Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran ścienny do Epsona.

tadeo

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w tytule ,proszę o rady jaki ekran do Epsona EH-TW6000 ?

Rozmiar 225x160 tyle mam miejsca ,projektor na wprost mocowany pod sufitem w odległości od ekranu 3,2 metra.

Pomieszczenie pokój dzienny ,możliwość zaciemnienia /żaluzje/ .

W tytule napisałem ścienny ale raczej na ścianę ,mocowany do sufitu.

https://www.audiostereo.pl/topic/99004-ekran-%C5%9Bcienny-do-epsona/

Zapewne jeśli pokój dzienny to rozwijany ? Przy tym rozmiarze możesz spróbować bez napinaczy będzie sporo taniej, choć ja je zastosowałem i jest idealnie równo. Twój projektor ma raczej dobrą czerń więc można spróbować ekran biały. Oczywiście kwestia jak jasno masz w pomieszczeniu, no i po tym co piszesz pewnie blisko ścian? Dla mnie biały ekran jest po prostu lepszy we wszystkich aspektach poza czernią, ale z nią nie było dużych różnic. Sporo osób stosuje jednak szare i są zadowoleni, kwestia preferencji. Ja mam przystosowaną "jaskinię" , spore odległości od ścian i sufitu poprzez wysokie czarne bordery więc biały wpasował się idealnie. Tutaj uważam że nikt Ci dobrze nie doradzi jak sam nie sprawdzisz próbek. Ja po lekturze forum byłem pewny szarego. Z producentów mi podpasowało Adeo, Kauber nie wypadł źle, Viz-art i Avers słabo, Projecta była porównywalna z Adeo ale droższa. Podkreślam jednak że nie chcę zniechęcać do innych producentów , może w innych warunkach wyszło by inaczej. W zasadzie temat rzeka , napisz co konkretnie Cię interesuje to będzie łatwiej podpowiedzieć.

Dzięki za pierwszą podpowiedż ,nie będę ukrywał,że bardzo ogranicza mnie budżet ,nie planowałem teraz zakupu projektora ale wpadł mi po bardzo okazyjnej cenie więc skorzystałem.

Generuje to niestety ciąg niemałych wydatków na które nie jestem teraz gotowy więc rozważam dwa warianty .

Pierwszy "na przetrwanie" tj, zakup jakiegoś taniego ekranu i po paru miesiącach jak zgromadzę większe środki to zakupię

coś porządniejszego . Z doświadczenia niestety wiem ,że prowizorki są najbardziej trwałe :-) i w efekcie końcowym i tak są najdroższe.

Wariant drugi to zakupienie ekranu docelowego na poziomie mojego sprzętu bo projektor ani ampli KD Arcam AVR-400 nie są jakimiś hi-endami więc i tak nie chcę szaleć z ceną.Bardzie zależy mi na dobrej jakości ekranu niż na wygodzie ,nie musi być elektycznie rozwijany i mieć pilota .

Nie jestem kinomaniakiem ,nie oglądam za wiele filmów ,do tego wystarczy mi moja plazma Panasonica ale mam ok. 50 koncertów na blu-rayu i do tego będzie mi głownie służył ten projektor.

A ja myślę że zaczniesz oglądać filmy na projektorze :-) A nawet jeśli nie to koncerty zwłaszcza w bluray to bajka. Nieważna też czy reszta hi-end czy nie . Ekranu jak dobrze zainwestujesz to raczej nie wymienisz , resztę pewnie kiedyś tak. Jeśli bardzo Cię ogranicza budżet to zaryzykowałbym rozwijany bez napinaczy ale dobrych marek bo jest większe prawdopodobieństwo że nie będzie falował, ale elektryczny raczej koniecznie, w standardzie będziesz miał sterowanie naścienne. Sterowanie pilotem albo triggerem z projektora łatwo "dokombinować " nie musi być fabrycznie. Ja do Adeo dałem ponad 1200 zł za dwa sterowania /chore ale nie było wyjścia/ bo sobie wymyśliłem sterowanie podczerwienią a nie radiowe. /Przy okazji pozdrawiam inżynierów z Adeo za ignorancję w stosunku do klientów z instrukcjami sterowania/

Jeśli Ci zależy na dobrej jakości to ja na Twoim miejscu miałbym problem, bo szkoda dawać dobrą tkaninę do ręcznego ekranu. Daj znać Ile zamierzasz wydać to znowu będzie łatwiej. Ale radzę nie popełniać błędu typu mało oglądam to byle co byle ekran. Projektor nie jest najgorszy i szkoda byłoby go ograniczyć słabym ekranem.

Witam .

Sorki że się podpinam pod temat, ale mam podobny problem i nie chce zamieszczać takiego samego wątku.

Obecnie posiadam ekran 100" biały ,elektryczny nieznanego producenta ,zapłaciłem za niego ok 500zł. Czernie-tragedia ,odwzorowanie kolorów też lipa. Projektor chyba nie taki zły bo Benq W6000. Myśle o inwestycji w szary o tym samym rozmiarze (może 110"). Budżet ok 1500 zł. jakieś propozycje?dzięki

Odwzorowanie kolorów możesz odbierać jako lipa bo prawdopodobnie obraz jest cały "mdły", za jasny. Każdy kolor będzie jakiś "wyblakły"Jeżeli do tego pomieszczenie nie jest zaciemnione to całość wypadnie słabo. Biały ekran moim zdaniem jest lepszy i takie posiadam ale z dobra czernią projektora i koniecznie przystosowanym pomieszczeniem. I też nie było łatwo , musiałem ostro kombinować z ustawieniami projektora żeby efekt był dobry. W innych warunkach biały ekran się nie sprawdzał , aczkolwiek kolor biały był przekłamany na wszystkich próbkach szarych jakie testowałem. Jeśli chcesz mieć nieprzypadkowy ekran tylko jakiegoś znanego producenta to pewnie musisz lekko podnieść budżet ok 1,8-2,2 tyś zł, aczkolwiek u znanych producentów też spotkałem fatalną jakość obrazu.

W kinach mamy raczej szary ekran, ale wielu odpowiada też projekcja na białych ekranach.

Do kolega z Marsa ;) napisz z jakiej odległości będzie projekcja. 110" to już kawał płachty

Jak czarny słabo i kolory lipa to wskazywało by iść w szary ekran

Projektor znajduje sie w odleglosci 430 cm od ekranu. Pomieszczenie nie jest super przygotowane pod projekcje,tzn po zaslonieciu rolet jest calkowita ciemnia, po za tym wiekszosc seansow w nocy. ale sufit bialy i sciany tez jasne. Z tego co wyczytalem szary powinien sie sprawdzic lepiej. pytanie tylko czy inwestowac w cos lepszego (jak kolega wyzej napisal ok 2000 zl) , czy pozostac przy czyms budzetowym ( ale obawiam sie ze wtedy efekt nie bedzie zadowalajacy).

Teraz posiadam taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z 430cm to obraz się napewno na 100" nie zmieści.

Co do tego ile ma kosztować ekran się nie wypowiadam, (de gustibus) Z tego ci jest napisane w sieci, powinien mi sie ekran 90" po dwóch latach używania zwinąć już chyba sam w trąbke, a jest równy/płaski i kosztował 400zł...

Też szukam większego ekranu ( 100" z 375cm )

Też przeżywam podobne rozterki i dylematy ,kasy nie ma ale głupotą jest też kupować tani erzac który nie dość ,że nie pokaże możliwości sprzętu to będzie nadawał się od razu do wyrzucenia .

Za stary już jestem ,organy zużyte więc nie kupią ,trzeba będzie się zadłużyć jeszcze bardziej i zamówić w Złotoryji porządny ekran bo nie będę po raz kolejny wiercił dziur w żelbetowym suficie :-)

@ Risto. Biały ekran jest ok, ale tylko wtedy jeżeli mamy dedykowane, dobrze zrobione pomieszczenie pod projektor. W innym wypadku najlepiej sprawdzi się szary ekran.

Czyli tak jak napisałem powyżej. Napisałem też że w innych warunkach biały się nie sprawdzał. Przerobiłem wiele prób łącznie z etapem malowania ścian i faktycznie bez ciemnych /bardzo ciemnych kolorów w pomieszczeniu wybrałbym szary. Jednak w moich warunkach a pomieszczenie jest w pełni przystosowane pod projektor wybór był inny. Ja testowałem długo i uzyskałem przy odpowiednich ustawieniach lepsze kolory , bardziej szczegółowy /zwłaszcza ludzka skóra/ obraz, bardziej dynamiczny i lepszą głębię, a czarny jest oczywiście słabszy ale nadal jest bardzo dobry. Też zawsze uważałem że pójdę za najlepszym kolorem czarnym więc powinienem wybrać szary ekran , kwestia preferencji.

Zmiesci. Obecnie mam 100".

Ja używam z podobnej odległości 113 cali dla 16:9 i 128 cali dla 2.39:1

Mam pytanie ,czy jak zamontuję projektor pod sufitem na wysięgniku o długości 125mm a ekran zaczyna się 90 cm nad podłogą to muszę jakoś fizycznie "pochylić" projektor w stosunku do ekranu czy robi się to "elektronicznie" w ustawieniach projektora ?

Mam pytanie ,czy jak zamontuję projektor pod sufitem na wysięgniku o długości 125mm a ekran zaczyna się 90 cm nad podłogą to muszę jakoś fizycznie "pochylić" projektor w stosunku do ekranu czy robi się to "elektronicznie" w ustawieniach projektora ?

w ustawieniach projektora

Nie przesadzajmy z tą poziomicą :) Wszystko zależy od projektora. Niektóre mają offset, czyli nie świecą na wprost tylko lekko w górę ( lub w dół jeżeli wisi pod sufitem) Im mniej będziesz go korygował softwer'owo tym lepszy obraz uzyskasz. Keystone cyfrowy wiąże się ze stratą jakości obrazu. Przydatną funkcją w ustawieniu obrazu względem ekranu jest też Lens Shift, niestety spotkamy tą funkcje w droższych projektorach.

Co do ekranu, lepiej kup sobie lepszy ekran, oszczędzasz sobie nerwów i podwójnych wydatków. Często jest tak, jak ktoś wyżej wspominał, że tanie ekrany potrafią po jakimś czasie zwinąć się jak naleśnik. Boczne krawędzie zwijają się do środka.

W tej chwili mam u siebie ekran Suprema Andromeda. Wisi już 3 lata i zero problemów. 100" MG elektrycznie rozwijany na pilota kosztuje ok. 2000 zł. Sterowany na kablu ok. 1700.

Ekran ktory posiadam kosztowal niewiele i przez rok urzytkowania nie widze zadnych defektow. Zastanawiam sie czy roznica w jakosci obrazu miedzy tanim ( czyt. obecnym)a drogim (ok.2000) ekranem jest adekwatna do roznicy w cenie.

O tym zaginaniu i naleśniku to pisałem ja.

Posiadacz najtańszego wtedy, dwu letniego ekranu 86" szarego za 400 zł.

Ni się nie zagina, nic się nie zawija.

Dziś za 400 zł są nawet 100" szare

Mój poprzedni ekran 80" ma mój przyjaciel, po 3 latach też się nie zawija.

Nie ma pewnie reguł ale rolka z PCV to nie świety obrazek.

Nie mniej widziałem pomarszczone ekrany, ale też na szarym podczas projekcji ja nie widzę tych załamań. Na białym widać to bardziej.

Najbardziej to widać kiedy w pomieszczeniu są inne źródła światła niż projektor, ale to chyba normalne (cienie za ładami)

Jak już o żródle światła to oglądacie przy całkowitym zaciemnieniu czy wykorzystujecie jakieś dodatkowe oświetlenie typu "ambilajt" własnego pomysłu ?

Każde światło degraduje obraz przy projektorze bardzo szybko, tym bardziej w pomieszczeniu z jasnymi ścianami. Ja oglądam z całkowitym zaciemnieniem.

W tej chwili mam u siebie ekran Suprema Andromeda. Wisi już 3 lata i zero problemów. 100" MG elektrycznie rozwijany na pilota kosztuje ok. 2000 zł. Sterowany na kablu ok. 1700.

Peritus, w innym wątku przeczytałem że masz hw50 , możesz podać jakie są różnice z 30-tką? Ja używam 20-tki ale w 2D to te same projektory. Chodzi mi tylko o tryb 2D, i jak wygląda skalowanie do 4K. Podobno żyletka?

Peritus, w innym wątku przeczytałem że masz hw50 , możesz podać jakie są różnice z 30-tką? Ja używam 20-tki ale w 2D to te same projektory. Chodzi mi tylko o tryb 2D, i jak wygląda skalowanie do 4K. Podobno żyletka?

Różnica jest naprawdę bardzo duża. Skalowanie robi znakomitą robotę. Wyciąga wszelkie szczegóły z filmu. Jak dla mnie jeden z lepszych projektorów na rynku. Tym bardziej że w Polsce jest tańszy niż w USA :)

Gratuluję maszynki, już hw20 jest świetne. Napisz tylko jak a czernią , wiem że moja 20-tka wypadała lepiej w testach od 30-tki. To jedyna różnica. A jak w 50-tce? Pytam bo w testach opinie są na korzyść a załączone zdjęcia tego nie pokazują.

Przepraszam że trochę nie na temat.

Po kilku godzinach spędzonych przed kompem na rozkminkach zdecydowałem się na rozwiązanie- podobrazie + farba ,z uwagi na nie przystosowane pomieszczenie matt gray.Co do farby to będzie to gooscreen, mogę mieć mały problem z organizacją podobrazia ,ale mam nadzieje że coś znajdę w rozsądnej cenie.Obecny ekran 100" zostawie żeby potestować z nowym . Po ukończeniu napisze jaki efekt.

Gratuluję maszynki, już hw20 jest świetne. Napisz tylko jak a czernią , wiem że moja 20-tka wypadała lepiej w testach od 30-tki. To jedyna różnica. A jak w 50-tce? Pytam bo w testach opinie są na korzyść a załączone zdjęcia tego nie pokazują.

Przepraszam że trochę nie na temat.

Czerń jest poprostu czarna :) Przy czarnych scenach nie widać żadnych przebarwień czy odcieni czarnego. Zdjęcia niestety nie oddają w pełni możliwości projektora. Do tego konwersja z 2D na 3D, też spisuje się bardzo dobrze.

Po kilku godzinach spędzonych przed kompem na rozkminkach zdecydowałem się na rozwiązanie- podobrazie + farba ,z uwagi na nie przystosowane pomieszczenie matt gray.Co do farby to będzie to gooscreen, mogę mieć mały problem z organizacją podobrazia ,ale mam nadzieje że coś znajdę w rozsądnej cenie.Obecny ekran 100" zostawie żeby potestować z nowym . Po ukończeniu napisze jaki efekt.

Daj znać koniecznie jak screen goo się sprawdziły. Dla czystej ciekawości podczas malowania pomieszczenia kombinowałem z odcieniami szarości najzwyklejszą farbą i najtańszą i barwnik Co ciekawe uzyskałem odcienie na którym obraz wypadł dużo lepiej od kilku "markowych" powierzchni. Bardzo mnie ciekawi jak wypadłaby konfrontacja farby za 5 zł ze screengoo za kilka stówek.

"Orzeł wylądował" :-)

Zamówiony na bardzo dobrych warunkach w zaprzyjażnionym Salonie ,dzisiaj dostarczony.

Posłuchałem rad kolegi Risto i "szarpnąłem" się na trochę lepszy ekran ,może nie idealny ale nie odstający

poziomem od reszty mojego sprzętu.

ADEO Linear Motorized Reference BEGrey.

W piątek lub sobotę go powieszę i napiszę co widać.

Mam nadzieję,że będzie dobrze, na razie problemy z ekranem ale mam pytanie o umiejscowienie projektora .

Nie mogę go ustawić ,zamocoawać do sufitu na wprost ,będzie w odległości od ekranu 3,20 m ale o 10cm

od osi tj. od idealnego usytuowania na wprost , czy będzie to stanowiło jakiś problem ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.