Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy Primare, Rotel? do Yamahy

guzia

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem trochę o opiniach Zyzia nt łaczenia Amplitunera AV Yamahy z końcówkami Rotela lub Primare.

Mam Yamahe RX-V596 i właśnie przymierzam się do zakupu końcówki mocy do niej.

Wstępnie myślałem o 2 kanałach do stereo, ale po głębszym zastanowieniu może wybiorę 5 kanałową.

Mam do wydania ok 3000 pln w gotówce, wolę sprzęt nowy no chyba ze jakas okazja z drugiej reki, ewentualnie wydam więcej na raty, za Primare A30.5 to jakieś 7000 pln.

Jakie macie doświadczenia w łączeniu preampa Yamahy z końcówkami?

Co warto w tych cenach wziąć pod uwagę do odsłuchania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moze tu cos sobie wyszukasz.

Nie znam tej yamahy, oczywiscie warto posluchac z jak najwieksza liczba koncowek, mozna tez posluchac koncowek z innymi pre. Mozliwosci jest sporo. Najlepiej zaczac odsluchy od top-hifi lub innych sklepow warszawskich.

Jest tez mozliwosc podlaczenia cd z regulowanym wyjsciem od razu do koncowki i potem prosto na kolumny (chyba). Generalnie wydajac taką kase trzeba liczyc na wlasne ucho. Trzeba sie bedzie tez uzbroic w cierpliwosc. Duzy asortyment koncowek mocy na polkach w wiekszosci sklepow to raczej zadkosc.

Ukryta Zawartość

ktos tu sporo dobrego mowil o koncowce Pilnusa 8100 lub 8200.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>guzia, mam rxv596, i jest to wystarczajacy sprzet do ogladania filmow, w przedwzmacniaczu siedza kiepskiej jakosci scalone opampy, duzo laczen, drutu itp Sam wsadzilem bb2134, a czy sie poprawilo, chyba tak... Ogolnie muzyka na zestawie kd yamaha i tannoy seri M wypada kiepsko. Dokupowanie nowych koncowek w twoim przypadku jest zlym pomyslem.

Mam taki sam amplituner i zamiast końcówki mocy kupiłem integrę.

Nie ma co psuć dzwięku puszczając go przez amplitunetr.

Wyjście przodów w preampa Yamahy podłączyłem do wejścia

uniwersalnego wzmacniacza. Jak oglądam filmy ustawiam gałkę

we wzmacniaczu zawsze w tej samej pozycji, tak żeby zbalansować

z pozostałymi głośnikami.

CD podpięte jest oczywiście bezpośrednio do wzmacniacza.

I tak kino jest mało wykorzystywame, więc amplituner jest nieczęsto

włączany.

Zapomnij o Pliniusie do kina. zbyt wolny i mało przejrzysty. Primare będzie w sam raz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Najbardziej zalezy mi na stereo, kolumny efektowe zostają w Yamaha.

Zastanawiałem sie nad koncówka 2-kanałowa bo pewnie więcej kupię w tej samej cenie w porównwniu z integrą.

Oczywiście pomysł na samą końcówkę wywodzi się właśnie z takiego założenia oraz z tego że do odtwarzania stereo nie chce rezygnować z DVD z wyjsciem RCAcyfrowym, jestem z takiego rozwiązania zadowolony.

Porównywałem swojego DVD z CD Marantz 6000 OSE LE i różnice są niewielkie tzn:

DVD daje minimalne zabarwienie metaliczne wysokich tonów (minus), (ale dało się skorygować dobrym kablem) oraz więcej barw w dolnym pasmie basowym (dla mnie bomba) i podłączone do Yamahy jako preampa dało większą głębie na scenie (też super) (testy były wykonane na CSA28).

Zaczynam dopiero testy z końcówkami i jezeli to nie zagra (a powinno) to pewnie bede szukał integry.

elektronika nie jest mi obca, to moja pierwsza miłość :)

obawiam się ze teraz bedzie mi brakowało czasu, moze cierpliwości, może miejsca w domu gdzie rozłożę bałagan na kilka tygodni, pytanie jest takie ile zyskam tzn zaoszczędzę na złożeniu a ile kosztuje nowy lub złożony przez maniaka jakim kiedyś byłem

czytałem o Passie

Ukryta Zawartość

i robi się interesująco, co można osiągnąć za ok 3k?

Ukryta Zawartość

z tego co piszesz wynika, że chcesz korzystać z przetwornika C/A w amplitunerze.

Pierwsze wrażenie faktycznie jest takie,że gra to lepiej, niż na analogowym

(lepsza przestrzeń, bas, wiecej brudnych wysokich), tylko ze takie granie

jest pełne 'cyfrowego' nalotu.

Ładnie gra poprzez wyjścia analogowe z dobrego CD poprzez porządny kabelek.

Spróbuj dłużej posłuchać instrumentów

smyczkowych (skrzypce , wiolonczele) i porównać naturalność brzmienia.

Na przetworniku w tej Yamaszce tego się nie da słuchać.

Warto wcześniej posłuchać jak grają skrzypce 'live', nawet u ulicznego grajka.

Jezeli chcesz dobrego stereo, nie ładuj się w rozwiązania już na początu obarczone

źródłami zniekształcania dzwieku. I tak wrócisz do sprawdzonych roziązań.

Mirku,

Sugerujesz aby zakupić wszystko od zera i oderwać się od półśrodków?

Szukam rozwiązania które będzie rozsądnym cenowo krokiem do przodu tzn do dobrej klasy Stereo.

zaplanuj zakupu tak, aby docelowo mieć

dobre CD + integrę lub

dobre CD + preamp (nie z amplitumera) + końcówkę mocy

Yamaha i DVD chwilowo oczywiście może zastępować pewne elementy

docelowego toru stereo. Na szczęście ta Yamaha ma wyjścia z przedwzmacniacza,

jak również mozna skorzystać z analogowych wyjść DVD, tak ze składać

docelowy system można etapami.

Na początek można spróbować z Yamahą połaczyć końcówkę Rotela (tak robią nawet w USA), potem dokupić lepszy preamp. Zdecydowanie odradzam do Yamahy Primare - krew z uszu gwarantowana :-( A za to że po zakupie Rotela RMB 1075 będzie o niebo lepiej ręczę głową :-)

Mirek

pewnie wybiorę docelowo plan CD+preamp+końcówka,

wiem ze wyjdzie drożej i teoretycznie narażam się na większe zniekształcenia

w połączeniu preampkońcówka niż przy integrze,

ale metodą małych kroków zyskam większą elastyczność.

Narazie tak jak planowałem bede słuchał w konfiguracji

DVD->RCAcyfr->C/A+preamp Yamahy->końcówka mocy

ewentualnie po zakupie interkonektu

DVD->RCAanalog->preamp Yamahy->końcowka mocy

Teraz muszę zawęzić krąg poszukiwań końcówki

1. sprawdze Rotela RB1050,

2. może jakieś lampy,

3. może robione monobloki

4. ...

5. ...

Proszę o typy, ale nie w stylu Tomecz, bo musiałbym słuchać przez rok całej listy :))

Panowie brałem udział w tych odsłuchach i droga którą chce pójść Guzia mimo obarczenia pewnymi mankamentami nie jest zła.

Guzia, z tego co mi powiedział, nie ma na razie najlepszych warunków do odsłuch, kolumny które posiada mimo pewnych niedostatków są całkiem, całkiem. Sam byłem zaskoczony, że zagrały tak przyjemnie.

Guzia -> sądzę że jak kupisz końcówkę i zainstalujesz się w nowym docelowym pokoju to zaczniesz eksperymenty, z akustyką z ustawieniem. Pewne aspekty zaczną Ci przeszkadzać inne będziesz chciał doszlifować i w tedy jest pole do popisu i nowych zakupów. Bez podstaw ciężko jest kupić sprzęt docelowy. Ja też myślałem ze mój będzie docelowy jak wychodziłem z pewnej pustki muzycznej i sprzętowej. Teraz już wiem że docelowym nie będzie. Dlatego warto spróbować z używanymi urządzeniami, które sprzedaż w przyszłości bez wielkiej straty a i kupić kupisz taniej.

Piotr,

takie rozwiązanie jest pewnego rodzaju przejściem z kina domowego na stereo

i jak widzę ma swoich zwolenników

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Guzia ale ja go nie krytykuje, nawet się z Tobą zgadzam. Tylko próbuje Cię przestrzec przed niepotrzebnym wyrzuceniem pieniędzy na nowy sprzęt, który za kilka lat będziesz chciał zmienić. W jednym podejściu nie skompletujesz docelowego zestawu stereo. Tym bardziej że zaczynasz z podobnego punktu jak ja i sądzę że pewne zmiany potoczą się również ta sama drogą. to swoista ewolucja audiofila :)

Piterski, masz zupełną racje co do kompletowania docelowego systemu w jednym podejściu, swoją drogą ciekawe czy znajdzie sie audiofil który kupił komplet i jest z niego zadowolony dla ułatwienia założę przez ostatnie 10lat? chyba ze świćzką takiego szukać.

ewentualnie mozna zadac pytanie ile wytrzymali ze swoim sprzętem nic nie zmieniając.

Masz tez racje co do uzywanego sprzętu różnica jest na starcie conajmniej jakieś 30%, a później to już kręcisz sie na tej karuzeli :)

guzia

Znam ludzi, którzy kupili sprzęt audio (zestawy tanie i drogie), więcej niż 10 lat temu i są z niego zadowoleni :-)

Też mnie dziwi, jal można zmieniać zestaw co kilka miesięcy (znam takich) :-)

Pozdrawiam

Czy to Drakul jest autorem DIY tej końcówki?

Oglądałem schemat, zdjęcia, wygląda to sensownie, jedyny minus pewnie juz poprawiony to wydajność prądowa (trafa).

W prostocie rozwiązania jest cały geniusz, pobieznie patrząc to chyba działa w czystej kalsie A i daje jakies 20W na kanał?

Posłuchac zawsze warto.

Chce zrobić porównanie z wypożyczonym Rotelem RB 1070 i ABOXem zobaczymy (posłuchamy) na co wydać kasę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.