Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

... Widze, ze merytorycznie temat się wam lekko wykoleił, pozwólcie zatem ze sprowadzę dyskusje na właściwy tor.

Po ostatnich zabiegach kosmetycznych i testach kondensatorów polecę kondensatory BC, i tranzystor LSK489 (nowość), do kompletu ledy+tranzystor zamiast diod, a na deser zabawa z nieco innymi elementami,

Rezultat: świetne "organiczne" brzmienie

Koncze operacje przeszczepu drabinki δ1 i lcduino do mojego HA, jak poskładam to się pochwale i przetestuje nowe słuchawki AKG-7xx ...

Pozdrawiam,

polecę kondensatory BC

w którym miejscu,jako główne?Chyba jednak nie, bo przy modzie na spencery głowne kondensatory nie wchodza w skład wzmacniacza:)

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Tak właśnie w spencerach, inne serie bc sprawdziły się tez b dobrze w innych miejscach, bc sprague sprawdziły mi się tez przy ledach, ale tutaj już nie słyszałem ich wielkiego wpływu na brzmienie układu, W zasilaczach mam aktualnie kilka sztuk mniejszych kondensatorów, zamiast dużych, do swojego układu wprowadziłem kilka kosmetycznych zmian,

• 2 tygodnie później...

Gdybyście się zastanawiali nad rozmiarem obudowy to wzmacniacz z dodatkowym zasilaniem , radiatorem (SK42/75/SA)

i trafami przykręconymi do boku wpasowałem w Galaxy GX383.

Temperatura na radiatorze 49 (w środku), na boku obudowy 42(na zewnątrz).

Ja swój wzmacniacz w wersji mk II ze spencerami zmieściłem w GX288 ...boczne ścianki posłużyły jako radiatory i są lekko ciepłe ...dają radę odprowadzić.

Edytowane przez MARER
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Taka dziwnostka. Uruchomiłm i wyregulowałem wczoraj swój egzemplarz przy wydatnej pomocy Robertinusa (problem z tranzystorami w zasilaczach) i efekt mam taki: gra środek pasma i słychać pogłos. Jak to stwierdził Robert wygląda na to, że na wyjście idzie sygnał różnicowy. Wspólny punkt masy to gniazdo słuchawkowe. Na zasilaczach zwora nie jest wlutowana. Jak była to efekt był taki sam. Miał może ktoś podobny przypadek?

Coś takiego miałem ale kwestia połączenia masy lub potencjometru u mnie była, potek mam na złączach 3pin, najlepiej podlutować jednak.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Sporo ludzi miewa z tym problem,

Ostatnio jeden z forumowych kolegów miał problem z pętla masy przez kable rca i źródło,

Należy pamiętać ze układ to w zasadzie dwa układy mono.

Przeanalizuj dokładnie prowadzenie mas zmień źródło i porównaj

Jeśli problem miałeś z zasilaczami, próbowałeś może uruchomić układ bez nich, korzystając z prostego układu/zasilacza ?

U mnie juz prawie gotowy, nie mogę się zebrać żeby go dopiąć na ostatni guzik, brakuje kilku detali, niestety wolnego czasu brak, gra za to zacnie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-21371-0-44148500-1426546137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No płyteczki fajnie zintegrowany zasilacz z HA. Fajne te przelotowe otwory na śruby mocujące tranzystory do radiatora.

U mnie juz prawie gotowy

Ech... Kusisz, kusisz!

Moje płytki cały czas dziewicze, ale pewnie niedługo się to zmieni.

Tą wersję zrobiłem dla siebie. Uwzględniłem kilka drobnych rzeczy które pojawiły się w tym wątku, Cześć z elementów (układ zabezpieczeń, cześć zasilania i diody led) to elementy smd.

Zamiast potencjometru wykorzystałem drabinkę na przekaźnikach / rezystorach (projekt amb),

Edytowane przez jeremy

Dostałem pw w tej sprawie,

Jeśli ktoś jest na tyle zdesperowany to mam jeszcze jeden czy dwa komplety tych pcb, szczegóły tylko na PW,

Mam problem w swoim egzemplarzu z dominującą górą i środkiem pasma. Nie da się tego słuchać na HD-650, które raczej do jasnych nie należą (delikatnie mówiąc). Czy ktoś borykał się z podobnym problemem i jeśli tak to jak sobie z tym poradził?

Problem rozwiązany. Przestrzegam przed zbyt długim i marnej jakości przewodem od gniazd wyjściowych do gniazda jack. Po wymianie na 15cm odcinki RG159 (coax, srebro w teflonie) pasmo się wyrównało. Przyjemność ze słuchania nareszcie jest. Jutro wymienię jeszcze przewody wejściowe na ten sam typ i jak wszystko przebiegnie pomyślnie pozostanie zamknąć całość w jakiejś godnej obudowie.

• 3 tygodnie później...

Słucham już któryś dzień na HA-2013. Myślę, że dojrzałem do tego by podzielić się moją mocno subiektywną oceną tego wzmacniacza. Może najpierw napiszę jaki jest sprzęt towarzyszący: transport Squeezebox Touch z zasilaczem Salas i modyfikowanym oprogramowaniem do transportu plików wysokiej rozdzielczości, DAC_X Waldka z przetwornikiem AK4399 i stopniem analogowym Fujiwara, słuchawki HD-650. Początki z tym wzmacniaczem nie były łatwe z uwagi na mój błąd jaki popełniłem przy montażu. Na nieszczęście pomimo pomyłki wzmacniacz działał, przetwarzał sygnał nie tak jak powinien a ja sfrustrowany marudziłem Robertinusowi na PW o tym jak kiepsko to gra bo nie chciałem wprowadzać fermentu w głównym temacie. Po pewnym czasie wspólnymi siłami doszliśmy do tego gdzie leży przyczyna i po poprawieniu błędu zacząłem poważne odsłuchy. Próbowałem się czepiać i na siłę szukałem dziury w całym bo w pamięci miałem wzmacniacz SOHA, który wg mnie grał bardzo dobrze. A dodam, że już dłuższy czas nie miałem słuchawek na uszach a SOHA stał na szafie i się kurzył. Aż do momentu gdy zrobiłem bezpośrednie porównanie. Mogę śmiało powiedzieć, że wzmacniacze te dzieli przepaść. Oczywiście na korzyść HA-2013. Wygląda to tak jak by ktoś wyczyścił nagranie. Do największych zalet mogę zaliczyć analityczność, wręcz chirurgiczną dokładność i sposób jaki podaje muzykę. Scena jest na prawdę szeroka. Słychać DUŻO!!! Dla niektórych być może zbyt dużo. Na tyle dużo, że niestety wiele płyt okazuje się fatalnie zrealizowanych. Największym dla mnie problemem jest przykrywanie pozostałej części pasma przez wypychanie wokalu do przodu w realizacjach popowych i znacznej części rockowych. Po prostu gdy wokalistka lub wokalista zaczynają śpiewać sekcja rytmiczna jest przez wokal przykrywana. Ubywa basu, który jest na prawdę przedniej jakości. Jego kontrola jest bezsprzecznie najlepsza jaką do tej pory słyszałem. Lepsza nawet od UGODY, która jak zapewne niektórzy wiedzą pod tym względem na prawdę nie ma się czego wstydzić Sytuacja ma się zupełnie odmiennie na płytach, przy których realizator przyłożył się do pracy. Tutaj na szczęście nie ma się do czego przyczepić. A jak wrzucimy płytę w wysokiej rozdzielczości to jest po prostu bajka. Mam kilka takich realizacji Diany Krall, Nirvany, Patricii Barber i muszę powiedzieć, że jeszcze na żadnym sprzęcie nie słuchało mi się ich z tak dużą przyjemnością. Na uwagę zasługują też realizację grupy Tool, łódzkiego Tune, Anathema a także typowo elektroniczna muzyka Man Without Country. Mógłbym wymieniać jeszcze długo, ale te płyty najbardziej zapadły mi w tej chwili w pamięć. W tym miejscu chciałbym podziękować Robertinusowi i jeremy'iemu za czas poświęcony na realizację tego projektu a Robertowi szczególnie za cierpliwość jaką wykazał się przy wyprowadzaniu mnie z błędów jakie popełniłem przy montażu. Jeżeli komuś płytki zalegają w szufladzie to niech nie waha się, grzeje lutownicę i odpala wzmacniacz bo na prawdę warto. To tyle. Udaję się słuchać muzyki.

Słucham już któryś dzień na HA-2013. Myślę, że dojrzałem do tego by podzielić się moją mocno subiektywną oceną tego wzmacniacza.

Możesz wkleić fotki zabudowania HA-2013.

Czym zasilasz HA ? Klasycznie jak większość, tj. 2x Spencer ?

Jak zrealizowałeś regulację głośności - potek, drabinka, PGA ...

Rzut oka na całość może być pomocna dla wszystkich pozostałych.

Powiedz nam Zephyr czy masz go poskładanego z części z zamówienia czy coś od siebie włożyłeś?

Powiedz nam Zephyr czy masz go poskładanego z części z zamówienia czy coś od siebie włożyłeś?

zasadą nr1 jest najpierw złożenie i uruchomienie urządzenia ze sprawdzonych części i wg sprawdzonych schematów,doprowadzenie go do stanu poprawności , a dopiero później "ulepszanie"

Witam. Pytanie do Zephyr. Czy zmiany które dokonałeś polegały tylko na wymianie przewodów? Bo jak tak to aż nie do wiary. Pozdrawiam.

zasadą nr1 jest najpierw złożenie i uruchomienie urządzenia ze sprawdzonych części i wg sprawdzonych schematów,doprowadzenie go do stanu poprawności , a dopiero później "ulepszanie"

Miałem na myśli czy jedzie na standardzie czy coś modyfikował w międzyczasie...

Możesz wkleić fotki zabudowania HA-2013.

Czym zasilasz HA ? Klasycznie jak większość, tj. 2x Spencer ?

Jak zrealizowałeś regulację głośności - potek, drabinka, PGA ...

Fotek na razie nie będę zamieszczał na forum gdyż gra to w tej chwili na desce. Wzmacniacz zasilam dodatkowymi zasilaczami wg Spencera. Za regulację głośności odpowiada w tej chwili X-DAC.

Wzmacniacz mam poskładany na częściach z zamówienia zbiorowego - nic nie kombinowałem bo na razie uważam, że nie ma takiej potrzeby. W zasilaczach mam użyte to co akurat miałem w tzw. "szufladzie".

Czy zmiany które dokonałeś polegały tylko na wymianie przewodów? Bo jak tak to aż nie do wiary.

Zmiana przewodów ze zwykłych "sznurków" na posrebrzaną miedź w teflonie wniosła wiele dobrego. Najważniejsze jest wg mnie porządny ekran tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ale prawdziwe pozytywy nastąpiły po prawidłowym wlutowaniu tranzystora odpowiadającego za kontrolę prądu spoczynkowego. Miałem go po prostu wlutowanego odwrotnie. Tak zasugerowałem się zdaniem umieszczonym w opisie uruchomienia, że pomimo sprawdzenia w danych katalogowych popełniłem błąd. Prąd po rozgrzaniu się układu nie był stabilizowany lecz rósł sobie do prawie 500mA. Radiator robił się gorący a ja zastanawiałem się dlaczego tak się dzieje. Dopiero Robert naprowadził mnie na rozwiązanie mówiąc, że układ działa odwrotnie niż powinien. Po poprawnym montażu wszystko działa perfekcyjnie.

Ukryta Zawartość

a bez tego ósmego cudu świata ze srebra jak grało z prawidłowo wlutowanym tranzystorem?

Pasmo się wyrównało. Pierwotnie nie bardzo dawało się tego słuchać. Ktoś wcześniej sugerował w wątku, że być może wzmacniacz wzbudza się na zbyt długim przewodzie łączącym gniazda OUT z gniazdem słuchawkowym. Ja tak miałem zrobione i wzmacniacz podawał taką ilość góry pasma, że uszy bolały. Od wymiany i radykalnego skrócenia przewodów zacząłem. Po zmianie nastąpiła znaczna poprawa. Na tyle, że sądziłem, że problem został rozwiązany. Niestety po pomiarze prądu spoczynkowego stwierdziłem, że nadal coś jest nie tak. Po wyregulowaniu na zimno gdy wzmacniacz rozgrzewał się, prąd galopował sobie do góry i radiator robił się na prawdę gorący. Na szczęście dałem solidny kawałek aluminium więc tranzystory wytrzymywały pracę z prądem ponad dwa razy wyższym od założonego. Tak jak pisałem wcześniej po prawidłowym wlutowaniu tranzystorów wzmacniacz pracuje stabilnie a radiator grzeje się nieznacznie. Być może jako zabezpieczenie przed dalszym wzrostem prądu spoczynkowego zadziałała wydajność prądowa zasilaczy, które nie były w stanie dostarczyć więcej prądu do układu.

Chciałem się dowiedzieć,jak grał prawidłowo uruchomiony i prawidłowo okablowany wzmacniacz na zwykłych przewodach i co dało dołożenie srebra?

Niestety , u Ciebie nie było takiej prawidłowej konfiguracji bez srebra

Przewody, przewodami, nie zamierzam wkładać kija do mrowiska, trochę z innej beczki i o elementach raz jeszcze...

Podczas ostatnich moich eksperymentów z doborem elementów do wzmacniacza (a w zasadzie zasilacza) mogę tylko nadmienić ze są w układzie kluczowe elementy które maja bardzo duży wpływ na brzmienie układu, a zarazem są takie których podmiana nie wnosi absolutnie nic do brzmienia, co więcej, ich całkowita eliminacja również nie zmienia kompletnie sygnatury brzmienia całości.

Układ poskładany na dobranych elementach, w połączeniu z dobrym potencjometrem (jeszcze lepiej jego brakiem), osobiście uważam za wybitny.

Po dość długim czasie obcowania z układem, testami elementów, porównań do innych wzmacniaczy, rożnych słuchawek, uważam również, ze największą wada tego układu jest to, ze jest wymagający pod względem użytych elementów. Złożony na częściach z szuflady, może zabrzmieć inaczej, i aby wydobyć z niego nieco więcej musimy poświecić mu znacznie więcej uwagi.

Przewody, przewodami, nie zamierzam wkładać kija do mrowiska, trochę z innej beczki i o elementach raz jeszcze...

Podczas ostatnich moich eksperymentów z doborem elementów do wzmacniacza (a w zasadzie zasilacza) mogę tylko nadmienić ze są w układzie kluczowe elementy które maja bardzo duży wpływ na brzmienie układu, a zarazem są takie których podmiana nie wnosi absolutnie nic do brzmienia, co więcej, ich całkowita eliminacja również nie zmienia kompletnie sygnatury brzmienia całości.

Układ poskładany na dobranych elementach, w połączeniu z dobrym potencjometrem (jeszcze lepiej jego brakiem), osobiście uważam za wybitny.

Po dość długim czasie obcowania z układem, testami elementów, porównań do innych wzmacniaczy, rożnych słuchawek, uważam również, ze największą wada tego układu jest to, ze jest wymagający pod względem użytych elementów. Złożony na częściach z szuflady, może zabrzmieć inaczej, i aby wydobyć z niego nieco więcej musimy poświecić mu znacznie więcej uwagi.

Witaj jeremy :-)

To może jakiś dedykowany boom ?

Nikt inny nie zna tego tak jak Ty ...Twoje sugestie są jak kropka nad i w tym projekcie :-)

pozdrawiam

Edytowane przez MARER
  • Pokaż nowe odpowiedzi