Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór Amplitunera 1-2kzł

Miczq

Rekomendowane odpowiedzi

Już na początku jak to mawiają “Mega FAIL” ucięło mi cały wstęp, nad którym ślęczałem godzinę icon9.gif proszę mi wybaczyć ten grubiański początek.

W ramach szybkiego wstępu:

Do rzeczy, nie mam doświadczenia na polu wielokanałowych zestawów, wręcz zerowe.

Dotychczas liczyło się dla mnie tylko stereo, jednak ostatnio troche przypadkiem (dostałem suba, a sam kupiłem po taniości reszte) narodził sie pomysł rozbudowy starego stereo do tzw KD (w tym przypadku 5.1) A w roli Stereo pozostawić czasowo wzmacniacz słuchawkowy + HD600, w przyszłości zadeptuje inne pomieszczenie na KD i wtedy pewnie pełno prawne stereo wróci.

Do KD obecnie posiadam cały zestaw Wafli:

Fronty: Wharfedale Diamond 9.5

Tyly: Wharfedale Diamond 9 DFS (Bipole)

Centralny: Wharfedale Diamond 9 CS

Subwoofer: Wharfedale SPC-10

Jak widać brakuje już tylko Amplitunera AV, z jego wyborem mam nie lada problem, jest tyle możliwość, i tak ogromna rozpiętość finansowa.

Zdaje sobie sprawę że mój obecny sprzęt jest skromny, dlatego nie chciałbym kupić sprzętu na wyrost.

Do wydania mam 1-1,5kzl do maks uzasadnionych 2kzl (2000zl) Przeznaczenie 100% filmy.

Sprzęt może być używany, mimo wszystko rozważam również nowe niskie model, bo nie wiem tak naprawdę czy potrzebuje lepszy?

Dobrze gdyby miał:

1. Odbiór dźwięku po HDMI przez Amp AV (czytałem że, niektóre tańsze mają tylko przełącznik wejść HDMI, i są problemy z przesyłaniem dźwięku do dalszych obwodów amplitunera)

2. Dekoder DTS-HD Master Audio

3. Bezproblemowy odbiór dźwięku po optyku z PC (pewnie downmix, bo optyk raczej nie przepuści DTS-HD) a w przyszłości pełne DTS-HD Master Audio z HDMI (Obecna grafika ma tylko DVI)

4. Możliwie najnowszy standard HDMI

5. Tutaj może się wydawać dziwne icon12.gif na pilocie źródła muszą być osobno, nie wybierane jednym przyciskiem.

Z tego co popatrzyłem z nowych aktualnie sprzedawane to od najtańszej Yamahy rx-v373, przez rx-v473, rx-v573 do rx-v673.

Z Pionieera widziałem coś ekstremalnie taniego jak Pioneer VSX-322 może nie ma co szaleć do takiego sprzętu jaki posiadam? (chociaż jest tak tani, że trudno uwieżyć)

Dalej jest VSX-422 albo od razu VSX-922.

Z nowych Denona od AVR-1312, AVR-1713 do AVR-2113.

Onkayo, przez jego ostatnią awaryjność nie biore pod uwage. (Nie i koniec, nie będe tłumaczyć ;p)

Z używanych a polecanych może HK AVR 255?

Z tego co wyczytałem Wafle najlepiej zgrywają się ze sprzętem Yamahy.

Zastanawiam się też czy dało by coś podpięcie obecnego wzmaka zintegrowanego (Denon PMA-350se) do ampa? Nie wiem czy technicznie się da, podobno można by było łącząc ampa przez pre-out do złącza aux we wzmacniaczu, fronty oczywiście do wzmaka a reszta amp, bo wzmacniacz solidny i dobrze grający jak na swoja wartość, a żal oddawać za grosze, dodatkowo na pewno było by lepiej w stereo, chociaż do stereo używam głownie wzmacniacza słuchawkowego.

Pytanie ekstra, zaporzyczone z forum:

"niektórzy na forach piszą że odcięcie LFE powinno się ustawiać tylko w ampli, a sub powinien być rozkręcony na maks. Ja uważam że powinno się po kalibracji na subie skręcić do wartości ustawionej w ampli aby sub niepotrzebnie nie zbierał śmieci... Dobrze myślę"

Uff dużo tego napisałem, mam nadziej że wszystko było jasne, w duchu chciałbym otrzymać chociaż małe nakierowanie.

Wirtualne piwo dla tych którzy doczytali do końca, a za przydatną pomoc prawdziwe we Wro icon12.gif

https://www.audiostereo.pl/topic/99992-wyb%C3%B3r-amplitunera-1-2kz%C5%82/

Witaj,

w takim razie dla mnie piwo ...

Biorąc pod uwagę wszystkie szczegóły, zdecydowanie bierz pod uwagę urządzenia marki Yamaha. Pod względem wyposażenie wystarczy już nawet niedrogi Yamaha RX-V473, natomiast dużą różnicę brzmieniową na korzyść usłyszysz stosując model wyższy - Yamaha RX-V673.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A jak na tle V673 oceniasz Pioneer VSX-920 oraz ewentualnie dla samej wiedzy Onkyo TX-NR616? Który byłby pewnie faworytem, ale wiadomości o awaryjności, coś za często się powtarzają.

Pioneer VSX-922 w stosunku do RX-V673 pod względem brzmieniowym wypada wyraźnie gorzej, szczególnie w połączeniu z kolumnami Wharfedale.

Natomiast stawiając obok siebie Onkyo TX-NR616 i Yamaha RX-V673 są to urządzenia podobnej klasy, o podobnym wyposażeniu. W przypadku połączenia z Wharfedale jednak sugerowałbym amplituner Yamaha, lepiej zgrywa się taka konfiguracja.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

673 będzie najbardziej muzykalny i dynamiczny . Onkyo sprawdzi sie w kinie dzieki swojej funkcyjności i Audysseyowi. Denon do kina jest za cieply i za malo detaliczny.

Tutaj oba wybory będą trafne.

Yamahy boje się trochę, przez powtarzający się w recenzjach, zarówno prywatnych jak i profesjonalnych, spokój i zdyscyplinowany bass. (gdzie niegdzie nawet o jego małej ilości)

Czytając tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o Denonie, wygląda na dobrego towarzysza diamentów, które same graj podobnie jak Yamaha czyli spokojnie i bardzo neutralnie, można by było nawet stwierdzić że brakuje im trochę blasku, ale jeżeli denon jest Ciepły to może wyjść z polaczeniem z Diamondami 9,5 taka nie fajna klucha :( zapomniałem poprzednio napisać, że w przypadku Denona AVR-2113 jego konkuretnem cenowym będzie Yamaha 773 (a nie jak w temacie 667) więc i ten model trzeba by było porównywać.

Przydałby się jasno grający amplituner, z mocnym i dobrze kontrolowanym bassem. Zły jestem na Onkyo, bo wprowadzili dobry Amp, ale nie mogę tego kupić ze świadomością że zaraz padnie płytka HDMI ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu znajdziesz opisy/testy czterech amplitunerów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ich obecne ceny mieszczą się między 1800 a 2000 PLN.

Wolałbym Yamaha RX-V771 zamiast 673 - różnica w cenie niewielka, a starszy (i wyższy) model jest o jeden kilogram mniej podły (obstawiam że będzie dysponował większym potencjałem, wartym dopłaty)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przydałby się jasno grający amplituner, z mocnym i dobrze kontrolowanym bassem. Zły jestem na Onkyo, bo wprowadzili dobry Amp, ale nie mogę tego kupić ze świadomością że zaraz padnie płytka HDMI ;)

He , he ,a własnie wszystkie Twoje kryteria spełnia właśnie to Onkyo.Ja mam nie narzekam.

Przydałby się jasno grający amplituner, z mocnym i dobrze kontrolowanym bassem

to szukaj harmana. Obecnie posiadam HK347 i spełnia te wymogi.

Natomiast, podobno na tle konkurencji ma słabe wyposażenie, ale ja jakoś tego nie zauważyłem. Jedyne co może boleć, to, że nie skaluje obrazu 576i do full HD, a jedynie do 720p. Natomiast jeśli obraz jest w full HD to oczywiście go nie zmienia

Do kina wystarczy Ci Ferguson AV770 za mniej niż 900 PLN.

Nawet ma metalowy front a nie plastik fantasitic i mnóstwo przyłaczy.

Ja szukałem sprzetu uniwersalnego - kino CD / SACD i wybrałem Denona AVR 1910 (ok 1600 PLN)

Niemniej przekonałem się do niego kiedy poszedłem do salonu i posłuchałem co można było i tak długo jak można było.

Generalnie jestem zadowolniony:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.