Skocz do zawartości
IGNORED

Moje doswiadczenie. Dosc niezwykle...

rjb

Rekomendowane odpowiedzi

R.u.s.t.... -> "Niech znajomy wyrzuci tego Heliosa :-)

Polecam listwę sieciową Sun Leiste (cena w Poznaniu: 1100 - 1300? zł)"

Wyjasnij mi, dlaczegoz, na Boga, znajomy ma wyrzucic calkiem dobry CD player zamieniajac go na listwe sieciowa????

Slyszalem juz o internecie przez siec energetyczna i wydawalo mi sie to nawet troche nowatorskie, ale widac jestem do tylu....? ;-)

pozdr

To także kwestia mody jak i powiedzmy nader ogólnie - kondycji otoczenia. W połowie lat 70-tych, w objętej kryzysem Wielkiej Brytanii pisma audio prześcigały się w rozdawanie najwyższych ocen zestawom złożonym z taniej elektroniki (m.in. kultowy Pioneer PL 12 z Shure 75 ed lub kaseciak tejże samej firmy 2112 czy coś takiego ) i lepszych kolumn dowodząc przy tym,iż to kolumny są najważniejszym elementem toru ( przypadkowo zupełnie - Made in the UK ).

W końcu lat 90-tych stawia się w UK na żródła: pewien super-test kolumn do 1000 funtów w HiFi Choice wygrywa Triangle Zephyr. Recenzent przyznaje,że nie jest to nabardziej neutralny system głośnikowy testu ,ale postawił na wspomniany wyżej PRaT dodając przy tym,iż głośnik jest niejako oknem na świat dla najlepszych żródeł ( przypadkowo zupełnie - Made lub raczej ostatnio Designed in the UK ). Uwaga dotyczy pism ofc brytyjskich.

Osobiście uważam,iż system winien być zrównoważony ze wskazaniem jednak na amplifikację. Zmiana z Nait 3 na MF A300 przeniosła mój poprzedni zestaw na nadspodziewanie wyższy stopień jakości reprodukcji dżwięku.

lolo: nasze doświadczenia sa zbieżne :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>jrb

To ze źródłem i g.... to nie było do Naima ani do żadnej konkretnej firmy, tylko ogólnie. Z Naimem to jest tak, że polski dystrybutor zarówno sposobem sprzedaży w swoich salonach jak i prezentacji na Audio Show dość skutecznie mnie odstraszył. Ale to przecież nie wina Naima, który abstrahując od tego jak brzmi, reprezentuje ten typ firm audio, który najbardziej cenię. O tym że Naim potrafi dobrze zagrać na niekoniecznie drogich głośnikach sam się kiedyś przekonałem, słuchając jego zestawu na AE109 (?), które o ile pamiętam nie były zbyt kosztowne.

Wracając do kwestii kolumn, chciałem zwrócić uwagę na dość powszechny fakt znacznej rozpiętości cenowej w seriach modeli o bardzo podobnej konstrukcji. Te same lub bardzo zbliżone konstrukcyjnie i jakościowo przetworniki, zwłaszcza wysoko i średniotonowe, podobna technologia konstrukcji skrzynek i zwrotnic, a rozpiętość ceny pomiędzy najmniejszym monitorem a największą podłogówką nieraz nawet ponad trzykrotna. Przy czym podłogowe modele przeważnie mają wyższą efektywność niż monitory i wcale nie wydają się być trudniejsze do wysterowania niż ich mniejsi bracia. Zmierzam do tego, że przy tak dużej rozpiętości cenowej w głośnikach z jednej serii konstrukcyjnej, trudno jest ustalić jakąkolwiek złotą zasadę proporcji cenowych pomiędzy nimi a resztą zestawu. Bardzo dużo zależy od indywidualnych wymagań wobec basu, gdzie zejście o pół oktawy podnosi cenę kolumn co najmniej dwukrotnie. Jeśli by trzymać się zasady, że kupujemy znacznie droższe cd i wzmacniacz, amator przeciętnych podłogówek za powiedzmy 5kzł musiałby albo wydać fortunę na cały zestaw, albo trzymając się budżetu musiałby wybrać głośniki za połowę tej ceny, po których widać gołym okiem nawet bez słuchania, że do doskonałości to im trochę brakuje.

Możliwe, że w hiendowych klasach cenowych te proporcje zaczynają się nieco zmieniać.

->rjb

Nie wyraziłem się jasno. Chodziło mi o to, że Mission (które są niedrogie) mogą brzmieć nieco krzykliwie z elektroniką ze swojego pułapu. W Naimie, który jest o kilka klas lepszy - tym niemniej bardzo specyficzny - mogły znaleźć wymarzonego partnera.

iwo

Przepraszam za zamieszanie.

Myślalem o Helionie :-)

Listwa sieciowa - Sun Leiste, to nie jest taka zwykla listwa :-)

Znajomy (P.N.?), może sprawdzić jej działanie u K.K (mojego przyjaciela, znają się)

We Wrocławiu, internet jest dostępny przez kable sieci grzewczej, inaczej mówiąc - przez kaloryfery -)

P.S.

Jeden z kolegów, mieszkający w okolicach Wrocławia, twierdzi że bardzo ważne jest uziemienie.

Tak ważne, jak elektronika czy kolumny.

Pozdrawiam

Skoro i zyzio i gutten, kupili sonie, w celu poprawy dźwięku extraordynaryjną listwę Fellowes, to faktycznie coś w sobie musi mieć :-)

listwa przeciwprzepięciowa Fellowes 4 gniazda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sun Leiste - to kabel sieciowy, zakończony gniazdami.

Oczywiście, nie tak dobry, jak kabele sieciowe Velum (za 1600 i 3000+), ale z podpietymi Velumami, ta "listwa" też trochę poprawiała :-)

P.S.

Sceptycyzm, dobra rzecz, ale żeby wydać opinię (nie taką w stylu audioreview.com) o czymkolwiek (audio, film, literatura,,,, czyli sex drugs & rock` n` roll), trzeba samemu rzecz sprawdzić :-)

Bardzo chętnie poznam sposoby poprawy dźwięku (zwłaszcza te tanie lub darmowe).

Pozdrawiam sceptyków :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zyzio

Dzięki :-)

Demagnetyzacja (płyty XLO i fadeovera), u mnie niewiele dała :-(

W systemach kilku kolegów, była różnica (na plus).

Czyli działa :-)

Polaryzację, mam accuphase czyli "in" :-)

Polaryzacja, nie zawsze się sprawdza (ale sposób działa).

Znam kilka osób, które mają odwrotnie połączone "+" i "-" gniazda kolumnowe :-)

Gra dobrze.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.