Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w zakupie zestaw ok 8 tys

Seal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich to mój pierwszy post i chciałem się przyłączyć do maniaków kina jak i jakości dźwięku.

W chwili obecnej stoję za trudnym wyborem zestawu do kina domowego, budżet to ok 8 tys na całość czyli głośniki 5.0(sub w późniejszym czasie by małżonka się nie dowiedziała:) ), amplituner i odtwarzacz blu-ray. Co do muzyki to na bank nie będę słuchał jazzu i muzyki klasycznej. Reszta jak najbardziej często hip-hop i muzyka dyskotekowa

Myślę na chwile obecną nad bo wizualnie musi się zonie podobać:

Elac 67.2+BS63.2+CC61.2 bądź fronty 68.2 tu niestety nie wiem bo to pewnie zależy od pomieszczenia

Kef Q 500 + Q 100 + Q 200C

Jeszcze nie byłem na odsłuchach więc nie wiem co mi się podoba ale jakimś audiofilem nie jestem

Co do pomieszczenia jest to salon z aneksem kuchennym łącznie ok 32 m2, w linku poniżej możecie zobaczyć rzut mieszkania i mniej więcej rozmieszczenie kolumn, na niebiesko głośniki fronty i tył a na czerwono przyszłościowo sub. Jedna z kolumn będzie musiała być powiedzmy przed oknem i nie da się tego zmienić.Tv jak na rysunku. Mam nadzieję że nie wpłynie to bardzo na jakość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

img4.imageshack.us/img4/2926/glosnikiw.jpg

Amplituner ::

tutaj koniecznie 2 wyjścia hdmi (pod projektor i tv) oraz dobrze jakby miał 2 strefę bo przeciągnąłem przewody do 2 pokoju(Melodika), reszta już bez znaczenia byle tylko ładnie wszystko grało. Ogólnie wolałbym by ampli nie było zbyt drogie gdyż to zawsze łatwiej wymienić i wole więcej przeznaczyć na głośniki

Myślałem o Yamaha 771

Kiedyś dojdzie też gramofon bo żona strasznie chce i ogólnie jestem z Łodzi więc w razie czego do wawy mogę podjechać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/99250-pomoc-w-zakupie-zestaw-ok-8-tys/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje i pomieszczenie (niezbyt szczęśliwe pod względem akustyki) zwróciłbym Twoją uwagę na elektronikę Yamaha RXV673 lub RX-A820 lub Denon AVR-2113. Każde z tych urządzeń powinno spełnić Twoje wymagania.

Kwestia kolumn jest natomiast bardziej złożona. Kef serii Q to świetny wybór, jednak w Twoim pomieszczeniu musiałbyś brać pod uwage Kef Q700/Q300 co zdecydowanie zwiększy koszt zakupu. Bardziej skłaniałbym się w kierunku zestawu Dali Zensor 7/1/Vokal lub Mission Mx4/mx1/mxc. Ciekawy zestaw można także Budować na kolumnach Boston Acoustics.

Jeśli natomiast podejdziemy do sprawy bardziej audiofilsko, zwróć uwagę na kolumny Audio Academy.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, masz 10 minut drogi do nas a wybór jeden z największych w Polsce.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do wskazanych gatunków muzycznych ciekawie mogł by zagrać zestaw na Boston Acuostics z A360 na froncie. Kolumny te charakteryzuje dobrze rozciągnięty miękki bas. Do Twojej muzy jak znalazł. Przy czym kolumny te potrzebują mocnego avr.

Seal, kiedyś miałeś okazję słuchać kefy starszą serię . Opinie były takie że cud miód i orzeszki, a jak posłuchałem to odpadły od samego początku. Taki lekki dramat. Może nieodpowiednia elektronika ale posłuchałbym ich na Twoim miejscu w salonie bo opinie opiniami, ale jest to moim zdaniem szkoła grania która może kompletnie nie przypaść do gustu. Dla mnie w identycznym przedziale cenowym wiele głośników zagrało sporo lepiej. Ale tych konkretnie nie słuchałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.