Skocz do zawartości
IGNORED

Nóżki pod gramofon

arnipl

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Dziwię się dlaczego nikt jeszcze nie wpadł na powieszenie gramofonu na magnesach trwałych? Przecież to "szkolny" eksperyment :-)

Pro-ject w niektórych modelach stosuje nóżki z magnesami.

Giba się ale od krzywej płyty, nie w bok od postawienia na przetaczających się kulkach..

Taak? To spójrz na 15-20 sekundę.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 12 Listopada 2012 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 12 Listopada 2012 - nie na temat

Znawca zadziałał. Kiedys będzie startował na prezydenta i pismaki takie inzynierskie gratki z audiostereo by wyciągneli.

Jeszcze trochę zostało w wątku o AD Fontesie, też pewnie poleci do kosza.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Uważam, że moderacja działa po prostu skandalicznie i krzywdząco, wyczyszcza imię forumowiczów, którzy nie potrafią się normalnie wypowiadać. Nie wiem czy przeczytałeś post skierowany do Ciebie pmcomp, tak koło 22:45 przez szanownego kolegę Arku. Po prostu ręce opadają co się tu dzieje. A teraz mamy śliczny wątek i wszyscy się cieszą.

Gdyby chcąc do tego podejść naukowo, to każdy każdy przypadek należałoby rozpatrzyć osobno. Na zasadzie zbudowania odpowiedniego modelu drgań uwzględniającego ramię, elementy gramofonu, to na czym stoi, kolumny, wpływ podłogi, ścian. Następnie można by to potraktować jakimś MESem podobnie jak się oblicza w inżynierii różne wpływy i elementy.

Co by wyszło? Pewnie wyszłoby że skala wpływów poszczególnych elementów zależy od przypadku. Jeśli np. przymocuję gramofon do stalowej półki na ściacie nośnej to może kolce/niekolce nie będą miały żadnego wpływu na odsłuch. A może będą miały wpływ jeśli się okarze, że wstawimy większe kolumny i jednak ściana nośna przejmuje drgania albo sama płyta gramofonowa przejmuje wyższe częstotliwości z drgającego powietrza. ITD.

Wnisek taki, że w takich tematach każdemu może wyjść z doświadczeń coś trochę innego. Trudno tutaj o wyogólnienia - a jeśli ktoś coś wyogólnia, to trzeba względem niego zachować ostrożność

- tak, zgadzam się - to skandal - moje 3 posty też wycięte - uważam, że bez żadnych podstaw - moderator wykazuje się nadgorliwością, która to cecha jest gorsza nawet....sami wiecie od czego.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Taak? To spójrz na 15-20 sekundę.

W 15 sekundzie widać, że gramofon postawiony jest na dmuchanej poduszce na hemoroidy.? O to wam chodzi???

Ale czego ma to dowodzić? Bo akurat Cardas produkujący hihihi-endowe podstawki z drewna pod kable jest żadnym autorytetem w dziedzinie mechaniki.

Pomijając nawet tak istotny efekt, że na jego poduszce giba się zupełnie inaczej niż na kulkach. bo wahadłowo z punktem obrotu na wysokości swojej podstawy. Istotne jest żeby nie przemieszczał się w płaszczyźnie prostopadłej do prowadzenia igły. Zamiast dmuchanej podusi może stać na sprężynach amortyzowanych zmniejszających swobodę ruchu w jednej płaszczyźnie i będzie jeszcze lepiej a równie miękko

Na podusi zresztą też giba się przecież inaczej niż na kulkach.

Ilu odwaznych zdecydowałoby się na eksperyment polegający na trącaniu z boku pracującego gramofonu stojącego na kulkach? Najlepiej podczas odtwarzania najdroższej płyty najdroższą wkładką.

Nie wiem czy przeczytałeś post skierowany do Ciebie pmcomp, tak koło 22:45 przez szanownego kolegę Arku

On nawet nie czyta swoich własnych postów które kieruje do mnie, bo by musiał chować twarz w papierowej torbie.

A może będą miały wpływ jeśli się okarze, że wstawimy większe kolumny i

Badanie wpływu posadowienia gramofony na układzie zmniejszającym tarcie to jedno. Może być większy mniejszy nieistotny. Ale czym innym jest gramofon który może się cały przesuwać pod działaniem niewielkiej siły. Pewnie ze wszystko zaczyna być istotne od skali zjawiska.

Tyle sie dyskutuje nad ustawieniem VTA co do milimetra a sama płyta nawet najlepsza pofalowana jak favorek. I co? Nic bo nie słychać - zmierzyć sie da ale tak na słuch to mało kogo obchodzi. Wystarczy jednak puścić płytę na wyższych obrotach i wtedy na takiej nierówności zaczyna się odrywać od podłoża, zwiększa się skala zjawiska i zaczyna być doskonale słyszalne.

Z kulkami jest to samo. Nie przeszkadzają dopóki się kolibą tylko trochę. Więc tylko trochę zniekształceń wprowadzają. Można sobie tam wtedy opisywać jak to złagodziły brzmienie. Dopóki ktoś nie pstryknie palcem w taki gramofon i nie załatwi nowej wkładki, nie słyszymy żadnego problemu.

On nawet nie czyta swoich własnych postów które kieruje do mnie, bo by musiał chować twarz w papierowej torbie.

napiszę Ci bo straciłem już cierpliwość, chociaż i tak to pewnie wytną: jesteś skończonym chamem i niedouczonym kretynem, zadufanym w sobie bufonem i niereformowalnym betonem.

Na usta cisną mi sie większe przekleństwa i epitety ale się powstrzymam.

Ci co przeczytali twoje wypowiedzi w tym temacie zapewne mają już swoje wyrobione zdanie i nie musisz się już kompromitować dalej.

Z kulkami jest to samo. Nie przeszkadzają dopóki się kolibą tylko trochę. Więc tylko trochę zniekształceń wprowadzają. Można sobie tam wtedy opisywać jak to złagodziły brzmienie. Dopóki ktoś nie pstryknie palcem w taki gramofon i nie załatwi nowej wkładki, nie słyszymy żadnego problemu.

Widzę, że powoli wycofujesz się ze swojej teorii antykulek. Gratuluję ... chcesz wyjść jakoś z twarzą.

Tylko kretyn puka czy wali w gramofon podczas grania. Zapewne, jak podsumowałem powyżej, ty do takich należysz.

Użytkownik tomasz_pianista dnia 12.11.2012 - 11:55 napisał

Nie wiem czy przeczytałeś post skierowany do Ciebie pmcomp, tak koło 22:45 przez szanownego kolegę Arku

I teraz po wspaniałomyślnym działaniu Moderatorów powstaje wrażenie, że to pmcomp robił jakąś zadymę, a ja kierowałem do niego pytanie retoryczne, czy czyta posty. Wielkie brawa! Proszę o usunięcie cytatu z mojego postu, który został wcześniej usunięty. Po prostu nie róbcie jaj, bo to jest propaganda i cenzura, wybieranie poszczególnych zdań z usuniętej wypowiedzi to bezczelność, nie widać kontekstu. Jak forum ma wyglądać na takich zasadach to chyba podziękuje w uczestnictwie. Wszystkie moje posty, które zostały usunięte nie naruszały regulaminu i netykiety, ten post pewnie powinien znaleźć się na bocznicy, ale dotyczy moderacji w tym wątku.

Post o którym wspomniałeś napisałem do niego w odpowiedzi na chamską tyradę. Ale kiedy go pisałem moderacja wycięła jego wpis, więc zedytowałem swój. Wisiał widoczny może z 30 sekund. Zrobiłem jeden podstawowy błąd, że odpowiedziałem adekwatnie na jego chamskie wrzuty po zgłoszeniu do moderacji, zamiast puścić mimo uszu .

A tu gramofony na kuleczkach :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po dokładniejszym przyjrzeniu się. to jednak te kuleczki pełnią rolę kolców. Nie ma mozliwości żeby się przemieszczały. Tyle że kulka unieruchomiona w zagłębieniu będzie sie stykała z podłożem większą powierzchnią niż kolec. Wiec przynajmniej teoretycznie nie będzie w niczym lepsza.

Pro-ject w niektórych modelach stosuje nóżki z magnesami.

I to jest dobry pomysł. Oczywiście poduszka magnetyczna też jest sprężysta tylko w jednym kierunku. Gramofon nie lewituje na boki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro moderator wyciął moje posty zawierające język obraźliwy rządam tego samego ... wycięcia postów lub ich fragmentów napisanych przez Arku w tym wątku oraz w wątku o AD Fontesie zawierających obraźliwe określenia w stosunku do mojej osoby.

Zobaczmy czy użytkownicy są równo traktowani.

EDIT: widzę ze wszystkie posty Arku zostały wybielone, nie usunięte tylko wybielone i w tym kontekście zrobiono ze mnie pieniacza i awanturnika. Gratuluję moderacji, tak trzymać. Nawet się dowiedziałem od jednego forumowicza dlaczego tak się stało. Na szczęście tą dyskusję czytało dużo osób, a ludzie swój rozum mają. Moją aktywność na audiostereo ograniczę do niezbędnego miniumum zadawania pytań jeśli będę potrzebował pomocy. Nt. swoich doświadczeń niech piszą inni, wg. moderacji mądrzejsi, z mojej strony szkoda czasu.

Widzę, że post Arku z odkryciem stulecia potwierdzającym jego teorię, że w gramofon należy pukać jak gra, został przez Niego usunięty. Nie dziwię się bo za to Nobel się należał.

Pozdro

Znaczy które konkretnie???

To po pierwsze.

Po drugie niczego nie usuwałem, przetrzyj oczy.

Kierujesz do mnie chamskie wpisy praktycznie przy każdej okazji i bez okazji. Zachowaj swoje mało lotne docinki dla siebie, jeśli nie masz nic ponad to do powiedzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.