Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Dale 100R 0.5W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jeremy

A R18-21 mogę dać 0.5W nie będzie za mało czy lepiej 1W?

Edytowane przez rayfe

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Jak dam trafa na jednej śrubie tj jedno na drugim może być? Bo miejsca chciałbym mieć więcej w obudowie :)

witam,

Czy ktoś montował kondensatory mundorfa M-Lytic do tego wzmaka ale bez zasilacza spencera? Mam małą obudowę i zasilacza do niej nie zmieszczę (obudowy nie chce zmieniać) i zastanawiam się czy nie "upgradować" wzmaka samymi kondami.

Ĺysy76 - zmień obudowę, to jest naprawdę "inny" wzmacniacz po zapodaniu zasilaczy. Jak już wcześniej koledzy powiedzieli, możesz sobie odpuścić inne mody dopóki nie podłączysz zasilaczy. Odpuść inne kondy - przetestowałem M-Lytic. Szkoda Twojej kasy i czasu. Chyba że masz siana w nadmiarze, aplikuj mundorfy :)

Nikt nie powiedział,że forumowe rozwiązanie zasilania jest jedyne,ani nawet,że najlepsze z możliwych.Jest możliwa taka aplikacja stabilizacji zasilania,która zmieści się w małej obudowie,ale trzeba chwilę pomyśleć i potestować klika rozwiązań samemu,a nie tylko kopiowac to,co wszyscy robią.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Nikt nie powiedział,że forumowe rozwiązanie zasilania jest jedyne,ani nawet,że najlepsze z możliwych.Jest możliwa taka aplikacja stabilizacji zasilania,która zmieści się w małej obudowie,ale trzeba chwilę pomyśleć i potestować klika rozwiązań samemu,a nie tylko kopiowac to,co wszyscy robią.

Święte słowa.

Od czasu kiedy została podana informacja, że HA gra zdecydowanie lepiej z zasilaczami Spencera nikt nie odważył się sprawdzić innych zasilaczy, a przynajmniej o tym nie napisał. W sumie nie jestem stroną w tym temacie bo nie posiadam osobiście HA ale bardzo się dziwie ogólnej postawie wyczekiwania na "gotowca".

Możliwe, że inne rozwiązania zasilania sprawdzą się lepiej ale póki się tego nie sprawdzi, to możemy jedynie gdybać i przypuszczać.

Do sprzedania mam komplet 2 szt PCB i pakiety części A,B,E,F do projektu wzmacniacza słuchawkowego HA-2013. Płytki nigdy nie były lutowane. Jeśli jest ktoś chętny proszę o kontakt na priv.

Ciekawe.Na forum DIY wpis ,by ktoś sobie coś sam sprawdził i nagle w temacie zapadła taka krępująca cisza..................

Mam pytanie do szanownych użytkwników HA2013. Jakich potencjometów używacie?? Chicałbym zafundować mojemu jakiś rozsądny potek i zacząć myśleć o obudowie. W tej chwili mam jakiegoś starego Alpsa z demontażu. Próbowałem potencjometru na DS'ie z forumowego projektu - no nie bardzo to zagrało. Zacząłem sie rozglądać za przełącznikiem wielopozycyjnym z rezystorami. Nigdy tego nie używałem więc mam pytanie, czy ktoś trenował i czy warto i czy macie jakieś sprawdzone źródło (cena oczywiście będzie grała rolę). Sam szukałem na ebayu i znalazłem dwie opcje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i nieco

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może się wypowiecie czy warto dołożyć? Albo całkiem tanio mogę spróbować zalicytowac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Wszelkie uwagi mile widziane bo raczej nie kupię dwóch rzeby sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja coś napiszę posiadam Twoją wersję droższą i u tego samego sprzedawcy kupowałem - pewny.

Na początku był zamontowany zwykły potencjometr, następnie ALPS i już było lepiej ale po podpięciu drabinki już jej nie zmienię no chyba że na lepszą drabinkę :))))))

Tańszej wersji nie znam więc się nie wypowiem ale w sumie takman to takman i o dziwo nawet w muzie jaką słucham czyli głównie ostre brzmienia pomimo węglowych rezystorów jakość jest genialna

Tyle w temacie ode mnie

<br />Mam pytanie do szanownych użytkwników HA2013. Jakich potencjometów używacie?? Chicałbym zafundować mojemu jakiś rozsądny potek i zacząć myśleć o obudowie. W tej chwili mam jakiegoś starego Alpsa z demontażu. Próbowałem potencjometru na DS'ie z forumowego projektu - no nie bardzo to zagrało. Zacząłem sie rozglądać za przełącznikiem wielopozycyjnym z rezystorami. Nigdy tego nie używałem więc mam pytanie, czy ktoś trenował i czy warto i czy macie jakieś sprawdzone źródło (cena oczywiście będzie grała rolę). Sam szukałem na ebayu i znalazłem dwie opcje:<br />Tańsza  no i nieco droższa - może się wypowiecie czy warto dołożyć? Albo całkiem tanio mogę spróbować zalicytowac tutaj.<br />Wszelkie uwagi mile widziane bo raczej nie kupię dwóch rzeby sprawdzić. <br /><br />

Zanim będziesz robił zakupy to zrób eksperyment tak jak ja zrobiłem z Shunt-modem :). W poprzednich wpisach są rysunki jak to zrobić . Efekt :) sam zobaczysz :) tylko trzeba mieć dobrej jakości rezy ? u mnie przy potencjometrze 2x50K siedzą PRP 20K które wygrały z kiwame i z holco H2 no i jeszcze mam zamiar sprawdzić Takmany REY.

Edytowane przez Kajo

PRP sa bdb - testowalem na konwersji I/V w dacu i rowniez mi sie podobaly wzgledem Caddockow, olco i Welwyn. Jeszcze powtorze zabawe zaniedlugo.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Dzięki za informację i kometarze. Zdecydwałem się na droższą drabinke polecaną przez Mufcore'a. Posty na temat Shunt-moda śliedziłem więc sprawdzę z czystej ciekawości jak to zadziała, co prawda nie sysponuje jakimiś mega wypasionym rezami na tą chwilę ale jeśli ma to zadziałać to efekt imho powinien być słyszalny po samej zmianie podłączenia i zastosowaniu dobrej jakości rezytora.

Radiatory w zasilaczach izolujemy od masy? Mają kontakt z otworami na śruby (które zresztą się nie mieszczą).

Odizoluj IRF i nie będzie zmartwienia a otwory wiertełko wiertarka i do dzieła :) ja tak zrobiłem i jest git

Czy jest sens dodatkowo ekranować trafa we wzmaku? Bo pomyślałem żeby obudować je blachą z miedzi np taką:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest sens dodatkowo ekranować trafa we wzmaku? Bo pomyślałem żeby obudować je blachą z miedzi np taką:

Ukryta Zawartość

ale dlaczego akurat miedzianą? transformator ekranuje się stalą

Ukryta Zawartość

Jestem już na etapie zakończenia prac ale mam jeszcze drobne pytania ze względu na sprzeczne opinie:

- Q7 napisami w stronę pcb czy radiatora?

- masa z płytek wzmaka z punktu pomiędzy miejscami na kondy CA i CB (mowa tu o tych drutach które trzeba było wlutować)

- masę zasilacza z którego punktu wyprowadzić?

- napięcie wyjściowe zasilaczy na poziomie 18.5-19V (mam trafa 2x20V 35VA)

I odniesienie do zasad podanych przez Ape:

1. masa z chinch powinna iść na PCB i z dopiero z PCB do potka, a nie jak jest powyżej przez potek do PCB

2. jeżeli źródło nie jest "dual mono", masa dla chinch powinna być wspólna, połączona na gniazdach

3. masa z zasilaczy powinna być połączona w gwiazdę* i z tego punktu powinien iść przewód do gniazda słuchawkowego

*) wspólny punkt masy dla obu zasilaczy powinien znajdować się za głownymi kondensatorami filtrującymi.

4. Podłączenie wspólnego punktu do obudowy przez rezystor 10R.

5. przewód PE w przypadku połączenia z obudową może powodować globalną pętle masy, lepiej dać to połączenie poprzez przełącznik

1 do 2 - mam źródło stereo więc łączę gniazda RCA i przewód do obudowy (przez rezystor 10ohm)

3. w gwiazdę tj z obydwu "połówek" zasilaczy wyprowadzam masę ( w sumie 4 przewodami, również rezystorem 10ohm) do obudowy?

4. jak powyżej

5. przewody PE tj ekrany traf (?) łączę do gniazda iec

Przestudiowałem temat parę razy, zanim zacząłem składać, w trakcie składania i jak poskładałem. Wyżej wymienione kwestie były dla mnie albo niedostatecznie zrozumiałe albo znalazłem sprzeczności odnośnie łączenia. Poniżej linki do rysunków które trochę się ze sobą kłócą a raz były zatwierdzane jako prawidłowe a innym razem odwrotnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastosowałem się do pierwszego rysunku, brakuje tu jednak połączenia mas płytek zasilaczy oraz wzmacniaczy (uzupełnię sobie to w swoim układzie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, podłączone wszystko, według rysunku Ape (to połączenie które sprawdziło się u Mufcore). Jednak mam inny problem... Prąd wchodzi na trafa zaś na wyjściach już kicha... Oba trafa to samo... Mogą być uwalone? Nie były używane wcześniej, nowe od toroidy.pl.

OK, podłączone wszystko, według rysunku Ape (to połączenie które sprawdziło się u Mufcore). Jednak mam inny problem... Prąd wchodzi na trafa zaś na wyjściach już kicha... Oba trafa to samo... Mogą być uwalone? Nie były używane wcześniej, nowe od toroidy.pl.

Sprawdzałeś same trafa? Bez podłączenia do układu?

Tak od tego zacząłem i na tym skończyłem... Trafa 2x20V 35VA, z ekranem, mają następujące połączenia:

2x niebieski

1x żółto zielony

2x czarny

2x czerwony

Opis jest następujący:

Pri 230v niebieski

Sec 2x20v czerwony/czarny

Nie wiem czy prawidłowo zrobiłem odprowadzając na przemian czerwony z czarnym jako jedna gałąź (porobiłem po dwie takie na trafo... niby kolorami są obok siebie powyprowadzane)...? Ale mierzone odwrotnie (po dwa czerwone np) dało taki sam efekt... ? Napięcia minimalne, zmieniały się z dodatnich na ujemne itp... Ekrany połączone do gniazda górne złącze.

Edytowane przez rayfe

na jednym uzwojeniu np. czerwonym zamień miejscami wyprowadzenia

Edytowane przez r1212

Tak od tego zacząłem i na tym skończyłem... Trafa 2x20V 35VA, z ekranem, mają następujące połączenia:

2x niebieski

1x żółto zielony

2x czarny

2x czerwony

Opis jest następujący:

Pri 230v niebieski

Nie wiem czy prawidłowo zrobiłem odprowadzając na przemian czerwony z czarnym jako jedna gałąź (porobiłem po dwie takie na trafo... niby kolorami są obok siebie powyprowadzane)...? Ale mierzone odwrotnie (po dwa czerwone np) dało taki sam efekt... ? Napięcia minimalne, zmieniały się z dodatnich na ujemne itp... Ekrany połączone do gniazda górne złącze.

Pytałem czy mierzyłeś trafa podłączone uzwojeniem pierwotnym do sieci 230V, dokładnie chodzi mi o napięcia na poszczególnych uzwojeniach wtórnych, a opisałeś mi kolory wyprowadzeń jakbym je miał przed sobą i mógł pomierzyć.

A tego to już kompletnie nie rozumiem.

Napięcia minimalne, zmieniały się z dodatnich na ujemne itp

Edytowane przez Henryk Kwinto

wrzuć zdjęcie jak mierzysz

Na zdjęciu ma być miernik tak by było widać nastawę zakresu i kable przyłączeniowe:

zasilania transformatorów

podłaczenia miernika

Edytowane przez artw

2x niebieski

1x żółto zielony

2x czarny

2x czerwony

Opis jest następujący:

Pri 230v niebieski

Nie wiem czy prawidłowo zrobiłem odprowadzając na przemian czerwony z czarnym jako jedna gałąź

Rayfe, do zasilacza doprowadź napięcie tylko parami w tym samym kolorze, czyli jedna para czarna a druga czerwona. Po prostu nie skumałeś opisu na trafie. Sec 2x20V czerwony/czarny to nic innego jak para czerwona=20V i para czarna=20V. Pozdrawiam.

)...? Ale mierzone odwrotnie (po dwa czerwone np) dało taki sam efekt... ?

Rayfe, do zasilacza doprowadź napięcie tylko parami w tym samym kolorze, czyli jedna para czarna a druga czerwona. Po prostu nie skumałeś opisu na trafie. Sec 2x20V czerwony/czarny to nic innego jak para czerwona=20V i para czarna=20V. Pozdrawiam.

też w pierwszej chwili tak napisałem,ale po przeczytaniu załączonego kawałka wpisu wolałbym to zobaczyć niż rozkminiać opis

• Pokaż nowe odpowiedzi