Skocz do zawartości
IGNORED

Półsekundowy trzask na płycie .

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem w Media Mark taką płytę , nagranie koncertowe .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na dwóch utworach słychać półsekundowy trzask , czy to normalne ?

Czy ta płyta ma jakość dobrego zachodniego tłoczenia ? Pytam się gdyż nie mam absolutnie porównania .

Ukryta Zawartość

Nie wkurzaj mnie. Kupiłem podobno zajebiste koreańskie wydanie z lat oryginalnych i mimo myju myju strzela jak trza. Za to jakość dźwięku po prostu poraża.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie wkurzaj mnie. Kupiłem podobno zajebiste koreańskie wydanie z lat oryginalnych i mimo myju myju strzela jak trza. Za to jakość dźwięku po prostu poraża.

Pozdro

Przepraszam , ale nie bardzo rozumiem , jestem zielony , możesz mi wytłumaczyć jaśniej , domyślam się że takie kwiatki zdarzają się , ale nigdy nie słyszałem półsekundowych trzasków , tylko krótkie .

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Robi się ciekawie.

Półsekundowe są długie?

Nowe płyty są szalenie naelektryzowane. Jeżeli odtworzysz taką przed zmyciem syfu, to jest szansza, że wciśniesz paprocha w rowa i masz trzask w tym miejscu. To nie jest zgodne z teorią REGI, że igła wszystko wyjmie, ale moje obserwacje są inne. Łatwo sobie zrobić kuku odtwarzając naelektryzowaną nową płytę. Potem to już tylko brutalne metody Rydza :)

No może jedna trzecia sekundy . Tak zastanawiam się czy to nie peirdykneło na koncercie , ale raczej nie .

Pytałem się sprzedawcy czy otwierana była ( teraz wszystko foliują ) , powiedział że nie .

Otworzyłem po zapłaceniu przy kasie i zobaczyłem na nowej płycie jakieś nieczystości paprochy , zdziwiłem się , płyta nie była zapakowana w foliową koszulkę tylko w kartonową kopertę .

, a ten Kolega Rydz to co on robi z takimi płytami ?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Żadne zaczepianie, z takim gnojem w rowie to już tylko brutalne metody. Myjki tego złośliwego g--- pewnie już nie wyjmą. Na pewno nie głaszczące włosie kozie Knosti.

Kilka razy atakowałem też nieco bardziej zaotrzoną wykałaczką. I poradziłem.

Pink Floyd "The Wall" z MM. Świetnie nagrane,ale zachciało mi sie słuchać prosto z opakowania.

Pink Floyd "The Wall" z MM. Świetnie nagrane,ale zachciało mi sie słuchać prosto z opakowania.

W jaki sposób domową metodą mam umyć , odelektryzować następną nową płytę ?

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Żadne zaczepianie, z takim gnojem w rowie to już tylko brutalne metody.<br />

No i właśnie dlatego zastosowałem taką metodę,inaczej się nie dało. :)

Dodam jeszcze,jeżeli już piszesz frywolny o metodzie Rydza,to dopisz jaka to metoda i dlaczego w tak brutalny sposób zastosowana,wtedy będzie okey.

Mam Foreigner 4 - US. Gra bardzo fajnie...a najlepsza jest gitara w "Girl on the moon"...

Na klej ???

Jak można czepiać się jednego trzaska? Na to metodą jest CD :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nowa płyta, przed pierwszym odtworzeniem wg mnie:

a) delikatne spłukanie wodą destylowaną, chroniąc label, plus jakiś środek antystatyczny. Niby Ludwik OK, ale krótko trzyma antystatyczność. To program minimum. Manualnie najbardziej wymagający, a efekt se taki.

b) myjka Knosti z płynem- płyn Knosti zostawia paprochy na igle, bo nie odparowuje, ale za drugim, trzecim razem jest OK i płyta na długi czas jest łatwa do zachowania w czystości. Płyn ten można zignorować i szukać innych roztworów.

c) myjki odsysające typu Okki Nokki, koszt już poważny, ale efekt pewny- jak się zdaję.

Dzięki za odpowiedzi .

Znalazłem film o czyszczeniu klejem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi .

Znalazłem film o czyszczeniu klejem

Ukryta Zawartość

Po tym filmie....autorowi polecam poradnie zdrowia psychicznego...

Ukryta Zawartość

Ale jak się upierasz to na płycie, której mocno nie lubisz.

, ja tego nie będę robił , tak tylko wstawiłem , myślałem że to robi się punktowo .

Edytuję : , a jeszcze ta płyta przy pierwszym odtwarzaniu była zmrożona , gdyż leżała w zimnym samochodzie przez trzy godziny , ale to nie miało wpływu .

Ten trzask to taki : trzszszsz , głośniejszy od " całego tła " .

Kupię niebawem myjkę knosti , ale nie będę stosował tego płynu tylko wodę destylowaną i ludwik .

, a takie mycie jest OK ? Chodzi o label i wodę z kranu , suszenie chyba jest OK , odprowadzenia nadmiaru wody ?

ciekawe te ćwierć sekundowe trzaski :)

przypominam że LP ma 33 1/3 obrotu na sekundę :)

to trwa mniej więcej tyle ile czasu wypowiada się trochę krócej od " swobodnego " wypowiedzenia : tszy

, a ta nowa płyta to faktycznie naelektryzowana , wszystko jej czepia się .

Edytuję : to może być wina wadliwego tłoczenia ?

ciekawe te ćwierć sekundowe trzaski :)

przypominam że LP ma 33 1/3 obrotu na sekundę :)

Błąd . Minuta ma 60 sekund , a nie 100 .

33 dzielimy na 60 i wychodzi 0.55 obrotu na sekundę .

Tu trzeba brać pod uwagę jeszcze obroty liniowe , a nie promieniowe .

To dzieje się na pierwszym utworze i zdaje się na drugim , tam obroty liniowe są najszybsze .

Zakładam teoretycznie , że igła podskakuje na " ciele obcym " wpada w drżenie , przez chwilę nie jest odpowiednio dociążona , słychać trzask , a zanim wpadnie w czystą ścieżkę i " ustabilizuje się pożądanymi bodźcami " mija jakiś czas .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.