Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o rotela 951

annawroc

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mowiac nie szukalem nic we Wrocławiu, poniewaz zasiegnalem wczesniej jezyka i z tego co mi wiadomo, licho u nas. W sumie to dziwne, kawał miasta, waznego miasta i tak licho jesli chodzi o audio.

...a co tu się dziwić - to jedno z nielicznych miast w Europie i bodaj jedno z dwóch w polsce, gdzie mozna nie spać - tylko z imprezy na imprezę. zamiast słuchać muzyki w domowym zaciszu ludzie wolą imprezować na mieście.

wspominany Rotel i Nad to właściwie ta sama klasa natomiast estetyka dźwięku zupełnie inna. Mam wrażenie, ze podłączając sprzęt dużo droższy więcej dałoby się wycisnąć z Nada -więcej szczegółów na średnicy, zwłaszcza w jej górnym zakresie - w ogóle trochę prawdziwsze brzmienie. Co nie zawsze oznacza, że przyjemniejsze - Rotel trochę wycofuje górną średnicę, ma jędrniejszy bas i gładszą, acz mniej szczegółową górę - z twoją muzyką anna może okazać się przyjemniejszy.

szczerze mowiac to liczylam na to ze ktos tak napisze bo powoli wyklarowala mi sie zupelnie koncepcja nabycia zestawu rotela;)o drozszym sprzecie to na razie i jeszcze dlugo na razie moge sobie pomarzyc.wiec chyba pozostaje mi szukac ofert.dziekuje za pomoc

• Redaktorzy

Anno... W ten sposób się wykończysz. Oba są dobre, prawdopodobnie podobnej klasy. Wybierz któryś, a potem dokupisz do niego wzmacniacz czy coś, tak czy tak będzie dobrze.

to ja troche moze Ci namieszam w glowie ale ja bym poszperal to tu to tam w poszukiwaniach:

Musical Fidelity E10/11

Musical Fidelity A1 (ew A2 zalezy z czym mialo by to grać)

Arcam Alpha 6plus/8/Delta 290

Rotel 930/935

Creek 4330 w rozmaitych wersjach

NAD 302/304/320/340/350

i to mniej wiecej w takiej kolejnosci :)

moje odczucia:

Musical to dzwiek bardzo melodyjny , slodki, cieply ale energetyczny

Arcam energetyczne granie nie slodzi tak jak musical dziwek chlodniejszy zwlaszcza z Delty

Rotel stare dobre roteliki cieple i energetyczne granie... potrafi niezle przyłoic

Creek to przede wszystkim przestrzen bez jakichs fajerwerkow dynamicznych

NAD chyba najciemniejsze granie z calego towarzystwa spokojne ale tez potrafi byc energetyczne, czasem potrafi wpasc w jazgot

P.

To moze ja cos dorzuce, dysponowalem nastepujacym sprzetem w kolejnosci: NAD 314, NAD 320, Rotel 920, Arcam Delta 290.

NAD 314: jasny, gra przede wszystkim srednica, zdecydowanie polecam do cieplych, duzych kolumn, zrekompensuja brak glebokiego basu a dzwiek nie bedzie meczacy. W takim zestawieniu powinien grac bardzo ladnie

NAD 320: uniwersalny, w porownaniu z 314 wiecej glebokiego basu i "kopa", za to srednica troche bardziej wycofana

Rotel 920: Mialem go krotko i rownolegle z NAD-em 320. Klasa brzmienia ogolnie nizsza od Nad-a (w koncu 920 to najtanszy model) ale gral naprawde "dziarsko" z zyciem, mimo niedostatkow byl jakby bardziej muzykalny od NAD-a, polubilem go , szczegolnie ze wzgledu na cene i osiagi przy malej mocy. Na tym przykladzie potwierdzila sie opinia ze Rotele graja energicznie, swietnie nadaja sie do rocka, a jesli wyzsze modele oferuja znaczna poprawe klasy brzmienia, szczegolnie w zakresie gornej srednicy i detalicznosci to mysle ze Rotel jest optymalny. Niestety nie mam duzo doswiadczenia z Rotelami.

Arcam: Zdecydowanie najwyzsza kultura i jakosc brzmienia z tych wzmacniaczy. Podobnie brzmi do 320 ale bardziej slodko, dzwiek jest bardziej "plastyczny", mniej szorstki i meczacy (choc nie mowie ze NAD meczy). Z drugiej strony prezentuje starsza szkole brzmienia czyli nie ma takiego energetycznego basu jak 320, chociaz mi to nawet odpowiada. Polecam ten wzmacniacz.

Sprzet towarzyszacy: Marantz 63SE, Mission 750LE

wzmacniacz sie kupuje do kolumn anno i nie ma tak dobzre ze "dobry" wzmak i "dobre" kolumny musza razem zagrac "dobzre" - na pewno jakos zagraja ale moga zagrac rownie dobzre jak i fatalnie - kollumny sa zwasze sercem systemu i to je dobierasz pod katem wlasnych preferencji tzn czy lubisz dzwiek monitorowy czy potezny basior z podlogowki i cisnienie akustyczne jakie moze wytwozryc - czy lubisz dzwiek podany do pzrodu z wokalem szetajacym do ucha czy dzwiek stadionowy ze scena ulokowana za kolumnami - nie ma tak ze jakas z tych filozofii okresla "dobry dzwiek" - ja np lubie monitorowa bliska prezentacje , bas lekki ale precyzyjny i dzwiek max oderwany od skzrynek - ale kto inny w tym nie zagustuje bo lubi jak mu gra za kolumnami a nie do ucha - okreslasz wiec wlasne preferencje i kupujesz takie a nie inne kolumny - jak juz je masz to szukasz do nich wzmaka ktory wyciagnie wlasnie z nich to co sie ich nabywcy podoba - kazda kolumna gra "jakos" - sa zwolennicy kolumn b&w i sa tacy co ich nienawidza (ci pewnie wola spendory i proarc) - nie ma sensu spierac sie co jest lepsze tylko kupic to co sie komu podoba

niestety wzmak jest bardzo waznym ogniwem systemu i jest zasada ze dobry wzmak ciagnie za uszy nawet taniutka kolumne na wyzszy poziom - dobry wzmak tranzystorowy jest zazwycaj dosc drogi i dosc mocny czyli nie ma lekko - moc a zwlaszcza wydajnosc pradowa pomoze wysterowac trudna kolumne a i latwej kolumnie pomoze - ludzie czesto graja na niewysterowanych kolumnach nie wiedzac ze sa niewysterowane bo im sie zdaje ze to tak ma grac - potem podpinaja jakis drogi i mocny kloc i zaczyanja sie zachwyty itd - kolumna niewysterowana nie ma zwyczaju "znikac" czyli wrazen przestzrennych sie nie nasluchamy, bas siedzi w "misce", perkusja lepi sie do kopulki a reszat gra w systemie kanal lewy kanal prawy - wolalbym kupic tani cd ale kase pzreznaczyc na dobry wzmak nizk kupowac jakiegos cherlaka i grac na wyrafinowanym zrodle - jak masz kupic cd rotel 951 i do tego wzmak 931 to lepiej kup cd 930 ale wzmak 971 - to drugie polaczenie zagra lepiej - mowie to bo wlasnie cos takiego w domu mialem i rzeczone polaczenia nasluchiwalem

aha - no i wczoraj podpialem swojego niemieckiego pancerfausta " taurusa" pod kolumny marki kolumny czyli tonsil - tonsil nalezy do mojej siostry i napedzany jest amplitunerem yamahy - po podpieciu taurusa tonsil zagral 8 razy lepiej tzn sie zdziwilem ze to w pgole jest w stanie zagrac - dzwiek sie lekko ale zauwazlnie oderwal od ponurych skzrynek , wokal wypelnil i barwa nabrala kolorytu - takie eksperymenty daja do myslenia bo wychodzi ze z takim gryphonem to i tanojki m1 zagraja a prywatnie tannoy m1 to dla mnie czolowka jesli chodzi o najgorsze kolumny na na tej planecie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.