Skocz do zawartości
IGNORED

"Chińczyk" do trudnych kolumn

Ravenhill

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych forumowiczów!

Jako zupełny dyletant w dziedzinie wzmacniaczy lampowych proszę o podpowiedź. Szukam wzmacniacza w cenie do 2-3 tys. zł, który jest w stanie wysterować dość prądolubne kolumny (HGP Corda ST - 87,5 dB, 4 Ohm). Pomieszczenie ok. 18 m2, CD Naim CD5X, okablowanie AQ Peaks Peak Bi-Wi. Alternatywny zestaw kolumn z których korzystam to JBL XTi 60 (88 db, 6 Ohm), ale jeśli uciągnie HGP, to z JBL-ami myślę, że nie będzie problemu. Wzmacniacz głównie do jazzu (wokalny i mniejsze składy), ale także rocka i hard rocka. Zależy mi w miarę możliwości na równowadze tonalnej, z ładną średnicą (jeżeli któryś zakres ma być wyeksponowany to właśnie średnica), bez wyostrzenia góry, ale też bez jej obcięcia, bas wolę kontrolowany niż rozlazły. Lubię namacalność dźwięku, dobrą lokalizację źródeł dźwięku, w miarę możliwości detaliczność. Ze względu na cenę skierowałem swoją uwagę na chińszczyznę i póki co wyselekcjonowałem:

1. Music Angel XDSE KT88: XD-800MKIII (65W)

2. Yaqin MS-88B (70W przy 6 ohm) lub MC-100B (65W przy 8 ohm)

3. Bewitch 6550 (65W przy 8 ohm)

4. Dynavox VR-70 E II (40W)

Dynavoxa - zdaje się, że starszego VR-70 - z mniejszymi HGP Mandola i Marantzem ST-17, na Kimberach 8TC kiedyś słyszałem i wrażenie było bardzo pozytywne. HGP podobno lubią lampy, nie wiem czy z wzajemnością, bo H.G. Paul twierdził, że 35 „zdrowych” watt na kanał to dla Cordy absolutne minimum. Wybierałem takie, które w teorii powinny dać radę, choć doświadczenie podpowiada, że 100-wattowy (zdaniem producenta) Electrocompaniet ECI-1, co prawda radził sobie z HGP, ale czuć było pewien niedosyt, zwłaszcza przy cichym słuchaniu. Chciałbym też, żeby wybrany wzmacniacz miał potencjał do upgrade’u. Który z powyższych wzmacniaczy poradzi sobie z moimi kolumnami i sprosta oczekiwaniom? A może coś jeszcze innego? MingDa MC368-BSE niestety nie mieści się w założonym przedziale cenowym :(

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/99159-chi%C5%84czyk-do-trudnych-kolumn/

tiaa,wielgachne kolumny,pamietam je z niezbyt swietej dla dystrybutorow pamieci salonu w 3miescie. Nawet rozwazalem wyprobowanie ich,ale zaczelo sie,najpierw nieodwzajemnione,uczucie do Zollerow/JM Labow.to na marginesie.wlasciciel salonu znal moj gust i odradzil targanie ich do mnie.przewalilem wtedy kilkanascie par.ja pier... Kolumna ma jedwabna kopulke? Wtedy poszukalbym lampy grajacej raczej dobitnie na gorze albo kupic taka,gdzie mozna pozonglowac kilkoma lampami.Yaqina 100 sluchalem z duzymi Viennami-to nie moje granie,na pewno nie do rocka.Ale tej samej 100b sluchalem z Triangle Comete i winylem-brzmialo to co najmniej fajnie.Bewitche pod nazwa bodaj Pure Audio maja swietna renome w UK i Angole mieszali w tym piecu chyba od zarania.Znajac ich upodobania co do glosnikow mozna zalozyc,ze gra to niezle.Nb jakis forumowicz pieje,ze tak go zmodyfikowal,ze gra panie jak hajend... Jesli mozesz piec pozyczyc,wal po niego.

Ale nie lekceważyłbym MS-20L..............

Niestety fajnie napędzał moje ośmio omowce, ale tylko do godziny pierwszej, powyżej niestety siadał biedaczek. Tutaj MC-10L lepiej trzyma fason bo nie ma zniekształceń i soko daje radę z basem przy palnikowaniu.

Ale nie lekceważyłbym MS-20L..............

Niestety fajnie napędzał moje ośmio omowce, ale tylko do godziny pierwszej, powyżej niestety siadał biedaczek. Tutaj MC-10L lepiej trzyma fason bo nie ma zniekształceń i soko daje radę z basem przy palnikowaniu.

Nie wiem jak MS-20L ale wiem jak MC-10L. Pogonił z mojego domu co prawda wszystkie tranzystorowce ( m.in. Arcam FMJ 22 i NAD 372), ale i tak nie byłem w pełni zadowolony. Mam dość trudne do wysterowania kolumny KEF-IQ9( 4ohm, skuteczność 92db ale w praktyce chyba jest mniejsza). Przy gęstych nagraniach wyraźnie brakowało mocy i zaczynał iść jak Maluch pod górkę. Sprzedałem, kupiłem Yaqina 100-B i jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę. Moc, dynamika, budowa sceny, barwa - wszystko na zadowalającym poziomie.( oczywiście ważna jest reszta komponentów - źródła dźwięku + okablowanie). W planie upgrade - wymiana okablowania wewnętrznego, kondensatorów itd.) . Na forum jest dużo o Yaqinie 100b, warto poczytać - generalnie godny polecenia.

Dziękuję za wszystkie opinie :)

@ SzuB – wiadomo, żeby bez odsłuchów nie kupować, ale nie wiem czy będzie łatwo o odsłuch. Póki co w żadnym sklepie w woj., śląskim nie widziałem żadnego z powyższych, ani nawet tych firm, dlatego zbieram opinie :)

@zildjian – kopułki tekstylne. Sęk w tym, że nie wiem, gdzie można pożonglować lampami. W którymś z tych, co wymieniłem? Pure Sound A30, z tego co czytałem, nie są identyczne, przynajmniej tak zarzeka się angielski „producent”. Z pożyczeniem raczej kiepsko…

@jajacek1410 , SZuB – MS-20L i MC-10L raczej nie borę pod uwagę, ze względu na moc.

A czy ten Music Angel XD800MKIII nie jest wart ryzyka (odsłuchu w domu i ewentualnie dalszej odsprzedaży) w tej cenie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy ktoś ma wiedzę praktyczną co do jego mocy i radzenia sobie z kolumnami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sprawie mocy powiem ci tak: ja mam teraz lampę o mocy 15W na kanał i 8ohmowe kolumny o skuteczności 90dB - potencjometr na godz. 11ej sprawia, ze jest juz bardzo głośno w dużym pokoju odsłuchowym. Dlatego w przypadku lampy nie należy tak mocno sugerować się mocą i dlatego lepiej wcześniej posłuchać.

poczytaj o Bewitch na stronie Fikusa-lampizator.eu. Rzyga juz nt Music Angela.po 2gie,wg kolegow z tut.forum,bez grzebania MA to raczej zlom,Yaqiny maja rozne opinie,zwl te ponizej 100.zaryzykowalbym,gdyby nie Mistral,ktorego kupilem wczoraj,z Bewitchem! 'nie badz wisnia',zamow i opisz jak to gra!

HGP Corda Super Tech to nie są trudne kolumny. Mają tylko niską efektywność, Myślę że każdy wzmak sobie poradzi, no może nie trioda. Ta n iska efektywność nie wynika z konstrukcji głośników tylko z konstrukcji obudowy (dual chamber).

Testowałem kiedyś na kilku piecykach te kolumny nomen omen świetnie brzmiące. Grały świetnie z Cairn 4808A 30W i z Sonic Frointiers SFS-80. Znając te kolumny zastanowiłbym się nad Yaqin MS-10L (52W). Nie wiem jakie masz żródło ale ten Janek to świetny wzmak.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

Nie chińczyk , ale do trudnych kolumn

Ukryta Zawartość

U mnie takie same pędzą Kappy 8.2.

M

Ukryta Zawartość

Cóż, po tym co czytam czuję się nieco spokojniejszy jeśli chodzi o moc wybranka i możliwość wysterowania HGP, choć moje doświadczenia wskazują, że Corda to jednak nie najłatwiejsza kolumna (mam na myśli właśnie niską efektywność). Abstrahuję od przyczyn, bo konstrukcja skrzyni jest faktycznie dość skomplikowana, co zapewne wywiera swoje piętno, potrafią one pokazać się z lepszej strony mając zapas mocy. Co do odtwarzacza - Naim CD5x. Monobloki trochę zbyt wiekowe, poza tym one same nie rozwiązują problemu. Póki co, najbliższy jestem Bewitcha (zdaje się, że można go używać nawet bez modyfikacji, choć strona lampizatora będzie pewnie pomocna ;) i Yaqina MC-100B (tu modyfikacje niezbędne?).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.