Skocz do zawartości
IGNORED

Egzystencjonalnie ok 7k

roco

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam .... właściwie to sam nie wiem czego szukam ...

zestaw do: radio, TV, audio (głównie FLAC), KD i xbox – kolejność odzwierciedla częstość użycia, ale generalnie ani konkretnie do stereo ani do kd.

Rodzaj muzyki – praktycznie każda poza muzyką poważną i mega ciężkim brzmieniem

Muzyka odtwarzana jest cicho lub głośno – brzmi śmiesznie, ale takie są realia z małymi dziećmi, wiec fajnie jak by w każdym wariancie była fajnie słyszana.

Warunki: salon ok. 28m (3,9 x 7,2), wys 2,6 podzielony umownie w połowie na część wypoczynkową i jadalnianą.

Dodatkowo salon wzdłuż dłuższego boku jest połączony z aneksem kuchennym i hall’em (2 wejścia mniej więcej po około 1,7m szerokie (do sufitu)) oraz schodami poprzez małe "okienko" (1,4m x 0,7m na wysokości 1,7m - wg moje żony wieczorem dźwięk strasznie niesie się na górny poziom). Drugi bok: okna + wyjście na taras.

TV jest umieszczony na ścianie krótszej. Odsłuch z kanapy (2,5-3 m od TV), stołu (6-7m od TV) i generalnie w całym pomieszczeniu – słuchanie muzyki jest czynnością dodatkową, a nie samą w sobie – mniej więcej coś jak „do kotleta” ;)

Szacuje, że obejrzę 10 filmów rocznie (z pełnym wykorzystaniem KD), ale też odsłucham 50 płyt ;)

Dodatkowy kłopot - w przypadku KD kolumny tylne muszą być mobilne – tzn. muszą stać troszkę z boku i być przestawiane na film - ale na te parę razy mogę przestawiać ;)

I teraz pytanie główne:

czy warto przy takich potrzebach i warunkach inwestować w KD, czy myśleć o dobrym stereo lub 2.1 albo czy może w ogóle kupić jakiś zestaw średniej klasy, bo w takich warunkach bez znacznych inwestycji niewiele się osiągnie?

Celowałem w takie warianty:

2.0 HK 3490/Onkyo 8050 + Paradigm 11v7 i może kiedyś sub

5.1 RX-V 771/3/HK265/DENON 2113 + MA seria BX (main BX6) – docelowo z subem

Pytania dodatkowe

Czy te kolumny (11v7) nie będą do tego pomieszczenia za duże?

Czy można jako głośniki tylne użyć jakichś maluchów efektowych bez degradacji systemu?

https://www.audiostereo.pl/topic/99385-egzystencjonalnie-ok-7k/

Krótko i na temat - NAD T747 + zestaw satelitarny 5.1 KEF-a , Infinity , a jak lubisz mega efekciarski dźwięk, to ewentualnie BOSE 15,

ale tu się chyba z kasą nie zmieścisz. NAD ma genialne brzmienie za śmieszną kasę (o ile z drugiej ręki)

Jak widać wątek nie cieszy się popularnością (BoDeX - dzięki za info, ale NAD fajny tylko, że to nie moja półka cenowa), ale może się rozkręci

Zostałem (dobrowolnie) posiadaczem RX-V771 - podłączyłem do Tannoy M2 - jakoś gra, ale rewelacji nie ma (niestety nie potrafię przelać tych odczuć na "papier")

Teraz czas na kolumny - na początek tylko kolumny główne.

Moje teoretyczne typy to RF62II/82II lub MA BX6. Trochę też nieśmiało zerkam na 11v7 lub RX6/8

O wyborze zadecyduje odsłuch i moje subiektywne odczucia.

Mam tylko wątpliwość co do rozmiaru tych kolumn (tego sala odsłuchowa mi nie zapewni) - powierzchnie mam niby nie małą, a do tego z dodatkowymi otwartymi przestrzeniami, ale bezpośrednia powierzchnia do KD to ok 14m2, a fotele w części salonowej (przy odsłuchu) mogą być nawet umieszczone ok 1-2 m od kolumny. Czyli z jednej strony chciałbym dysponować zestawem, który w pełni wypełni to pomieszczenie, ale też będzie przyjemny dla ucha z bliskiej odległości.

Np. bazując na Klipsch'ach to bardziej 62 czy 82?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.