Skocz do zawartości
IGNORED

Czas na kable zasilające SZUKAM PORADY

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

W branży w jakim charakterze?

W sprzęcie domowym,estradowym,klubowym?

I jakie kable kolega testował?

W branży serwisowej .Znam temat z technicznego punktu widzenia więc wiem co piszę . Przyznam szczerze że kable , głośnikowe , sygnałowe mają spory wpływ na brzmienie bo od strony technicznej znajduje to potwierdzenie . Jednak kable te mają być przyzwoitej klasy i tyle . W przypadku kabla sieciowego nie znajduje potwierdzenia technicznego ,a jest to niestety konieczne aby różnice były słyszalne i wytłumaczalne -wszystkie gdybania i to że się komus wydaje to tylko marketingowe bajki . Ponawiam pytanie dlaczego wiele odtwarzaczy CD wyższej klasy mają najzwyklejsze kable od lampki nocnej ? Dlatego że nie ma to znaczenia dla brzmienia sprzętu . Jednak w ostatnich latach kiedy pieniądz zaczął rzadzić światem audio ( i nie tylko) producenci dostrzegli to że można wszystko wmówić audiofilom i wszystko sprzedać wtedy zaczęło się . Czekam na techniczne wyjaśnienie wpływu 1,5 metrowego kabla sieciowego na brzmienie odtwarzacza CD ??

pozdrawiam

gwarantuje Ci ze bedziesz załował tych wpisów jak naprawde posłuchasz na sprzecie chociazby sredniej klasy co ze źrudłem robi taki chociazby ansae supreme

A ja gwarantuje ci że przez 20 lat serwisowania sprzętu słuchałem setki zestawów .I wiem co powinno mieć wpływ a co nie. Poza tym czekam na techniczne uzasadnienie wywodów dotyczących wpływu kabla sieciowego na brzmienie .

a kolega sly30 wyzej czeka na odp jakich kabli słuchałeś. A poza tym elektrykiem nie jestem:) i nie wnikam w to jak co działa, ale spie spokojnie bo słysze różnice i to nie małą. Nikt o zdrowych zmysłach nie kupi drogiego kabla bez odsłuchu we własnym systemie.

Kolega Darek napisał że "wie co powinno mieć wpływ a co nie" czyli wyjaśnił że z góry założył co może mieć

wpływ a co nie. Nie jest to opinia oparta o odsłuchy tylko o wiedzę na obecnym poziomie nauki.

Tak samo mój lekarz wie źe akupunktura nie może działać bo on widział wiele sekcji zwłok i wie że nie

ma żadnych kanałów energetycznych bo ich nie widział.

I dobrze prawi bo nie mógł ich widzieć i wszystko byłoby ok gdyby nie to, źe wbrew jego teorii akupunktura

jednak działa.

A ja gwarantuje ci że przez 20 lat serwisowania sprzętu słuchałem setki zestawów .I wiem co powinno mieć wpływ a co nie.

Czy szanowny Kolega może podać jakieś konkrety? Chodzi o te testowane zestawy i towarzyszące im okablowanie, w tym zasilające.

Problem w tym że serwisant raczej nie ma dostepu do dobrych kabli bo nikt oddając swój sprzet do naprawy

nie dołącza swoich dobrych kabli tylko daje z fabrycznym i te faktycznie wszystkie są takie same i nie wnoszą zmian.

Problem w tym że serwisant raczej nie ma dostepu do dobrych kabli bo nikt oddając swój sprzet do naprawy

nie dołącza swoich dobrych kabli tylko daje z fabrycznym i te faktycznie wszystkie są takie same i nie wnoszą zmian.

Dokładnie tak. Na wyposażeniu wiejskiego warstatu jest zawsze jeden kabel "komputerowy", to się go podłącza i patrzy czy klocek nie pali bezpiecznika. I to tyle w temacie kabli sieciowych.

Czy szanowny Kolega może podać jakieś konkrety? Chodzi o te testowane zestawy i towarzyszące im okablowanie, w tym zasilające.

Nie rozumiemy się (tzn udajecie koledzy że nie rozumiecie) - Pytam o techniczne uzasadnienie wpływu kabla sieciowego .

Nie rozumiecie koledzy jeszcze jednej najważniejszej kwestii - w elektronice wszystko ma swoje uzasadnienie -nie ma rzeczy przypadkowych. Nic nie moze się wydawać . Wam się wydaje . Jeśli coś wpływa na brzmienie to można to uzasadnić -tego nie można uzasadnić więc ?

A co do kabli od "snopowiązałki " to kolego wymyśl coś śmieszniejszego .Bo to było słabe.

No i poziom dyskusji zaczyna się robić taki jakiego sie spodziewałem - Dziękuje więc za dokładne wyjaśnienia . Ja konczę dyskusję .Powodzenia .

Nic nie moze się wydawać . Wam się wydaje

Stara śpiewka. A od kogo się jej nauczyłeś? Od Starego Milicjanta czy od bumka z forum, tudzież ich mniej ważnych pomiotów/klonów? Mniejsza o to, w każdym bądź razie, nie warto tylko czytać postów skrzydła głuchych z niniejszego forum, warto też czasem samemu czegoś posłuchać, nie tylko kabli od betoniarek.

Nie rozumiecie koledzy jeszcze jednej najważniejszej kwestii - w elektronice wszystko ma swoje uzasadnienie -nie ma rzeczy przypadkowych.

No i poziom dyskusji zaczyna się robić taki jakiego sie spodziewałem - Dziękuje więc za dokładne wyjaśnienia .

To raczej szanownemu Koledze (doświadczonemu praktykowi) należą się brawa za wyjaśnienia techniczne, konkrety i uzasadnienie założonej 20 lat temu tezy.

Gość StaryM

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez cir, 17 Marca 2013 - pisanie nie na temat
Ukryte przez cir, 17 Marca 2013 - pisanie nie na temat

Zdecydowana większość opinii na tym forum w zakresie kabli zasilających sprowadza się do tego, że twierdzą oni, iż kable zasilające można "usłyszeć" dopiero w sprzęcie wysokiej klasy.

Uważnie przyglądam się rozmaitym wątkom i nie zauważyłem jeszcze nikogo, kto usłyszał wpływ kabla zasilającego (proponuję używać tej nazwy, bo sieciowy to jest ethernet), we wzmacniaczu za tysiąc lub dwa.

W związku z tym proponowałbym moderacji wyczyszczenie wątku (z pozostawieniem jawnej adnotacji) z wszelkich wpisów mających charakter sporu, zawierających niekulturalne zaczepki personalne i przeniesienie pytania do zakładki Hi-End. Tam powinno być jej miejsce od początku. Skoro autor wątku pyta o kable zasilające, to znaczy, że ma sprzęt na tyle wysokiej klasy, że jest mu to potrzebne.

Opublikowano · Ukryte przez cir, 17 Marca 2013 - pisanie nie na temat
Ukryte przez cir, 17 Marca 2013 - pisanie nie na temat

Uważnie przyglądam się rozmaitym wątkom i nie zauważyłem jeszcze nikogo, kto usłyszał wpływ kabla zasilającego (proponuję używać tej nazwy, bo sieciowy to jest ethernet), we wzmacniaczu za tysiąc lub dwa.

A za trzy lub cztery tysiące ? Od ilu tysięcy zaczyna się Hi-End?

Skoro autor wątku pyta o kable zasilające, to znaczy, że ma sprzęt na tyle wysokiej klasy, że jest mu to potrzebne.

Czemu ma służyć to domniemanie? Przeszkadza Koledze ten wątek, denerwuje?

Gość

(Konto usunięte)

Tak samo mój lekarz wie źe akupunktura nie może działać bo on widział wiele sekcji zwłok i wie że nie

ma żadnych kanałów energetycznych bo ich nie widział.

Zmień lekarza...

Nawet w szkole średniej wspomina się o receptorach nerwowych, a to na nich operuje akupunktura.

No i poziom dyskusji zaczyna się robić taki jakiego sie spodziewałem - Dziękuje więc za dokładne wyjaśnienia . Ja konczę dyskusję .Powodzenia .

Odpuść sobie, bo ci ludzie tworzą, a raczej obalają podstawowe prawa fizyki, elektroniki, materiałoznawstwa (tutaj jeden z ostatnich przykładów braku jakiejkolwiek, nawet podstawowej wiedzy, z zakresu fizyki/elektrotechniki: http://www.audiostereo.pl/czy-produkty-od-tego-sprzedawcy-maja-cos-wspolnego-z-orginalem_101819.html#entry2761800 ), a ich argumentacja jest zaiste porażająca: "Ja słyszę"...

Plus wpisy na najwyższym merytorycznym poziomie - Yul to klasyk:

Pewnie od snopowiązałki.

Na wyposażeniu wiejskiego warstatu jest zawsze jeden kabel "komputerowy", to się go podłącza i patrzy czy klocek nie pali bezpiecznika.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Czemu ma służyć to domniemanie? Przeszkadza Koledze ten wątek, denerwuje?

Wątek lada moment zostanie usunięty lub w najlepszym wypadku wyrzucony na bocznicę, właśnie z tego powodu, że staje się miejscem pyskówek i personalnych wycieczek. Mi tam do tego wątku nic, ale autor zapewne wolałby przeczytać propozycje, a nie przepychanki.

Wątek lada moment zostanie usunięty lub w najlepszym wypadku wyrzucony na bocznicę, właśnie z tego powodu, że staje się miejscem pyskówek i personalnych wycieczek. Mi tam do tego wątku nic, ale autor zapewne wolałby przeczytać propozycje, a nie przepychanki.

Przedstaw konkretne propozycje zamiast sugerować wysłanie wątku do zakładki Hi-end lub na bocznicę. Mniej destrukcji, a więcej konstrukcji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wiem być może jest jakieś techniczne wyjaśnienie na wpływ interkonektów czy kabli sieciowych na dźwięk a być może go nie ma. Nie dbam o to. Im lepszy sprzęt tym lepiej to słychać. Jednak trudno o tym wiedzieć nie wychodząc całe życie z pokoiku z budżetowym NADem. Albo chodząc do kolegów z Unitrą. Sam kiedyś w to wątpiłem a jednak. Oczywiście wpływ jest niewielki jednak zarówno kable sieciowe jak i IC na pewnym poziomie doskonale nadają się do nadania ostatecznego szlifu całości.

Wpływ sieciówki jest, ale na granicy percepcji, czyli równie dobrze go nie ma :)

Ciekawostka: Kiedyś złożyłem zapytanie do szanującego się producenta audio Accuphase. Odpowiedź pana Yasu Ishizuka była bardzo dyplomatyczna.

"Your below e-mail to Accuphase Japan was forwarded to this office for reply.

It will certainly make a subtle of difference in sound quality, if the

conducting material changes. We are not in a position to say what material

is the best for Accuphase equipment.

We suggest you contact our local distributor for further technical

consultations and services. Here we give you their address:"

We suggest you contact our local distributor for further technical

consultations and services. Here we give you their address

I cóż odpowiedzieli lokalni konsultanci (dystrybutorzy) ?:)

Gość

(Konto usunięte)

I cóż odpowiedzieli lokalni konsultanci (dystrybutorzy) ?:)

Zapewne, że kable są bez znaczenia - jest tylko jeden warunek: że będą pochodziły od producenta, którego są przedstawicielem i zakupione zostaną u nich ( http://www.eteraudio.pl/cenniki/ )... ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Przedstaw konkretne propozycje zamiast sugerować wysłanie wątku do zakładki Hi-end lub na bocznicę. Mniej destrukcji, a więcej konstrukcji.

Wysłanie wątku do Hi-end jest bardzo konstruktywną propozycją. Szczególnie w świetle poniższej wypowiedzi.

Im lepszy sprzęt tym lepiej to słychać. Jednak trudno o tym wiedzieć nie wychodząc całe życie z pokoiku z budżetowym NADem. Albo chodząc do kolegów z Unitrą.

W zakładce hi-end nie będzie kwestii budżetowego NADa, bo od razu będzie wiadomo, że rozmawiamy o sprzęcie wysokiej klasy hi-end. Wlaściciele Unitry i budżetowych NADów nie będą tam zaglądać i psuć wątku.

Zapewne, że kable są bez znaczenia - jest tylko jeden warunek: że będą pochodziły od producenta, którego są przedstawicielem i zakupione zostaną u nich (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )... ;)

Bardzo "konstruktywna" i niczego nie sugerująca odpowiedź, chociaż nie do Ciebie było skierowane pytanie.

Wysłanie wątku do Hi-end jest bardzo konstruktywną propozycją. Szczególnie w świetle poniższej wypowiedzi.

Gratuluję konsekwencji. Nieważne jak owa konsekwencja zostanie oceniona.

Przyznaję się bez bicia, że nie drążyłem dalej tematu, ale skierowali mnie bardziej tam nautilus.net.pl

Rozumiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W zakładce hi-end nie będzie kwestii budżetowego NADa, bo od razu będzie wiadomo, że rozmawiamy o sprzęcie wysokiej klasy hi-end. Wlaściciele Unitry i budżetowych NADów nie będą tam zaglądać i psuć wątku.

Taki jesteś guru, tyle masz plusików a nie rozumiesz prostej rzeczy. Nie potrzeba high-endu (a w ogóle co to jest?) żeby słyszeć (subtelny) wpływ okablowania czy sieciówki. Budżetowy NAD to był prosty przykład. Na forum jest wiele osób które na swojej konfiguracji wpływu kabli nie usłyszą ale nie oznacza to że go nie ma. Jednak wypowiadanie się w imieniu wszystkich i to z miną znawcy o tym że kable wpływu na dźwięk nie mają żadnego jest ostatnio w modzie. Szkoda tylko że te same osoby nie zadały sobie trudu żeby to sprawdzić.

Gość

(Konto usunięte)

(...) budżetowym NADem. Albo chodząc do kolegów z Unitrą. (...)

Popierając tok rozumowania StaregoM, pozwolę sobie zwrócić jeszcze tylko uwagę na taką "drobnostkę", na którą być może nie zwrócił discomaniac71:

Założyciel tematu maszmol - O mnie:

"Cambridge Audio A500 + Cambridge Audio D500 SE + Paradigm Monitor 3"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.