Skocz do zawartości
IGNORED

Stosunkowo niewielki DAC

okim9999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuje kosci badz schematu z zasilaniem do stwozenia DACa ktorego dzwiek bedzie na dobrym poziomie a jednoczesnie nie bedzie zbyt duzy(najlepiej wiekszosc w smd). Chcialbym zeby obslugiwal usb i spdif(Jakie jest maksymalne probkowanie przy usb?). Co powiecie o kosci tenor jako konwerter usb-i2c?

https://www.audiostereo.pl/topic/100405-stosunkowo-niewielki-dac/

Jakie jest maksymalne probkowanie przy usb?

Dowolne, ale sam nie zrobisz takiego odbiornika, no chyba że umiesz napisać soft do dedykowanych kości. Wyjątkiem jest właśnie tenor. proponuje zacząć od poczytania kilku tematów na AS, gdzie takie rzeczy były projektowane.

Zdecydowałem się na tenora te7022 i WM8805 + najprawdopodobniej WM8741. Mam jednak dylemat co do podłączenia ich z DACem. Czy wystarczy że będę dostarczał napięcie albo do WM8805 lub tenora w zależności czy USB czy coax a sygnały i2c będą ze sobą na sztywno połączone? Czy musze dać bramki dwie bramki między DACem i wm8805 i miedzy DACem a tenorem?

Mam jeszcze pytanie co do separacji USB i coax, jest ona koniecznie potrzebna?

• 2 miesiące później...

Bardzo proszę o pomoc w sprawie połączenia dwóch nadajników i2c do jednego odbiornika. Projektuje już prototypową płytkę i nie wiem czy mam zostawiać miejsce na ewentualnie dwie bramki.

Wszystko mam juz zaprojektowane, chodzi mi wylacznie o kwestje i2c I koniecznosc jej rozlaczania. Nie będzie przypadku gdzie oba na raz będą włączone, zasilaniem będzie sterował wyłącznik. Nadal jest konieczny ten switch?

Wysłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2

I2C spina się równolegle bo to magistrala z otwartym drenem. Nie chodzi Ci o magistralę szeregową audio?

Jeżeli tak, to musi być zapewniona wysoka impedancja układu niezasilonego - wtedy nie będzie obciążał. Jeżeli nie, raczej przytnie wszystko o 0,6V większe od swojego VDD.

Cały czas chodzi mi o i2s (nie wiem skad mi się wzięło i2c). Czyli np. Dout - dout - din , mclk-mclk-mclk itd. Będą dwa przypadki gdzie wm8804 będzie nadawal, a tenor będzie podłączony do i2s ale będzie nie zasilany itd. Drugi przypadek na odwrót.

Co jeśli zostaną włączone oba na raz? Dac po prostu nie będzie dekodowal?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze dla upewnienia połączenie;

DOUT - DIN
LRCLK - LRCIN
BCLK - BCKIN
MCLK - SCLK

Jest poprawne?

i2sh.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Epprom jest bo udało mi się kupić razem z tenorem, a wczesniej myślałem ze EPROM musi być. Nawet bez eppromu pójdzie 92khz?

Mi się wydaje ze taka podwójna zamiana jest przekombinowana (usb- spdif-i2s). Układ będzie zasilany z baterii, wiec dodatkowy układ nie jest wskazany. Nawet jeśli będę odlaczal masę to nie pracujący układ będzie zawierał?

Tenor bez EPROM nie pójdzie na 96kHz, jeszcze musisz mieć wsad do niego.

Nieprawda

Nie potrzeba epromu i tym bardziej wkładu - patrz nota katalogowa tenora.

Układ będzie zasilany z baterii, wiec dodatkowy układ nie jest wskazany.

Jaki dodatkowy układ? przełącznik mechaniczny? nie potrzeba zasilania.

Natomiast to co zrobiłeś na schemacie bez selektora sygnału I2S nie zadziała.

Bez urazy, widzę że kompletnie nie masz doświadczenia i przekombinowywujesz ;)

Wsad mam, przecież to oczywiste.

Widzę ze ty mnie nie rozumiesz. Dwa układy czyli tenor + wm8804 (50mA). Sam tenor pobierał by 30mA. Przekominowywanie to przepuszczanie sygnału przez dwa układy zamiast przez jeden i dwu krotne jego dekodowanie.

Mógłbym prosić o wyjaśnienie dlaczego nie zadziała?

Przy zasilaniu z baterii ten DAC i analog będzie wymagał albo wirtualnej masy i kondów w sygnale, albo zasilania ujemnego. Trochę nie czytelny ten schemat. Przełącznik na 74HC157 nie pobiera wiele prądu, a jest skuteczny. Możesz też użyć buforów trójstanowych.

Mam zasilanie +7,4v oraz -7,4v do wzmacniacza, do czego miało by służyć to ujemne napięcie? Wrzucam blokowy schemat zasilania może coś rozjaśni. Nigdy wcześniej nie miałem większej styczności z i2s wiec pytania mogą wydawać się głupie.

Ukryta Zawartość

Co do przełącznika na 74HC157 to mam problem z miejscem, musiałbym wykorzystać takie dwa?

Ukryta Zawartość

Przecież WM-a masz na pierwszym schemacie, to jaki dodatkowy układ?

Jakie zadanie wykonuje ten "wkład" w epromie?

Eprom służy do włączania i wyłączania odpowiednich sekcji(wbudowany spdif itp) do tego masz możliwość ustalenia nazwy jaka będzie się wyświetlała podczas podłączenia do komputera. Gdy nie ma epromu wszystko jest włączone, ale nie jestem pewien co do próbkowania, gdzieś czytałem że bez epromu obsługuje tylko 48KHz. Zrobię pierwszą prototypową płytkę i wtedy się zobaczy..

Jeden z konwerterów jaki używam jest na takim tenorze, sam go zaprojektowałem i zbudowałem już kilka lat temu, więc wiem że:

Nie potrzebny jest do niczego eprom (chyba że głównym celem jest ta nazwa ;)

Jeśli nawet jest włączone wszystko, to co to przeszkadza.

Na pewno obsługuje 96/24 - polecam sterownik Teralinka - wyświetla aktualny tryb.

Niezbędne rzeczy ustawia się przy tenorze na pinach sprzętowo.

Podając 2 sygnały spdif do wm-a musisz zastosować jakiś selektor.

Potencjalne korzyści jakie będziesz miał z i2s zamiast spdif z tenora całkowicie zniwelujesz swoim, jak to napisać delikatnie "amatorskim" projektem płytki.

Takie wnioski wyciągam na podstawie pytań jakie zadajesz.

Ale życzę powodzenia.

Nic nie wiesz o całkowitym projekcie więc się nie wypowiadaj na temat jego przekombinowania i wykonania (mam pewne priorytety na których mi zależy), pierwsza płytka będzie prototypowa żeby uchwycić błędy itp. Pytania zadaje bo nie mam doświadczenia z cyfrówką i chce wyłapać błędy jak najwcześniej, btw od tego jest forum.

Oto kolejna wersja z bramkami (bez ich zasilania) - cała część cyfrowa. Teraz powinno działać? Mógłbym prosić Cię muzg o rozwinięcie na temat tej sztucznej masy, bo nie do końca rozumie o co chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.