Skocz do zawartości
IGNORED

SUN RA - muzyka wiecznie żywa

jarrro

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem w wyszukiwarce podobnego tematu, dlatego ośmielam się go założyć. Wiem , że na forum są wielbiciele twórczości Sun Ra. Podobno to muzyka podobna do twórczości The Art. Ensemble of Chicago, ja bym tu polemizował, a nawet nie napisałbym , który artysta lepszy, bo to kwestia gustu. Znam z dokonań Sun Ra tylko 3 płyty :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) vol 1 i 2 . Właściwie to nie mam chęci poznawania całej dyskografii ,najbardziej interesuje mnie okres schyłku lat 60 i 70 , kiedy to odkryto elektryczne dźwięki i Miles Davis nagrywał cudne płyty , wiecznie żywe np. Bitches Brew. I tak mam kilka pytań. Gdzie najlepiej zaopatrywać się w płyty, może na amazon nie wyjdzie drogo? Najgorsze jest to, że często nie można fragmentów posłuchać , a nie chcę kupować kota w worku. Lubię w muzyce dodatki elektryczne, elektroniczne, Suna Ra jako klawiszowiec też lubił bawić się dźwiękiem. I co mam mówić kumplom lubiącym jazz, ale nie znoszących free? Mówią, że to muzyka dla bałaganiarzy pełnych chaosu, czym mnie obrażają, ale nie potrafię znaleźć argumentów , aby odeprzeć te absurdalne zarzuty. . Są niedojrzali w swych gustach muzycznych? Pozbawieni tej szczególnej wrażliwości? Pozbawieni łaski? Tu nie można robić akapitów , za co przepraszam. Zmierzam do tego , że mam problemy z nabyciem płyt Sun RA , bo nie wiem, co wybrać, na almusic nie ma tych pozycji . Co warto kupić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

https://www.audiostereo.pl/topic/99103-sun-ra-muzyka-wiecznie-%C5%BCywa/

> jarro

Tu masz wątek w całości poświęcony SunRa Arkestra:

Ukryta Zawartość

Pozdr, M

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Lanquidity - świetna płyta, z 1978 roku, no i nie ma tu "bałaganu" - łatwo przyswajalna, ale na wysokim poziomie - polecam

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

że mam problemy z nabyciem płyt Sun RA , bo nie wiem, co wybrać, na almusic nie ma tych pozycji . Co warto kupić?

Spróbuj na ebay.pl.Kolegom nie musisz tłumaczyć dlaczego słuchasz Sun Ra - ich czas percepcji muzycznej jeszcze nie nadszedł.

> Arek_45

W zakładce Muzyka rozmawiamy o muzyce, a nie o systemach audio. Poza tym, polecam podróż na Saturna i zapoznanie się z klimatami głównej gazowni i osobą Hermana. Oprócz ciekawych projektów bopowych, frytowych, big-bandowych, można jak najbardziej delektować się różnymi składnikami gazu... '-)

Pozdr, SunRa & M

Parker's Mood

Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Niestety, nie rozumiem ostatniej wypowiedzi Marka : "Poza tym, polecam podróż na Saturna i zapoznanie się z klimatami głównej gazowni i osobą Hermana. Oprócz ciekawych projektów bopowych, frytowych, big-bandowych, można jak najbardziej delektować się różnymi składnikami gazu... '-)

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

> jarrro

Na Saturnie mieszka SunRa, a że jest to planeta określana jako gazowy olbrzym, stąd nazywam ją główną gazownią. Jak zapewne wiesz z wątku o SunRa i jego Arkestrze, też bywam czasami na Saturnie i osoba Hermana, czyli SunRy jest mi bardzo dobrze znana. Często rozmawiam też z nim telefonicznie i właśnie on podaje mi tytuły płyt, które po prostu trzeba zaliczyć. Następnie, moja nieskromna osoba, powołując się na rekomendacje wodza, podaje tytuły jego płyt na tym forum. Uzbierało mi się już co prawda ponad czterdzieści tytułów, ale śmiało idę dalej...'-)

Pozdr, SunRa & Me

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.