczenie trafa z uzwojeniami np 15-0-15 V bedzie podlaczone do zasilacza Spencera prawdopodobnie w taki sposób ( wycinek do kondensatora wlacznie - w naszym przypadku 10000uF ) Jezeli sie myle to prosze o sprostowanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi