Skocz do zawartości
IGNORED

DENON jako transport

lasmas

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze spostrzeżenia, wymagaja powtórzenia dla potwierdzenia. Sprawdzane na razie z wyjściem cyfrowym na zewnętrzny DAC, wewnetrzny jeszcze nie sprawdzany.

1. Wewnetrzne WiFi - po uruchomieniu pewne problemy przy trasferze plików 24-192, ale 24-174 szło dobrze. Pewne przerwy przy radiach internetowych, widać trochę się męczy. Po podpieciu do AirPort na WiFi, kablem, problemy znikneły.

2. Last.fm nie działa, komunikat "W twoim kraju niedostępne".

3. Widzi servery Foobar, Mezzmo, Windows Media. Odtwarza pliki w zasadzie tylko te co w specyfikacji, np. mp3,wav LPCM, FLAC. Pliki ciągnie przez sieć aż do 24-192, stereo. Nie ma problemów, wyciszeń. Wysokie częstotkiwości dźwięku przechodzą np. Tureckie dzwonki na 14kHz słychać, niskie też idą np. utwór Rydwany ognia.

4. Jakość dźwięku początkowo, przy odtwarzaniu z Foobar, nieco rozmyte, gitara organy piano jakby słabiej, i były podwyższone volume niskich. Po przełaczeniu na inny serwer niedobodności mineły. Widać coś w Foobar mam źle ustawione. Tak czy inaczej jest nieco wrażliwy na sygnał i go nie poprawia. Jakość przetwarzania wyraźnie wyższa jak SBT, nieco lepiej jak AppleTV, bardzo podobnie do nowego BluRay Sony ale bez pewnych problemów (w specyficznych utworach).

5. Dysk USB NTFS nie odczytał, nawet pewne kłopoty miał i wymagał ponownego uruchomienia. Muszę spróbować FAT32 i exFAT

6. Pilot prosty ale funkcjonalny, po pewnym czasie da się obsługiwać, bez patrzenia, bez pomyłek. Wyświetkacz czytelny, 4 poziomy jasności i wyłaczony.

7. Aplikacja firmowa na iPhone iPad działa szybko, bez zacięć. Jednak wystąpił pewien problem, nie znalazła servera Mezzmo, musze sprawdzić w ustawieniach, urządzenie Denon go znajduje. Sprawdzę też inne apps.

8. AirPlay z iPad chodzi dobrze, bez problemów, szybko. Znane 2 s opóżnienie przez WiFi dla grania na żywo np. z GarageBand. Jeszcze spróbuję podłaczyć iPad do USB.

Na razie więcej nie sprawdzane

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Sobota - dzień odwiedzin - wiele nie sprawdziłem.

4. Usunełem usterke odtwarzania z servera Foobar - był zainstalowany dodatkowy niepotrzebny resampler. Teraz juz z Foobar przez siec idzie dobrze.

9. Podłaczony iPad, iPhone, iPod - działa to w dwóch trybach

a. Tryb USB, wybieranie z pilota - iPad przełacza sie jako urządzenie zewnetrzne, aktywna taka ikona wyboru odbiornika odtwarzania. Pogrupowane wg listy, najnowsze, albumy, artysci itd.

b. Tryb iPod, granie z aplikacji iPad - mozna tu odtwarzać utwory z aplikacji Muzyka (jak iTunes) jak i grać w czasie rzeczywistym z dowolnej innej aplikacji np. MusicStudio (na zdjęciu)

Pozostaje jeszcze troche do sprawdzenia

Na koniec najbardziej pracołonne

10. Wejście USB, podłaczanie pamieci masowej - czyta pamieci Menory USB, tylko FAT16 i FAT32 ale nie dyski NTFS i exFAT, innych nie sprawdzałem

11. Wewnetrzny DAC - niestety nie mogłem sprawdzać w tym samym układzie co normalnie uzywam, tak że jest to obarczone pewnym błędem. Tutaj miłe zaskoczenie, powyżej moich oczekiwań. Nie ma co prawda takiej szczegółowości co droższe urządzenia, ale nie jest źle. Dźwięki raczej mocniejsze, lekkie przesunięcie dźwięków w kierunku niskich tonów. Dźwięki czyste. Z powodzeniem można uzywac tego DAC zamiast zewnętrznego, dopiero wyraźnie droższe DAC mogą go przebić.

12. Podsumowanie: Oczywiście można lepiej, ale nie jest źle. Są pewne niedopracowania software (zacięcia), trochę wolne wybierania utworów, brak obsługi dysków NTFS czy exFAT, wejścia USB z przodu, i parę innych. Na początku miałem napisać, cena urządzenia jak z krainy audio, troche zawyżona. Jednak jest na tyle dobry DAC że można go uzywać bez zewnętrznego i wtedy cena nie jest straszna. U mnie na razie zostaje w podstawowym składzie i zewnetrznym DAC.

Warto samemu sprawdzić i posłuchać.

Witaj kolego .

Sposałeś się super :) Właśnie szukam dobrej oferty na ten mini zestaw .

Widzę masz kolor czarny , elegancki ? Jak się prezentuje srebrny ?

Nie wiem jaki kolor wybrać .

Jaki zewnętrzny DAC używasz ? Ja myślałem o Matrix mini-i , kolega ma i jest naprawdę zacny sprzecik za tę kasę .

Powiadasz , że lepiej gra ten Denon od SBT ? Będziesz miał wrogów :)

Masz może cd 109 ? Głośny napęd ?

Jaki masz tor audio i głośniki (?) , właśnie coś małego kompletuję i poszukuję kierunku do szczęścia :)

Dzięki za reckę i pozdrawiam .

Tofik01

Właśnie szukam dobrej oferty na ten mini zestaw .

Ja zestawu nie mam, zakupiłem tylko Streamer, jako transport. Srebrnego nie widziałem, w sklepie u mnie nie ma żadnego, zamówiłem przez sieć. Mnie czarny bardziej odpowiada i łatwiej sprzedać. W tej chwili mam zewnetrzny DAC Anedio D2, to jest wyraźnie wyższa cena i ciężko porównywać. Jednak ten Streamer ma na tyle dobry DAC, może lepszy niż Mini, tak że nie śpieszył bym się z zakupem dodatkowego DAC.

Nieprzychylnych to pewnie mam, co nie zmienia faktu że Squeezebox Touch (który też mam) nie może nawet startować do tego Denon.

CD nie używam, dlatego właśnie jest streamer, a jak mam potrzebe to używam do tego BluRay z SACD.

Na koniec moja uwaga: Wczoraj zakupiłem Denon 7.1 ampli (duza promocja nowego modelu) i niedawno podłączyłem Streamer do tego ampli i dźwięk siadł, stał się mało żywy, mniej słychac drobnych detali. Jednak użyty DAC z ampli, jutro sprawdzę wyjście analogowe z tego streamer do ampli.

Ja mam teraz podpiete końcówki mocy Hypex i jest bardzo dobrze, ale to inna cena. Słyszałem że wzmacniacz Denon z tego mini zestawu jest na cyfrowym zasilaczu co powinno w tym układzie byc dobrze ale trzeba byc ostrożny. Głosniki to mam Yamaha,Roth i Dali, przepinam wegług nastroju.

Nie jestem zainteresowany gapless, nie sprawdzałem, nie tnę utworów na kawałki. To jest jedne z najprostszych urządzeń Denon z swoimi wadami i zaletami, i pewnie gapless nie ma, setup prymitywny, jak w produktach Apple - ma się podłączyć i ma grać. Jedni będa zachwyceni a inni zniesmaczeni, trzeba sprawdzić samemu.

Zdązyłem jeszcze przepiąć, Denon DNP analogowo do wzmacniacza w ampli (działa wewnętrzny DAC z DNP), jest wyraźnie lepiej (niż połaczenie cyfrowe i DAC z ampli) i ogólnie całkiem przyzwoicie, wręcz dobrze w tej cenie. Aż mnie diabeł kusi żeby otworzyć i zobaczyć co w środku tego DNP.

Sorry, po prostu tak nie słucham, jak koncerty to przeważnie z video. Ale specjalnie zgrałem płytę na Memory USB i tak puszczona: odstepy między utworami są ale nie ma odstepów na widowni, cały czas słychać publiczność, nie ma ciszy. Tak ta płyta na DNP z USB, w innych nie wiem.

Chociaż to nieco odbiega od PC-Audio, ale napiszę głównie w tym zakresie.

Denon AVR-2113 Domowe Kino Receiver:

- dość duża paka, ładny i czytelny wyświetlacz, dobrze dopracowane menu na ekranie TV

- w zakresie strumieniowania audio podobnie jak urządzenie opisane powyżej, szkoda że nie ma wyjścia cyfrowego SPDIF, trochę więcej usług internetowych

- wewnetrzne przetworniki cyfrowo analogowe (DAC), niestety odbiegają na minus od urządzenia powyżej, raczej zakres lepszego budget niż niskiego stereo

- wzmacniacze, nie najgorsze, nawet ponad przeciętną ale: niezbyt mocne, wymagajacych kolumn mogą nie pociągnąc z wystarczającą dynamiką

Podsumowanie dla audio:

- wiele osób już może być zadowolone

- jest wejście cyfrowe Coax i Optical lecz na nie za wysokiej jakości DACi

- można się podłaczyć analogowo, do wewnetrznych wzmacniaczy, wtedy jest nie najgorzej z uwagą jak wyżej

- może służyć jako HDMI switch

UWAGA: audio po HDMI nie sprawdzałem, może tu pokaże moc, jakby to napiszę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.