Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć najlepiej subwoofer?

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje w niedługim czasie dokupić sobie subwoofer REL T5 dla poprawy tonów niskich w systemie. (pokój 16m2)

Będę głównie używał go do słuchania muzyki z cd oraz oglądania koncertów z blueray.

Zastanawiam się jak go najlepiej podłączyć. Czy pod złącze niskopoziomowe, czy też wysokopoziomowe?

Wyczytałem że najlepiej sprawdzi się jak podłącze subwoofer pod gniazdo wysokopoziomowe.

Ale nasuwa mi się takie pytanie.

Czy w takiej konfiguracji będą przenoszone wszystkie efekty z blueray?

Złączem niskopoziomowym idzie dedykowany kanał na subwoofer i walnie on wtedy kiedy nagranie tego wymaga,

natomiast przy podłączeniu wysokopoziomowym basy będą ze ścieżki kolumn przednich.

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Czy przy połączeniu niskopoziomowym jest duża degradacją dźwięku w stosunku do połączenia wysokopoziomowego?

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Cześć,

Rel'a powinieneś podłączyć do obydwu wejść(każde z nich jest niezależne i można je osobno wyregulować).

Korzyść z takiego podłączenia jest taka ze słuchając w trybie stereo będziesz mógł uzupełnić niedostatki w zakresie basu w kolumnach frontowych,natomiast efekty LFE będą generowane dodatkowo wtedy gdy takie wystąpią w odtwarzanym materiale muzycznym.

P.S

ten link powinien ci pomóc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Cześć,

Rel'a powinieneś podłączyć do obydwu wejść(każde z nich jest niezależne i można je osobno wyregulować).

Korzyść z takiego podłączenia jest taka ze słuchając w trybie stereo będziesz mógł uzupełnić niedostatki w zakresie basu w kolumnach frontowych,natomiast efekty LFE będą generowane dodatkowo wtedy gdy takie wystąpią w odtwarzanym materiale muzycznym.

P.S

ten link powinien ci pomóc:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

ooo nie wiedziałem, że można podłączyć jednocześnie pod dwa typy wejść.

Cenna informacja, dzięki.

Ukryta Zawartość

W REL tak, ale w Velodyne nie próbujcie, bo nie można.

A co się może stać jak się podłączy pod oba wtyki?

Za jakiś czas mam w planach przestawienie systemu KD do większego pokoju ok. 30m2.

Czy w takim pomieszczeniu REL T5 będzie również dobrze się czuł? Bo obawiam się, że

może być za słaby na taki metraż i zastanawiam się czy teraz od razu nie kupić większego REL-a.

Co jest dobre z marki REL na 30m2?

Witam,

ja na 27m2 mam postawionego R-328,i uważam że taki w zupełności wystarcza.

Potencjometry ustawione na godz.11:00 przy kinowym poziomie głośności bas potrafi zmiażdżyć,jest czysty i szybki.

Myślę że T-9 w zupełności wystarczy do pokoju o kubaturze 30m2 ewentualnie o 50W mocniejszy R-328(ale też droższy).

P.S

Tutaj masz przegląd modeli:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Tutaj masz tańszą i mocniejszą alternatywę do Rela T9, mam takiego podłączonego dwudrogowo (LFE i neutrik) do kina i stereo, jest osobna regulacja głośności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za jakiś czas mam w planach przestawienie systemu KD do większego pokoju ok. 30m2.

Czy w takim pomieszczeniu REL T5 będzie również dobrze się czuł? Bo obawiam się, że

może być za słaby na taki metraż i zastanawiam się czy teraz od razu nie kupić większego REL-a.

Co jest dobre z marki REL na 30m2?

Do 30m2 to bym się zastanowił. Jeśli możesz to wypożycz bo membrana nie za duża , możesz być rozczarowany.

Zawsze można kupić w sklepie internetowym i jeśli nie będzie odpowiadał to zwrócić w przeciągu 10 dni.T-5 rzeczywiście może nie dać rady,ale już T-9 na pewno da radę.

Ma dwie membrany(jedna bierna) i sporej mocy wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam kolegów.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.