Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz CD da rade?

marcin_sokol

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec tak. Staram sie skompletować sprzęt. Posiadam Tannoy'e M2 Shadow, Creeka 4330 (niestety tymczasowo) oraz stary ale jary gramofon Unitra Fonika GS 430 'Bernard'. W planach kolejnym zakupem ma być CD. Co teraz? Rynek CD jest przesycony różnymi modelami najróżniejszych firm. Chodzi mi o to aby nabyc naprawde dobry CD'ek ale za niezbyt wygurowaną cene. Czy jest ktoś wstanie mi cos w tej kwestii doradzić? Bardzo bym prosił.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/9854-jaki-odtwarzacz-cd-da-rade/

To zależy od tego ile możesz wydać. Jeśli naprawdę mało to polecam Ci ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zainteresowałem sie nim, bo wygląda dokładnie tak, jak mój C.E.C. 540CD z zewnątrz. Co do tego, czy wewnątrz jest to to samo, to sprawdzić jeszcze nie zdążyłem ale kolega z forum, który ma wyższy model 780CD obejrzał przesłane mi zdjęcia tamtego i stwierdził, iż wewnątrz jest to prawie to samo co u niego. Na zakładce DIY sporo o swoim zresztą pisał, bo go sam upgradowal. Nie jest to żaden cud ale solidna maszyna znanej w światku audiofili firmy, o której w necie spotkałem parę opinii potwierdzających, iż jest to sprzęt nie do zdarcia, a na tym forum znajdziesz potwierdzenie jeszcze innej cechy - jest bezgłośna jeśli idzie o pracę napędu. Jak nie śmierdzisz forsa to bierz - i zbieraj na coś lepszego. Ze sprzedającym nie mam nic wspólnego ale naciągnąłem go na zrobienie rozbieranych zdjęć tego odtwarzacza i trochę mi głupio. A zdjęcia jeśliś ciekaw mogę Ci przesłać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmmmm... No opinie na jego temat sa niezłe. Powertowałem w internecie. Ale chyba wolałbym cos nowszego jednak. Juz sie naciołem na starszych sprzętach. Co do maksymalnej ceny to myslałem o takim przedziale do 300pln. Zastanawiałem sie nad jakimś modelem Yamahy, ale doradzono mi, ze nie sa warte tej ceny i że można znaleźć w tej cenie coś dużo lepszego. Może macie jeszcze jakies inne propozycje?

Do 300zł ? To tu masz cos odpowiedniego -

Ukryta Zawartość

poza tym zerknij do tego watku: 9855 pt. "uzywany CD do 400-500" tam pisalem dlaczego ten lub podobny model poza tym jest ciekawa dalsza dyskusja:)

Pozdro

Ukryta Zawartość

->marcin_sokol

C.E.C. 540 cd to na pewno niesamowicie niezawodny sprzęt, ale jak dysponujesz budżetem 300 zł, to nie ma sensu go kupować, bo w tej kwocie znajdziesz lepsze cd'eki.

Wysłałem Rafałowi na maila dokładniejsze porównanie wnętrz RFT i C.E.C., ale generalnie rzecz biorąc, to mimo drobnych różnic, RFT cd 9000 może być tym samym i to nawet robionym w fabryce C.E.C. w Japonii.

Pozdrawiam

Jak bywam u rodziców i mam trochę czasu to wybieram się na tzw. klamoty, czyli sprzęt RTV/AGD przywożony z "wystawek". Jakieś 60km za poznaniem w stronę wrocławia droga nr 5 jest wioska p.t. Czacz - skręcamy w lewo na Rakoniewice i zaczyna się, co 50 metrów stodoła a w niej "cuda i dziwy"

Ostatnio jak uskuteczniłem wycieczkę to widziałem w 5 różnych miejscach tego CEC 540 ~`70zł

Trafił się też Sansui TU-217 za jakieś smieszne pieniądze. Jak kto ma blisko to można się zapuścić - nieraz fajne rzeczy można znaleźć. Ta klamotowa dolina ciągnie się z jakiś 15km poprzez 3-4wioski.

...a w Rakoniewicach można wypić wino "Rakoniewicki kordiał" - dla Desperados. Te 300 stówki to trochę maławo na Allegro jest kilka propozycji bardzo ciekawych w granicach 600-700zł, natomiast jedyne co tam ostatnio widziłem fajnego znacząco taniej to Denon 1015 za 360zł - bardzo spójnie i przyjemnie grający odtwarzacz, ale tez już dość wiekowy, jest tez taki sam taniej, ale jak pisze sprzedający - "słabo czyta płyty" - pewnie początek końca lasera.

A wiecie jakie według Szymona Majewskiego jest przeciwieństwo do Desperado?.....Niporado! :)))

;) Zegarmistrz: tez mam takiego Denona w pracy, ktory juz "Niporadzi" za bardzo czytac nawet najzwyklejszych plyt - wysluzony staruszek w dodatku bez mojej ulubionej "szufli" (funkcja Random lub Shuffle). Co do wyboru odtwarzacza - napewno odradzalbym jakis stary wysluzony grat ze smietnika (ludzie bez przesady polecac czlowiekowi cos takiego?!)- chcesz miec rownie wiekowego staruszka jak ten Bernard? ;) Do 300 taki Onkyo bylby idealny - to nowy model wydany pare lat temu! Ale jak tam chcesz... Pozdr

No cóż, przypuszczam, ze 300pln to mało i ze sa sprzety w dość wygurowanych cenach. Niestety talka biedna studencina jak ja musi sie zadowolic czymś w niskim przedziale cenowym. Co do wiekowosci sprzetów to jednak wolałbym max 2 latka. Pewnie nic dobrego w tym przedziale wiekowo-cenowym nieznajde. Byc może uda mi sie zdobyc większy fundusz (a nuz w totolotka wygram) wiec nie krepujcie sie z propozycjami o wyższej cenie. Czekam na game opcji z solidnym uzasadnieniem ;-)

Ps. Niestety do tej wioseczki mam kawał drogi.

Nie tak dawno kupiłem na Allegro Denona DCD 1520 za 200 zł. i jest naprawdę ok., tym bardziej, że takie odtwarzacze chodzą za około 400-500 zł. Znaczy, że można... A tak w ogóle to Denonów jest sporo na Allegro i za całkiem przyzwoitą kasę, w tym tych z trochę wyższej półki (nie ukrywam, że to skłoniło mnie do zakupu). Niestety na pewno nie 3 latków, ale to co trochę starsze nie zawsze musi być gorsze. Przy zakupie trochę bardziej wysłużonego odtwarzacza problemy mogą się jednak pojawić problemy techniczne - niestety trzeba zaryzykować albo kupić sprzęcik nowy. Denony jak za tą kasiorę grają super (słuchałem wielu modeli i porównywałem z innymi cd-kami). No chyba, że Yamaha.

Czemu akurat maksymalnie 2 lata ? To jest jakaś granica powszechnie znana jak przy samochodach ? Moim zdaniem roczny odtwarzacz który nie czyta CD-R będzie gorszym zakupem niż pięcioletni który czyta. Ponadto ostatnio zapanowała moda na robienie transportów które nie czytają CD-R (a więc są celowo skonstruowane wadliwie).

Sam się przymierzam do czegoś za ~250zł ale zaczynam myśleć że najlepiej wyjdę na odtwarzaczu dziesięcioletnim. Mało który CD-R nie przeczyta (jeśli wogóle coś przeczyta :) a niektóre są z naprawdę wysokiej półki.

A i ten. To że nie słuchasz z CD-R wcale nie oznacza że nie powinno Cię obchodzić czy odtwarzacz czyta takie płyty. To jest pewien miernik jakości transportu, lasera i podejścia inżynierów i firmy do projektu. To jakby nakleili na płycie czołowej: "Frajerze! Kup mnie!".

No i jak narazie po kłopocie. Co myślicie o MARANTZ CD-53 mk2B ? Nabyłem gościa w cenie 216pln. Stan idealny. Bardzo mało użytkowany. Ma kilka lat, ale działa bez zarzutu. Ciekaw jestem jak zagra z moim 'skarbem'. Jeżeli wiecie coś więcej (jakieś ciekawostki) na temat tego odtwarzacza to dajcie znać. Pozdrawiam i dzieki za wszelkie sugestie.

spoko - solidny transport, dość łatwy do naprawienia w razie czego, a i sonicznie coś tam juz potrafi - może trochę rozjaśnić i upraszczać, ale z 4330 to nwet nieźle może wypaść - cena też ok. Miłego bezproblemowego słuchania!

Też miałem taki problem. Potrzebowałem tani CD do domku w lesie. Objechałem wszystkie komisy i podobnie jak wy doszedłem do wniosku że to wszystko o kant...

A może kupić tanie DVD ? Ktoś tu ostatnio reklamował jakąś Mantę na przetwornikach (chyba) 24/96 i podobna niezłych wyjsciach analogowych. W moim wypadku to będzie bomba bo poza dźwiękiem wystarczającym do letniskowego domku dostanę jeszcze obraz na wieczorne kono, ale pomyśl o tym, w końcu kupować na Allegro jakiś chłam za 300zł to koszmar.

No cóż, przetestowałem gościa solidnie. Gra troszke za dynamicznie ale z ciepłym i spokojnym brzmieniem Tannoy'ek i Creek'a nieźle sie uzupełniaja. Myśle, że gdybym dodał ciepły kabelek do tego fajnie by sie wygładziło. Nie żałuje wydanych pieniedzy. Sprzęt gra super, jest w stanie idealnym (kilka mało widocznych rysek) i wyglada lepiej niz na zdjęciu ;+) Jeje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.