Skocz do zawartości
IGNORED

In-wall do Passa F-5?

Tehtoril

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na dniach będę zmieniał pomieszczenie odsłuchowe na znacznie mniejsze (albo raczej - bardziej zagracone) niż do tej pory, a nie chcę rezygnować z dobrego dźwięku, jaki do tej pory mi zapewniały moje Zaphy SR-71 i Pass F-5.

I tutaj pojawia się problem - czy znacie jakiś projekt kolumn typu In-Wall, które by pasowały do F-5 (preferowana wyższa skuteczność niż SR-71)?

A może można przeprojektować SR-71 i zaadoptować do in-wall?

Od razu mówię, że nie mam innej opcji. Nawet monitorów nie mam gdzie postawić.

https://www.audiostereo.pl/topic/99368-in-wall-do-passa-f-5/

Tak naprawdę każde kolumny można w ten sposób zabudować. Ale przeprojektowanie zwrotnicy gwarantowane.

Musiał byś porozmawiać jak wygląda kwestia BS w twoich kolumnach i jak się zmieni jeśli zabudujesz je w ścianie. Z tego co ja pamiętam jest to bardzo na plus.

Można spłycić nieco paczki bez specjalnej ingerencji w zwrotnice, ale i tak czekało by cie wykucie sporych dziur w ścianach. Nie wiem czy nie lepiej by było wykuć otowry na niewielką głębokość a z przodu nadbudowac płytą GK jakies 15-20cm + dodatkowo zaadoptować tą przestrzeń akustycznie.

No tak, i tutaj mamy kwestie umieszczenie BR z przodu plus Baffle Step..

Jak bym miał gotowy projekt, to bym przebudował co trzeba, ale samemu raczej nie za bardzo widzę przeprojektowanie tych kolumn.

I tak, najchętniej bym położył jeszcze GK aby ściany nie burzyć :D

Idealnym rozwiązaniem do zabudowy bez przeróbek są zestawy z szeroką przednia ścianką z dużym midwoorerem 10-12" (nie mają kompensacji Baffle Step) oraz stałokierunkowością, by ograniczyć ilość pierwszych odbić od ścian pokoju.

Dałbyś radę zabudować je w narożnikach pokoju pod kątem 45 stopni ? Byłoby to idealne rozwiązanie.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Można spłycić nieco paczki bez specjalnej ingerencji w zwrotnice

Nieprawda, trzeba wywalić całkowicie kompensację baffle step, inaczej nie będzie się dało słuchać. Skończyłem przerabiać temat kolumn naściennych w sobotę, mam to "na świeżo". Z "normalną" zwrotnicą było do dupy.

ale samemu raczej nie za bardzo widzę przeprojektowanie tych kolumn.

Trzeba by jakiś pomiar... Nie byłem jeszcze w komorze bezechowej, która miała ścianę pomiarową, ja robiłem zgranie głośników symulacyjnie, nie kompensując po prostu BS.

Idealnym rozwiązaniem do zabudowy bez przeróbek są zestawy z szeroką przednia ścianką z dużym midwoorerem 10-12" (nie mają kompensacji Baffle Step)

Mają mają. Jeśli mówisz o midwooferze, to jest to głośnik, który przetwarza środek pasma do kilku kHz, więc musi być kompensacja BS, żeby poziom basu pasował do poziomu środka. Jeśli chciałeś napisać o układach 3-way z 10-12" wooferem, to tam nie ma przeważnie kompensacji, bo dobiera się podział w okolice BS w danej budzie - robi się wtedy tylko tłumienie średniotonowca i wysokotonowca do poziomu woofera (który jak najbardziej jest w zakresie działania BS). I też nie obyłoby się bez przeróbek, bo trzeba wtedy dostosować poziom środka i góry do "nowego" poziomu basu.

Myślę tu sytuacji, gdzie midwofer gra do około 1-1,5kHz. Szeroka ścianka powoduje, że Baffle step występuje bardzo nisko i wg kilku konstruktorów niema sensu go stosować. Też miałem takie wątpliwości żadna ze znanym mi konstrukcji stałokierunkowych tego typu nie ma filtrab BSC.

Mówię o konstrukcjach typu Econowave, czyli duży midwoofer + driver kompresyjny w falowodzie:

ds_floorstander3.jpgseos_deltalite12.jpgbaffle.jpg350x700px-LL-064f3cc0_464412449LL.jpegHorizontal%20Curves.jpg

Ok, ale SR-71 mają midwoofer 7".

Poza tym jednak In-wall odpadają (w ogóle kucie ściany odpada), więc zostaje nam On-Wall.

Już się skontaktowałem z Marko3T w sprawie samych obudów i obiecał, że coś wymyśli.

Na razie nie mam wymiarów tych skrzynek, ale zastanawiam się nad koniecznością zmian w zwrotnicy.

Nieprawda, trzeba wywalić całkowicie kompensację baffle step, inaczej nie będzie się dało słuchać. Skończyłem przerabiać temat kolumn naściennych w sobotę, mam to "na świeżo". Z "normalną" zwrotnicą było do dupy.

Faktycznie, nie pomyślałem że przecież to miało byc in-wall , a wtedy przednią ścianką jest cała ściana:]

Ok, ale SR-71 mają midwoofer 7".

Poza tym jednak In-wall odpadają (w ogóle kucie ściany odpada), więc zostaje nam On-Wall.

Już się skontaktowałem z Marko3T w sprawie samych obudów i obiecał, że coś wymyśli.

Na razie nie mam wymiarów tych skrzynek, ale zastanawiam się nad koniecznością zmian w zwrotnicy.

I słusznie in-wall to sie nadają tylko do kina chodź i tu nie do końca z dobrym rezultatem...

A tak, znudzą ci się SR71, a wież mi, że kiedyś znudzą... to sobie wymienisz, a nie zostaną dziury w ścianach;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.