Skocz do zawartości
IGNORED

Ekspres do kawy

Misiork

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś jest z okolic "stolicy meblarzy" albo "polskiej piosenki" ;-), to polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S.

Przy okazji poproszę Piotra o rekomendację, co należy spróbować z tej palety. Perę, Pellini i Bristot już znam.

Z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Jak ktoś jest z okolic "stolicy meblarzy" albo "polskiej piosenki" ;-), to polecam:

Ukryta Zawartość

P.S.

Przy okazji poproszę Piotra o rekomendację, co należy spróbować z tej palety. Perę, Pellini i Bristot już znam.

Z góry dziękuję.

Najpierw zapytaj o daty palenia.

Spróbuj Izzo i LaBrasiliany.

Ukryta Zawartość

W palarni którą podałem palą kawę dopiero po złożeniu zamówienia.

I to mnie nie przekonuje.

Jak mi wypalą np. 250g kawy?

W Genie?

Normalny wkład w małej palarni to kilka-kilkanaście kg.

Przykro mi, że tak piszę, ale coś tu nie gra.

Dla lubiących kawę z filtra jest tylko jedno urządzenie, które to robi w miarę poprawnie to holenderska Moccamaster KB 741.

Ja jednak wolę espresso. Po kilku rozczarowanniach mogę powiedzieć, że minimum to Gastroback Barista Advanced Pro G. Lepsze są oczywiście Olympia, Bezzera, ale te już sporo kosztują.

Jako kawę mogę polecić

Wszystkie maszynki na kawę w kapsułkach, czy w pampersach to wielkie nieporozumienie.

Zadzwoniłem.

Podobno mają tyle zamówień, że spokojnie są w stanie palić po złożeniu zamówienia.

Bardzo drogie gatunki kaw jak trzeba to mogą wypalać po 0.5kg.

Na ich miejscu usunąłbym ten zapis o paleniu kawy po zamówieniu.

Laikowi to wszystko jedno a na osobach, które mają jakieś pojęcie o kawie, może to wywrzeć wrażenie odwrotne od zamierzonego.

Muszę podziękować doświadczonym kolegom kawoszom za podsunięcie pomysłu z mastroantonio. Od dłuższego czasu kupuję tylko u nich, głównie te suszone na słońcu arabiki z Etiopii - są pyszne, kwaskowate i aromatyczne - aż zrobiłem się leniwy i nie mam ochoty szukać czegoś innego.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Na ich miejscu usunąłbym ten zapis o paleniu kawy po zamówieniu.

Laikowi to wszystko jedno a na osobach, które mają jakieś pojęcie o kawie, może to wywrzeć wrażenie odwrotne od zamierzonego.

Nie znam się. Nie będę się mu wtrącał do interesu. Poza tym nie jestem specjalistą od kaw. Ale mam fajnie, bo tylko przedzwonię i do dwóch, trzech dni mam zawsze świeżą kawę w domu. Od kiedy otworzyłem pierwszą paczkę od niego i poczułem ten aromat, tak intensywny, że pachnie w całym domu, to przestałem kupować kawę w sklepach.

• 1 rok później...

Znacie te dwa ekspresy? Jeden robi kreme na 3-4mm a drugi na półtora centymetra :( Nie wiem co jest:( klasa cenowa ta sama (niska), czy można w środku jakoś podkręcać ciśnienie w dół,w góre może nie za wiele.

Ekspres odkamieniłem, a on cały czas jeden i ten sam poziom kremy.

Ukryta Zawartość

post-24925-0-49918600-1440275045.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Znacie te dwa ekspresy? Jeden robi kreme na 3-4mm a drugi na półtora centymetra

Doczytałem się że w takich ekspresach ponoć kolby mają porobione różne sztuczki celem obfitej cremy.

Doczytałem się że w takich ekspresach ponoć kolby mają porobione różne sztuczki celem obfitej cremy.

dokładnie tak jest - jeśli w kolbie jest jakiś plastik albo "dodatkowe" dno np.z jedną tylko dziurką -

to kolba ma jakiś system - różnie to nazywają - przeważnie coś jak "supercrema"

i tym podobne...

ja niezmiennie polecam bialetke - jeśli nie ma szans na jakieś 1500 za expres kolbowy i choćby najprostszy młynek...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

jeśli nie ma szans na jakieś 1500 za expres kolbowy i choćby najprostszy młynek...

To jeszcze skandal nie jest,ale 5.000 to już nie mogę.

Kiedyś mu pompke wymienię na nową no i zacznę od zakupu lepszego młynka.

To jeszcze skandal nie jest,ale 5.000 to już nie mogę.

Kiedyś mu pompke wymienię na nową no i zacznę od zakupu lepszego młynka.

a aaa - za 5000 można coś wybrać w prawdziwych expresach kolbowych -

ja za tyle mam profesjonalny polizingowy San Marco - ale to wielkie bydle i nie każdemu pasi taka wielkość...

z młynkiem za piątaka można ascaso brać - za mniejsze pieniądze gaggia baby - i mamy prawdziwe espresso

• 2 tygodnie później...

Całe życie się uczy i głupi umiera :)

Także w sposobie przygotowywania kawy i jej metodologii.

Od dłuższego czasu rozbestwiłem się zabawą w ustawianie smaku parzonej kawy poprzez ustawianie gradacji wielkości ziarna mielonego.

Na prawdę cuda idzie zdziałać z gorszego gatunku kawy można się podciągnąć trochę w kierunku lepszego, nawet udało raz mi się przeskoczyć ten o 20 złotych na 500g drozszy gatunek;nie wiem czy po prostu lider się znów nie popsuł?! Jak wiemy kawa to mieszanka wielu gatunków z różnych co rok warunków pogodowych robiona przez speca który za każdym razem powinien zmiksować to samo , jak widać z różnym skutkiem.

No ale ad rem Mój błąd polega na metodologii odmierzania kawy, robię to miarką, czyli objętościowo i tu przy zmianie wielkości mielonego ziarna zmienia mi się jego waga i ilość kawy w kawie ;). Niby szczegół ale jednak jak się chcemy idealnie wstrzelić żeby za każdym razem z tej samej dostawy kawa była perfekcyjnie zaparzona musimy się z tym liczyć. No tak kolejny szpej do czyszczenia czyli waga, ech to hobby i namiętność do dobrej kawy :)

Jest jeszcze opcja full wypas, młynek ziarnowy z opcją czasowego dokładnego mielenia, jeszcze wszystko przed nami :)

a aaa - za 5000 można coś wybrać w prawdziwych expresach kolbowych -

No niestety od tej kwoty zaczynają się prawdziwe ekspresy, jak będę miał czas to poszukam, kiedyś robiłem zapytania ofertowe masę czasu na to straciłem (ceny z upustami), poszukam jak znajdę wstawię wyniki dla orientacji miłośników małej czarnej.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

na espresso 7 gram - ja miałem najpierw podpięty pod młynek

zegar ciemniowy który mi został po dawnych czasach -

i wg mnie to jest wygodniejsza droga niż waga -

bo raz ustawiasz czas i masz 7 gram przez całą partię kawy

mam też wagę jubilerską i taki mały pojemnik (plastikowy kieliszek)

który prawie idealnie ma pojemność wagową 7 g -

kielonek taruję i sypię 7 gram

ale wolę wersję z zegarem ciemniowym :) - no i minimum 10+ do kawowego lansu :)

niestety teraz nie mam fizycznie miejsca żeby zegar ustawiać - więc jest kieliszek i waga chowana do szafki

więcej zabawy niestety... nałóg zgubny jak każdy inny :) - ten zabiera czas :)

Niestety zegar duży jest,też mam. Ostatnio wyrwałem w Juli wagę elektroniczną kuchenną za całe 20-25zł i też sprawdzałem i miarka nieubita miała dokładnie 7 gram.

Tani młynek elektryczny żarnowy z czasowym wyłączaniem okazał się porażką gdyż zbyt drobne mielenie zapycha kolbę i kawa ledwie co kapie :(

Zresztą było tu już wspominane że one nierównomiernie mielą i pewnie tu jest przyczyna.

• 1 miesiąc później...

Rozebrałem kolbę, nieźle się musiałem nagimnatykować żeby ją poprawnie złożyć z tymi wszystkimi uszczelkami co niewiadomo jak były.

Wymieniłem sobie pompę ULKA na nową i chyba zaczyna to lepiej działać. Ale duże espresso leje się o wiele wiele krócej niż 21 sekund.

duże espresso leje się o wiele wiele krócej niż 21 sekund.

ubijaj mocniej

zmiel drobniej

- musi być 25s - może być 28 lub 23s ale nie mniej bo wychodzi kwasior...

Jeśli ktoś kupuje ziarno kawy zbierane o określonej porze dnia, potem ziarna te trzyma całą noc w pomieszczeniu o ściśle określonej temperaturze i wilgotności z tolerancją kilka miejsc po przecinku, potem wybiera tylko te nieuszkodzone, odmierza na wadze laboratoryjnej ich odpowiednią ilość, cztery razy przefiltruje wodę zanim wleje ją do pojemnika w maszynce, podgrzeje filiżankę z tolerancją +/- 0,3 stopnia, używa wyłącznie srebrnej łyżeczki i miesza nią tylko przeciwnie do ruchu wskazówek zegara...to czy taki ktoś rzeczywiście czerpie przyjemność z picia kawy?

Oj Desik, Desik. Na tym ceremoniale to właśnie polega...

To tak jak u winylowców z tymi ich myjkami i takimi tam :)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• 6 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.