Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry wzmacniacz w dobrej cenie - jaki?

TDK

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Obecnie słucham muzyki przez wzmacniacze Sansui AU-G99X i Pioneer A-88X (zamiennie). Są to stare wzmaki z lat 80-tych, które w czasie premiery stały na półce wyższej niż średnia i grają też lepiej niż średnie urządzenia z tamtych czasów. Mają już jednak ponad ćwierć wieku, więc obawiam się, że niedługo mogą odmówić działania. Poza tym, jestem przekonany, że przez te ćwierć wieku elektronika w dziedzinie audio rozwinęła się i dlatego chciałbym kupić nowy wzmacniacz, który będzie grał nie gorzej albo lepiej niż wzmaki, które mam. Chcę wzmacniacz tranzystorowy, lampy mnie nie interesują. Wzmacniacz powinien grać dźwiękiem czystym i wyrównanym tonalnie, bez zniekształceń. Muzyki słucham różnej, najczęściej przez głośniki Heco Celan 300, które są dość neutralne.

Druga istotna kwestia to cena. Nie chcę wydawać dużo pieniędzy, bo nie mam ich za wiele, a poza tym uważam, że wzmacniacz audio nie jest aż takim cudem elektroniki, żeby miał wiele kosztować. Są urządzenia elektroniczne dużo bardziej zaawansowane, kosztujące mniej niż drogi klocek audio (choćby komputer, smartfon). Nie chcę płacić za markę, tylko za dźwięk. Mam nadzieję, że są jacyś producenci, którzy robią dobre wzmacniacze tanio. Zależy mi na dobrym stosunku jakości do ceny. Uważam, że dobry wzmak nie powinien kosztować więcej niż 1,5 kzł, ale niech już będzie, że gotów jestem zapłacić do 3.000 zł, jeśli dźwięk będzie tego warty. Czy możecie mi coś polecić, żeby zawęzić trochę krąg poszukiwań?

https://www.audiostereo.pl/topic/99974-dobry-wzmacniacz-w-dobrej-cenie-jaki/

A to ma być z nowych? czy z używanych? może zabrzmi to nieco dziwnie, ale z wzmacniaczy trazystorowych (nowych) do 3tyś niewiele jest wartych uwagi.Kwota 3tyś to dużo pieniążków i szkoda wydawać na jakiegoś budżetowego nada czy marantza lepiej polować na okazje z rynku wtórnego.

Uważam, że dobry wzmak nie powinien kosztować więcej niż 1,5 kzł

Powiedz to tym co wzmacniacze robią. Obudowa, w której jest wzmacniacz kosztuje parę setek, a co z resztą? Nie przesadzajmy.

No do 3k zł za nowy wzmacniacz to raczej cudów dźwiękowych nie ma co oczekiwać, ot zwykły (przyzwoity) dźwięk - z gwarancją;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

No do 3k zł za nowy wzmacniacz to raczej cudów dźwiękowych nie ma co oczekiwać

No i na pewno nie będzie miał w środku takie dobre komponenty jak ten Pioneer A-88X, np. kondensatory ELNA

Pozdrawiam

Tomasz

tomaszE a uważasz iż Pioneer A-88X jest tak bardzo do "przodu" na tle współczesnych wzmacniaczy naprawe taka dobra jakość była w tych " starszych" wzmacniaczach tzn. żebyś mnie źle nie zrozumiał chodzi mi o to czy na tle obecnych pseudo nowoczesnych wzmacniaczy w jakiech "okoliczach" znalazł by sie tamten

Witaj,

jeśli chcesz dobrze wydać 3 tys. zł. na możliwie najlepiej skonstruowany wzmacniacz, oferujący bardzo dobre brzmienie, zwróć proszę uwagę na NAD C356 BEE. Urządzenie świetnie sprawdzi się w połączeniu z kolumnami Heco. Drugą propozycję jest wzmacniacz Rega Brio-R - urządzenie o niższej mocy niż NAD, jednak wystarczająco mocne żeby prawidłowo wysterować Twoje kolumny. Brzmienie łagodniejsze, bardziej pastelowe że świetną przestrzenią. Na koniec posłuchałbym także wzmacniacz Creek Evo Integra.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą CI przekonać się jak brzmią poszczególne urządzenia.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

TDK

Uważam, że dobry wzmak nie powinien kosztować więcej niż 1,5 kzł, ale niech już będzie, że gotów jestem zapłacić do 3.000 zł, jeśli dźwięk będzie tego warty.

Porównaj sobie takiego nada c316 z modelem tej samej firmy c356 wgląd w nagranie w obu wzmacniaczach jest taki sam jedyna różnica to moc i nieco inny charakter brzmienia, a przecież c356 jest dwa razy droższy daje do myślenia co nie? Dobre wzmacniacze w sklepie zaczynają się od 4-6tyś dlatego szukaj używanych bo się nie opłaca :))) Albo lepiej zmień te kolumny i wtedy usłyszysz wyraźną poprawę.Dużo osób na tym forum poleca wzmacniacz Yaqin MC-100B ja nie miałem okazji posłuchać, ale ponoć jest niezły.Więc?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No i na pewno nie będzie miał w środku takie dobre komponenty jak ten Pioneer A-88X, np. kondensatory ELNA

Sansui AU-G 99x ma jeszcze lepsze komponenty.

Cześć wszystkim!

Obecnie słucham muzyki przez wzmacniacze Sansui AU-G99X i Pioneer A-88X (zamiennie). Są to stare wzmaki z lat 80-tych, które w czasie premiery stały na półce wyższej niż średnia i grają też lepiej niż średnie urządzenia z tamtych czasów. Mają już jednak ponad ćwierć wieku, więc obawiam się, że niedługo mogą odmówić działania. Poza tym, jestem przekonany, że przez te ćwierć wieku elektronika w dziedzinie audio rozwinęła się i dlatego chciałbym kupić nowy wzmacniacz, który będzie grał nie gorzej albo lepiej niż wzmaki, które mam. Chcę wzmacniacz tranzystorowy, lampy mnie nie interesują. Wzmacniacz powinien grać dźwiękiem czystym i wyrównanym tonalnie, bez zniekształceń. Muzyki słucham różnej, najczęściej przez głośniki Heco Celan 300, które są dość neutralne.

Druga istotna kwestia to cena. Nie chcę wydawać dużo pieniędzy, bo nie mam ich za wiele, a poza tym uważam, że wzmacniacz audio nie jest aż takim cudem elektroniki, żeby miał wiele kosztować. Są urządzenia elektroniczne dużo bardziej zaawansowane, kosztujące mniej niż drogi klocek audio (choćby komputer, smartfon). Nie chcę płacić za markę, tylko za dźwięk. Mam nadzieję, że są jacyś producenci, którzy robią dobre wzmacniacze tanio. Zależy mi na dobrym stosunku jakości do ceny. Uważam, że dobry wzmak nie powinien kosztować więcej niż 1,5 kzł, ale niech już będzie, że gotów jestem zapłacić do 3.000 zł, jeśli dźwięk będzie tego warty. Czy możecie mi coś polecić, żeby zawęzić trochę krąg poszukiwań?

Krell KAV-300i, Copland CSA-28/29. Tylko na litość boską nie z tymi Heco!

Albo lepiej zmień te kolumny i wtedy usłyszysz wyraźną poprawę.Dużo osób na tym forum poleca wzmacniacz Yaqin MC-100B ja nie miałem okazji posłuchać, ale ponoć jest niezły.Więc?

Kolega prosil o rekomendacje tranzystorowego wzmacniacza...

tomaszE a uważasz iż Pioneer A-88X jest tak bardzo do "przodu" na tle współczesnych wzmacniaczy

zabrakło by mi strony aby napisać marki współczesnych chinskich gówien ,które by nawet nie dorównały w 50% temu Pioneer A-88X

Pozdrawiam

Tomasz

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witaj,

jeśli chcesz dobrze wydać 3 tys. zł. na możliwie najlepiej skonstruowany wzmacniacz, oferujący bardzo dobre brzmienie, zwróć proszę uwagę na NAD C356 BEE. Urządzenie świetnie sprawdzi się w połączeniu z kolumnami Heco. Drugą propozycję jest wzmacniacz Rega Brio-R - urządzenie o niższej mocy niż NAD, jednak wystarczająco mocne żeby prawidłowo wysterować Twoje kolumny. Brzmienie łagodniejsze, bardziej pastelowe że świetną przestrzenią. Na koniec posłuchałbym także wzmacniacz Creek Evo Integra.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą CI przekonać się jak brzmią poszczególne urządzenia.

W przypadku pytań służę pomocą.

Zanim zaczniesz wymieniać NADa warto byłoby się zastanowić nad tym z jakiej półki cenowej pochodzą wzmacniacze kolegi TDK. Sansui AU-G 99x to szczytowy model manufaktury do której firmie NAD raczej bardzo daleko. Model który wymieniłeś w tamtych czasach zostałby zmieciony przez budżetowego killera 3020. Pioneer A-88x nie ma raczej nic wspólnego ze współczesnymi Pioneerami. Bardzo przezroczysty na trzech trafach o deklarowanym poborze mocy 1000 watt. W sumie jeden z najlepszych w historii. Z całym szacunkiem ale jedynym atrybutem wymienionych przez Ciebie konstrukcji jest rok produkcji. Konkurencji dla Sansui i Pioneera należy szukać zdecydowanie powyżej 5.000 PLN jeśli chodzi o współczesne urządzenia prosto ze sklepu.

TDK, niepotrzebnie sprzedałeś mi Pioneera A-676 ;-)

A-676 do A-88x ma się tak jak maluch do Mercedesa.

AU-G99x:

AUG99X_00102.jpg

AUG99X_00095.jpg

AUG99X_00083.jpg

Lepszym od niego i w sumie najlepszym Pioneerem w historii poza późnym A-09 (50 watt w klasie A) był A-90:

Piękny !!

jesteś w jego nabyciu? i to w tle też ładna kolekcja:)

Pozdrawiam

Tomasz

Pioneera mam tylko PD-75

Fajna maszynka :)

pozazdroszczę :(

Ja miałem przez ponad 10lat 901 chodziła niezawodnie i podejrzewam że śmiga do dziś ,obecnie mam Rotela rcd-1072 ,ale jego mechanika w życiu nie wytrzyma tego co pioneer

Pozdrawiam

Tomasz

Od 1072 fajniejszy był jego poprzednik 991 AE.

miałem jakiś czas go u siebie i byłem o krok aby go zostawić ,,ale wtedy już miałem prawie całą kolekcję z serii 10xx i postanowiłem że kupię 1072 i tak zrobiłem ,kupiłem nówkę z sklepu ,a potem się waliłem po głowie ,ale było minęło :))

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.