Skocz do zawartości
IGNORED

Cardas Quadlink 5-C RCA Wasze opinie

jaroslawkonopka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Unisona Secondo + Unison CD(2xECC83) + KEF IQ90 + Kimber 8TC kabel glosnikowy i na chwile obecna KImber PBJ inteconect.

W CD siedza 2 Telefunken NOS ECC82 (nie pamietam czy smooth plates czy ribbed), natomiast w hybrydzie Secondo nic nie moze zagrzac dluzej miejsca.

Tu wlasnie mam klopot - calosc nie gra tak jak bym chcial. generalnie za jasno + za malo srednicy, natomiast bass jest (wedlug mnie)tak sobie kontrolowany, jakis taki krotki i niesympatyczny.

Kolumny mam juz ponad rok kupione nowe, wszytsko generalnie mam juz ponad 2 lata ale ciagle nie moge tego poukladac.

Przerobilem juz kilkanascie NOSow ECC83 i generalnie :

-Tung-Sol nowa produkcja = marne;

-Mullardy sa ciekawe dosc ciemne;

-Telefunkeny Ribbed Plates= w zasadzie dobre ale chcialbym poprawic niskie i srednice;

-Telefunkeny Smooth Plates =drogie rozczarownanie (sa oryginalne nadruki lekka schodza :-)); rozczarowaly mnie baaardzo jasno calosc zagrala i jakos tak plasko;

- PSVANE reference nowa produkcja = rewelacyjnie graly na poczatku i juz myslalem ze ustrzelilem te wymarzoneale niestety mam wrazenie ze po jakis 500-700h grana jakby wyblakly, bass zanikl i zrobil sie caly system jasny.

Probowalem tez Sylvani, RCA, GE triple mica black plate ale wszystko bez rewelacji.

No i wlasnie zastanawiam sie w czym tkwi problem.

Kable glosnikowe, kolumny, interconnect czy moje uszy?

Myslalem zeby sprobowac interconnecta Cardas Quadlink 5-C, wiem ze Cardasy sa generelanie dosc ciemne i mroczne - wiec moze zmienia w dobra strone brzmienie.

Jakie sa Wasze opinie dotyczace tych interconnectow, moge miec 1m RCA za 180e z mozliwoscia oddanie przez 2 tygodnie.

A moze podsuniecie inne rozwiazanie?

Pozd

Jasiek

https://www.audiostereo.pl/topic/100370-cardas-quadlink-5-c-rca-wasze-opinie/

Problem leży gdzie indziej, a mianowicie w niedopasowaniu kolumn i wzmacniacza. Lampy i kable mają wpływ na niuanse brzmieniowe, a nie zmienią charakteru całego systemu.

Ja używam KEF iQ9, które grają zapewne podobnie do Twoich iQ90 i przeszedłem z nimi dwu-trzy letnią drogę przez mękę zanim udało mi się poskładać cały zestaw. Największe znaczenie miała zmiana wzmacniaczy - przerzuciłem 8-9 sztuk. Na początku głośniki grały okropnie. Nie mając doświadczenia w audio nigdy bym nie pomyślał, że może być aż tak źle. Krew lała się z uszu. Grała sama średnica i wysokie, ssssyczące sybilanty jak ukłucia igły i ZERO basu. Przetestowałem kilka wzmacniaczy tranzystorowych cenie 3-7 kzł, grały różnie ale żaden zadowalajaco. Przerzuciłem się na lampę i to było to. Teraz mam Yaqina MC 100 B na lampach KT88 i wreszcie gra muzyka, jest dynamika, nic nie syczy, bas zróżnicowany, konturowy.

A co do kabli: tez używam Kimberów, ale w biwiringu. 8TC na górę, 4TC ( ma głębszy bas niż 8TC) na dół. Warto eksperymentować.

Myslę, że czeka Ciebie trudny wybór: wzmacniacz czy kolumny.

Powodzenia w poszukiwaniach:)

Jacek.

Nie bardzo zrozumialem odpowiedz.

Moj system jest za jasny nie za ciemny.

Eh probowalem ale tez mnie jakos nie zaspokoily.

dzieki z aodpowiedz

jarek

Co do Psvane to mam identyczne odczucia co Ty.Kimber TC jest dość ciemny i chyba tu problem a co do lamp to EH i szlus.

Mialem w domu Unisona Simply ostatnio ne sklepu do odsluchu ale to tez nie bylo to - szczrze przyznam ze mam male dziecko na pokladzie (prawie 2 lata) i zmiana sprzetu jest ciezka do wykonania. Na to potrzeba czasu stad myslalem o kablach lub lampach.

Teraz graja Mullardy i to na te chwile najlepsze co wymyslilem.

Co do Cardasow interconnectow - macie jakies opinie?

Jarek

Problem leży gdzie indziej, a mianowicie w niedopasowaniu kolumn i wzmacniacza. Lampy i kable mają wpływ na niuanse brzmieniowe, a nie zmienią charakteru całego systemu.

Ja używam KEF iQ9, które grają zapewne podobnie do Twoich iQ90 i przeszedłem z nimi dwu-trzy letnią drogę przez mękę zanim udało mi się poskładać cały zestaw. Największe znaczenie miała zmiana wzmacniaczy - przerzuciłem 8-9 sztuk. Na początku głośniki grały okropnie. Nie mając doświadczenia w audio nigdy bym nie pomyślał, że może być aż tak źle. Krew lała się z uszu. Grała sama średnica i wysokie, ssssyczące sybilanty jak ukłucia igły i ZERO basu. Przetestowałem kilka wzmacniaczy tranzystorowych cenie 3-7 kzł, grały różnie ale żaden zadowalajaco. Przerzuciłem się na lampę i to było to. Teraz mam Yaqina MC 100 B na lampach KT88 i wreszcie gra muzyka, jest dynamika, nic nie syczy, bas zróżnicowany, konturowy.

A co do kabli: tez używam Kimberów, ale w biwiringu. 8TC na górę, 4TC ( ma głębszy bas niż 8TC) na dół. Warto eksperymentować.

Myslę, że czeka Ciebie trudny wybór: wzmacniacz czy kolumny.

Powodzenia w poszukiwaniach:)

Jacek.

Te PSVany - to znaczy ze tez aobserwowales jakby sie po dluzszym graniu rozjasnily?

jarek

Co do Psvane to mam identyczne odczucia co Ty.Kimber TC jest dość ciemny i chyba tu problem a co do lamp to EH i szlus.

ukraiński głośnikowieć YP Sound powinien załatwić sprawę basu,mięcha w średnicy i przyjemności słuchania.Niestety dość mocno ogranicza rozdzielczość góry,dlatego wskazany byłby IC o przeciwstawnych cechach.Sugerowałbym albo któregoś ze srebrnych Kimberów lub starszy model Cardasa Hexilink 5-c(ciemno-granatowa koszulka).O lampach T-kena oryginalnych i ``fake`` napisano już tyle,że nie ma sensu powtarzać.To,że napisy są starte nie znaczy nic.

Mialem w domu Unisona Simply ostatnio ne sklepu do odsluchu ale to tez nie bylo to - szczrze przyznam ze mam male dziecko na pokladzie (prawie 2 lata) i zmiana sprzetu jest ciezka do wykonania. Na to potrzeba czasu stad myslalem o kablach lub lampach.

Hm ... na ten moment system gra relatywnie jasno, glownie chcialbym glownie wiecej miecha w srednicy :-)

Telefunkeny Smooth Plate mam z pewnego sprawdzonego zrodla wiec nie sadze ze to podroby, graja w bardzo zblizony sposob do Ribbed Plates ale jeszcze jasniej co w moim systemie bylo juz przesada.

Inny wzmacniacz tomoze dopiero za jakis czas, i wtedy zaczne tez watek nowy.

Nadal nie powiedzieliscie nic o tym Cardasie Quadlinku 5-C.

A moze macie jakas inna rade jak zrobic wiecej miecha w systemie moim na srednicy.

Aha kiedy probowalem Audioquesta Colorado i bylo baaaaardzo ciekawie tylko cena 600e za kabel mnie troche odstraszyla.

Pozd

Jasiek

ukraiński głośnikowieć YP Sound powinien załatwić sprawę basu,mięcha w średnicy i przyjemności słuchania.Niestety dość mocno ogranicza rozdzielczość góry,dlatego wskazany byłby IC o przeciwstawnych cechach.Sugerowałbym albo któregoś ze srebrnych Kimberów lub starszy model Cardasa Hexilink 5-c(ciemno-granatowa koszulka).O lampach T-kena oryginalnych i ``fake`` napisano już tyle,że nie ma sensu powtarzać.To,że napisy są starte nie znaczy nic.

Cardas Q-5c(niebieska koszulka) ma niezbyt dobrze kontrolowany bas,niby jest duży volumen ale bez odpowiedniego ataku-to racze kabel pre-power i to tranzystorowego.Dobrym wyborem mogłyby być Stereovoxy-Colibri i Firebird-tyle że nie ma ich na rynku,firma zmieniła nazwę na Stereolab i ceny wróciły na wysoki poziom.

Tylko, że nie koniecznie trzeba zmieniać kolumny na droższe, ale wzmacniacz na tańszy. Uszy będą uratowane i kasa w kieszeni. U mnie tranzystorowy Arcam FMJ 22 (6,5 kzł) nie grał z KEF-ami, a lampowy Yaqin 100 (2-3 kzł) gra. A KEFy żal mi było sprzedawać bo tak dobrej srednicy nie mogłem znaleźc w innych kolumnach i wolałem pozbyć się wzmacniacza.

A co do interkonektów to po długich poszukiwaniach (ok.20 przetestowanych) zostałem przy Audiomica Beryl. Niezwykle przejrzyste, scena wgłąb, precyzyjna lokalizacja instrumentów, a do tego dobre bo POLSKIE. Są do wypożyczenia w większych miastach.

KOmbinowanie z doborem lamp nie na wiele się zda. Przecież sam ich sporo przetestowałeś i satysfakcji nie ma - czyli coś jest na rzeczy. Zwłaszcza, że można je wymieniać tylko w preampie, koncówka mocy nadal tranzystorowa.

Ja nadal uważam, że warto KEFów posłuchać nie z hybrydą a z pełną lampą o dużej mocy.

Każdy musi swoja ścieżkę przejść, a to wymaga czasu:)

Pzdr. Jacek

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Witam

Cechy lamp które opisujesz w pełni się pokrywają z moimi pomimo tego że przerabiałem ten temat w innym urządzeniu.

Natomiast jeżeli chcesz aby wady tych lamp zmieniły się w zalety wypróbuj VDH the first ultimate.

Dostaniesz....soczystość...makro dynamikę...płynność.....namacalny gładki i aksamitny wokal....

Po takim zabiegu nie będziesz narzekał na jasność w lampach..

pozdrawiam

A jak sie zachowuje srednica, czy jest to miecho ktorego szukam - strasznie spodobalo mi sie to okreslenie na brzmienie srodka - ale dokladnie tego szukam.

Mam nadzieje ze nie jest to reklama tego VDH interconecta

Pozd

Jarek

Witam

Cechy lamp które opisujesz w pełni się pokrywają z moimi pomimo tego że przerabiałem ten temat w innym urządzeniu.

Natomiast jeżeli chcesz aby wady tych lamp zmieniły się w zalety wypróbuj VDH the first ultimate.

Dostaniesz....soczystość...makro dynamikę...płynność.....namacalny gładki i aksamitny wokal....

Po takim zabiegu nie będziesz narzekał na jasność w lampach..

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.