Skocz do zawartości
IGNORED

Program 2-gi -> jak podejść do jeża ???

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś słuchałem Trójeczki, znałem ludzi, ramówkę. Czekało się na konkretne audycje, znajomy głos.

Od dłuższego czasu 3-ka to historia, przesiadłem się na RadioJazz, repertuar najbliższy zainteresowaniom. Brak jednak jakiejś więzi z tą stacją. Jakość dźwięku też nie jest najlepsza.

Może to już taki wiek, ale zaczynam w sobie powoli odkrywać pewne inklinacje do delektowania się "poważką". Jakby mimowolnie też tuner zaczął znajdować Program 2-gi PR.

Upodobania więc powoli ewoluują, ale pozostała tęsknota za "swoim" radiem.

I tu mam do Was pytanie o program 2-gi.

Czy są jakieś audycje muzyczne, które znajdują szczególne upodobanie u melomanów?

Którym prowadzącym warto poświęcić czas ze względu na ich osobowość, erudycję muzyczną?

Przeglądnąłem ramówkę, ale trudno z niej wychwycić co jest najlepsze.

Wczoraj np. znowu wskoczyła mi Dwójka i trafiłem na Płytotekę - bardzo ciekawa prezentacja nowości wydawniczych. Duet prowadzących nie bał się powiedzieć, że jakaś płyta im się nie podoba. Ba, co więcej prowadzący potrafili powiedzieć dlaczego płyta wydaje im się słaba. Nie zapominali zaznaczyć, że dany osąd jest również subiektywny. To dla mnie nowość.

Dzięki jeżeli zachcecie coś polecić.

Witam.

Zacznij poprostu sluchac i sam wybierz co Ci sie najlepiej podoba. Ja tak robilem i slucham Dwojki juz 10 lat. Zawsze mozesz wylaczyc radio lub przelaczyc na inna stacje.

Jezeli interesujesz sie jazzem, to polecam audycje Tomasza Szachowskiego: Czas na poslki jazz (niedziela 22:25) obecnie prezentowany jest w niej dorobek plytowy T. Stańko. Nastepnie Jazz piano forte (sobota ) prezentuje glownie pianistyke jazzowa. W sobotnie wieczory audycja Wieczor jazzowy.

Jezeli interesuja Cie jakies konretne gatunki muzyki to napisz a ja postaram sie polecic Ci jakies audycje.

Na dobry poczatek i polecam transmisje koncertow promenadowych BBC Proms (codziennie ok. godz. 20:00) z roznych stron Europy. Znajdziesz tam przeglad calej nadawanej w Dwojce muzyki w swietnych wykonaniach i z rzetelnym konentarzem.

Pozdrawiam.

OuNiS

>> OuNis,

Dzięki. Popróbuję się z tymi koncertami o 20.00. "Klasyczne" potrzeby i upodobania dopiero się we mnie krystalizują, potrzebuję osłuchania. Ale coś ciągnie...

Pozdr,

Np. wczoraj o 20 był dobry koncert w Royal Albert Hall. Delius, Holst – Hymn to Jesus – rewelacja + nudny Elgar (lubię tylko jego koncert wiolonczelowy), orkiestra BBC walijskiego i trzy chóry, rewelayjna akustyka (nawet w moim niedoskonałym tunerze podłączonym do kablówki). Holst wygrał nawet z Davisem w Mezzo (ale akurat Miles nie w najlepszej formie w Evansowskim repertuarze). Wcześniej (od 19) piękny kwintet fortepianowy f-moll Brahmsa, niestety nie wiem kto grał.

Przaedwczoraj trochę gorsza retransmisja koncertu z pierwszego festiwalu haendlowskiego (Toruń?), min super kantata Bacha (Wniebowzięcie NMP?).

Polecam 2-gi program, słucham praktycznie tylko 2ki, sporadycznie 3ki (no i RJ, ale nie mam go w kablu, więc w kuchni). W niedzielę o 9tej rano np. cykl wszystkie kantaty Bacha z omówieniem – polecam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.