Skocz do zawartości
IGNORED

Współczesna muzyka fortepianowa

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj trafiłem przypadkiem na utwór 'River flows in you' w wykonaniu Yiruma

Bardzo mi się spodobał i zastanowiłem się czego szukać dalej w podobnych klimatach? Czy ktoś może coś polecić?

Dalej też pytanie jak odnajdujecie taką muzykę? Dla mnie jest to coś pomiędzy popem, jazzem, ale wiem, ze część pewnie zakwalifikuje to do muzyki filmowej w stylu 'wodnistego' Barbera. Mniejsza o to, słucha się przyjemnie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Dla mnie to pop. Z jazzu tu nic nie ma.

Tak wyobrażam sobie muzyke w psychiatryku. Rozumiem jednak, że komuś może to się podobać, takie milusie granie. Dla mnie jest to nie do wytrzymania, jest zbyt proste i przesłodzone, a przede wszystkim sztuczne.

Jeśli miałbym Ci coś polecić...to zostawić tą muzykę i zajrzeć do tych spokojniejszych kawałków Jarretta. Różnią się tym, że Jarrett improwizuje, robi sporo ciekawych rzeczy, to jeden z najbardziej uznanych pianistów jazzowych. Nowa płyta Rio jest dość stonowana, nie wiem czy znasz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

Hej, Jarreta oczywiście znam, Rio jeszcze nie. Tak jak pisałem, nie uważam tego za ambitny jazz. Owszem, jest słodka i w tle w pracy sobie może plumkać. Z jednej strony nie odmawiam prawa do krytykowania tego typu muzyki, z drugiej natomiast nie zamierzam się też wstydzić, że pierwsze takty i kilka utworów nawet mi sie spodobały (nie mam kompleksów na tle muzyki jaką lubię ;) ). Podobnie jak nie zamierzam się wstydzić, że lubię Możdżera, natomiast słodycz w wydaniu wspomnianego Barbera mi nie podchodzi.

Dzięki za trop, ale chciałbym cos w kierunku czego nie znam jeszcze.

River Flows for you to midzynarodowy hit , dzieki temu kawalkowi Yiruma stal sie slawny i zarobil mase kase . Kompozycja bardzo fajna .

Ale nie dla takich muzków np jak Tomaszpianista . Yiruma nie jest super pianista , gra kawalki pod publike .

Druga sprawa to The Piano Guys . To juz wogole komercja . Maja dobrego menadzera i odniesli wieki sukces .

ja moge Ci polecic co dzisiaj znalazlem :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pankracyk, dzięki za podpowiedź.

Jak powiedziałem wcześniej - być może nie jest to do ciągłego słuchania, ale walorów muzyki, ba - muzyki wybijającej się ponad popową papkę odmówić tego typu kompozycjom chyba nie sposób. To, że ktoś napisze o tym 'pop', czy zaszufladkuje jako 'easy listening' ma niewielkie znaczenie, jeśli muzyka ta u kogoś wywołuje pozytywne emocje.

Inny wykonawca w podobnym klimacie:

Ludovico Einaudi

Ukryta Zawartość

to co podales brzmi troche jakby " young Jarrett " jakby to gral 10 letni Jarrett , fajne brzmienie i dobrze sie slucha

mi sie ten kawalek podoba , chociaz na codzien slucham Jarretta , Chopina czy Debussego

jak CI sie podoba ten Yiruma to mozesz sprawdzic cos takiego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pankracyk, daj te swoje propozycje w zakładce sponsorowane i będziesz miał spokój, napisz otwarcie - to moja twórczość - a nie coś w stylu: "co myślicie o tym"?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

przeciez miesci sie w temacie , pytal o podobna muzykę to mu podalem , a to że to jest moja muzyka to nie ma znaczenia

oj Jarex , caly czas cos Cie boli , idz na spacer , odetchnij

zreszta za co mam dac sponsorowane ?

myslisz ze tacy muzycy jak ja maja kasę ?

jestes w duzym bledzie

kase zarabia " Weekend " w Polsce

wiem:)

zachęcam tylko do pisania bardziej otwartym tekstem;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Pankracyk, daj te swoje propozycje w zakładce sponsorowane i będziesz miał spokój, napisz otwarcie - to moja twórczość - a nie coś w stylu: "co myślicie o tym"?

Nie wiedzizałem, że Pankracyk pisze/tworzy. Jeśli jest to dobre i mieści się mniej więcej w ramach wątku, to nie mam nic przeciwko. Jeśli zdecydował się konfrontować swoją twórczość z publicznością to jest to już duży akt odwagi. Zresztą o ile pamiętam inni tu na forum do jakiejś twórczości też się przyznawali i nie ma ich za co lajać.

Pankracyk, to pod jakimi hasłami Cię szukać na YT? :)

A coś słyszeliście o takim zjawisku jak muzyka klasyczna/ poważna?

(fortepianowa, to już po Szopenie, Messiaenie zanikło?)

Potrafisz czytać? Pytałem o współczesną fortepianową, nie współczesną poważną.

Na pytanie o klasykę w ogóle nie odpowiadam, bo jest poniżej poziomu.

> romekjagoda

Polecam solowe projekty amerykańskiej pianistki Marilyn Crispell. Jak się nie boisz awangardy to również i te w trio z ECM, Leo Records... Kawał ciekawej muzyki...

Pozdr, M

Parker's Mood

Mark, brzmi b. ciekawie! Dzięki. To są momenty, w których czuję, że się rozwijam, że poznaję coś nowego, eksploruję. Niesamowite uczucie. :)

Jedna refleksja co do M. Crispell - solo być może nie jest to jeszcze jazz, ale w trio już bez wątpienia tak :)

to jest muzyka klasyczna / niepoważna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Połączenie cello i fortepianu to piękna kombinacja. Fajny nastrój i fajny clip. Lubię też klimaty fortepianowe z trąbką, ze skrzypcami... z kontrabasem też nie jest żle.

Pozdr, M

Parker's Mood

Są różne szkoły , różne gusta i wymagania , i różne poziomy wtajemniczenia .

Jeśli to ma być coś co zmusza do myślenia i skupieniu na muzyce to może to być na free jazzowy Cecil Taylor

albo McCoy Tyner

Vijay Iyer

Takie miłe plumkanie w hołdzie dla Jacksona

Hej Romekjagoda.

Jeśli szukasz czegoś podobnego , to ja Ci pomogę. I nie powiem ani słowa o tym, czy to fajne czy nie, bo o gustach się nie dyskutuje. Po. prostu.

Jeden warunek trza spełnić - to kosztuje 10 zł miesięcznie. Zakładam , że Cię stać na ten wydatek. Zatem znajdujesz w internecie aplikację zwaną lastfm. Instalujesz, pierwszy miesiąc masz za darmo. Jak to działa? Wpisujesz nazwisko tego Japońca i program znajduje Tobie inne utwory podobnych wykonawców. W ten sposób nieustannie poszerzasz swe muzyczne doznania i zainteresowania. Jeśli znałeś to oprogramowanie, to mnie tu nie było. Życzę wielu zachwytów muzycznych i pozamuzycznych także.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Pankracyk

A ja nie cierpię jak ktoś plumka na fortepianie.

a ja nie cierpie kogos kto udaje snoba zakladając super inteligenckie wątki , nie wyszlo mu w życiu dlatego w sieci udaje wielkiego inteligenta literata czy filozofa tylko nazwisko troche śmiesznie brzmi ale to juz nie jego wina

smęcenie jak najbardziej

wielu pianistów smęci

a jak chce sobie posłuchać plumkania to niech kupi se gumową kaczkę i weżmie kąpiel

Za to Pankracyk brzmi poważnie.Rozumiem,że już dom pobudowałeś,posadziłeś drzewo i spłodziłeś syna?

Jeżeli tak to gratuluję i już pora odchodzić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.