Skocz do zawartości
IGNORED

First Watt F6

nibyco

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno powiedzieć jak to jest w tym konkretnym przypadku, ale to tak prosty układ, że raczej nie powinno być z nim problemów brzmieniowych jak się go ewidentnie nie popsuje. Kiedyś z kolegą zrobiliśmy sobie po F5 i jest super - warunek jest taki, że trzeba lubić szczere - wzmaki druty co nie koloryzują - wymagają bdb źródła. Jak przymierzaliśmy się do tego składania to mieliśmy w zasadzie tylko taki wniosek, że nie podobały nam się małe upakowane płytki. Części jest w nich dosłownie garść a największy koszt to dobrze zaprojektowana obudowa i zasilacz, więc też nie ma sensu specjalnie oszczędzać. Widzę ewentualnie różnicę w tych wzmakach jak się przyoszczędzi na zasilaczu, ale to nie ma sensu raczej szedłbym w drugim kierunku - zrobić zasilacz jakieś 20% bardziej wydajny prądowo albo wręcz dual-mono.

Kolega Yogi poszedł na całość - chyba to pędzi przez aktywna zwrotnicę, i prawy i lewy kanał osobno zasila inny zakres częstotliwości. Nie wiem jak rozwiązał regulację wzmocnienia. Na pewno na wysokowydajnych tubach te wzmaki grają prawie live, ze nie idzie usiedzieć w fotelu... Co ważne te wzmaki mają kapitalne poziom zniekształceń na małych mocach grają przejrzyscie, rozdzielczo i zadziorem na minimalnej mocy - są prawie stworzone do takich głośników. Na tubach na pewno nie będzie pitu-pitu. Choć my nimy pędzimy dość kapryśne głośniki i też jest zadziwiająco dobrze tyle, że mamy je dopalone preampami.

Z tego co wiem, to jest bardzo zadowolony,... zrezygnował z lamp, na rzecz F5, jak donoszą fora, F5 jest wymarzoną końcówką do wysoko skutecznych kolumn, posiadam takowe, i jeden komplet w trakcie prac,...przy wykorzystaniu tuby TAD 4001+Radian 950

Tak,...Yogi zasila kolumny zwrotką QX

Wg mnie to jest dobry i dojrzały kierunek - mnie też F5 w pewnym sensie wyleczyło z lamp. Co ciekawe w wersji zrób to sam to gra za relatywnie bardzo niskie koszty. Odczucia DIY-owców w necie co do tych wzmaków są praktycznie takie same - przejrzystość, szczegółowość, szybkość, dobra kontrola na dole, wycofana a raczej nie uwypuklana na siłę średnica, lubią czyste zasilanie w torze. Mogą być problemy ze słuchaniem źle zrealizowanych nagrań, ale coś za coś.

Zle, zrealizowane, ...a dobrze np. z Czesky Records, Blue, to już teraz mam różnicę, mój system, który teraz posiadam, jest bardzo czuły na realizacje płyt, ale tak czy inaczej, będę dążył do posiadania owego F5.

Płyty Chesky'go grają na tym fajnie:), wzmak pięknie pokazuje ich dynamikę i barwę nagrań, co ma być w nagraniu przywalone i szybkie jest takie, a co delikatne jest takie..., a płyty przekombinowane za konsoletą i loudness war kurzą się na półkach. Ten wzmak lubi się jeszcze z analogiem.

Co do PCB to ja bym szedł właśnie w oryginalny wzór, pass nie na darmo takie stosuje i ma to zapewne swoje duże plusy, jednym podstawowym jest rozkład temperatur tranzystor ów końcowych, spotkałem się także z opiniami że w niektórych PCB (tych małych) nie da się dobrze wyregulować układu dlaczego ? nie mam pojęcia, nie miałem małych PCB do F5, kolega dobrze napisał grunt to dobry i wydajny zasilacz. Do wysokoskutecznych kolumn wystarczy jako Pre B-1 i to będzie idealne połączenie, natomiast do mniej skutecznych trzeba coś ze sporym wzmocnieniem.

Mój wygląda skromnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17608-0-44247900-1366362048_thumb.jpg

post-17608-0-72776600-1366362053_thumb.jpg

post-17608-0-08586300-1366362059_thumb.jpg

post-17608-0-17254800-1366362065_thumb.jpg

Jak skończę PRE to front wymienię na anodowane szczotkowane białe aluminium z grawerami, tu jest wielki napis na forncie Firstwatt lecz niewidoczny na zdjęciach w wersji roboczej tak to wyglądało:

post-17608-0-67815600-1366362222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

jeden blok składa się z dwóch 165mm szerokości i 160mm wysokości

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Tutaj jest turbo, ktoś studiował ten projekt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na ebay-u u jims-audio sa pod turbo PCB.

Ukryta Zawartość

Do zwykłej wersji tez ma.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Poszukuję kitu lub płytki z taką baterią 8 kondensatorów.

Ukryta Zawartość

do f5 oczywiscie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wersja mniejsza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.