Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade wzmacniacza od Kamyka

janekp2

Rekomendowane odpowiedzi

wszedłem w posiadanie wzm słuchwakowego projektu Kamyka, jak uwazacie, da się z niego coś wiecej wyciagnąć? Kusi mnie wymiana tanich polipropylenów na np Murdorfa lub olejaki. Ma to sens czy wyrzucę pieniadze w błoto? Mam zastrzeżenia odnośnie kontrloli najniższego basu, słuchawki Beyerdynamic DT770 pro 250 ohm.

podzielcie się swoimi doświadczeniami w tej materii:) JP

https://www.audiostereo.pl/topic/100203-upgrade-wzmacniacza-od-kamyka/

ludzie sa coś niezbyt mili i nie chcę odpowiadać i pomagać w kwestii tego wzmaka,wynika to albo z zazdrośći albo większość posiada wzmacniacze tranzystorowe a lampa to już raczej luksus,

Ja sobie złożyłem ten wzmacniacz i z chęcią podziele się spostrzerzeniami,chodz jestem dopiero początkuijący lampowiec,.

więc myślę że inwestycja qw lepsze kondensatory wyjściowe powinna znacznie poprawić dzwięk,ten wzmacniacz jest bardzo czuły na dobór elementów ale najbardziej opłacalne jest dobranie odpowiednich lamp,też mam słuchawki hd580 i bas w tym wzmacniaczu jest taki sobie trochę misiowaty mam kondensatory na wyjściu audiophiler czerwone i podobno są to lipne kondensatory,sporą zmianę w dzwięku i stereofonii uzyskałem zmieniając lampy wejściowe i wyjściowe,niestety jako lampy wejściowe posiadam tylko tesle e88cc ale kilka sztuk więc dobranie odpowiedniej pary poprawiło dzwięk na znacznie bardziej przestrzenny,czyli lampy muszą być w miare nowe,po wstawieniu Tungsramów ECC83 jako lampa końcowa od razu było słychać że gra bardzo fajnie chodz to nie lampa dedykowana pod ten wzmacniacz bo powinna być ecc82,wniosek taki że największa zmianę dadzą dobre lampy wyjściowe oraz kondensator MKP 10uf na wyjściu jak najlepszy,więcej bym w niego nie inwestował bo on i tak już ma bardzo dobrą jakość dzwięku,w porównaniu do holdegrona o lata świetlne.

Chciałem dodać jeszcze że słynny ALPS RK27 50k nie sprawdza się z tym wzmacniaczem,muli i ucina wysokie tony do tego ma głebie jak w studni zamiast stereofoni,

Zwykły hiński potencjometr gra bardziej wyrażnie i przestrzennie,niestety nie jest logarytmiczny i nie mogę wyregulować głośnośći i albo gra cicho albo bvardzo głośno0 po dotknięciu

jakie posiadasz lampy? i czy mugł byś pomierzyć napięcia jakie masz bez obciążenia i z obciąrzeniem na tym wzmacniaczu

dźwięk jest po około 10 sekundach od włączenia.

w moim są kondensatory 0.1, 1 i 39 mikro, 1 mikro już wymieniłem na olejowy i jest poprawa w zakresie basu, 39 mikro olejowy nie mieści sie w obudowie, mkp o tej pojemnosci sporo kosztuje

potencjometr zmieniłem na niebieskiega Alpsa i rzeczywiscie nie ma różnicy.

kurcze mam niebieskiego alpsa RK27 50k ktróry grał w TPA6120 w oteelu kamyka gra jakoś cienko ścina wysokie tony i gra studniowatym dzwiękiem,co jest czy muszę mieć 100k zamias50k?

mi tam wystwrczą 10uf MKP 39 to trochę za dużo

10uf jest zgodne ze schematem 1uf mam jakieś zielone ERO MKP

jesli dzwięk jest po 10sekundach to nie masz opużnionego załączania bo w 10sekund to i u mnie lampa się rozgrzewa i dopiero pojawia się dzwięk,opuznione załączanie zazwyczaj udtawia się na ok 30sekund

kurcze mam niebieskiego alpsa RK27 50k ktróry grał w TPA6120 w oteelu kamyka gra jakoś cienko ścina wysokie tony i gra studniowatym dzwiękiem,co jest czy muszę mieć 100k zamias50k?

Ja uważam, że 50K powino wystarczyć, choć to zależy od źródła i jego impendencji wyjściowej. Ten alps to kicz i wprowadza taką sygnaturę dzwiękową. Możesz spróbować z drabinką rezystorową. Jaką kupić lub zrobić drabinkę odpowiedzieć trudno, zależy to od wymagań zakresu regulacji dzwięku i jakości. Na forum ostatnio powstał nowy projekt potencjometru cyfrowego DS1802.

też tak mi się wydaje że ten słynny alps to badziewie,degraduje dzwięk przestrasznie,założyłem na chwilę jakiegoś chińczyka to dzwięk zagrał pięknie z otwartą górą i mocnym punktowym basem,niestety ten chińczyk był liniowy i nie można było nic wyregulować wystarczyło dotknąc potek żeby był maxymalny głos,bede chyba kupował drabinkę rezystorową tak 100k

Wydaj mi się że drabinka działa na tej samej zasadzie co potencjometr cyfrowy, więc chyba też odpada, chyba że dasz dzielnik napięcia na sztywno bez możliwości regulacji.

Dobre i drogie są potencjometry marki TKD. Podobno stosowane są w profesjonalnych mikserach audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

drabinka musi łączyć nowy styk przed rozłączeniem poprzedniego(made before break) wtedy wszystko jest ok.Można dać rezystor stały na siatce pierwszej lampy( do masy) wtedy potencjometr działa tylko na regulacji sygnału

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• Użytkownicy+

Może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) by pomógł, wykonywał on na sprzedaż swoją wersję tego wzmacniacza. Miałem go przez rok, na tesli i Philipsie SQ, do tego HD 600. Grało to nieźle, ale nie pokochałem słuchawek... a właściwie, to nie mogłem zaakceptować sceny w środku głowy :)

post-24402-0-72674900-1358121118_thumb.jpg

post-24402-0-45164300-1358121126_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Kusi mnie wymiana tanich polipropylenów na np Murdorfa lub olejaki.

polipropyleny tak, olejaki nie, tu masz stronę autora, poczytaj

pozdrawiam Piotr

http://amplifiers.com.pl/

możesz wpisać jeszcze w wyszukiwarce w zaawansowanych ustawieniach "wpisy autora" Andrzej K.

koszty podstawowe mi wyszły 250zł

toi do cholery jaki potencjometr wsadza tam kamyk? to w końcu żaden nie bedzie działał?

100k czarny alps - tak myślę. 100k wynika z schematu, a czarny kolor potencjometru widnieje na zdjęciach poglądowych.

Od wielu lat nie używałem słuchawek ale zachęcony tym tematem wyciągnąłem w końcu wzmacniacz Kamyka by bomarek na światło dzienne. Podłączyłem słuchawki - niestety mam teraz tylko Tonsil Sd426 I wersja - włączyłem, rozgrzałem i posłuchałem. Chyba pierwszy raz od kupienia go przed kilku laty tak naprawdę na serio. Punktem odniesienia były wspomnienia po zestawie Naim i HD600 i HD565.

Chyba rzeczywiście warto by było pomyśleć nad jakimiś zmianami, tylko w jakim kierunku podążać. Czy zmiana potencjometru przyniesie korzyści brzmieniowe? Jeśli tak to na jaki? Czy na czarnego Alpsa 2x100kOhm bez silnika i czy są gdzieś takie do kupienia?

Może warto by było jednak zajrzeć do środka i przyjrzeć się elementom bo układu już się nie zmieni.

Może któryś z doświadczonych w budowie tego wzmacniacza Szanownych Forumowiczów byłby tak uprzejmy i pomógł?

Postaram się zamieścić jutro zdjęcia wnętrza bo chyba powtarzalność tych konstrukcji była niewielka.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

ja w miejsce zwykłego bezmarkowca wstawiłem niebieskiego ALPSA za 180 zł, efekt? żaden!

jutro zmieniam polipropyleny na Mundorfy, posłucham a zobaczę.

jeśli nie bedzie zmiany to znaczy że z tego układu nic wiecej się nie wyciśnie.

Popatrz na układ autora projektu. Są tam same markowe, wysokiej jakości elementy. Z reguły im prostszy układ tym bardziej wrażliwy na zmianę elementów. Morze twoja aplikacja jest wyjątkiem i podsiada tą pożądaną cechę. Potencjometry nie mają zbyt dobrych parametrów, lepsze mają drabinki na wysokiej jakości rezystorach, ale nie wiem czy opłaca się to wymieniać, gdy inne elementy szwankują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a po co wyciskać więcej z tego wzmacniacza jak on już gra bardzo dobże

,a co do drabinki to podobno ma na nim nie działać:?

więc jak to jest

ja mam podpięte pod niego HD580 prcision myślę ze te słuchawki wyciskają z niego ostatnie poty,co dziwne podłączyłem pod niego hd202 32omy i obaliłem mit że są zniekształcenia,gówno prawda,basior był szybki silny i dzwięk bardzo dobry

• Użytkownicy+

czy scena w środku głowy była spowodowana przez wzmacniacz czy przez słuchawki?

Pewnie do mnie to pytanie :)

Wszystkie znane mi słuchawki, grają wewnątrz głowy, lub niewiele poza nią (zazwyczaj z tyłu, lub nad nią). Wprawdzie płyta testowa z "zapałkami" pokazała, że można też nieco przed twarzą, ale w muzyce to rzadkość.

Może dodam coś jeszcze, moja wersja Kamyka (nie wiem jak inne), mogła też służyć za pre. Niestety, o ile jako wzmacniacz słuchawkowy było fajnie, o tyle jako pre - słabo.

Sprzedałem wzmacniacz wraz z HD600 za jakąś niewielką kwotę ~600zł. Fakt, że gąbki w słuchawkach były już w średnim stanie. Mam nadzieję, że sprzęcik komuś do dziś służy.

wzmacniacz ze słuchawkami hd600 za 600zł to oddałeś darmo tak naprawdę,bo teraz ceny HD580 osiągają coraz większe i na aukcjach mało się o nich nie zabiją chodz by miały zflaczałe gąbki,za 2,3lata zaczną mieć jeszcze większe ceny,dlatego trzymam bo chyba raczej nic nowego nie przebije starych hd580 a to to samo co hd600

czy znajdzie się ktoś odwarzny i ew kumaty i pomierzy te nieszczęsne napięcia anodowe jakie ma na lampach pod obciążeniem? bo zamówiłem nowe lampy ECC82 masuszita Piano coś tam z allegro za 70zł z wysyłką ,podobno japońskie ale sam nie wiem czy są lepsze od RFT i nie chciał bym ich spalić

,a co do drabinki to podobno ma na nim nie działać:?

jeśli chodzi Ci o mój wcześniejszy wpis to chyba go nie zrozumiałeś.

Są drabinki które się do tego nadają i takie które się nie nadają,chodzi o sposób łaczenia styków.

Jeśli drabinka na chwilę rozłącza wszystkie styki, to się nie nadaje,jeśli załacza styk następny

przed rozłaczeniem poprzedniego to będzie ok.Typowe drabinki uzywane do regulacji głośności

z reguły się nadają do tego projektu

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

ok rozumie,macie moze jakiś wolny transformator pod lampe? może być jakiś stary z demontażu,wczoraj wieczorem sobie słuchałem i potem przestało grać,okazało się że uzwojenie od anodowego strzeliło i daje tylko 19v:) czyli gdzieś zwoje się potopiły albo coś innego,czyli nastepny wydatek,ten wzmacniacz jest bardzo drogi w utrzymaniu

ok rozumie,macie moze jakiś wolny transformator pod lampe? może być jakiś stary z demontażu,wczoraj wieczorem sobie słuchałem i potem przestało grać,okazało się że uzwojenie od anodowego strzeliło i daje tylko 19v:) czyli gdzieś zwoje się potopiły albo coś innego,czyli nastepny wydatek,ten wzmacniacz jest bardzo drogi w utrzymaniu

Wzmacniacz drogi w utrzymaniu?

Jakbyś go zrobił od razu dobrze, to pewnie nie uwaliłbyś transformatora. A tak pewnie w końcu nie wytrzymał Twoich eksperymentów. Zamiast pisać o kosztach utrzymania wzmacniacza pogodź się z tym, że płacisz za niewiedzę a nie za utrzymanie wzmacniacza. Na jakie obciążenie miałeś to anodowe uzwojenie? Skąd wogóle miałeś transformator?

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

co do brzmienia i elementów... mam pewne obserwacje i to nie tylko z tego forum, większość montuje układ "żeby sprawdzić" byle jak, z byle czego, mam pod ręką elektrolit, daję elektrolit, mam polipropylen, daję polipropylen, oczywiście trochę to przerysowuję, ale tak to niestety działa. Później mamy rozczarowania, układ nie gra, jest byle jaki, jest brum i niestety taka opinia idzie w świat o nawet najlepszych konstrukcjach. W swoim wzmacniaczu (lampa) przetestowałem kilkanaście różnych kondensatorów, jantzen superior, silver, mundorfy, olejaki, za każdym razem były różnice, nieraz nawet spore, najgorzej wypadło jak dałem zwykłe pp za kilka złociszy.

Jak powiedział mustang01 popatrzcie Koledzy na układ autora i na elementy jakie zastosował, widzicie jakieś tanie badziewie ?

ja mam na wyjsciu polipropyleny "audiophiler" i nie narzekam całkiem niezłe i 1uf polipropyleny ROE więc też niezłe.

Z kąd miałem transformator? UKRADŁEM!! a tak na poważnie to wywlokłem ze starego radioodbiornika Klawesyn, trafo idealne do tego wzmacniacza TS30/1/676 na żarzeniu miał 1,7A a na anodowym 1A więc był dobry na wyjściu miał 320v anodowego,szukam takiego samego ale chyba bardziej będzie się opłaciło kupić nowego klawesyna za 70zł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.