Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran ścienny do Epsona.

tadeo

Rekomendowane odpowiedzi

Mój to ten 6000 bez W i z tego wynika ,że minimalna odległość przy tej wielkości ekranu to 2,85 m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tadeo, sprawdzałeś symulację w kalkulatorze?

Ukryta Zawartość

Jeśli dobrze kojarzę, to ten model nie ma lens-shift'u, wobec czego projektor powinien być zamontowany w osi ekranu. Korekcja zniekształceń trapezowych to niezalecana rzecz w kinie domowym.

A propos montażu zestawu: dobrą zasadą jest najpierw zamontować projektor, wyświetlić obraz na ścianie, dobrać (zoomem) pasującą wielkość obrazu, i wtedy zakupić odpowiedni ekran i zamontować go we właściwym miejscu. Pytałeś wcześniej o wysokość krawędzi obrazu przy danym wysięgniku sufitowym - to zależy od wysokości pomieszczenia. Możesz to wszystko sprawdzić w linkowanym kalkulatorze.

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Mniej więcej zgadzają się te odległości przy wykorzystaniu kalkulatora z tym ,że jak napisałem wcześniej projektor jest przesunięty w stosunku do osi ekranu o te 10 cm oraz od sufitu zamiast zalecanych 50 cm jest 25 cm .

Nie planowałem zakupu projektora i zrobienie sobie kina w domu ,tak jakoś wyszło z nienacka ,na wiosnę planuję mały

remont i malowanie jak zdrowie i kasa dpiszą ,wtedy skoryguję ustawienie projektora jeżeli to będzie konieczne.

• 2 miesiące później...

Tak jak pisał kolega Risto "wciągło mnie na amen" ,oglądam ,nie mam kiedy czytać i pisać coś na Forum ale z ekranu jestem zadowolony .

Pomieszcenie to pokój dzienny ,można żaluzjami trochę zaciemnić ale nie do końca ale od czego ustawienia w projektorze i szary ekran z gainem 0,9 :-)

Miałem obawy ,że zwykłe filmy DVD mogą na dużym formacie wyglądać nieciekawie ale skalery w Oppo dają radę i jest nadpodziewanie dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.