Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Wartości które w przypadku tych kondensatorów podane są w bom są dość orientacyjne i mogą w dość szerokim zakresie odbiegać od tych podanych.

Także śmiało możesz stosować odmienne wartości, z zachowaniem ostrożności co do napiec stosowanych kondensatorów, jeśli dalej masz wątpliwość napisz co planujesz wstawić, wtedy pewnie będzie łatwiej coś więcej w tym zakresie doradzić.

Pozdrawiam

To tak:

C17 i C18 = 470uf/25V lub 1000uf/25V

C7 i C8 = 470uf/35V

C13 i C14 = 220uf/25V

C3 i C4 = 6800uf/63V

A to jeszcze zapytam czy mają wpływ na jakość zasilacza kondensatory C5,C6,C11,C12 chciałem tam dać zwykłe foliowce 33nf i 1nf na 63V

A to jeszcze zapytam czy mają wpływ na jakość zasilacza kondensatory C5,C6,C11,C12 chciałem tam dać zwykłe foliowce 33nf i 1nf na 63V

Te kondensatory maja wpływ na jakość zasilania, jednak nikt nie powiedział, że te wskazane, to jedyne słuszne. Eksperymentuj wiec.

No wielkie dzięki za pomoc

Na obecną chwilę poszukuję co najmniej jednej PCB do zasilacza - może ktoś ma na zbyciu 1szt lub kpl

Może ktoś ma z nadwyżki termistor 470ohm SMD 1206 lub 0805, chociaż jedną sztukę. Jeden mi się przepalił na grocie.

Pozdrawiam

Piotr

Może ktoś ma z nadwyżki termistor 470ohm SMD 1206 lub 0805, chociaż jedną sztukę. Jeden mi się przepalił na grocie.

Mam jeden komplet z grupowego zamówienia, jeżeli nikt się nie odzywał po akcji na całą stronę to znaczy że mogę je oddać.

Swoją drogą, co to znaczy "poprowadzić grubą masę"? Bo nie do końca rozumiem...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Na skutek szkolnego błędu ( zawsze mówiłem ,żeby nie brać się za lutowanie , nad ranem )

uszkodziłem kondensator C4 - 10000 uf /35V Nichicon KG !!

Może , ktoś ma z zamówienia do HA na zbyciu jedną sztukę ( jak trzeba wezmę parę ) ??

Płytki zasilacza też są bardzo delikatne, jeden raz kondy wylutowałem i odlazły mi pady, na szczęście nie od ścieżek. Płytki wzmaka natomiast są znacznie trwalsze, omyłkowo R17 dałem 2.7k a mam trany toshiby i zmiana na 2k nie zostawiła tutaj ani śladu.

Wreszcie na dniach będę uruchamiał HA-2013 , trochę zeszło :( ale pcb polutowane i tylko trany mocy przymocować do radiatora i regulacja :) mam także pcb zasilacza spencera i idą do mnie części do niego . Nie mam niestety jeszcze docelowego trafa do spencera ( ostało mi się trafo z zamówienia 15-0-15 ) . Mam jednak TS 90/16 z Tosci. Ma one 2 x 19,8V wtórnego. Czy da się je na razie wykorzystać ? i czy zasilić jeden kanał spencera czyli "+" i "-" z jednego uzwojenia wtórnego trafa czy może jakoś inaczej ? z góry dziękuję za odpowiedź :) :) :)

Chyba trzeba Ci dwa takie trafa, ja mam dwa 2x20V (po 4 odczepy) czyli jedno trafo jeden kanał. Masz jedno trafo 15-0-15?

Mam jedno trafo 15-0-15 z zamówienia forumowego z dwoma uzwojenia wtórnymi 15-0-15 czyli mogę uruchomić wzmak-a bez spencera ( bo te nie dają rady z spencerem ) . Ale mam jeszcze TS 90/16 z dwoma uzwojeniami po 19,8V czyli napięcie jest ok tylko czy można z jednego uzwojenia wtórnego zasilić jednego spencera czyli + i - a z drugiego uzwojenia drugiego spencera ? . Nie chcę czegoś spalić :(

Polecam lekture 52 strony tego watku, jest tam sporo na temat jak I co I z czym

Zasilacza spencera sa zaprojektowane dla traf z dwoma uzwojwniami gdzie kazde zasila jedna czesc zasilacza. Jeszcze jedno, niestety 15V to dla tych zasilaczy za malo.

Jesli cos jest nie jasne pisz

Pozdrawiam

OK rozumiem :) Jeszcze jedno pytanie ? Udało mi się znaleźć jeszcze jedno trafo TS 90/10. Na wtórnyma 2x23V czyli miałbym dwa trafa: 2x19,3V i 2x23V. Pytanie czy to nie za dużo dla spencera ? te 23V . Mam HA w wersji 12V - jakie napięcie za spencerem powinno być ? dla tej wersji HA - max i min ? ). Chciałbym uruchomić wzmak z spencerem zanim zamówię docelowe trafa .

czyli te 2x23V z ts90/10. jest z dużo aby zasilić drugiego spencer-a i drugi kanał wzmaka ?

Na próbę możesz zasilić.

Radiatory zasilacza z pewnością poradzą sobie z tym nadmiarem mocy.

Ustaw napięcia zasilania w granicach 2 x 18 do 2 x 19V

W wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

piszą że kiedy mamy napięcie stałe fajnie sprawują się kondy foliowe. Czy zatem we wzmaku na kondach C1, C3, C8, 9, 10, 11 mamy napięcie stałe z zasilacza? Może warto byłoby poeksperymentować? Na zasilaczu jak sprawy się mają?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może warto byłoby poeksperymentować? Na zasilaczu jak sprawy się mają?

Oczekujesz zgody na eksperymenty, czy szukasz kogoś kto to sprawdzi?

Oczekujesz zgody na eksperymenty, czy szukasz kogoś kto to sprawdzi?

Zgody. Nie no, żartuję. Tylko odpowiedzi typu tak albo nie.

Zgody. Nie no, żartuję. Tylko odpowiedzi typu tak albo nie.

To raczej się nie doczekasz.

Sprawdź i napisz czy było warto ale staraj się nie ulegać wcześniejszym opiniom jakie przeczytałeś o takich zabiegach, czyli maksimum obiektywizmu. Wówczas będziesz wiedział na 100% co to dało i inni też skorzystają.

Moim zdaniem HA2013 to klapa......choć da się wyjść na prostą ale zbyt dużym kosztem, coś chłopcy przekombinowali

Natomiast HA2012 cudo

Moim zdaniem HA2013 to klapa

Natomiast HA2012 cudo

Trochę to zastanawiające bo przecież elektrycznie są to takie same wzmacniacze. Główna różnica polega na rozdzieleniu na dual mono. Czy mogłoby to tak drastycznie wpłynąć na brzmienie in minus?

Zapominając na chwilę o rozdzieleniu płytek, pierwsza różnica która przychodzi mi do głowy to diody w mostku. W zamówieniu 2013 są SBYV27, w 2012 w zamówieniu były BYV28. Możliwe?

Moim zdaniem HA2013 to klapa......choć da się wyjść na prostą ale zbyt dużym kosztem, coś chłopcy przekombinowali

Natomiast HA2012 cudo

W tym temacie są opinie, że różnice między HA2012 i 2013 są na granicy percepcji.

Nie mam HA2012, więc nie sprawdzę.

Natomiast HA2012 cudo

Przez dość długi okres czasu miałem obie wersje 12 i 13 teraz mam 13 i 13mk2, jeśli użyje się do ich budowy tych samych elementów brzmienie układów jest takie samo,

owszem kształtować je można poprzez zmianę elementów, co tez sam sprawdzam i uczę się ich wpływu na brzmienie, jednak na to co mówisz nie znalazłem dowodów.

Obecnie mam obok siebie dwie różne 13 i 13mk2, jeśli złożyć je tak samo i na tych samych elementach różnic w brzmieniu nie ma, (używam jednej i tej samej drabinki, takiego samego okablowania).

To samo tyczy się bezpośredniego porównania wersji poprzedniej 12 i 13 czy 12 i 13mk2, jeśli oba złożone są na tych samych elementach, różnice są na granicy percepcji, a ja nie odważę się wskazać, który z układów brzmi lepiej czy gorzej,

Natomiast po zmontowaniu 13mk2 z uwzględnieniem wszystkich zmian jakie pojawiły się w układzie to własnie on jest moim faworytem.

Słuchawki, przy użyciu których miałem przyjemność porównywać wszystkie iteracje wzmacniacza to K701, HD600, HD650, HD800 (niekoniecznie wszystkie wzmacniacze na wszystkich słuchawkach, ale zawsze min 2 wzmacniacze i min 2 pary słuchawek)

Brzmieniowo znam ten układ, słucham na nim muzyki od samego początku kiedy zaczęliśmy nad nim prace, mam jego wszystkie nasze wersje (z zasilaczem jak i bez) i choć na przestrzeni czasu zmieniło się co nieco, jednak zawsze do porównań używałem takiego samego toru, łącznie z okablowaniem, potencjometrem itp...

Pozdrawiam

To dosyć spory układ, dużo bardziej rozbudowany niż tradycyjne BCLe. Stąd też dobry dla cierpliwych modderów bo jest na czym eksperymentować. Sam tworzę sobie listę opcji które zamierzam sprawdzić i na pewno nie będą to tylko wymiany kondensatorów czy rezystorów :) Także pisanie że poskładany na częściach z zamówienia gra tak czy inaczej nie ma sensu, tutaj trzeba będzie się wysilić i samemu go pod siebie dostroić.

Nie wiem jakiem wy macie te HA2013 ale mój gra za&^%&^%cie. :)

Pozbyłem się już pozostałych wzmacniaczy, a HA '13 planuję zapakować w piękną obudowę.

Natomiast HA2012 cudo

Możesz udostępnić zdjęcia swojej wersji, będzie to swoiste ostrzeżenie jakich elementów się wystrzegać w danym miejscu w tym wzmaku.

Pozdrawiam

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi