Skocz do zawartości
IGNORED

Trochę teorii na temat budowy wzmacniaczy i ......

Nikonman

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek zachecam wszystkich zainteresowanych do poczytania i zapoznania się z tymi materiałami.To nie żadna krucjata tylko teoria na początek dla tych co się znają i nie znają.Proszę nie usuwać tematu ani go przenosić.Zachęcam do normalnej dyskusji.

No to czytamy panowie....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ProjektyProjekty EPMiniprojektyProjekty czytelnikówPodzespołySprzętKursy

TutorialeKursyNotatnik konstruktoraProgramyWybór konstruktoraAutomatyka

MechatronikaPrezentacjeArchiwumPrenumerataePrenumerataSklep AVTForumArchiwum

Jeśli chcesz czytać archiwalne numery Elektroniki Praktycznej:

•skorzystaj z wyszukiwarki

•korzystaj z archiwum w układzie chronologicznym wydań EP

Numery z ostatnich 12 miesięcy dostępne są tylko dla prenumeratorów e-wydań (odpłatnie) po zalogowaniu na stronie avt.pl.

Mam nadzieję ,że nie.

To są artykuły z 2008roku.

No nie wiem czy kolego nie łamiesz praw autorskich : (

Piotr Górecki w swoim cyklu artykułów także zamieszczał odnośniki do tematów z as,tak że site vs EP jest 1:1 ;)

l'enfant sauvage

Z ciekawostek prehistorycznych:

Układ klasy AA opatentowany pod koniec lat 80, był wykorzystywany w mojej magisterce w roku 85...

Zresztą wcześniej był publikowany w magazynach branżowych z zakresu miernictwa...

Czego to firmy nie patentują... ;)

Stosują znany układ do audio i wszyscy wyobrażają sobie jaka ta dziedzina jest prekursorska...

Aha: Ten z rysunku 45 artykułu o klasach wzmacniaczy...

Na sam początek zalecam zacząć od "lekkiego" numeru niżej (aby nie zniechęcić się zbytnio), po czym można zagłębić się w kolejne artykuły, okraszone fachową wiedzą:

Ukryta Zawartość

"...Niezwykły, bo dotyczący nie tylko zagadnień technicznych, ale również psychologicznych i emocjonalnych, wszak audio jest dziedziną zainteresowań nie tylko elektroników, ale też melomanów i dziwnych stworów nazywanych audiofilami, którzy kochają sprzęt, a nie mając na ogół solidnej wiedzy technicznej, wyznają niekiedy „czarną magię”..."

Ukryta Zawartość

Ideą tego tematu ma być zapoznanie się ze swiatem audio,nikt nie karze umieć czytać schematów i projektować.Ważne są podstawy dla ludzi którzy wchodzą w ten świat audio a nie mają technicznego obycia,żeby na początek nie usłyszeli ,że do Pianocrafta podpinamy kable za 2 tys zł.Tylko sami to ogarneli na początek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a powiedzcie mi ile prawdy jest w stwierdzeniu które tam pada, ze zasialcz jest tak wazny i najlepiej zeby byl 10x wydajnieszy niz mimalny do danego wzmacniacza?

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

No to czytamy panowie....

Niedawno w EdW był cykl ponad 30 artykułów przystępnie wyjaśniających sprzężenie zwrotne, transformatę Laplace'a i kilka innych kwestii też polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a powiedzcie mi ile prawdy jest w stwierdzeniu które tam pada, ze zasialcz jest tak wazny i najlepiej zeby byl 10x wydajnieszy niz mimalny do danego wzmacniacza?

Tytuł artykułu doskonale oddaje jego treść "Mydlenie oczu"...

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Nie wiem czy 10 razy.

Nie mierzyłem ;). I co to ma oznaczać 10 razy?

Wzmacniacze są wrażliwe na zmiany napięcia zasilanie. Nazywane to jest rozmaitymi współczynnikami np: PSRR (zależność napięcia wyjściowego od zmian napięcia zasilania).

Cwani producenci podają ten współczynnik dla np. DC albo sygnału 100Hz... Tymczasem PSRR leci na łeb wraz ze wzrostem częstotliwości.

Jeżeli przez trafo przechodzą śmieci to jest problem...

Ale zagadnienia reprezentowane przez PSRR nie muszą mieć związku z wydajnością zasilacza.

Sama wydajność (pradowa) jest ważna ze względu na sterowanie zespołów głośnikowych o dziwacznych niekiedy charakterystykach. O spadkach impedancji poniżej 2 omów dla zespołów 8 omowych wiele się pisze tu na Forum.

Zasilacz musi podołać bez zbytnich spadków napięcia (uwaga na PSRR) własnie sterując takie zespoły gł.

Ale uwaga.

Wzmacniacze miewają zabezpieczenia przed przeciążeniem.

Dobry system nie ma tego dziadostwa, ma silny zasilacz i wysteruje nawet zwarcie ;)

Nie wiem czy 10 razy.

Nie mierzyłem ;). I co to ma oznaczać 10 razy?

Wzmacniacze są wrażliwe na zmiany napięcia zasilanie. Nazywane to jest rozmaitymi współczynnikami np: PSRR (zależność napięcia wyjściowego od zmian napięcia zasilania).

Cwani producenci podają ten współczynnik dla np. DC albo sygnału 100Hz... Tymczasem PSRR leci na łeb wraz ze wzrostem częstotliwości.

Jeżeli przez trafo przechodzą śmieci to jest problem...

Ale zagadnienia reprezentowane przez PSRR nie muszą mieć związku z wydajnością zasilacza.

Sama wydajność (pradowa) jest ważna ze względu na sterowanie zespołów głośnikowych o dziwacznych niekiedy charakterystykach. O spadkach impedancji poniżej 2 omów dla zespołów 8 omowych wiele się pisze tu na Forum.

Zasilacz musi podołać bez zbytnich spadków napięcia (uwaga na PSRR) własnie sterując takie zespoły gł.

Ale uwaga.

Wzmacniacze miewają zabezpieczenia przed przeciążeniem.

Dobry system nie ma tego dziadostwa, ma silny zasilacz i wysteruje nawet zwarcie ;)

Czasami zwieracz jednak nie jest sterowalny.

Zasilacz panie wytrzymie ale często elementa mocy nie ...

Kompromisy , kompromisy.

Na rozluźnienie z rana zwieracza doskonała jest prasa z wieka pralki : ))))) tzw.specjalistyczna : )

Moderacja nie wie gdzie to niewygodne swinstwo upchnąć....

Tam jest wszystko po trochu tylko trzeba umiec czytać i poprawnie zatrybic co poniektórym przynosi bardzo wielki trud intelektualny.Kto nie umie to znaczy ,że ma gruby portfel i daje sie dymać.Tacy też są potrzebni ,forum żyje,branża zaciera ręce-swięta idą... hehe pozdrawiam

A co w tym niewygodnego? I czemu ma słuzyć? Kolejnemu udowadnianiu i wykazywaniu kto jest głupi?

chcesz ludzi nauczać? To idź do szkoły na nauczyciela. Tylko tam też coś trzeba samemu umieć, bo dzieci szybko zweryfikują...

Nikogo nie zamierzam uczyć ,przecież tu sa wszyscy uczeni.Niech to wszystko żyje swoim życiem

Prosta ,rzecz -nie pasuje temat to nie zagladam do niego i nie podjudzam a zajmuje sie sobą.

Oto Twój wspaniały wpis tego klubu, kolego, masz tam swój watek, to po co sikasz do nie swoich piaskownic.

"No wątek na DiY ,kablarze i masoneria nie śpi. To nikogo nie interesuje. Wiem jaki jest przepis na idealny temat:

"Mam śmieciowy sprzęt i zachodnie kolumny-czym to połączyć i czy za 6tys na kable uzyskam dzwiek zblizony do Hi -ENDU"

I wtedy branża życzliwie wita i zaprasza na odsłuch kabelków-i interes sie kreci.

Nie moga tu byc na tym forum tematy zakładane w celu edukacji .To nie jest mile widziane.Z mojego watku tez usuwają moje wpisy.Uważam ,że im wiecej ludzi oglada zakładke stereo i HI-end -co wiaze sie z ogladaniem reklam i potencjalnymi zyskami reklamodawców.A tak ten co poczyta co ma ,sie jeszcze zniecheci do kabelków za 30tys ,a tu zastój w interesie.A trzeba z czegos zyc,ceny sprzetu windowac bo sie nie opłaca jak nikt nic nie kupuje.Tak ze to wszystko ma powiazanie i rzeczy ,tematy sa nie istotne.To forum jest skutecznie zarzadzane przez KLUB WZAJEMNEJ ADORACJI.Nic za darmo.JA wole chyba go tylko czytac i smiac sie z co poniektórych szanownych d......Ciekawe jak by ten wątek założył pan niezszargany przebogaty i jedyny opiniotwórczy E..? No nic zakładamy durne tematy i piszemy se głupoty ,to tyle.... dno"

Rzeczywiście dno.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Watek nadaje się do klubu miłośników audiovoodu. Nie wiem czemu został przeniesiony ze Stereo do DIY. Chyba przez pomyłkę.

Jeszcze nie założyliście klubu miłośników audio-voodoo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.